Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő
 
Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   54 / 106
(#) scooby_ válasza proli007 hozzászólására (») Nov 10, 2014 /
 
Hűha! Ez gyors volt! Pont valami hasonló megoldást gondoltam egy IC-vel! No, szerintem ez akkor nekem majd külön panelre fog kerülni. Hálásan köszönöm a segítséged és az időráfordítást! Már sok sörrel lógok!
(#) DJozso hozzászólása Nov 18, 2014 /
 
Egy kicsit megakadtam... Adott egy PIC analóg bemenete (DC 0V-5V), adott egy AC motor aminek az áramát szeretném mérni ( nem kell műszer pontosság). Van egy 1000 menetes áramváltóm amelyről a párhuzamos ellenálláson(100 ohm) mérve a következő értékek jönnek ki: Elvileg max 5A az áramváltó.
235mA = 49mV; 3,11A = 400 mV; 4,06A = 556mV; 4,58A=647mV;5,72A=1017mV;
Adott a lenti kapcsolás , de valahogy nem jól működik. Annyit változtattam, hogy az IC az TL082, az R1 ellenállás 10k-100k lett (hogy az erősítés 2-3 körüli legyen, ne 22), így a kimenetem 1V-os bemenetnél 3V-ot produkál + a 0,94V ("alapjárat"). Ez 4V. Teljesen jó lenne a PIC-nek, de nem ezt csinálja. CT tekercsét rövidre zárva, a kimenet 0,981V-ra áll be. Áramváltó tekercs feszültség változása ezt produkálja a kimeneten: , 0mv = 0,981V; 50mV = 0,981V; 400mV=3V; 556mV=3,31V; 647mV=3,38V; 792mV = 3,46V; 1017mV=3,48V; (Ilyen hálózati fogyasztók voltak...)Nem éppen lineáris. Tud nekem valaki helpet adni, mi lehet a baj?
(#) reloop válasza DJozso hozzászólására (») Nov 18, 2014 / 1
 
Szia! Kicsit elvesztem a rengeteg számadatban. Miként táplálod az IC-t? A/D bemenet számára következetesen LM358-at használok test és +5V táppal. Figyeld meg mit ír az adatlap a műveleti erősítő bemeneti és kimeneti feszültség korlátjáról!
(#) proli007 válasza DJozso hozzászólására (») Nov 19, 2014 / 1
 
Hello! Így van, a 358 sokkal jobb választás. A TL082 sem Rail-to-Rail, így bemenete nem mehet le a GND-re, és a kimenete sem megy fel-le 1-2V-ra. Többek között ezért határol. Valahogy így kellene megoldani..
(#) DJozso válasza proli007 hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
Igen a táplálás 5V-ról kellene, hogy menjen (bár van 12V-is, csak az nem stabilizált). Gondolkodtam én is a táp megemelésén, csak félő hogy a PIC bemenetére nagyobb fesz juthatna, mint 5,5V (azt hiszem ez a max.). Tudom, lehet a PIC bemenettel párhuzamosan zener diódát rakni, de akkor is tartok tőle. Jobb lenne 5V-ról. Köszönöm a rajzot, mindenképp megépítem (a céges anyagbeszerző már intézi is az alkatrészeket...), remélem ez már működni fog. Sajnos nekem a müv. erősítők kimaradtak. Mindenképp utána olvasok ennek az LM358 kontra TL082-nek. Szeretném megérteni. Köszönöm mindkettőtöknek a hozzászólást.
(#) DJozso válasza DJozso hozzászólására (») Nov 19, 2014 /
 
Megépítettem, sokkal jobban működik, mint az előző, de ennél is van egy kis bibi. Amint a bemeneti feszültség meghaladja a kb. 800mV effektív feszültséget, a kimenet eleinte stagnál, majd további bemeneti jel növekedésre a kimenet csökkenni kezd. Probáltam visszább venni az erősítést az R5 csökkentésével és az R4 növelésével, a kimeneti jelem csökken is, de a letörés benne marad. A bemeneti jelem töretlen (nem csuklik meg). Van valakinek valami ötlete?
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2014
(#) proli007 válasza DJozso hozzászólására (») Nov 19, 2014 / 2
 
Hello! Igazából kissé rendszerellenesen van használva a műveleti erősítő, mert kettős tápfeszültség lenne a tisztességesebb megoldás. A szimulátor nem imitálja az erősítő minden tulajdonságát, és lehet a bemenő fokozat túlvezérlődik és kinyit valamelyik PN átmenet. Mert itt igazából az egyenirányít, hogy az IC és a Fet kimenti feszültsége határolódik a féltáp miatt. De két lehetőséget megpróbálhatsz.
- A bemenet leosztásával csökkented a bementi jelet a 800mV alá, és az erősítés növelésével vissza állítod a kimenti feszültséget.
- Esetleg az invertáló típusú erősítőt neminvertáló típusra alakítva, nem a negatív félperiódust, hanem a pozitívat fogja egyenirányítani a fokozat. A bementi védődióda meggátolja a negatív bemenő feszültséget. Bár Schottky kisebb nyitófeszültségével szimpatikusabb lenne az IC-nek.
(#) DJozso válasza proli007 hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
Kipróbáltam a nem invertáló erősítőt is, szinte ugyanaz a jelenség. Így marad az a megoldás, hogy kicserélem a CT tekercs mellett lévő párhuzamos 100 ohmos ellenállást kisebbre.Így már biztos működni fog. Köszönöm a segítséget.
(#) proli007 válasza DJozso hozzászólására (») Nov 20, 2014 / 2
 
Hello! Megrajzoltam egy másik lehetőséget, de ezt most össze is dugdostam, kipróbáltam. (Cseppet zavaró, hogy a hálózati feszültség (amiből a bementi jelet nyertem) állandó változása. A jelet szűrni is kellett, mert közel sem volt szinuszos.) De ez azért elég jól teszi már a dolgát. Gyakorlatilag a meglévő eszközökből ki tudod alakítani.
- Az első fokozat a bejövő feszültséget egyenirányítja és kétszeresére erősíti.
- Ezt követi, az R5-C1 integráló fokozat. Mivel a szinusz átlagértéke mintegy 10%-al kisebb mint az effektív értéke, így a DC jel is kb. azonos értékű lesz a bejövő jel effektív értékével. A kétszeres erősítés pótolja a "kiesett" félperiódust, lévén hogy az egyenirányítás egyutas.
- Ez után már nincs sok teendő, mint a jelet felerősíteni a PIC AD tartományába. A Fet ezért szükséges, mert az LM358 kimenete 5V tápfesz mellett maximum 3,6V-ra tud "felmenni".
- A maximális bementi feszültsége az első fokozatnak úgy kalkulálható, hogy a maximális kimenti feszültséget elosztjuk az erősítéssel, és ez lehet a bejövő szinusz maximális csúcsértéke. Vagy is Ibe(max)=3,6V/2/1,42=1,27Veff
Próbáld ki, nem egy nagy kaland. Hátha ez jobban tetszik, mint a csúcsegyenirányítás..

AC-DC-AVG.png
    
(#) pucuka válasza DJozso hozzászólására (») Nov 20, 2014 /
 
Miért kell a műv erősítőnek stabilizált tápról menni? Az LM358 tápelnyomása 100 dB körüli, nem feltétlen fontos a stab táp. Viszont a magasabb táp kellemesebb az erősítőnek.
(#) DJozso válasza proli007 hozzászólására (») Nov 21, 2014 /
 
Kipróbáltam az előző kapcsolást kisebb CT ellenállással, és már majdnem tökéletesen sikerült beállítanom. Egy picike mérési ingadozás volt tapasztalható, de alapjaiban sokkal jobb volt, mint az én első rajzom... Ezt a második rajzot is mindenképp kipróbálom, próba panelen nem tart se meddig. Ha tudok valamit jelentkezem. Addig is köszönöm a fáradozást..
Kedves pucuka: Arra gondoltam, hogy nem biztos, hogy jó lenne egy kapcsoló üzemű tápról hajtani a müv. erősítőt (mert erre gondoltam a nem stabilizált alatt). Nem okoz benne problémát a kapcsoló üzemű táp? Így 5V-os stabilizált táppal biztonságosabbnak érzem, de lehet nincs igazam.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2014
(#) pucuka válasza DJozso hozzászólására (») Nov 21, 2014 / 1
 
Ha jó a kapcsoló üzemű tápod, nincs miért aggódni, ha meg nem jó, akkor sok problémát okozhat amúgy is. Viszont az alacsony tápfeszről csak speciális műveleti erősítők működnek. A szóbanforgó erősítőnek is az 5 V a minimálisan megengedhető tápfeszültsége. Semminek nem tesz jót a határon való működés, sem az alsó, sem a felső határon. A differenciál erősítők jellemzője, hogy nagy tápfeszültséggel szeretnek üzemelni, a linearitás miatt használt áramgenerátoros, és áramnyelős munkaellenállások miatt. Ebben pedig van egy pár.
(#) marone hozzászólása Nov 25, 2014 /
 
Sziasztok !
Az normális ha egy TL071 kimenetén majdnem pozitív tápfeszt mérek ?
+/- tápról megy, invertáló bemenet, a nem invertáló közvetlenül a földre van kötve.
Offset kompenzálás nincsen bekötve.
Még nem építettem semmit ilyesmivel, most ismerkedem velük. Csak nem akar működni.
Köszi !
(#) kadarist válasza marone hozzászólására (») Nov 25, 2014 /
 
Szia!
Kösd be így: Bővebben: Link.
(#) marone válasza kadarist hozzászólására (») Nov 25, 2014 /
 
Ez most akkor nem erősít semmit, csak impedanciát illeszt ?
Vagy a nem invertáló bemenetre gondoltál ?
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2014
(#) kadarist válasza marone hozzászólására (») Nov 25, 2014 / 1
 
A legegyszerűbben az egységnyi erősítésű kapcsolással tudod tesztelni az erősítőt. Impedanciát illeszt, áramot bufferel, stb. A kimenetén nulla voltnak kell lennie a GND-hez képest, ha nincs bemenő feszültség. Buffer.
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Nov 25, 2014 / 1
 
Remélem az a föld amire a neminvertáló bemenetet kötötted, az a +, és a - táp közös pontja. Egyébként sem illik közvetlenül földre kötni, a neminvertáló bemenet és a föld közé az invertáló bemenet soros, és a kimenetről visszacsatoló erősítést beállító ellenállás párhuzamos eredőjének megfelelő ellenállást kell kötni.
(#) proli007 válasza marone hozzászólására (») Nov 25, 2014 / 1
 
Hello! Ha mind két bementet a födre kötötted, akkor nincs min csodálkozni. Hiszen az offset hiba feszültségét, a nyílthurkú erősítésével felerősítette. Offset hiba 3..10mV, nagyjelű erősítése meg 200V/mV. Vagy is a kimenet az offsethiba értékétől függően ott van "ahol éppen akar lenni".
(#) dtomi86 hozzászólása Dec 9, 2014 /
 
Sziasztok!
proli007: kezdő kérdéseknél kérdeztem rá egy kivonó áramkörre, amiben segítettél: erre
Megépítettem LM358-cal, aránylag jól működik, eltekintve a 0 hibájától.
Túrtam egy kicsit az IC-k között, és találtam pár TL072-t. Ezekkel is felvettem a kivonó transzferét. Ez mégannyira sem tudott 0-ra leülni, ráadásul kis bemenő fesznél (kb 1,8V alatt) majdnem tápfeszre kiült a kimenete. Először azt hittem valami nem jó, átültettem gyorsan egy feszültség követő körbe, de itt is ugyanígy viselkedtek. Ezt a Jfet-es bemenete miatt csinálja?
Tudsz mondani egy "igazi" rail-to-rail műveleti erősítőt, amit ilyen 0-12V-os tartományban ki tud ülni mindkét szélső feszültségre? (Ha nincs ilyen, csak kiegészítő áramkörökkel, akkor csak 0V-ra?)
(#) proli007 válasza dtomi86 hozzászólására (») Dec 9, 2014 /
 
Hello! Írtam, hogy szembesülni fogsz ezzel a problémával. A TL sem csoda, sehol nem írják, hogy féltápfeszes erősítő. De ha kicsit olvasgattál volna itt ebben a témakörben, akkor találkoztál volna vele, és a hiba okával is.
Én műveleti erősítőt nem fogok ajánlani, keress az adatlapok között. De megmutatom, hogyan lehet megvalósítani a "szegény ember Rail-toRail erősítőjét".
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2014
(#) dtomi86 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 9, 2014 /
 
Köszönöm!
Találtam itt a store-ban jópár példányt, pl MC 33202.
(#) saraha hozzászólása Dec 16, 2014 /
 
Üdv,ha egy quad opamp-ból csak 3-at szeretnék használni akkor a maradék lábait húzzam le földre vagy maradhat lógva?DAC kimeneti buffer fokozatról van szó (OPA 4134).
(#) persuadable válasza saraha hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
A bemeneteket földre, a nem használt kimenetet mindenképpen hagyd lógva, különben könnyen lehet hogy izzani fog a háta.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
(#) saraha válasza persuadable hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Ja,úgy gondoltam én is,a kimenetet nem akartam bántani.Köszi.
(#) reloop válasza saraha hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
A nem használt műveleti erősítő kimenetét szerencsésebb az invertáló bemenetével összekötni, a neminvártáló természetesen megy a testre.
(#) persuadable válasza reloop hozzászólására (») Dec 16, 2014 /
 
Igen, az elegánsabb.
(#) szikorapéter hozzászólása Dec 23, 2014 /
 
Üdv. Egy olyan kérdésem volna hogy a következő kapcsolásban gain szabályozás megoldható lenne? TL084 -et használnék a gain-hez bemenetenként. A bemeneten a potméter helyett a TL084 kimenetei lennének. Valaki tudna ilyen kapcsolást,vagy esetleg támpontot adni hozzá? A válaszokat előre is köszönöm.

mixer_sc.gif
    
(#) kendre256 válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 23, 2014 /
 
R9 vagy R13 csökkentésével csökkenteni, R10 csökkentésével növelni lehet az erősítést. Az R10 csökkentése egy határon túl túlvezérlést és torzítást okoz.
(#) szikorapéter válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 23, 2014 /
 
Csatornánként nem volna megoldható a külön gain szabályzás? Mármint a TL084 egy 4-es műveleti erősítő,minden csatornára jutna egy gain controlnak. Vagy nem jó az elképzelésem?
(#) kendre256 válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 23, 2014 /
 
Ez egy négy csatornás keverő, a csatornánkénti szinteket az R1, R2, R3, R4 potenciométerekkel tudod állítani.
Vagy ebből kellene 4, vagyis 16 bemenet kellene összesen?
Következő: »»   54 / 106
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem