Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2398 / 3994
(#) proli007 válasza Sanyi220v hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Hello! Már bocs, de ilyen "láttam valakit, aki hallotta" alapon nem vitázni, még hozzászólni sem érdemes egy témához. Kapcsolási rajz alapján lehet "kitalálni" esetleg egy tervező szándékát, nem részletekből..
(#) nedudgi válasza urh hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Biztos hogy töltőről van szó, és nem egy tápegységről?
A töltő szabályozza az áramot, a tápegység ész nélkül nyomja, ami a csövön kifér.
(#) Sanyi220v válasza proli007 hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Igazad van, csakhogy ezeket a diódákat valaki nem tudom mi oknál fogvást forrasztotta oda, mert szemmel látható volt hogy azok a diódák nem voltak a kapcsolási rajzban, mivel az ellenállás felett volt átvezetve, és hát a forrasztás is láthatóan valami nagyon kezdő csinálta.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2014
(#) urh válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Igen, Biztos!

Csatoltam , hogy mit próbáltam használni egy telefonakku töltésre.

Aztán egy MP3/MP4 következett ami szintén csatolva....

Majd végül azt is csatoltam ami a töltendő akku lenne.
(#) Sanyi220v válasza urh hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Nos ha az MP4 est akarod töltőként használni akkor gond nem lesz belőlle, az aksit addig kel tölteni amíg fel nem lesz tökig töltve. ami gond lesz az hogy az az MP4 es nem fogja bírni feltölteni azt az 1500 as aksit. ami a T azaz a 3. lábat illeti az csak ara szolgál hogy a telefon felismerje a saját aksiját, és az adja a telefonnak a jelet hogy a telefon töltheti az aksit. de az MP4 es hez elég a + és a - láb. De miért nem veszel inkább egy univerzális töltőt nem kerül sokba.
(#) urh válasza Sanyi220v hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Gondoltam hasznosíthatom az itthoni kacatokat.!

Ezért is nem vásároltam.

Viszont rendeltem egy ilyet:

5V USB Töltő...

Ez jó lehet rá nem?
(#) Sanyi220v válasza urh hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Szerintem jó lesz. Én ilyet használok évek óta, tökéletesen működik, és az aksit is rendesen feltölti, LED es jelzés hogy felismeri az aksit, és hogy veszi az aksi a töltést, és amikor már fel van töltve... Nincs polaritás az aksit úgy teszed bele ahogy akarod a töltő magától ráál az aksi polaritására. nagyon jó cucc.
(#) valaki2233 válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

úgy ahogy modja!!!
(#) urh válasza Sanyi220v hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Hát elvileg nemsokára már megjön kíváncsi leszek....
(#) nedudgi válasza urh hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Amit rendeltél, az egy zsebben hordható lítium akkumulátoros töltő elektronikája. Berakod egy dobozba, rákötsz egy megfelelő akkumulátort, és kész.
Ilyesmit kellett volna venned, ha jó a mini USB. Ha mikro USB-t preferálod, akkor létezik olyan változat is.
(#) nedudgi válasza Sanyi220v hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Az is lehetséges, hogy az ellenállás mechanikai stabilitást ad a diódáknak.
(#) aramis válasza granpa hozzászólására (») Okt 3, 2014 /

Igen jó tipp azt hiszem ennek nekifogok pont arra válaszoltál amit kérdezni akartam a lakkal kapcsolatban,még annyit kérdeznék soronként lakkozni és várni a száradásra vagy folyamatosan lehet.Nagyon jó lenne ha sikerülne mert igen borsos ára van huzalnak
kösz mindent
(#) peter1995 hozzászólása Okt 3, 2014 /

Sziasztok. Egy olyan egyszerű kis kapcsolás kellene nekem ami 12V-ról működik kettő kimenete van és oda felváltva kapcsolgatja a 12V-ot. A kimeneteknek 1-1 relét kell kapcsolnia tehét nem kell nagy terhelést bírjon. Ha valaki tud ilyet egyszerű alkatrészekből, gondolok itt tranzisztor ellenállás, kondenzátor az kérem segítsen. Előre is köszönöm.
(#) elektroncso válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /

Astabil multivibrátor. Alacsony frekvenciára beállítva. Valójában egy két LED-es villogó, csak a LED-ek helyén a relék behúzótekercse van.Bővebben: Link
(#) proli007 válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /

Hello! Astabil multi.. De nem mindegy milyen sebességgel kapcsolja a reléket. De ha hol egyik, hol másik relé húz felváltva, akkor talán egy relé is megteszi, ha van váltóérintkezője.
(#) peter1995 válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 3, 2014 /

Tökéletes lesz, köszönöm
(#) elektroncso válasza peter1995 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /

Csak még valami. Az R1,R4 korlátozza a LED-ek áramát. Ezeknek az értékét lehet csökkenteni kell. De próba szerencse.
(#) peter1995 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /

szia. Egy relé azért nem jó mert nem csak villogó üzemmód kell. Autó első ködlámpája. A gyári kapcsolás meghagyva és esetenként plussz kapcsolóval a villogtatás. Ezért kell szerintem 2 relé amik alapesetben zárnak és az elektronikával megszakítja a lámpákra menő áramot így villogtatva

A Led-ek helyén nem jó a relé, azt az R4-R5 helyére kell tenni..

R5? csak 4db ellenállás van benne.

Bocs R1-R4. És a relékre védődiódát is illik rakni. Valamint ismerni kell azért a relék ellenállását vagy áramát..

Igen diódát fogok tenni. Jelenleg hogy milyen relék lesznek még fogalmam sincs kb 10 perce pattant ki az ötlet a fejemből
(#) szikorapéter hozzászólása Okt 3, 2014 /

Szép estét mindenkinek. Annyi volna a kérdésem hogy ebben az áramkörben alkalmazható BC337,vagy esetleg BF199? Köszönöm előreis a válaszokat.
(#) djapor96 hozzászólása Okt 4, 2014 /

Sziasztok, szakszerűen hogy hívják azt amikor túlfeszültség miatt a nyáklapon égésnyom, pörkölödés látható?
(#) elektroncso válasza djapor96 hozzászólására (») Okt 4, 2014 /

Szerintem: elszenesedett a nyáklap. Esetleg átütött a nagyfeszültség.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
(#) storm hozzászólása Okt 4, 2014 /

Sziasztok!

Építettem egy akkumulátortöltőt UC3906-os IC-vel. Amikor ráteszem az akksit, akkor szépen végigmegy a 2 töltési fázis, aztán átugrik a cepptöltés szakaszra, amit a zöld led jelez is. Kis idő elteltével azonban a zöld led mellett az egyik sárga elkezd villogni. Ez normánis jelenség, másnál is így működik?
(#) nedudgi válasza storm hozzászólására (») Okt 4, 2014 /

Nem tudom, milyen kapcsolást használsz, de egy savas akkumulátor a töltés befejeztével egy idő után "beáll", azaz némileg csökken a kapocsfeszültsége.
(#) storm válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 4, 2014 /

Vicsys is írt róla egy cikket Bővebben: Link. Annyit módosítottam, hogy mivel nekem csak egy 4,5Ah-s akksit fog tölteni, ezért csak egy 0,47ohm-os ellenállást tettem bele plusz elhagytam a panelműszer részét is.
(#) ThompsoN hozzászólása Okt 4, 2014 /

Sziasztok.

Az előbb ki akartam próbálni egy kapcsolást, amiben van egy AVR, egy bistabil relé egy L293D motorvezérlő IC. A motorvezérlővel kapcsolnám át a relét, a vezérlő IC pedig az AVR-hez kapcsolódik. Minden 5V-ról megy (ez esetben USB-ről próbáltam). A relére terhelés gyanánt betettem 1-1 LED-et (hogy lássam az átkapcsolást). A problémám az, hogy amikor a motorvezérlőnek adok 5V-ot motorfeszültség gyanánt, akkor a LED-ek szinte teljesen elhalványulnak. Az AVR pedig hiába küldi ki a logikai értékeket, a vezérlő nem kapcsolja át a relémet. (A relé biztosan jó, IC nélkül kézzel kapcsolva működik.) Lehetséges, hogy kifogtam egy rossz IC-t?
(#) valaki2233 hozzászólása Okt 4, 2014 /

Nem biztos hogy az IC a hibás mivel mondtad, hogy az egész USB-ről megy, és az USB nem bírja el azt az egy relét, legalábbis szerintem.
Következő: »»   2398 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem