Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   988 / 1274
(#) villanyipi hozzászólása Okt 17, 2014 /

Üdvözletem 2 készülékkel kapcsolatban kérnék segítséget egyik egy SAMSUNG CW29M166V7XXEC CH S61B készülék, amin az fboxon található cxa ic csak melegítés után hajlandó elindítani a készüléket, ezt a átmenetileg fűteném mondjuk egy 12 voltos izzóval amíg beindul a tv nagyon káros lenne, vagy minél előbb cserélni kell (elég húzós az ára), a másik készülék egy Grundig STF55-1001/7 készülék ennek egy olvasható kapcsolási rajzra lenne szükségem, amit keresgélve találtam az nagyítás után olvashatatlan volt, Bővebben: Link , ha valaki esetleg kitudná nagyítani olvashatóan a kapcsolási rajzot azzal is rengeteget segítene.
Előre is örök hálám!
(#) kalmi.kalmi válasza batajohn hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

100 Hz-es ???
(#) kadarist válasza villanyipi hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Szia!
Ezen az oldalon kattints erre a szövegre a Grundig rajz letöltéséhez: "To download the file, please, click here !"
(#) Zupp87 hozzászólása Okt 17, 2014 /

Üdv mindenkinek!
Van egy Alien (Vestel) 63 centis TV-m, 11AK37 sasszival. Időnként azt csinálja, hogy kiszélesedik vízszintes irányban a kép (szélei levágva), a menüt behozva pedig a párnatorzítás jelei látszanak. "Kézrátételes gyógyítással" (enyhe puff a tetejére ) kis időre megjavul. Gyanítom, hogy valami kontakt vagy forrasztási hiba lesz, de egyelőre nem tudom, merrefelé, mivel külön-külön a hűtőbordákat, valamint a képcső végén található kis panelt (azthiszem az a sorvégfok) megmozgatva sem javul meg a hiba, csak ha egy az egyben ráncigálom az egész sasszit (vagy "megpüfölöm a tetejét"). A jelenségek alapján a vízszintes eltérítés környékén gyanakszom a hibákra, csak annyira nem ismerem a TV-t (eddig csak sorkimenő trafót cseréltem benne másfél éve, és beállítottam aztán a fókuszt és az anódfeszültséget, nagyobb TV szerelésem még nem volt). Tud nekem esetleg valaki segíteni, hogy az alaplap mely rézén kezdjem el a forrasztásokat és a kontaktokat vizsgálni?

Megj.: időközben megerősítettem jónéhány forrasztást az alaplapon, de ugyanaz a jelenség. Csak annyi lenne a kérdésem, esetleg melyik IC felel a vízszintes eltérítésért, mert valószínűnek tartom, hogy annak környékén lehet valamelyik forrasztás beteg, mert időnként rendesen van kép, időnként pedig szétnyúlik mint a pizzatészta.
(#) BarnaPili válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Nem IC felel a vízszintes eltérítésért,hanem a sorvégfok.Alaposan nézd át a asor és képeltérítő fokozatokat mégegyszer.Az EW korrekciót ebben a gépben a függőleges eltérítő IC végzi.Annak a köreit is vizsgáld át.Még nem késő,de ha sokat megy párnában,akkor megéghet a korrekciós tekercs,ami ugyan pótolható,de jobb ha megelőzöd a bajt.
(#) kalmi.kalmi válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

A sorvégfok körül forrassz át mindent, kondikat(nf) tekercseket, és a függ ic-t, egyébként kondiláb lesz a hiba. Hideg forraszos, vagy körben kitört az alkatrész láb a hőmozgások miatt. Szabad szemmel nehezen látni, de ott lesz a gond.
(#) Mircsof hozzászólása Okt 17, 2014 /

Sziasztok!
Hozzám került, egy Nokia 5575 vt típusú TV, a hiba jelenség az, hogy a sorkimenő trafó átüt a ferrithez, ami körülveszi. Mintha meglenne kicsit repedve a trafó burkolata. Lehet erre valami korrekt megoldást alkalmazni? Vagy nézhetek másik trafó után?
(#) kalmi.kalmi válasza Mircsof hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Nem célszerű ragasztással próbálkozni. Vegyél bele egy trafót.
(#) Mircsof válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Köszönöm a választ a trafón van pár adat.. esetleg tudnál adni egy linket ahonnét lehetne rendelni azt megköszönném.
Egyébként van itthon egy másik TV trafóm a lábak száma megegyezik, de az elhelyezkedés egy nagyon kicsit más.. méretre ugyan az.. Ha esetleg megmérem a tekercseket akkor van esély, hogy használhatom azt?
(#) kadarist válasza Mircsof hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Nyomjál jó sok melegragasztót vagy szilikontömítót az áthúzásra. Ha ettől megszűnik az ívhúzás, akkor nem kell másik trafó.
(#) Auth Zsigmond válasza Mircsof hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Lehet, hogy kalmi.kalmi fórumtársunk javaslata ("vegyél másik trafót") lesz a megoldás, de próbálj meg a szikra talppontjára egy borsónyi melegragasztót (ragasztó pisztolyból) juttatni. Ha még nem alakult ki a tekercsben menetzárlat, lehet hogy a műgyanta megroggyant szigetelőképességét kiegészíti a jó szigetelő tulajdonságú, szilikon szerű matéria. Clatronik típusú TV-m már évek óta probléma nélkül üzemel, egy hasonló beavatkozást követően. Megszűntek a tűzijátékok, megtakarítottam 6-8.000 Ft-ot, ráadásul csak után gyártott sorkimenőt találtam a neten.
Hogy nem reménytelen a próbálkozás, azt bizonyítja hogy ismerőseim 2 db. békebeli (kb. 20 éves!), "átütéses", a lomtárukban évek óta kidobásra váró TV-jét hasonló módon sikerült életre kelteni, s azóta is működnek a nyaralóikban. Egy próbát megér!
A trafó "burkolata" (azaz valamiféle epoxi bázisú szigetelő anyaga) lehet hogy csak a termikus túlterhelés következtében égett meg a felületen ("repedés"), jó esetben a tekercs belül talán még megfelelő. A szikrahelyet esetleg sötétben lehet csak jól megfigyelni (érintésvédelem!), aztán kikapcsolt állapotban oda lehet juttatni a körömnyi szilikont.
(#) Auth Zsigmond válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Kadarist a lényeget megírta, amíg én a billentyűzeten keresgéltem a betűket...
(#) Mircsof válasza Auth Zsigmond hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Köszönöm mindenkinek!
Csak a tisztán látás kedvéért mivel itt Szerbiában más nyelven nevezzük a dolgokat, ezért meleg ragasztó alatt ezt értitek igaz?Bővebben: Link
(#) kadarist válasza Mircsof hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Igen, ugyanarról beszélünk.
(#) kalmi.kalmi válasza Mircsof hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Ha a ragasztás mellett döntöttél :
1. Alkoholos tisztítás
2. Ragasztás FBS- ragasztóval: FBS
3. Várakozási idő 36 óra
Az egész területet 1 cm vastagon töltsd ki !
Ha teljesen szilárd a ragacs, csakis utána próbáld ki.
Üdv. Kálmán
(#) kalmi.kalmi válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Egyébként HR7353 a megfelelője. A kulcsszó : M10-09
(#) villanyipi válasza kadarist hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Köszi szépen ez végre szépen kinagyítható
(#) patexati válasza Mircsof hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Tisztítás előtt kapard le kicsit a megszenesedett részt majd alkohol,ha megszárad rá a ragasztó. Én így szoktam.
(#) kalmi.kalmi válasza patexati hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Én is, így szoktam
(#) Mircsof válasza patexati hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Köszönöm ismét mindenkinek a segitséget! Ma, holnap nekiesek a dolognak!
(#) oriza hozzászólása Okt 20, 2014 /

Üdv!
Lehet, hogy nem jó helyen kérdezek, de akkor kérek útbaigazítást!
Segítségeteket szeretném kérni az alábbi problémával: az ATD 868 DVB-T kb. 2 hétig nem volt bekapcsolva, a tápja is áramtalanítva volt. Most bekapcsoláskor csak a boot világít, nem lép tovább!
Korábban jól működött, az adó (Száva utca, 3 km) szabadon látható.
Mit lehet tenni? Van e reset lehetőség, vagy firmware újra rakás?

Köszönöm előre is!
(#) Mircsof hozzászólása Okt 20, 2014 /

Sziasztok sikerült a műtét! A trafó elméletben teszi a dolgát, a villámok megszűntek!
Következő jelenség az, hogy a képernyő közepén van egy világos vízszintes csík.
Hang az van az adásokat váltani is lehet.
A kérdésem az lenne, hogy merre keressem a hibát? Nem igazán javítottam még TV-t kérlek az instrukciók megfogalmazásánál ezt vegyétek figyelembe
(#) k-elektro válasza Mircsof hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

Függőleges eltérítő nem megy. Gondolom egy IC csere megoldja. Az is lehet, hogy az áramkör 1-2 kondija kiszáradt. Először mérd meg, kap-e tápot! Mert lehet az a baj...
(#) k-elektro válasza oriza hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

Sajnos az ilyen vevők nagy része nem csakhogy "kínai", hanem olyannyira le van róluk spórolva minden, hogy kb nem tudsz vele mit kezdeni. Javítani sem nagyon érdemes őket, hiszen 3-4 ezerért már kapsz újat...
(#) k-elektro válasza batajohn hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

Kondik kiszáradása okozza többnyire.
(#) oriza válasza k-elektro hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

3-4 ezerért már kapsz újat. hát ennyiért nem találok!
Azt keresem, hogyan lehetne az USB-ről a firmware-t újra rakni, életre kelteni. Mert ez inkább kihívás, itt a fórumtársak javát is ilyesmi izgatja.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2014
(#) biji válasza oriza hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

Szia!
Ha nem bootol be akkor USB-ről nem tudod a firmwaret újra rakni. Szedd szét , hátha van benne egy csatlakozó 4 db tüskével/ pl:95RF/, akkor esetleg van esélyed.
(#) Mircsof válasza k-elektro hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

Szia!
Csatoltam egy képet. Sajnos nem sikerült Google alapján beazonosítanom melyik a függőleges elterítő IC.
A panel túloldalán jóformán csak TDA Ic-k vannak.
A sárgával jelölt Ic típusát nem tudom (azt nem akartam piszkálni).
tudnál segíteni, melyik Ic felel a függőleges széthúzásért?
(#) kadarist válasza Mircsof hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

A sárga keretesről pattintsd le a szorítót és nézd meg a típust.
(#) Mircsof válasza kadarist hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

TDA83500
Következő: »»   988 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem