Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   124 / 247
(#) Doncso válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 20, 2014 /

C1-70a?.......nem szeretnék róla beszélni...
(#) Gery78 válasza Doncso hozzászólására (») Szept 20, 2014 /

Értem.
(#) endrusz válasza Doncso hozzászólására (») Szept 21, 2014 /

Szia! Pedig engem is érdekelne a történet. Nekem is van belőle kettő,évekkel ezelőtt üzemképesen lett lerakva,a múltkor kíyáncsiságból bekapcsoltam őket és egyiknél sincs sugár....
(#) Doncso válasza endrusz hozzászólására (») Szept 21, 2014 /

A topicban megtalálod a kálváriát, ha rákeresel a hozzászólásaimra. A továbbiakban a rossz emlékek miatt inkább nem szeretnék még rá gondolni se
(#) rocky hozzászólása Okt 18, 2014 /

Hello!

Volna itt nekem egy Leader LBO 325, a szépséghibája hogy hiányzik belőle a hálózati trafó.. Esetleg valaki meg tudná mondani hogy milyen trafó kell bele, ill hogy hol lehetne beszerezni?
(#) Doncso válasza rocky hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Hello. Olyan trafó kell ami a következő szekunderekkel rendelkezik: 110-38-0-38-110 , 0-16 , 9-0-9 és kell egy 6.3v-os tekercs a fűtésnek. A trafó össz teljesitménye elméletbe 25W ha jól néztem az áramfelvételt a készülék hátulján a képek alapján.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2014
(#) endrusz válasza rocky hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Szia! Egy kis adalék.
(#) rocky hozzászólása Okt 19, 2014 /

Köszi szépen!
(#) bakos13gab hozzászólása Okt 20, 2014 /

Sziasztok!

Nemrég vettem egy LBO-552C sztereoszkópot. Több gond is akad vele, de kezdjük az elején:
Mitől lehet az, hogy a fókusz és a fényerő potméterek változtatásával elmászik a kép? Magukat a potikat már kifújtam kontakt sprével. A szkóp trafóját átkötöttem 240V-os állásra.
Sajnos nincs hozzá rajzom, így a nyákfeliratokra támaszkodtam. 3 feszültségmérési pont van megadva. +200V, -15V és 8V. Ezek körülbelül be is állnak a táppanelen, a kondikat egyesével kivettem, megmértem és látszólag mind jók.

lbo-552c.jpg

(#) Doncso válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

A fényerő változtatásával a segédfeszültségek nem mászkálnak? (-15v, 8v) Azoknak atom stabilnak kell lenni minden esetben.
(#) bakos13gab válasza Doncso hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

Úgy még nem mértem, hogy tekergessem és közben nézzem a feszültségeket. Meg fogom nézni. Majd készítek képet is, de jelenleg nem sok időm van vele foglalkozni.
(#) mateatek hozzászólása Okt 21, 2014 /

Sziasztok!

Küzdök az RFT EO 203-as szkópommal. A függőleges erősítő határol, nagyon veri a szinusz a fejét. A vízszintes rész rendben, tápfeszek rendben. Érintésre, piszkálásra érzékeny, kontaktos alkatrészt nem találtam.
A képen láthatóan, a zöld pontokon mérve szépen, nagy amplitúdóval mérhető az erősített jel, 10 vpp körül kezd határolni. A piros pontokon mérve viszont 4 vpp-nél nagyobb amplitúdó nem jön ki a gépből, bárhogyan is próbálom kivezérelni. Mindkét tranzisztornál határolt a jel.
Előre is köszönöm a tanácsokat.
(#) Nanok hozzászólása Okt 21, 2014 /

Sziasztok!

Sikerült hozzájutnom egy RFT EO 213 szkóphoz. Olyan hibája van, hogy kép egyáltalán nincs, egy fénypont sem.
A transzformátor kimenetein vannak mérhető feszültségek. A tápegység kimenetén a 31-es ponton nincs meg egyenlőre a -6V.
Merre kezdjek el keresgélni kondenzátor vagy inkább tranzisztor hiba lehet? Mert meg van szórva a tápegység jó pár tranzisztorral. Mik szoktak a tipikus hibák lenni?
Elvileg, ha a nagyfeszültség megvan és a fűtés is megy, akkor kellene-e lennie legalább egy fénypontnak?
(#) bakos13gab válasza Doncso hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Megnéztem, ezek a feszültségek stabilak. A +200V a valóságban olyan 184V a szűrés után (CRC szűrő van benne 2*47µF-al). Nézegettem a nagyfesz részt. Szerintem ott lesz hiba. Van olyan pont, ahol a multi érintésére jelentősen változik a feszültség, elrebben a kép. Ugyanakkor a táp egyszerűnek tűnik és a kondikat jónak mértem benne. 1000-1200V között változik, mérek majd pontosakat.
(#) Doncso válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Én nem gondolom, hogy a 200v miatt ugrálna mivel az a sugárhoz kell, neked pedig eltérités problémád van. Annak a segéd feszültségeknek van köze inkább szerintem.
(#) bakos13gab válasza Doncso hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Az a gond, hogy az alaplapjához nehéz hozzáférni és kb. 15 csatlakozót kell feliratozzak, hogy honnan húztam ki őket. Ráadásul mérni szétszedve nem nagyon lehet, szóval ehhez hozzá kell készülnöm.
(#) Doncso válasza bakos13gab hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Húú, nekem ne mondd. Amikor Norbert 1568-as szkópját javitottam, az egyik táp rész rendetlenkedett. Pedig egyszerü 723-as ic-s megoldás volt egy tranyóval megfejelve. Az alkatrészek mind jók voltak, de néha magától elment a -15v. Valószinű panelhiba, vagy ilyesmi, ezt megállapitani úgy lehetett volt, hogy kibontom azt a panelt....... igen......persze.......SOHA! Féltem, hogy károkat okozok, nem volt egyszerü a mutatvány. Kapott egy 7915-ös ic-t és azóta tökéletesen üzemel. Nem irigyellek.
(#) Nanok hozzászólása Okt 22, 2014 /

Jelenleg ott tartok az RFT 213-asommal, hogy a tápfeszültségek megvannak, helyre raktam őket.
A képcső fűtés megy, látni, hogy világít.
De kép továbbra sincs. Tud esetleg valaki, valamit mondani, mi lehet a gond?
(#) sny válasza Nanok hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Eltérítő erősítőket és a fűrészgenerátort kellene megszkópolni.
(#) Doncso válasza Nanok hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Hogy érzed, nagyfesz megvan?
(#) Nanok válasza sny hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Arra gondoltam, hogy végignézem a rajz alapján a képcső végén a feszültségeket. Abból hátha kiderül valami. Szkópom sajnos nincsen, ez lenne az első.
Olyan 1000-1600V-ok vannak a rajzon, gondolom, ha sorba kötök egy 10M ellenállást az 1M/1000V-os műszeremmel akkor tudok vele méregetni.
(#) Nanok válasza Doncso hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Mikor rámértem a fűtésre és közben letesteltem a műszert, okkor 1000V+ volt rajta. Eszerint a -1600V valószínűleg megvan. A +1600V-ot egyenlőre nem tudom, hogy hol nézzem.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2014
(#) granpa válasza Nanok hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Feszültség-osztóra gondoltál úgy-e?! Egyelőre ahhoz elég 2db. 1M-os.

Nem, én az anódfeszültségre gondoltam, az olyan 7-8kV környékén van. Ha ez nincs meg, akkor semmiképp nem lesz zöld firka az ernyőn. Próbáld meg nagyon sötétbe bekapcsolni, majd ki, hátha látsz halvány zöld derengést, nekem amikor eltérités baj volt, látszódott, innen tudtam, hogy van nagyfesz.
(#) Nanok válasza Doncso hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

A rajz szerint 1620V megy az anódhoz és -1620 a katód felé. Kb. annyira fluoreszkál sötétben mint egy éppen lekapcsolt kompakt fénycső.

Ez igy nem lesz jó. Módszeresen lehet szkópot (meg minden más gépet) javitani. Ellenőrizni kell a fokozatokat utána lehet tovább menni. Az 1600v-ha megvan az jó hir, de ez még nem a végleges anódfesz. A sokszorozó állitja elő a katód sugár cső anódfeszültségét ami 7500-8500V-os feszültséget jelent. Ezt kellene ellenőrizni adott módszerrel, hogy megvan e, ha nincs akkor kár is tovább kutakodni, ha megvan akkor érdemes tovább menni.
(#) Doncso hozzászólása Okt 22, 2014 /

Ja, sorry, most lesem a rajzot. Ennek 1600 az anódfesze... Akkor semmi.
(#) Nanok hozzászólása Okt 22, 2014 /

Beteszek egy rajzrészletet, így egyszerűbb lesz. Látható rajta, hogy 1620V az anódfeszültség és elvileg ennyi a vége. Felbontsam a nagyfeszültségű dobozt és megnézzem, hogy biztosan megvan-e, egy feszültségosztón keresztül?

RFT213.PNG

Hát nézd, én meggyőződnék róla. 1600v még szerintem nem akkora nagy feszültség amit kellő elővigyázatossággal ne lehetne megmérni. Nagy M-ohmos ellenállás létrával megmérhető. Én meggyőződnék róla megvan é. És ha már ott vagy, akkor a transzverter többi kimenetét is ellenőrizd. Fényerő fesz stb.
(#) gerenk válasza Nanok hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Működik a transzverter ? Nagyfeszültség 2000 V megvan ?
Teljes sötétben halvány fénynek látszani kell a KS cső ernyőjén. Eltérítés nincs, a pont a képernyőn kívül várakozik. Csavard a fényerőt és a fókuszt maximumra.
Következő: »»   124 / 247
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem