Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Nincs. Látod a drótokat feltekerve a forrpálcikákra. Amúgy leválasztó (biztonsági) trafó. A 2x1A meg akkor kell, ha középkivezetéssel használod 2x115V leadásánál.
Én összesen négy tekercsvéget látok.
Azaz szerintem ez egy "amerikai" leválasztó trafó, ami persze használható Európában amerikai készülékek használatára (két tekercs sorbakötve, lásd a sorkapocsba becsavarozott átkötést mint letranszformáló autótrafó), vagy forditva Amerikában európai készülékekhez... Eltérő a rendszer, 230V 50 Hz és 115V 60Hz...
Szia!
Akár az is lehetne, amit írtál, de a fényképen nem látni a primer oldali sorkapcsokat. Ez egy leválasztó trafó. (Mellesleg én sem látom, csak pont ez a típus (42154) van beépítve egy szekrénybe a munkaállomásnál. ) ![]()
A második képen - az adattáblán - szerepel a primer: 230-400V.
Sziasztok!
Lehetséges olyan transzformátorral szimetrikus tápegységet készíteni amely nem szimetrikusan van tekercselve? Pl 600VA sec: 50v kimenő feszültségű trafóból egyenirányítás és sorosan kötött puffer kondik közös +- pontjáról vinni a GND t és így 2x35v körüli feszültséget kapok GND hez képest.Ez szabályos így?Végfok meghajtásához lenne. Köszönöm!
Az úgy biztos nem jó. Azt viszont megteheted, hogy az 50 V -os tekercset egyenirányítod egyszer egyutasan + irányban, egyszer - irányban, a tekercs másik vége lesz a közös. Mivel egyutasan egyenirányítasz, jó nagy pufferkondi kell, a dióda áramátűrését is érdemes túlméretezni.
Az így kialakított testpontot elhúzza a kimeneti DC hiba keltette hangszóróáram. Van erre egy bevált megoldásom Bővebben: Link
Átkutattam a trafókupacom, és nemtaláltam megfelelő darabot a segédtápjának, és a panelmérőjének. Ehhez 2 darab 12V szekunder kellene.
Találtam egy olyan Ei lemezes trafót, aminek középmegcsapolásos a szekundere, és mind a két oldalán 15V van. Ezt sajnos nem tudom bontani, mert ki van öntve. Szerintetek megfelelne? 200mA áram folyna a 78l05 stabilizátorokon.
Ha már letekertél, a helyére tekerj vissza 2x12V-ot.
Nem tudom, jo-e!
De en a kozepleagazast kotnem a SZ1-2 es a SZ3-2 pontra. S a masik 2 vezeteket a SZ1-1, es a SZ3-1-re
"200mA folyna...", ezt nem kérdezted komolyan, úgy-e? Ha annyi kell; nagyobb 'stabkocka', vagy tranyós 'fejelés'. Amúgy jó lenne, belül van a tűrésen.
Szerintem nem férne rá. Kb 10 menetet tekertem le.
Üresen 24,7V. 22 Ohm terhelve sem esett vissza a fesz. Kevesebbel nem tudtam terhelni, mert nem találtam itthon. Ghoost: Erre gondoltam énis.. Panelmérőt nemzavarja, ha más is van a szekunderén? Granpa: Elírtam.. Ennyit ajánl Attila a szek. terhelhetőségére.
Szerintem NEM.
Nezzd meg a rajzot. A jelzett csatlakozas a GND-nel kozosodik. Ezert mertem ezt mondani. CIROKL bajtars allaspontja szerint tevedek! Paraszti logikaval gondolkodom, es tevedhetek is. Tehat csak fenttartassal. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
Oké, buta volt a kérdés. Igazad lehet.
Végülis ezért kérdezek. : ) Innen építkezek. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
Idézet: „Panelmérőt nemzavarja, ha más is van a szekunderén?” Független szekunder kell neki , lehet rajta esetleg LED , vagy hasonló ami nincs összefüggésben semmivel !
Én megpróbálnám
![]() (Nem gondoltad, hogy véletlenül van két egyforma +-5V-os táp építve ![]()
Akkora lyuk van ott, hogy simán belefűzhetsz a 0.2A-nek megfelelő keresztmetszetűből, amennyi kell. J 3-mal számolhatsz.
Ennek az említett trafónak nem csak ez az egy középmegcsapolásos szekundere van, hanem mégegy 9V is.
Szeretnék a labortáp dobozába még egy egyszerű szignálgenerátort is építeni. Hogyha a tápegység fő tápja a képeken lévő, A kisebb trafóból a 9V ág a panelmérőé, az egyik megcsapolásos tekercs a segédtápé, és a maradék egy félrerakva egy jelgenerátornak, Ez igy megfelelne?
Jól számolom, hogy elég lenne 25 menet? Mekkora keresztmetszetű kellene?
Nincs itthon huzalom, csak 1mm2 feletti. Bontsak? : ))
Ne mond, hogy gond kiszámolni!
![]() A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
Nézd meg, hogy a műv. erősítő +-5V-ról van táplálva.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
Próbaképp befűztem 7 menetet. 2V jött le így róla.
Szétfűztem a trafót. Hajam kihullana mire így rátekernék 3 szekundert.
Ennek a megoldású trafónak a primer oldalára is tekerhetek szekundert? Mondjuk akkor már nem tölti be a leválasztótrafó szerepét. Azon kívül?
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
Kellően alászigeteled, és kész. 2 réteg 0.2mm-es prespán v. hasonló.
Na, rácsavartam 3*45 menetet szigetelve. Mindjárt bevasalom, és betesztelem.
Először egy hegesztett mikro trafót kalapáltam szét, de az ki volt öntve gyantával. Aztán találtam egy 220as axialventit. Az lett a donor.
Egyszerre kell tekerni 3 szál kb. 0,3 drótot.
Megvagyok. Ezek lettek a mért értékek. Érdekes. Ahogyan távolodok a primertől, úgy csökken a feszültség. A 12,V van a primerre tekerve.
Kb mekkora teljesítményű lehet? 24V kb 1mm2. 7,7cm2 vaskeresztmetszet. 7,7*7,7 59,29W , 2A Lehetséges ez? Pont annyi kellene. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
Szerintem volt már erről szó - nem egészen így van...
Ha kettős tápról járatjuk a 7106/07-et, akkor lehetőség van az IN LO és GND összekötésére. Innentől kezdve bármi lehet a szekunderen (illetve járatható akár a labortáp pufferéről is - megfelelő stabilizátorral). Nem egy pici tápot építettem sok évvel ezelőtt, aminél az egyetlen szekunder táplált mindent - és a 7107 mér A-t és V-ot is egy átkapcsolóval. Viszont a Metex 3650-embem kétszer cseréltem IC-t, mert sima (stabil, trafós) adapterrel tápláltam (árnyékoló menetsor földelve!) - mégis, ha megérezte a hálózati feszt bármely készülékben, vége volt. Egyszeres táplálásnál csak a DC-DC konverter segít - így már tizenéve használom. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |