Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Valószinű nincs oszcilláció, lehet a kapcsoló fet vagy tranzisztor halott, esetleg a vezérlő ic is lehet rossz.
Akkor mindenféleképpen a primer körben kell keresgélnem.
Viszont a kondi cserék elött még nagyaon betegen, de müködött a táp. Elképzelhető, hogy az új kondik nyírtak ki még valamit ?
Köszi a manuáljában is említve van az AB osztály.Ehhez én kevés vagyok elvitettem egy jobb szakihoz.
Csak ha fordítva tetted be valamelyiket.
Kétszer is leellenőriztem azokat.És van benne bizti, annak sem lett semmi baja
Biztos tudnál valami közelebbit is beírni...
"Egyszerű kapcsoló üzemű tápokat.." - ebbe sok minden belefér az elkókon és az optón kívül. Topológia, stb...- netán egy skicc értékek nélkül.
12V/3A-es nem szétszedhető adapter. 10.6V feszültség volt rajta.
Bekapcsolta a készüléket, de már nem működtette rendesen. Táp szétszed.Szekunderen 1000u/16 V púpos kondit kicseréltem. Optocsatoló előtt 22u/50V ESR mérővel kimérve, csere. És a 12V-os kimenetnél eyg 470u/16V csere. Ezek után már el sem indult a táp.Primer kör végén 316V. Egy hűtőbordára szerelt "tranzisztor" és egy 6lábú smd ic van még a primer körben. Azt szeretném tudni, hol milyen feszültségeket kellene mérnem ? Van még a primerben egy graezt híd , kisebb trafó, 1db dióda 2db tantál kondi. A tranyó kiforrasztás nélkül nem szakadt, nem zárlatos. A primer biztosíték épp.
Tegyél egy 12 voltos izzót a kimenetre, biztonságból és bekapcs...
A tranyó vagy FET (?) trafóra menő lábánál szintén mérned kell a 316... voltot, ha tényleg nem megy. Ha megvan, nem szakadt a primer tekercs és az odavezető fólia is ép. Az emitter vagy source láb és a negatív között vagy van egy 0Rx ellenállás, vagy direktben van? Itt elvileg 0 voltot mérhetsz. Kapcsold ki, várd meg, ameddig kisül a puffer, aztán a bázis és az emitter között mérhetsz egy diódányi feszt HIDEGEN... ha FET, akkor szakadás. Nézd meg valahogy a nevüket, akkor még előbbre leszünk. Ezek szerint az optón kívül van az smd IC..... A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
találtam egy nagyon hasonló kapcs.rajzot.
Csak az enyém SUN1028 jelzésű, de kb ilyen alkatrészek vannak a primer oldalon.
Akkor FET van benne, egyértelmű... source ellenállás oké vagy sem?
A segédtáp kör nem szakadt sehol? Az IC 5-ös lábára menő ellenállás alján van fesz bekapcsolva? Onnan indulna. A szekunder részt kikapcsolt helyzetben letesztelheted, ha van másik tápod, 10...14 volt között állítható. A kimenetre ráteszed polaritás helyesen és nem lehet zárlat, a LED világít és ahogy tekered a tápot neki, az optó LED katód vagy anód feszültségének "mozogni " kell 12 volt környékén. Akkor ez a rész kizárva. A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
A rajzon majd javíts, a szek. oldali pötty alul legyen a tekercsnél....
Köszönöm a nagyon gyakorlatias segítségedet.Nem én rajzoltam hanem a neten találtam és nem biztos, hogy pont ilyen csak nagyon hasonló.
A szekunder rész nem zárlatos,tápot rárakva szépen változott az opton a feszültség, és világított a led. A FET tekercs felőli pontján "drain" 318V van. Az IC 6-os lábán 1,5V és az 5-ösön is 1,5V van. Ennek megfelelően a FET-en is 0 és 1,5V -okat mértem.
Ezek szerint nagyon valószínű, hogy az IC megadta magát?
Még egy dolgot kipróbálhatsz.. megkeresed az adatlapját és megnézed, hány voltnál indul. Ha van valami jól leválasztott tápod, amit rá mersz tenni, akkor odaadod az IC-nek azt a 12...18 voltot, amivel menni kéne neki a segédtáp dióda katódjánál és vagy-vagy...
Kerestem ezt a 6 lábú IC-t de nem találtam igazán. SG5701 vagy RM6548-nak jelölik.
Már megvan.. kb.17 voltnál indul.
Azt a jó elválasztott táplálást nem próbálnám meg.Inkább vennék alkatrészt és azzal probálkoznék.
Akkor ezek szerint nagyon valószínű, hogy az IC ?
Akkor marad ez a szitu..
Elvileg 230 nélkül is ráteheted nyugodtan, max. nem fogsz semmit se tapasztalni... Ha pedig rossz esetleg az IC, el is füstöl a direkt táptól. A 470 k is jó? Az adatlap segítségével és szkóppal tesztelheted nyugodtan. Ha minden a "helyén" van, nagyon vékony tüskéket látni kéne a kimeneten, egyidejűleg meg mozgatnád a kimenetet... Typical application rész, táp sokszáz volt nélkül, csak aux felől. A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
Nincsen szkópom,így nem tudom tesztelni.
Kerestem de nem találok az IC-nek megfelelő tipust itthoni boltokba. Inkább szerzek ilyen IC-t és beteszem.
Ja, így nehéz... tesztelni pedig lehetne anélkül is, csak hosszú... esetleg egy frekimérő a gate-re és mikor mutat valamit...
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
Csak találok valahol ilyen IC-t, bár úgy nézem nem lesz könnyű.
Nagyon köszönöm a segítséget,majd jelzek hogy sikerült.
Oké.. remélem, a legutolsó ellenállást, kondit is kimérted a primerben..
Fókuszálj az IC 5-ös lábára kötött ellenállásra és kondenzátorra.
nekem ott 22u/50V -os kondi azt kicseréltem ugyanolyanra.Lehet hogy oda mégis 10u/25V kell ?
10 ohmos van ott 5-6 helyett és a zener is jó.
Az opto primer oldalán van kicsit fura érték. 0,6 az egyik 1.8 a másik irányban mérve, de gondolom a rossz IC miatt lehet. De mintha kiforrasztva nagy ohm értéket mértem volna az 1,8 helyett.
Szia!
A +V.adj poti körét kellene módosítanod, talán TL431 a szabályzó IC. Rajzold ki azt a pár alkatrészt és ha ilyen, akkor a TL +tápkimenet felőli ellenállás értékét kell csökkentened, hogy kevesebb legyen a kimenő. Pl. ha 100 kohm lenne a felső tag, akkor csere egy 82k+18k ( kivezetett ) poti sorbakötve. Ha pedig csak 32 volt kell, söntölgesd a felső tagot számolás után Mohm nagyságrendű ellenállással .
Sziasztok!
Olyan kapcs.üzemű tápot keresek ami 400V -ból 24V -ot állít el, kb. 1A terhelhetőség mellett. Minél egyszerűbb legyen, nem annyira fontos a nagy stabilitás se, mágneskapcsolót, visszajelzőket, fáziskiesésvédelmet kellene róla üzemeltetni. (Trafót nem találtam ideálisat, azért gondoltam a kapcs.üzeműre) Mit javasoltok? Köszönöm
Szia!
Nagyon pontatlanul fogalmazol. A 400 volt az AC vagy DC? Nem mindegy... sejtem, hogy a "3 x 380 V" egyik vonali feszültsége és akkor AC.. ha ezt egyenirányítod, lesz belőle 560 volt DC és kicsit már veszélyes.. Ajánlott a 7-800 voltos FET használata akármelyik rezonáns fajta megoldásnál. Viszont ha a feltételeidet nézem, neked 50 Hz-es 24 volt kell a mágneskapcsolók miatt ( nem reléket említettél..), akkor ez a megoldás ejtve, mert színuszos invertert csinálni luxus lenne a szekunderből. Legjobb lenne ( HA a 400 volt AC !!! ) , ha két 230-as, 15 voltos trafót sorbakötnél ( van ilyen ), a szekundereket is sorba helyes kötéssel és pofonegyszerűen, kis melóval kész. |
Bejelentkezés
Hirdetés |