Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   237 / 384
(#) Sebi válasza Csongi_ hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Nincs. Látod a drótokat feltekerve a forrpálcikákra. Amúgy leválasztó (biztonsági) trafó. A 2x1A meg akkor kell, ha középkivezetéssel használod 2x115V leadásánál.
(#) Csongi_ válasza Sebi hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Koszi!
(#) Gafly válasza Sebi hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Én összesen négy tekercsvéget látok.
Azaz szerintem ez egy "amerikai" leválasztó trafó, ami persze használható Európában amerikai készülékek használatára (két tekercs sorbakötve, lásd a sorkapocsba becsavarozott átkötést mint letranszformáló autótrafó), vagy forditva Amerikában európai készülékekhez...
Eltérő a rendszer, 230V 50 Hz és 115V 60Hz...
(#) vision61 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Szia!
Akár az is lehetne, amit írtál, de a fényképen nem látni a primer oldali sorkapcsokat.
Ez egy leválasztó trafó.
(Mellesleg én sem látom, csak pont ez a típus (42154) van beépítve egy szekrénybe a munkaállomásnál. )
(#) Sebi válasza Gafly hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

A második képen - az adattáblán - szerepel a primer: 230-400V.
(#) gaben110 hozzászólása Dec 12, 2014 /

Sziasztok!
Lehetséges olyan transzformátorral szimetrikus tápegységet készíteni amely nem szimetrikusan van tekercselve?
Pl 600VA sec: 50v kimenő feszültségű trafóból egyenirányítás és sorosan kötött puffer kondik közös +- pontjáról vinni a GND t és így 2x35v körüli feszültséget kapok GND hez képest.Ez szabályos így?Végfok meghajtásához lenne.
Köszönöm!
(#) pucuka válasza gaben110 hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Az úgy biztos nem jó. Azt viszont megteheted, hogy az 50 V -os tekercset egyenirányítod egyszer egyutasan + irányban, egyszer - irányban, a tekercs másik vége lesz a közös. Mivel egyutasan egyenirányítasz, jó nagy pufferkondi kell, a dióda áramátűrését is érdemes túlméretezni.
(#) reloop válasza gaben110 hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Az így kialakított testpontot elhúzza a kimeneti DC hiba keltette hangszóróáram. Van erre egy bevált megoldásom Bővebben: Link
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Átkutattam a trafókupacom, és nemtaláltam megfelelő darabot a segédtápjának, és a panelmérőjének. Ehhez 2 darab 12V szekunder kellene.

Találtam egy olyan Ei lemezes trafót, aminek középmegcsapolásos a szekundere, és mind a két oldalán 15V van. Ezt sajnos nem tudom bontani, mert ki van öntve.
Szerintetek megfelelne? 200mA áram folyna a 78l05 stabilizátorokon.
(#) ktamas66 válasza q765 hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Ha már letekertél, a helyére tekerj vissza 2x12V-ot.
(#) Ghoost válasza q765 hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Nem tudom, jo-e!
De en a kozepleagazast kotnem a SZ1-2 es a SZ3-2 pontra.
S a masik 2 vezeteket a SZ1-1, es a SZ3-1-re
(#) granpa válasza q765 hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

"200mA folyna...", ezt nem kérdezted komolyan, úgy-e? Ha annyi kell; nagyobb 'stabkocka', vagy tranyós 'fejelés'. Amúgy jó lenne, belül van a tűrésen.
(#) q765 válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Szerintem nem férne rá. Kb 10 menetet tekertem le.
Üresen 24,7V.
22 Ohm terhelve sem esett vissza a fesz. Kevesebbel nem tudtam terhelni, mert nem találtam itthon.

Ghoost: Erre gondoltam énis.. Panelmérőt nemzavarja, ha más is van a szekunderén?

Granpa: Elírtam.. Ennyit ajánl Attila a szek. terhelhetőségére.
(#) Ghoost válasza q765 hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Szerintem NEM.
Nezzd meg a rajzot. A jelzett csatlakozas a GND-nel kozosodik. Ezert mertem ezt mondani.

CIROKL bajtars allaspontja szerint tevedek! Paraszti logikaval gondolkodom, es tevedhetek is.
Tehat csak fenttartassal.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014

kk.jpg

(#) q765 válasza Ghoost hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Oké, buta volt a kérdés. Igazad lehet.
Végülis ezért kérdezek. : )

Innen építkezek.
(#) CIROKL válasza q765 hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Idézet:
„Panelmérőt nemzavarja, ha más is van a szekunderén?”

Független szekunder kell neki , lehet rajta esetleg LED , vagy hasonló ami nincs összefüggésben semmivel !

Én megpróbálnám . Nem kell vastag drót, és az sem muszáj, hogy pont 12V legyen.
(Nem gondoltad, hogy véletlenül van két egyforma +-5V-os táp építve .)

Akkora lyuk van ott, hogy simán belefűzhetsz a 0.2A-nek megfelelő keresztmetszetűből, amennyi kell. J 3-mal számolhatsz.
(#) q765 válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Ennek az említett trafónak nem csak ez az egy középmegcsapolásos szekundere van, hanem mégegy 9V is.
Szeretnék a labortáp dobozába még egy egyszerű szignálgenerátort is építeni.

Hogyha a tápegység fő tápja a képeken lévő,
A kisebb trafóból
a 9V ág a panelmérőé,
az egyik megcsapolásos tekercs a segédtápé,

és a maradék egy félrerakva egy jelgenerátornak,

Ez igy megfelelne?
(#) q765 válasza granpa hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Jól számolom, hogy elég lenne 25 menet? Mekkora keresztmetszetű kellene?
Nincs itthon huzalom, csak 1mm2 feletti. Bontsak? : ))

Ne mond, hogy gond kiszámolni! Nem tudom hány voltnyit tekertél le, mekkora az áttétele a trafódnak, voltonkénti menetszám, etc. J=3, azaz 0.2A-hez 1/15 mm2-nyi keresztmetszetű kell. Bonts ilyen vékonyat, ha van miből.
(#) Kovidivi válasza q765 hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Nézd meg, hogy a műv. erősítő +-5V-ról van táplálva.

Próbaképp befűztem 7 menetet. 2V jött le így róla.
Szétfűztem a trafót. Hajam kihullana mire így rátekernék 3 szekundert.
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Ennek a megoldású trafónak a primer oldalára is tekerhetek szekundert? Mondjuk akkor már nem tölti be a leválasztótrafó szerepét. Azon kívül?

Kellően alászigeteled, és kész. 2 réteg 0.2mm-es prespán v. hasonló.

Na, rácsavartam 3*45 menetet szigetelve. Mindjárt bevasalom, és betesztelem.
Először egy hegesztett mikro trafót kalapáltam szét, de az ki volt öntve gyantával. Aztán találtam egy 220as axialventit. Az lett a donor.

Egyszerre kell tekerni 3 szál kb. 0,3 drótot.

Látom, kész lett.

Megvagyok. Ezek lettek a mért értékek. Érdekes. Ahogyan távolodok a primertől, úgy csökken a feszültség. A 12,V van a primerre tekerve.
Kb mekkora teljesítményű lehet? 24V kb 1mm2. 7,7cm2 vaskeresztmetszet.
7,7*7,7
59,29W , 2A

Lehetséges ez? Pont annyi kellene.
(#) Sebi válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Szerintem volt már erről szó - nem egészen így van...
Ha kettős tápról járatjuk a 7106/07-et, akkor lehetőség van az IN LO és GND összekötésére. Innentől kezdve bármi lehet a szekunderen (illetve járatható akár a labortáp pufferéről is - megfelelő stabilizátorral). Nem egy pici tápot építettem sok évvel ezelőtt, aminél az egyetlen szekunder táplált mindent - és a 7107 mér A-t és V-ot is egy átkapcsolóval.

Viszont a Metex 3650-embem kétszer cseréltem IC-t, mert sima (stabil, trafós) adapterrel tápláltam (árnyékoló menetsor földelve!) - mégis, ha megérezte a hálózati feszt bármely készülékben, vége volt. Egyszeres táplálásnál csak a DC-DC konverter segít - így már tizenéve használom.
Következő: »»   237 / 384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem