Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   379 / 986
(#) bakos13gab válasza zsozsoX hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Attól függ, hogy hol csinálod. Társasházban pl. a kapualjban vagy annak környékén kell elhelyezni. Úgy tanultam, hogy annyi könnyebbség van, hogy nem kell teljesítményt kapcsolnia. Tehát megoldhatod úgy is, hogy az elosztóban van egy mágneskapcsoló és ennek az öntartó körébe iktatod be.
(#) ötfelezős válasza tiva77 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Szóval akkor nem kötelező az alkalmazása.
Egy kritérium van, mit fogad el a gázos, és kész. Ha szerinte kötelező, akkor kötelező. *
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2014
(#) usane válasza potyo hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Így van. Hűtőtteljesítmény, a fűtő meg még több.
Fujitsu AOYG18LAT3.
Hogy ne kelljen keresni.
(#) proba válasza tiva77 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Mielőtt rohannál mindent megvenni, kérdezd meg nem kell valami felelős villanyszerelőnek aláírni üzembe helyezéshez.Gyanítom EPH-t felelős nélkül nem hiszik el hogy van. Ha meg kell hozzá villanyszerelő, akkor a következő lépés annak a kiválasztása, konzultálás vele.
(#) gyuszo válasza tiva77 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

A gázkazán alatti EPH csomópontnak így kell kinéznie.
(#) Thomas10100 hozzászólása Okt 17, 2014 /

Sziasztok!

Barátnőm házában szeretnék segíteni, mert egy régi házhoz lett hozzáépülve, és a régi ház elektromos rendszere nincs cserélve. A legnagyobb probléma, hogy csak egy fázis jön be a régi házba(fürdőszoba: mosógép; konyha: mikro, hűtő, elektromos tűzhely(egy fázisú); hálószoba1: csak TV meg kisebb eszközök; hálószoba2: villanyfűtőtest rásegítés a radiátorokra), az új részben alig van nagy fogyasztó, csak egy hálószoba számítógéppel, meg a spájz fagyasztóládával, és ide 3 fázis bemegy, de nem tudom milyen elosztásban.

A régi részre szeretnék koncentrálni, mert a villanytűzhely miatt már többször elégtek a régi kötések. Összevissza van a vezetékátmérő, van ahol mtk kábel megy, van ahol alu,és van tömör réz is.
A tűzhelyhez az elosztótól külön kismegszakítón kellene menni, de milyen kábellel? A falban van cső, de nem tudom milyen, és mennyi kábel fér el.
A többi részhez bejövőnek 2,5mm2-es kábelt használnék, a hálószobába(1) 1,5mm2-est, a konyhába is 1,5mm2-est( a tűzhely külön lenne úgyis), a hálószoba 2-őt megint 1,5mm2-essel.
Jó így az elgondololásom? Vagy inkább ne nyúljak hozzá?

Köszönöm a segítséget!
(#) kameleon2 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Csak ismétlem magam. Ha ennyire járatlan vagy benne - ne nyúlj hozzá! Sok segítséget meg fogsz itt kapni, de mindig kimarad a felsorolásból, hogy ha nem szakképzett és felelős (vállalkozó) villanyszerelő készíti el - pecséttel aláírással - akkor megvonható a lakhatási engedély a szükséges nyilatkozatok hiányában. Nem véletlenül önálló és engedélyköteles szakma a villanyszerelés. Én például ha ingatlant szeretnék vásárolni, megnézném nyilván a szokásos dolgokat, zöldkártyát stb, de ha tudnám, hogy nem szakképzett személy végzett rajta felújítás jellegű munkákat - lépnék is a következő ingatlan felé. Azaz az épület értékére és hasznára is kihatással van. persze az is járható, ha van ismerős villanyszerelő, aki legalább időnként kinéz és ellát helyszíni tanácsokkal. De akkor ő vállalja a felelősséget magára. Ez még weben keresztül nem működik. A hálózat felújítása az igényeknél szokott indulni és egy vastag pénztárcában ér véget. Mert : "A kereskedő hasznot termel, a szakember veszteséget!"
(#) lukacsp válasza Thomas10100 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Persze, jó lesz. Szerintem 5x4 mm2 kábelt húzz ki a sütőhöz (OK most egyfázisú vagy úgy van kötve, de ez nem biztos, hogy mindig így is marad).
A kábelezéseken kívül szükségesnek tartom felülvizsgálni a PEN szétválasztás, földelő nyárs, EPH, elosztószekrény állapotát, megfelelőségét (hibaáram lekapcsoló beépítését ha nincs). Ha ezek közül bármelyik is nem megfelelően van kialakítva, megszerelve, az baj.

(Szerk.: kameleon2 kolléga szavait én is osztom.)
(#) Thomas10100 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Köszönöm a segítséget!

Az elosztónál ahol a két digitális feltöltős óra van, ott van 4 kismegszakító, 3 fázis + éjszakai. De nincs Fi be felépítve, az új részben is van még egy kicsi szekrény, de abban is csak kismegszakítók vannak.
A régi részben vannak durva dolgok, 4-es alu fázis megy be, 2,5-ös nulla és földelés, ez égett el, mert alu össze volt tekerve rézzel, és még innét megy a villanytűzhely. Van olyan konnektor ahol a földelés nincs bekötve, mert régi 2 eres falkábel megy hozzá. meg egy hely van ahol a konyhából a hálószobába MTK kábel megy simán a falban.
Itt egy régi fa villanyóra szekrény van, amiben van egy dugalj, egy 20A-es kismegszakító a régi résznek, meg itt megy tovább az új részbe a 3 fázis.

Nem nyúlok hozzá én, keresünk villanyszerelőt majd.
(#) Csontikka hozzászólása Okt 17, 2014 /

Sziasztok,

a következőben szeretnék segítséget kérni:

Van egy 10A-es biztosíték a villanyórában. Erre a körre van rákötve egy mosógép és egy villanybojler is.
A szokásos jelenség: amikor a mosógép beindul levágja az automatát.
Sajnos úgy van bekábelezve a falban hogy nem tudom megtáplálni egyiket sem másik fázisból.

Jelenleg egy kapcsoló van a bojler előtt, de ez nem a legjobb mert sokszor elfelejtjük visszakapcsolni mosás után...

Szóval a kérdés az lenne, létezik-e olyan kapcsoló, amit a bojler elé lehetne tenni és azt csinálná, hogy ha azon a fázison az áramfelvétel egy megadott érték fölött van, akkor kikapcsol.
(röviden, ha megy a mosógép a bojler nem tudna bekapcsolni)

Előre is köszönöm a segítséget! Üdv,Csontikka
(#) papo69 válasza Csontikka hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Áramfigyelő relére keress rá.
(#) gyuszo válasza Csontikka hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Erre csak az lenne a jó megoldás, mindkettőre külön-külön áramkör ( vezeték ) 2 db kismegszakítóval. Már azért is, mert a mosógép dugvillás, a bojler meg fix bekötésű.
Gondolom, ha jelenleg csak 10A-es biztosíték , nem lehet a vezeték sem megfelelő keresztmetszetű. A vége ennek meg az, hogy se a mosógépet használni nem lehet, és meleg víz sem lesz
Mindkettőnek a 3x2,5mm2 vezeték és 16A kismegszakító javasolt.
(#) kameleon2 válasza Csontikka hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Létezik kétfajta áramfelügyeleti relé. Az egyiknek olyan a kialakítása, hogy egy gyűrűn kell átfűznöd a fogyasztó vezetékét és amikor megindul az áram, aktivál egy kontaktust. Azonban sokkal inkább javasolnám vagy a fogyasztás átcsoportosítását, vagy a mérőnél a bővítést. Én mosógépnek önállóan 16A kismegszakítót szoktam tenni. Nem ismerem a körülményeket, de 32A alanyi jogon jár. Át is lehet csoportosítani - amit sokan nem tudnak, például 2x10 1x16A-re így csak 4A után kellene fizetni bővítést és az önálló fázisról mehet a mosógép. Nyilván pénz kérdése, de megoldás lehet a hőszivattyús bojler is. 3kW helyett 800W villamos teljesítményt fogyaszt el. Gyakorlatilag a környezeti levegőtől vonja el a maradék hőt. Kazánházakban ideális.
(#) tiva77 válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

szia

Köszi a fotókat . Voltam egy helyen ahol láttam ezt élőben is. Viszont egyik ismerősnél ahol tavaly adták át az új gázkazánt ott semmiféle ilyesmit nem látni. Mondjuk nálam is jó sok éven keresztül müködött egy régi gázkazán Fi relé nélkül, ilyen EPH átkötések meg egyáltalán nem voltak. Most hogy új kazán lett kérik ezeket a dolokat. Amugy a kazán már müködik egy kettős leválasztó kapcsolón keresztül de hétvégén fel lesz szerelve a Fi relé meg is meg valamilyen formában az EPH is.
(#) papo69 válasza tiva77 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Jegyzőkönyv is kell hozzá, kevés a munkavégzés.
(#) BarnaPili válasza papo69 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Most szereltettünk fűtést.(Gázkazán,új gázbekötéssel)A gázkazán beüzemeléséhez kellett egy 30mA-s Fí relé,amit villanyszerelő tett fel,jegyzőkönyvvel...Ő csinálta a gázcső EPH-t is,szintén ugyanerre a jkv-re került fel az is.
(#) papo69 válasza BarnaPili hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Én ezt nagyon jól tudom, és gyakorlatban is csinálom. Ősszel ez a sláger.
(#) tiva77 válasza papo69 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Igen tudom kell a jegyzőkönyv , az is meglesz a jövő héten. Ezért is vannak a szükséges munkálatok.
(#) erbe válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Láttam már néhány gázkazánt, még szerencse, hogy nem kellett hozzányúlnom (onnantól az én felelősségem lenne). Ilyent még sehol nem láttam, mindegyiket bedugták a konnektorba.
(#) tiva77 válasza erbe hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Én is láttam már simán bedugós megoldást. És rá volt irva a dugvillára hogy forditva bedugni tilos.
(#) tibibalogh520 válasza erbe hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Szia Erbe!
Semmi baj nincs azzal, hogy bedugták a konektorba! Az EPH létrehozásának szükségessége, nem függ össze azzal, hogy fixre szerelt, vagy dugvillásan csatlakoztatott készülékről van szó.
Azt létre kell hozni, mind két esetben! Ennyi! Nem kell túl ragozni.
EPH van számukra előírva, nem pediglen (csak)az, hogy védővezetővel ellátott dugaszoló aljzatról üzemeltethető! Természetesen, ez utóbbi, alap feltétel. De mint írtam, a kettő nem össze keverendő!!!
Üdv Tibi.
(#) tibibalogh520 válasza tiva77 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Szia Tiva77!
Mint az előző hozzászólásomban írtam, semmi baj nincs azzal, hogy "simán bedugós megoldás" !
A "fordítva bedugni tilos", pedig annyit jelent, hogy a kazánnak semmi baja nem lesz tőle, csak feszt ki fog állni hibára, az ionizációs lángőr működési elvének következtében. Ezt megelőzendő, a gázkészülék szerelő, rá írta az adott szöveget. Csak azért, mert unta már, hogy egy porszívózás miatt kihúzott kazán dugvilla után, feszt hívogatták telefonon.
Üdv Tibi.
(#) gyuszo válasza erbe hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

EPH + védővezető + FI relé = Biztonság
(#) Feri hozzászólása Okt 18, 2014 / 1

A gázkazán szabályos bekötése:
Kétpólusú leválasztó kapcsoló. (konnektoros megoldás nem megfelelő)
Ha a készülék fürdőszobában van Fi relé beépítése kötelező.
EPH kiépítése Gáz - Fűtés - Vízhálózat - villamos hálózat földelése stb.
Alapszabály a fixen beépített villamos berendezéseket fixen kell bekötni.
(#) papo69 válasza Feri hozzászólására (») Okt 18, 2014 / 1

Az egyszerűbb kazánokon dugvilla van gyárilag, ha levágod akár még a gari is ugorhat.
(#) pcsoma válasza Feri hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Ez pontosan így van! Úgy szabályos és a korrekt villanyszerelő a kazánt leválasztó kapcsolóval köti be az áramot a védővezetőt pedig fixen. Az EPH megléte meg alap. Egyébként a legtöbb hiányosság mindig abból adódik, hogy nem szakember végzi el a villanyszerelési munkálatokat.
(#) tiva77 hozzászólása Okt 18, 2014 /

Akkor én nagyon szabályosan jártam el mert a 2pólusú leválasztó kapcsoló megvan és a földelés is fixen be van kötve. De mivel kell jegyzőkönyv , szóltam valakinek ez ügyben és ő mondta hogy tegyek fel egy Fi relét és utánna ő megnézi és jegyzőkönyvezi.
(#) Zsolt32 hozzászólása Okt 19, 2014 /

Sziasztok!

Két mozgásérzékelőt le lehet párhuzamosítani? Nem okoz gondot, ha egyszerre mindkettő kapcsol?

Köszönöm
(#) maszek0005 válasza Zsolt32 hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Szia! Le lehet párhuzamosítani, nem okoz gondot. Ha egyszerre kapcsol nincs belőle gond. Én személy szerint ilyen megoldást használok, egy folyósó világítás kapcsolásnál. Jani
(#) Zsolt32 válasza maszek0005 hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Értem, köszönöm a segítséget.
Következő: »»   379 / 986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem