Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LC mérő
Sziasztok!
Ma sikeresen le jött postán a Pickit2-es programozó, amit rendeltem, és újra programoztam a PIC16F690-es IC-t, és rendeltem egy másik ugyan ilyet típusút is, és azt is fel programoztam a V1.2 hex alap programmal. A problémám az hogy a műszer (LCM3) még most sem akar működni! ,nem és nem értem mi lehet a probléma!. Újra átnéztem a panelomat hogy minden rendben van e, és elméletileg igen!. Már arra is gondoltam hogy a LCD kijelzőmmel volna a probléma, hibásan vettem volna meg?, nem tudom, de nem tudok másra most már gondolni!. Amit észre vettem viszont az az hogy a PIC16F690-es 6-os lában a feszültség gyorsan változik, 2,5V-rol 5V-ra ugrándozik, akkor a 11-es lábon pedig 4,3V-ot mérek, ez fixen marad, ezek a feszültségek ezeken a lábakon normálisak hogy ott vannak?. Akkor még- a 15-os lábon a feszültség itt is ugrál 1,8V, és 2,8V-közöt, akkor a 16-os lábon 1,4V, és 2,9-közöt, és a 17-es lábon pedig 0,4V, és 4,4V-között ugrál a feszültség, ezek az értékek is normálisak ezeken a lábakon?. Teszek fel egy képet a programozóról is. Akit tud azt kérem tanácsoljon nekem valamit, mert már elég sokba lesz nekem ez a kis műszer és még sehol semmit nem értem el vele sajnos! A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2014
Sziasztok!
Senki sem tud segíteni egy kicsit?. Amúgy hogy tudnám legalább az LCD kijelzőt le tesztelni hogy az legalább az jó e vagy sem?.
Azt csak egy kontrollerrel tudod tesztelni. Írsz, vagy keresel egy teszt-programot, beégeted egy csipbe és akkor látod az eredményt.
Sziasztok!
Na rá jöttem a hibára!, csak az volt amire tippeltem, az LCD kijelzőm nem kompatibilis az LCM3-mal. Volt itthon egy 14-lábas és egyszer 16-szegmenses LCD kijelzőm, és lás csodát a kijelző ki mutatott egy két dolgot ahogy a képen is látszik!. A kérdés már csak az volna hogy hogy tudnám azt meg csinálni hogy ez az LCD kijelző ami nem akar működni az LCM3-mal, hogy működjön?, vagy ahhoz hogy működjön egy új programot kellene írni hogy működjön a kijelzőmmel az LCM3?. Most már meg van a gond csak erre kéne egy jó megoldás. Aki tud azt kérem segítsen mert már közel a megoldás!. Köszönöm!.
Igen más kijelző típushoz lett írva a program , tehát nem ehhez .Ebből adódik , hogy igen újra kell írni erre a kijelzőre a programot.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2014
Szia!
És nehéz volna át írni a programot az én kijelzőmhöz?, sok mindent kellene át alakítani a programon?. Kit kérjek meg hogy át írja nekem?, én sajnos nem értek a PIC-ek programozásához!.
Vagy inkább a megfelelő sorrendben kéne végre bekötni . . .
Az LCD kijelző jó volt bekötve, vagyis a Dataseet alapján!
Ha teljesen biztos vagy a bekötésben, akkor az is lehet, hogy peched van, és bár a te kijelződnek menni kéne, mégsem megy. Ilyenkor, ha te írtad volna a programot, betehetnél egy pici késleltetést az init után, hátha segít, de mivel csak a hex van meg, ez esélytelen. Marad az, hogy keresel másik kijelzőt.
Egyébként biztos hogy működik az LCD ?
Hát ez nagyon el szomorító!, lehet megint veszek egy kijelzőt és az sem lesz jó!. Ha veszek is egy másikat honnan fogom meg tudni hogy kompatibilis a kijelző az LCM3-mal?.
Szerintem kellene működjön ha tiszta ujj onnan vettem meg!
Igazából elég nehéz lenne olyan kijelzőt vásárolnod, ami nem hd44780 kompatibilis, néhány innen-onnan bontott cuccot leszámítva. Lehet sajnos rossz is, és lehet, hogy picit másabb, mint a többi, és ezen csúszik el. Letesztelni is le tudnád, csak kell egy demo kártyát összedobni, meg rá egy demo progi. Ezt egy hétvégén kényelmesen össze lehet ütni, ha van otthon hozzá mindened.
Leltem egy Orosz oldalon egy rajzot az én típusú kijelzőmmel, és meg próbálom úgy be kötni ahogyan a rajzon szerepel a bekötés. még csak annyit nem tudok hogy mi volna a következő lábak-BKL1, BKL2, és V0(control)-ezek melyik lábak volnának?.
A Blk1 Blk2 a háttér világítás. A V0 pedig a kontraszt ami az AVR 4-es lábára megy . De mi az amit nem értesz?
Szia!
Most már értem, mert el magyaráztad azokat a lábakat amiket nem értettem!
Itt a kontrasztot nem potival hanem gondolom menüből lehet állítani. A háttér világítást is az AVR kapcsolja.
Értem, és köszönöm a segítséget!
Sziasztok!
Sikerült leljek egy LCD kijelzőt, és le is rendeltem már! ITT ami "HD44780 kompatibilis" , és elvileg ez már jó lesz az LCM3-hoz.
Sziasztok
Építettem egy LCM3 as műszert és sajna nem mükszik..Az a baj hogy mikor bekapcsolom furcsa karakterek jelennek meg a kijelzőn a felső sorban.majd kis idő mulva megjelenik valami krisz-krasz és hogy 503Khz de teljesen olvashatatlan az egész..Az összes forrasztást átnéztem mar mikroszkóppal is hibát nem találtam. PICPGM programozóval égettem be a firmwaret probáltam a 1.2 est és az 1.25 öst is..Ezt JDM programozót használtam mar máskor is de csak led villogtató stb.. alap dolgokhóz .. most tanulgatom a PIC programozást ott jól működött .Most viszont kiolvasott pic firmware eltér az eredetitől az utolsó 10-15 sor hiányzik.nem értem miért lehet ez.. próbáltam más programozó soft al is pl winpic de azt szóra se tudtam bírni win7 alatt... köszi a helpet előre is
Volt itt egy ilyen hsz, hátha segít:
De az igazi megoldás egy pickit2, vagy 3 beszerzése lenne, ez a jdm már nagyon a múltéBővebben: Link
Szia
Elnézést, hogy nem reagáltam korábbi hozzászólásodhoz, de pillanatnyilag más számomra fontosabb megoldandó gondok merültek fel (egyébként beszereztem egy a szerző által javasolt HEF4011-es smd ICt, ha időm lesz akkor foglalkozni fogok azzal az LCF mérővel). De térjünk vissza az LCM3-hoz. A sok kritika után úgy döntöttem elkészítem, az általam sokszor elkészített s módosított végleges nyákot smd alkatrészekből és végre be is dobozolom. Az SMD alkatrészek beszerzése közben az a gondolatom támadt, mi lenne, ha kipróbálnék egy zárt vasmagos smd induktivitást (lásd kép) vettem is 5 db-ot mind az 5 darab -3-5% tűrésen belül volt. Kicseréltem az eredeti fazékmagos induktivitásomat és ezzel is hibátlanul működik az LCM3. Az összes LCM3-al rendelkezők és a jövőbeni építők figyelmébe ajánlom. Mint köztudott az LCM3 legproblémásabb része az alkalmazott nyílt vasmagú induktivitás. Aki teheti, cserélje le a mellékelt induktivitásra és a PIC-be az 1.35-ös programot égesse. egy sokkal stabilabb és pontosabb műszer lesz belőle. A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2014
Sziasztok
a PICPGM soft al volta gond hibásan programozta fel a PIC et ..lehet a fuse bit eket hagyta ki.. nem tudom pontosan mi lehetett a gond a de beégetett majd kiolvasott hex file eltért egymástól. Nem hagyott nyugodni a probléma és letöltöttem mindenféle pic programozó soft ot winpic icprog ponyprog picpgm stb egyik se működött vagy driver hiba vagy nem támogatta a 16f690 szal a hajam téptem már.Egyszer csak egy argentin oldalon találtam egy PIC-16Fxxx-Programmer 2.4 nevű kis progit na ez egyből felprogizta a pic et olvasható lett a kijelzés is D..De ez így nem lesz jó hosszútávon .. venni szeretnék egy PIC programozót chipcad ban láttam PIKIT2 PICKIT3 is van ár különbség elenyésző melyiket vegyem?? Vagy valami mást ajánlotok ?? köszönöm a válaszokat.
Sziasztok
Na újabb problémába ütköztem... Bekapcsolom lcm3 at bejelentkezik ,hogy 1.20 es firmw stb... utána kiírja F0=505..6Khz és FCAL=498.6Khz kapcsoló C állásban van kijelzőn megjelenik hogy Cx 2.9869nF ekkor átkapcsolom kalibráló kapcsolót majd Rx =? ohm és Rx= 0.240Kohm kb 5 sec mulva kéri váltsak vissza mérésre átkapcsolás és kiírja c->0 és Cx =-23pF Na és most jönnek a gondok ugye mérővezeték nem volt összezárva idáig most rákötök egy 33nF os kondit és kiírja hogy Cx= -5.687nF na hát itt valami nagyon nem ok D .Más kondikkal is hasonló pl 1nF os kondi 1.471nF. Köszi a helpet...
Idézet: „az a gondolatom támadt, mi lenne, ha kipróbálnék egy zárt vasmagos smd induktivitást” Szia! Pár lappal ezelőtt a #1646457 hozzászólásomban pontosan ezt javasoltam "lóri" fórumtársunknak, igaz a pontos típust nem adtam meg. Örülök, hogy ezáltal te is megerősíted: jó ez az irányvonal!
Ismételten felhívom mindenki figyelmét, a zárt vasmagú induktivitás alkalmazása esetén a PIC-be az 1.35 verziót kell beírni. Ezt a verziót p_istvan kimondottan a zárt vasmaghoz írta. Többek között kiszedte belőle a szoftveres kompenzációkat. S ettől sokkal lineárisabban és stabilabban működik a készülék.
Köszönöm! Ezt nem írtam oda, mivel a dokumentáció áttanulmányozása után ez evidensnek tűnik a számomra.
Mitől lehet az hogy F0 es Fcal között nagyon kicsi az eltérés......F0 520 Khz F cal 503Khz ???
a relé működik mert próbáltam hogy kivettem relét (dip foglalatban van) érintkezőt összezártam és ugy indítottam lcm3 at ilyenkor ket freki teljessen egyforma...1.20 as firmware van de próbáltam többivel is egyik se mükszik pickit2 vel programoztam..A mérés iszonyat pontatlan mérésnek sem nevezhető pl 33nF os kondi 7nF 2 µF os kondi 1.2µF ... köszi a helpet
Ha az F0-át 520 kHz-en méri, azt bizonyítja, hogy az LCM3 hardvere és szoftvere az Fcal pontig jól működik. A hibát a Ccal nem megfelelő értéke, de leginkább az áramkör (fólia) szakadása okozhatja.
A relé megfelelően működik, mivel a szórt áramköri kapacitásokat kapcsolja, ezért csökken egy minimális értékkel a frekvencia. Egy jól működő készüléknél F0 ~ 505kHz az Fcal 350kHz környékén legyen tapasztalatom szerint az Fcal értéke a meghatározóbb. Jó lenne, ha az elkó mérő oldalt rövidre zárva végeznél egy hitelesítést és az ott leírt adatokat leírnád. |
Bejelentkezés
Hirdetés |