Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátor töltő
 
Témaindító: josephx, idő: Jan 18, 2006
Lapozás: OK   169 / 299
(#) Ge Lee válasza draco31 hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
Megnézed hogy mi van a gyári töltőjében. Van benne egy trafó az adott feszültségre, 1db dióda, és egy áramkorlátozó ellenállás. Más nem is kell. Illetve van még benne egy LED-es kiegészítő áramkör, ami jelzi ha éppen áram folyik a körben, azaz be van helyezve az akku a töltőbe.
(#) draco31 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
Nincs hozzá gyári töltőm, így kaptam csak a fúró és az akku van meg.
(#) fecameca válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
Sziasztok. Még az egyáltalán nem olcsó Makita gyári töltőjében is csak egy trafó, Graetz, áramfigyelő volt beépítve, a kikapcsolást az akkumulátorban levő hőelem vezérelte valahogyan, meg is volt az eredménye: Kb. félévente lehetett cserélni az akkumulátorokat. Én kaptam egy 19 Voltos gépet töltő nélkül. Kicsit számolgattam, és azt gondoltam,hogy 21 Voltra beállított labortáp sohasem tölti túl. 0,5 Amperrel indult a töltés, és gyönyörűen ment lefele az áram. Rajta felejtettem, és pár óra múlva az akku felrobbant. A nyél is szétolvadt, azóta tápegységről használom azt a gépet otthon. Elég sokat esznek ezek a gépek, és a gyakori gyors töltés se jó az akksiknak, csak annak érdemes akkus fúrót használni, aki sokat dolgozik vele szabadban.
(#) dinokal válasza fecameca hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
Szia! Én a 18V-os fúrót egy 12V 4A-s akkuról használom, nem igen lehet lefogni, és hosszú ideig lehet az akku újratöltéséig használni.
(#) fecameca válasza dinokal hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
Azért valami intelligens töltőt alkotni hozzájuk nem ártana. Laptopoknak még az akksiban is benne van CPU és több száz egyéb dolog. Ennyire bonyolultat házilag talán nem kellene, de valamit talán mégis.
(#) proli007 válasza fecameca hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
Hello! Egy csavarhúzónál és Ni-Cd aksi esetében talán nem oly bonyolult a dolog. Szerintem itt van értelme az áramgenerátoros időre való töltésnek. Láván, hogy az ilyen cellát a memória effektus miatt, nem érdemes rátölteni, ha meg lemerült feltölthető időre.
Persze a kapacitás csökkenést így nem tudjuk figyelembe venni. De a töltő maga talán nem lesz túlkomplikált. Tehát kb. erre gondolok.
Sajnos tapasztaltam, hogy a cellák úgy "szűnnek meg", hogy egyszerűen zárlatba mennek. A végtelenül egyszerű hozzáadott töltő, hőbiztosítéka kimegy, rosszabb esetben a trafója is. Szinte észre sem lehet venni a ritka használat és a sok cella miatt, hogy már zárlatos cella is van közte. Talán ezért robbant fel a tápról a pakk.
Amatőr viszonylatban szerintem a lítium aksinak több haszna van, mert lemerülésével nem akkor szembesül az ember, mikor használni szeretnél. Mert után lehet tölteni és az önkisülése is sokkal kisebb.
Ni-Cd cella akkor hasznos, ha tölt-süt-tölt az üzemmódja. Tapasztalatom szerint akkor tovább tart. Feltölteni meg C/5-el 7 óra alatt érdemes.
(#) fecameca válasza proli007 hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
CD4541 Köszönöm. Ez ilyen olcsó?
(#) Ge Lee válasza fecameca hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
Érdekes amiket írsz, mert én elég sokat használtam kettőt is, más gyártótól származtak, mindkettőhöz a nagyon bonyolult töltő volt (trafó-dióda-ellenállás), és simán elmenetek 2-3 évet. Sosem volt baj a töltéssel sem.
Aztán mikor már elgyengültek akkor kicseréltem Lion-ra az akkut. De vannak ceruzában is NiMh akkujaim (mozgásérzékelőben, fényképezőgépben, stb.) és azokat is ilyen töltő tölti, gond nélkül.
(#) fecameca válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
Tapasztalataim szerint a használat rendszerességénsok múlik. Olyan helyen dolgoztam, hogy ritkán kellet, de akkor nagyon. Az önkisülés, meg a gyakori rátöltések, ki tudja?
(#) Balagemann2031 hozzászólása Dec 2, 2014 /
 
Sziasztok! Szeretnék gyorsan átmeneti megoldásként egy egyszerű akksitöltőt, hogy fel tudjam tölteni a 12V 72Ah-s akksimat. Van egy toroid 2*18V 100VA-s trafóm, 12V os stab IC-m, kb 5A-rel szeretném tölteni az akksit, nem baj ha lassú lesz. Ezekből össze lehet hozni valamit? Valami a képen láthatóhoz hasonlóra gondoltam. Viszont az áramkorlát izzót nem tudom hogy a stam IC elé vagy utá kéne tenni..?

ghg.jpg
    
(#) pucuka válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Gyors akkutöltéshez nem kell stab IC, elég hozzá egy 24 V /100 W -os égő sorba, meg sűrű méregetés.
(#) Hurkafej1 válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Egy teljesen feltöltött akku kapocsfeszültsége kb 12.72V, ebből következik, hogy nagyobb fesszel kell tölteni. 14V-os stab ic-vel már töltődne rá!
(#) bekesi hozzászólása Dec 2, 2014 /
 
A maximális töltőáram nem azt jelenti, hogy azt annyival KELL tölteni.
Hanem, hogy annyival lehet.
Nagyon ritka és kevés az az idő,ameddig a maximum kell.
(#) Balagemann2031 válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Valamilyen n-csatornás fettel +trimmerrel nem lenne jó beállítani a feszt? Az analóg elektronikában nem vagyok annyira otthon... pl IRFP4332 vel?
(#) Balagemann2031 válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Töltőáramot bekorlátoznám 5A-re ha tudnám hogy kell... A töltő feszt, meg 13,5-14V ra állítanám be... csak a kivitelezéssel van problmám..
(#) pucuka válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
A 24 V / 100 W -os égő pont 5 A -t enged át magán, ha teljes fénnyel világít. (ha teljesen lemerült az akksi) Ahogy töltődik, úgy egyre kisebb feszültség jut az izzóra, az ellenállása csökken ugyan, de csökken a rajta átfolyó áram is. Egy gond van, hogy a feltöltött akkunál a töltés nem áll le, azt neked kell megtenni, ha elindul a gázfejlődés, vagy a műszered 14 V körüli feszültséget mutat.
(#) Ge Lee válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Összedobsz egy ilyet. A feszültséget a potival állítod be, a töltőáramot pedig a sönttel. Ha azt akarod hogy a feszültség ne ingadozzon a hálózattal együtt, akkor kiegészíted egy zénerrel, és arra teszed a potit. A fetet pedig nyilván hűteni kell, az átfolyó áram függvényében.
(#) Balagemann2031 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Szia! Köszönöm, a rajzot! Lenne pár kérdésem: A kondi gondolom 60V feletti legyen és pár ezer µF-es, a másik hogy egy sima npn BC kisjelű tranyó TO-92 tokos megfelel? vagy az is fog fűteni? és ami a bázis és emitter között van az milyen paraméterekkel rendelkezzen? oda tegyek egy izzót?
(#) Balagemann2031 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Szia! 24V/100W os égőm hírtelen nincsen, csak ami az izzókészletemben van, azok gondolom 12V osak
(#) nedudgi válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Az izzókészletben van reflektorizzó. Jó lenne két egyforma, az sorbakötve megfelel egy 24V/100W izzónak, amennyiben az akkumulátor most nincs teljesen kisütve. Ha 10V alatt van, akkor mindenképpen csökkentett árammal szabad életre kelteni, ha lehetséges. Ha nincs ilyen, akkor laptoptöltő, és egy darab reflektorizzó is elég lehet.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2014
(#) Ge Lee válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Miért kellene 60V-os kondi? Azt írtad hogy 18V-os a trafód, abból 25V körül lesz egyenirányítva, tehát akár a 25V-os is megfelel, de a 35V-os már bőven elég. A poti 5-10k körül, a vele soros ellenállás néhány kohm. A tranyón nem folyik nagy áram, ott nekem ha jól emlékszem egy BC639 van. A söntöt pedig az ohm törvénnyel számolod. 1db FET esetén az 5A az csak akkor mehet ha nem fogod rövidre zárni, mert olyankor az összes teljesítményt a fetnek kell eldisszipálni, és 5Ax25V=125W-ot nem fog tudni elfűteni, max a felét.
Ha azt akarod hogy 5A-nél korlátozzon, akkor ha 0,6V-nak vesszük a tranyó nyitófeszültségét, akkor (0,6V/5A) 0,12ohm kell, és 3W fog disszipálódni rajta, tehát legalább 5W-os legyen.
(#) Balagemann2031 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Köszi az infókat, egyébként 0,12Ohm 5W os ellenálást nem tudom hogyan csináljak, esetleg egy trafó tekercséből? Vagy ilyen értékűt lehetne kapni amatőr boltban?
(#) Balagemann2031 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Szia! Az akksin 11,3V-ot mérek, szóval szerintem határeset, de nem vészes.
(#) nedudgi válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Ekkora feszültséghez már bőven elég a két 12V reflektorizzó, esetleg a bilux izzó két szála sorbakötve. Alternatív megoldás lehet féklámpaizzó is.
Akkutöltésnél, főleg savas akkunál a lüktető egyenáram az üdvözítő, tehát akár egyoldalas egyenirányítás is megteszi, felesleges kondenzátort betenni.
(#) sector99 válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Szerintem legegyszerűbb, ha magad készíted a 012 Ohm-ot. Itt a segédlet, a kiszámolt pontosság meg elegendő ide.
(#) Ge Lee válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Többféleképpen is csinálhatsz, de nem muszáj. Teszel bele 0,1 ohmot és akkor 6A a max. Vagy 0,22-t és akkor 2,7A. De 2db 0,22 párhuzamosan már 0,11 stb. stb.
(#) petitrial válasza Peter65 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /
 
Bocsánat, hogy csak most írok, elég elfoglalt voltam az utóbbi két hétben.

Először is köszönöm szépen az eddigi információkat!

A töltés a következőképpen fog működni:
Állandó áramú töltés a névleges töltő árammal (max 66 A) a névleges feszültségig (328 V), majd amikor elérte ezt a feszültséget, akkor pedig töltés állandó feszültséggel a névleges áram 10%-ig (6,6 A). Csatoltam egy képet is hasonló töltési karakterisztikáról.

Az árammérést CT szenzorral gondoltam, az eldisszipált teljesítmény csökkentése miatt, célszerűbb lenne mégis söntöt használni?

unnamed.jpg
    
(#) sita hozzászólása Dec 5, 2014 /
 
Sziasztok!
Építettem egy "savas-zselés automata akumlátortöltőt" amely alapjaiban meg egyezik VICSIYS által is közreadott töltővel. Annyiban tér el az előzőektől hogy 44Ah akkumlátor töltésére is alkalmas.
A töltő működik!
Problémám a következő:
A töltési fázisokat jelző LED-ek működése nem azt mutatja amit kellene!?
A töltő bekapcsolásakor a Q4-Q1 LED-ek világítanak (szerintem csak a Q4-nek kellene világítani).
Amikor 11V-ra lemerített akkura rákötöm a töltőt akkor Q4-Q3--Q1 LED-ek világítanak folyamatosan, (szerintem ez sem jó) mind addig amig a töltés, a csepptöltés fázisát el nem éri.
Ebben a fázisban a LED-ek visszajelzése annyiban változik az előzőtől hogy Q3 LED villogni kezd (Q4-Q1 folyamatosan ég). Amikor befejeződik a csepptöltés, a Q3 kialszik. Amennyiben a töltőt rajtahagyom az akkun, akkor az önkisülés következtében (fesz.csökkenés) Q3 LED a procedúra szerint újra indul a megtartó-csepptöltést és ez folyamatosan ismétlődik amíg a töltőt le nem kapcsolom (ez szerintem igy jó).
A Q2 LED egyáltalán nem jelez.
Mellékelem itt a rajzot, leírást.
Bővebben: Link
Előre is köszi a segítséget!
sita
(#) Balagemann2031 hozzászólása Dec 6, 2014 /
 
Sziasztok, egy olyan kérdésem lenne, hogy a töltő feszültséget mikor kell beállítani, akkor amikor az akksira van kötve vagy mikor üresen van? Azért kérdezem, mert ha akksin 12V ot mérek töltés közben és leveszem a töltőről akkor a töltő kapcsain 18V van... Gondolom gyenge a trafóm és lefullad...
(#) Ge Lee válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Természetesen üresen. Töltés közben amíg nem ér el az akku egy töltöttségi szintet, addig természetes hogy alacsonyabb lesz a töltőfeszültség a beállítottnál. Ami nem hinném hogy a gyenge trafó miatt van, hanem azért mert nagyobb töltőáram folyik mint a megengedett, ezért a töltő visszaszabályoz (a tranyó zárni igyekszik a fetet).
Töltéskor az áram a töltési idő előrehaladtával csökken, a feszültség pedig nő. Feltöltve akkor lesz amikor a feszültség eléri az üresen beállítottat, és áram már alig folyik, csak mA-10mA nagyságrendben.
Következő: »»   169 / 299
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem