Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő

Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   125 / 164
(#) reloop válasza fachyga hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Példa. Nézz át pár gyári hangszererősítő rajzot, abból lehet ötletet meríteni.
(#) mrex hozzászólása Okt 16, 2014 /

Reloop!

Be tudnád linkelni a visszahajló karakterisztikájú áramkorlátod fellelhetőségét?
Már nagyon sok oldal van és nem találom a keresővel.
Köszönöm.
(#) reloop válasza mrex hozzászólására (») Okt 16, 2014 /

(#) mrex válasza reloop hozzászólására (») Okt 16, 2014 /

Köszönöm!
(#) CHrissDock hozzászólása Nov 5, 2014 /

Sziasztok!
Amatőrként kérnék egy kis segítséget......ZPD12 helyett mit tudok használni a VF2-be? (Ami kapható a L...x-ba)
(#) bencikusz válasza CHrissDock hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

Szia.
Egyszerű fél W-os zener. Bemész, kérsz, és adnak.
Bármilyen 12V-os zener jó.
(#) CHrissDock hozzászólása Nov 5, 2014 /

Nagyon szépen köszönöm azzal nem voltam tisztában hogy hány W-os kell
(#) CHrissDock hozzászólása Nov 26, 2014 /

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne hogy mennyire számítana hogy ha 2k7 helyett 2k2-öt és 8k6 helyett 10k-s ellenállást tennék a vf2-be mivel nincs itthon jelenleg ilyen értékű ellenállásom.
A 8k6 az 5534 6-os lábára van kötve ami a hang kimenet. A 2k7 sorba van kötve még egy 2k7-el aminek az egyik fele a feszültség bemenet a másik fele a tranyó bázisa és ez így van mind a 2 FET-nél.
(#) RobyBoy válasza CHrissDock hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Szia!
Elvileg mehetnek ezek a helyettesítők.
(#) CHrissDock hozzászólása Dec 1, 2014 /

Sziasztok!

Kérdésem az lenne hogy +-50V 450W-os tápról és 50V 6800uf puffer kondival megtudok e hajtani 2 db vf2-t párhuzamosan kötve?
(#) reloop válasza CHrissDock hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Szia!
Miért ne tudnád meghajtani? Ne terheld 8 ohm-nál kisebb impedanciájú hangsugárzóval és kerüld a túlvezérlést!
A párhuzamos az ugye nem a kimenetekre vonatkozik, csak a táplálásra?
50V-os táphoz az 50V-os kondi nem egy életbiztosítás. Egyrészt nem szerencsés határértéken járatni, másrészt a hálózati feszültség ingadozása tönkre is teheti.
A kapacitása 8 ohm-hoz pont stimmel.
(#) CHrissDock válasza reloop hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Van már egy vf2 ugyan ezzel a felszereléssel csak ott +-35V a táp és csak 1 végfok. 4 Ω-al van terhelve és 12h-át 85-95%-os hangerővel (poti állásából ítélve) végig bírta. Igaz a hűtésén van egy cooler.
(#) CHrissDock hozzászólása Dec 7, 2014 /

Itt vagyok! Nos a jelenség az hogy amikor asztalon élesztettük akkor nem fixálódott a 80mA tehát nem áll meg folyamatosan nőtt ahogy melegedett. Erre azt a megoldást találtuk hogy nem 1 hanem 2 diódát teszünk a FET-re sorba kötve az ellenállással. A másik az hogy +-50V-ot adok neki egy erősítőbe bekötve minden és az indításnál a biztosíték el durran és a FET-ek elszállnak. Mértem a tranzisztorokat azok jók. Kerestem esetleges forrasztási hibát és ebből fakadóan zárlatot , de egyik sem. Mindent rendben találtam. Még arra tudok gondolni hogy a műveleti erősítő ment tönkre viszont azt nem tudom hogy lehet kimérni.
(#) reloop válasza CHrissDock hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Az eset első tanulsága, nem élesztünk áramkorlátozó nélkül. 10 ohm a tápágakba, 60W izzó a trafó elé!
Kicsi lesz a hűtőbordád, ha egy dióda kevés a nyugalmi áram megfogásához. A Conductor valamivel jobban kezeli ezt a problémát Bővebben: Link.
A topológia eredetije, pedig egyszerűen hibátlan Bővebben: Link.
(#) CHrissDock válasza reloop hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Meg volt az izzós teszt és minden rendben volt! Levettük az izzókat akkor is minden rendben volt és működött. Annyi történt csak hogy haza hoztam és betettem egy gyári erősítőbe amiben tönkre ment a végfok és gondoltam hogy jó lesz bele. Nem jövök rá hogy miért is megy tönkre mindig. Ha a VF2-öt nem kötöm be akkor minden oké bekapcsol és nem durran a biztosíték. Amint bekötöm a panelt és indítom akkor durran minden. Elvileg a +-40V-os verziót használhatom +-50V-al is csak a hűtőfelületet kell növelni.

A gyári erősítőbe építve a VF2-t ugyan úgy nulláról kell kezdeni az élesztést! Akkor kiderül mi is ami igazából zavarja. Tehát a hálózati és az erősítő tápágban egyaránt használj áramkorlátozást!

Értem! Akkor újra állítsam be az áram korlátot és izzóval élesszem ismét. Ha esetleg így is jelentkezik a hiba akkor valami ötlet esetleg?

A tapasztalt jelenség fogja meghatározni az irányt. Az élesztést a VF2 jelbemenetének testre kötésével indítsd el!

Tehét az audio in-t kössem testre??
(#) CHrissDock válasza CHrissDock hozzászólására (») Dec 7, 2014 /

Következő a jelenség!

+- -ra 2db izzó van kötve sorba. A + oldalra van kötve a műszer az izzó után. Sajnos az egyik izzó 60 a másik pedig 100W-os. A 60W-os izzó a negatív feszültségre van kötve és világít. A + feszültségen 44V-ot mérek a - feszültségen 24V-ot. A műveleti erősítő 7-es 4-es lábán a testhez képest 11,4V-ot mérek. A FET-ek jók.

Már nem tudom mi lehet a gond! feltettem néhány képet hát ha valaki észre veszi a hibát :/

Na végre sikeresen beindult a VF2. Nagyon örültem neki! Majd bekötöttem az audió jelet és szépen szólt. Amikor elkezdtem hangerőt adni és szépen emelkedett a hangerő nagyon örültem hogy végre sikerült . Egyszer csak pukk és ennyi :/ és nem tudom mitől. Úgy hogy szerintem valami más probléma van mert ugyan csak nem lehetett stabilizálni az áramfelvételt.
(#) reloop válasza CHrissDock hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

Jól vannak azok a diódák felforrasztva a FET-re? Szerintem pont fordítva.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2014
(#) CHrissDock válasza reloop hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

A kepek mar nem ervenyesek mert a FET-eket forditottam diodakkal egyutt es akkor volt jo. De par masodperc utan hangero adassnal pukkant megint minden. Esetleg tudsz olyan panel rajzot ami tuti hogy jo? Szereintem valami ott nem jo mert a nyugalmi allapotot sem lehet be allitani mert egyfolytaban emelkedik. Most meg rendeltem a FET-eket ujra addig elmelkedes.
(#) reloop válasza CHrissDock hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

A panel felirat szerint jó a FET beültetése, csak a dióda került rá fordítva. Újabb tanulság, ha nem lehet beállítani a nyugalmi áramot, ne bontsd vissza az áramkorlátozót és főleg ne indíts rá. A 9540-esen ebbe az irányba kell nézni a dióda gyűrűjének. A párján pedig pont fordítva.
(#) Robi85 válasza CHrissDock hozzászólására (») Dec 8, 2014 /

Üdv.

Mellékeltem neked a általam már többször elkészített erősítők kapcsolását és nyák tervét. Mind ment elsőre és azóta is tökéletesen működnek. Ezek közül épits egyet a hőkompezálásos módszerrel (BD139-140 tranyókkal). Sok sikert.
(#) sirály12 válasza CHrissDock hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

A fetekre a diódákat rá kell ragasztani. És biztosítani kell, hogy a hőátadás minél jobb legyen.
A tiéden elég messze vannak a diódák a fetektől, így sehogysem lesz rendes hőkompenzáció. Mert diódák oldják meg ezt.
Legalábbis én így tudom.
(#) CHrissDock válasza Robi85 hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Koszonom! Otthon meg nezem!
(#) CHrissDock válasza sirály12 hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

A dioda es a vele sorosan kotott 1k-s ellenallas is fel van/volt ragasztva. Csak nem a FET tetejere hanem az elejere.
(#) Ge Lee válasza sirály12 hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Nem oldják meg, csak javítanak rajta. Még 2 soros diódával sem az igazi, de úgy már használható.
Következő: »»   125 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem