Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   203 / 375
(#) kameleon2 válasza csatti2 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Piros vezérlőm van évek óta és nem füstöl. Jó táp és egy ventillátor. Ez a titka. Mellesleg éppen a motorok miatt érdeklődtem, hogy voltaképpen mi is a cél, hiszen optimális gépet érdemes építeni, azt meg nem a vezérlővel illik kezdeni.
(#) berez válasza csatti2 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Köszönöm a gyors válaszokat,akkor próbaképp marad az 1. verzió.
A gép hobby célú fa ,műa. max néhány nyák készítésre van, vagy marással
vagy finom tintás rajzolással és utána maratással.A 4988 - hoz adnak hűtőbordát is,
de ha esetleg elfüstöl ,tegye 1-esével ne az egész panel ugorjon rögtön a kukába.
Szép estét!
(#) csatti2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Van akinek szerencséje van vele. Ennek ellenére én utána olvasnék. Sokan ráforrasztottak utólag kerámiakondikat (lépéshibák ritkábbak utána), illetve a DIP kapcsolókkal is gondok szoktak lenni egy idő után. Az elektrolit kondik is robbantak már másnál. Mindegy te dolgod, örülök neki, hogy nálad bevált. Persze lehet, hogy ez is közrejátszik, hogy nem vagy maradéktalanul elégedett a géped pontosságával.
(#) kameleon2 válasza csatti2 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
A gépem pontosságával elégedett vagyok, ami az elektronikát illeti. A mechanikával kevésbé vagyok kibékülve. Ha a mechanikám csak fele olyan jó lenne, mint a piros vezérlő! Amióta hozzám került, azóta csapágyakat cseréltem, lineáris csapágyakat, megszüntettem amennyire lehet kis hézagolólemezkékkel a kotyogásokat, jobb és sokkal csendesebb megmunkálómotor került rá és gyakorlatilag az összes léptetőmotort újra cseréltem a bontott nyomtatómotorok helyett. Amióta a piros vezérlőt használom, végre szánthat 5-700-al munka közben és 1700-al üresen. Amikor megkaptam az eredeti vezérlővel és mechanikával- max 100-135-el ment, mert afölött egyfolytában lépést tévesztett és szorult az orsó. A trapézmenetes orsó helyett szívesen látnék rajta egy mérettel vastagabb golyósorsót, de talán ez a gép megmarad ilyennek.
(#) csatti2 válasza berez hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Ez esetben a 2A bőven elegendő lesz. Érdemes egyébként majd megkeresned azt a legkisebb áramot, amin még megfelelően dolgozik a gép (csinálj tesztmarásokat az általad kívánt legnagyobb terheléssel [mm/perc, illetve x mm mélység], marj például köröket a fába és nézd, meg hogy pontosan visszatérsz e a kiindulási pontodba, illetve szabályosak-e a körök), így nem kell aggódnod majd a driver-ek miatt sem.
Mint írtam korábban a drivereid hibája, hogy nincs féláram módjuk (ha nincs lépéskérés egy bizonyos ideig, a tartóáramot a felére veszi az elektronika), így ne hagyd majd feleslegesen bekapcsolva a CNC-d, mert folyamatosan fűteni fognak (ezért is hasznos lesz a kisebb áram).
(#) csatti2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Hát a trapézmenetes orsót mindenképp cseréld le. Az legfeljebb fához jó.
Direktbe hajtod az orsót a motorokkal vagy van köztük flexibilis tengelykapcsoló?

Az enyém 2700-al megy üresben, mehetne gyorsabban is de levettem picit a motoráramot és emiatt már gyanítom, hogy lépést tévesztene.

Mekkora az orsód menetemelkedése?
(#) berez válasza csatti2 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Tesztmarás tanács megfogadva,de egyelőre az odébb van ) jelenleg még az asztalt
próbálom síkba hozni mérőórával,vezérlő hiján kézzel forgatva a tengelyt... 0,1 mm-nél
tartok de még lehet finomítani ,bár a gép hobby célú ,és még sok hibája van de majd
lassan beáll.Ha majd dolgozik úgysem hagyom magára ,annyira nem automata a
végállás kapcsoló is én leszek...
(#) kameleon2 válasza csatti2 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Szia! Most megy és használom, nem szívesen bolygatom. Műanyag úgyis az amihez leginkább kell. Tengelykapcsoló helyett üzemanyagcső+ kötegelő van. Már beszereztem tengelykapcsolókat is - ez a következő lépés. Az X tengelyemen van egy áttétel - attól is szeretnék szabadulni, mert gyorsító áttétel és gyengíti a motort. Azonban ahhoz már tényleg cserélnem kell az orsót, mert rövid lenne a tengelyvégem a direkt hajtás felszereléséhez. Most csak tolómérővel mértem rá: 3mm/fordulat a menetemelkedés.
(#) csatti2 válasza berez hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Ha nem sikerül tökéletesen beállítani az asztalt, az sem akkora baj. A munkadarab és az asztal közé úgyis érdemes (nagyon javasolt ) egy vékony falemezt helyezni, ha ezt szintre marod a géppel, mindjárt megvan a tökéletes felületed, amin már jól áll majd a munkadarabod.
(#) berez válasza csatti2 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Ez úgyis így van már most is a falemez egy darab régi laminált parketta amit könnyű cserélni
az asztal pedig madaras hipermarketban leócskázott de új lapos tv fali konzolja lett
(#) csatti2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Az aliexpressen gombokért kaphatsz normális tengelykapcsolókat, szerintem nem érdemes házibarkácsot használni helyettük, sokat számítanak.

Műanyagot milyen szerszámmal marod? Sokat szívtam velük, mielőtt ráálltam a V-kés majd végmaró kombóra.
(#) csatti2 válasza berez hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Hűha, ez tényleg igazi barkács CNC-nek hangzik
(#) kameleon2 válasza csatti2 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Szia! Nagyjából én is ezeket használom. Gravírtűből a legstabilabb a 90 fokos 0.3mm-es valamint 2 és négyélű marók. Sokan az egyélűt ajánlották, de csak szívtam vele a sebesség miatt. Kínait használok, mert azt nem sajnálom - ha netán törik is. 10db-ot kapok annyiért mint itthon egyet. Legjobban a Sharptools 1,5mm-es kétélű "flute" marója jött be. Szinte mindennel elboldogul. Egyedül a gagyi hobbiüveggel szívtam, de amióta hűtöm az anyagot - nincs vele gond, ugyanúgy megmunkálja, mint a drágább plexit. Egyedül a nyákmarás miatt lenne jobb a precízebb mechanika, de mostanában nem nagyon marok nyákot, mert kétoldalas furatgalvánosokat kell csinálnom - így nem is görcsöltem vele.
(#) csatti2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /
 
Az anyagot mivel hűtöd? Nekem még nem volt ilyesmire szükségem de jól jöhet.
Én általában a nyákmarástól elkopott V-késeim használom (úgyis csak a hegye kopik), így többnyire 15-45 fokosak a kések amikkel dolgozom. Végmarónak nálam működik az egyélű is, mivel már csak a maradékot kell leszednie emiatt elég gyors a megmunkálás ahhoz, hogy ne olvadjon rá a szerszámra a műanyag. Van pár sok élű maróm is, megnézem majd, milyen ha direktben azokkal támadok.
(#) kameleon2 válasza csatti2 hozzászólására (») Nov 29, 2014 /
 
A hűtést hirtelen találtam ki, mert a megmunkálóspray-m kifogyott, amit használni szoktam, így a WD 40 esett a kezem ügyébe. Nagyon picit tudok nyomni az anyagra - szinte észre sem venni - viszont kitűnően ellátta a feladatát. Kent és hűtött egyszerre. Kicsit büdi lett az anyag a WD-től, de kristálytiszta élei lettek. Kis mosás és teljesen hibátlan.
(#) kaqkk válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 7, 2014 /
 
Mindkét cuccnak nagy része petróleum nem kell csodálkozni hogy "egyforma a hatásuk" A literes üvegben néhol beszerezhető petróleum (talán lámpaolaj ?) néven olcsón forgalmazott lötyivel teljesen ugyanazt a hatást érhetitek el mint a drága neves spay- kkel
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2014
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 7, 2014 /
 
Nálunk a helyi festékboltban lehet kapni petróleumot.
(#) kameleon2 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 7, 2014 /
 
Mint említettem eddig vágó-üregelő, megmunkálóspraym volt - csak kifogyott. Abban jóval kevesebb a petróleum egyfajta emulzió. Valószinű, hogy a víz is jó lenne, de nem tesz jót a szerszámnak. Olajos emulzió is jó.
(#) kaqkk válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Az én gépem is alakulgat , végre van időm foglalkozni vele
(#) gulasoft hozzászólása Dec 11, 2014 / 1
 
Én ezzel gyártom a nyákokat, és ez lesz az új gépem, kicsit méretes lesz, mert cirka 1000mm*800mm-es megmunkálási területe lesz.
(#) gulasoft válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
A sebességek 1300mm/perc a gyorsjárati, de bírná a 3000-et is csak minek? így is 30mp alatt végigér. Ez a golyós orsó előnye. Viszont marha drága. Nem is az orsó drága, hanem a végmegmunkálás.
A piros vezérlő jó nekem is az van, de nézz utána az uccnc cuccnak, nekem az 500-es van, sokkal pontosabb mint a mach3 mert nem a gép fúr, hanem az uccnc vezérlője, ami egy mikrokontrolleres okosság, így a géptől függetlenné válik a vezérlés, egy gyengébb laptop is simán viszi.
(#) kaqkk válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Ez valami brutális
(#) sastas01 válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Hát ezt nem apróztad el.
(#) kaqkk válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Benne van az anyag , ami a tankokból kimaradt ! Ez örök élet meg két nap , nagyon stabil erős gépnek látszik
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2014
(#) gulasoft válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Hát 70.000 volt a keresztasztal, az állványt meg a Z-t én csináltam, cudar meg a golyósorsót az x-y-ba, mert ott síkba kellet marni a sinek miatt az x alját és neki volt ismerőse aki meg tudta csinálni. A motor 45.000Ft volt vámmal meg mindennel full hivatalosan, sajnos a telómnak bedöglött a videó csináló része, de valami brutális, ezzel csinálom a nagy gép alkatrészeit, a tetején lévő x, meg a bal oldali y is ezzel készült. Majd teszek fel fényképet.
A nagy gép az hegesztett váz+ teljes hosszban alura szerelt alátámasztott tengelyek, és persze golyós orsók itt is. Azzal tudok majd nagyobb dolgokat is megmunkálni, ennek a mostaninak cirka fektetett a4-es a munkaterülete.
Alut is úgy viszi mint a vajat. Az azért általánosan igaz, hogy fából készült géppel csak fa keménységet lehet megmunkálni, aluból készülttel max alut (vagy nagyon óvatosan vasat).
A fióksínek nem bírják majd az oldal irányú terheléseket, és az írógép siek is kikopnak. Nem erre vannak kitalálva.
Alkatrészek
Nézzétek meg, 6000Ft+ÁFA egy méter normális sin, és 1400Ft/db a +Áfa egy kocsi, azért kettő kell sinenként, de egy 50 centis sín normális kocsikkal (7366Ft Áfával)
Van amin nem érdemes spórolni.
(#) kameleon2 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Nem rossz - bár szemre az a felső vízszintes (most hirtelen nem látom át, hogy X, vagy Y) menetes tengelyed elég karcsúcskának tűnik.
(#) kaqkk válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
A menetes orsóra gondolsz? az 12*3 as trapézmenetes orsó , de kifejezetten nyákfúrásra készül a gép nem gondolom hogy ahhoz nem lenne elég .(az alsó asztalmozgató menetes szár is pont ez a tipus.
(#) gulasoft válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
A gond az, hogy a danamid anya hamar kikopik, ha meg szorosra veszed, akkor bika erős motor kell, bika erős meghajtókkal bika erős táppal, tehát amit nyersz a réven, elveszted a vámon.
Egy golyós orsót egy epsonból bontott kis motorral is meg lehet hajtani könnyedén,nem kopik ki olyan hamar.
Az első fa gépen volt menetesszár előfeszített anyákkal, utána az aluprofiloson volt a danamidos először, utána az x-re vettem egy golyós orsóst, és mikor két újjal úgy mozgattam, hogy semmi erőfeszítésbe nem került, akkor jöttem én is rá, hogy a golyós, meg a többi alternatív között mi is a különbség.
Persze pénztárca szabja meg, de pár év és eljutsz te is a golyósorsókig.
(#) Pali79 válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Hát igen. Ahogy mindenki eljut a fióksíntől a normális lineárig előbb-utóbb.
(#) kaqkk válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 11, 2014 /
 
Már tervben van de először tapasztalatszerzés olcsón ,aztán majd reméljük "Ő"kidolgozza a következő gép árát ...
Következő: »»   203 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem