Fórum témák
» Több friss téma |
Minimum 500W, több célra lenne felhasználva, meg ha lehet akkor bontott alkatrészekből lenne jó megoldani.
500W, 80V-on és egyenfeszültség... Ez már nem hobbi kategória. Mihez kellene? Ha van témája, akkor abba a topikba kellene írnod.
Elsősorban motrot kipróbálni, meg izzókkal szeretnék szórakozni.
Szóval egy ilyen univerzális tápegység kellene. Akkor inkább állítható toroid trafó egyenirányítóval. Bővebben: Link.
Inkább ne akard megoldani, mert a fél kilowatt elektronikus eszközökkel, áramkörismeret és építési gyakorlat nélkül kivitelezhetetlen.
Van némi ismeretem eddig megépítettem egy órát, meg egy pár erősítőt
Az kevés. A kapcsolóüzemű tápegységek egy egészen más világ.
Azokkal szórakozok kb 4-5 hónapja, eddig nem sok sikerrel.
Többféleképpen is meg lehet oldani, de egyrészt nem ártana leválasztani, másrészt az 555-öt felejtsd el. Mondjuk azzal is meg lehet erőszakolni, de nem közvetlenül a hálózatról hanem egy trafó után step down elrendezésben. Skori oldalán találsz rajzokat, 60V-ig biztos. A nyolcvan attól már nincs nagyon messze.
Motorról és izzókról lévén szó nem árt az áramgenerátoros kivitel, ha nem akar az ember meglepetést.
Akkor azt hiszem felhagyok ezzel az ötlettel és inkább a kapcsolóüzemű tápokkal szórakozok, van itthon egy pár amit nem sajnálok. Köszönöm a segítő válaszokat! kadarist fórumtársnak is
Izzóhoz és motorhoz mire fel az áramgenerátor? Áramkorlátosra gondoltál?
Motor esetében az induláskori többszörös áramfelvétel miatt, az izzónál hasonlóan, aminek a hideg ellenállása töredéke a melegnek. De ha építettél már ilyet akkor ezt nem kell magyaráznom.
Sziasztok!
Megcsináltam a képen látható szirénát de csak folyamatosan sípol. Egyáltalán működik ez.
A második 555 5-ös lábát zárd egy pillanatra testre, ekkor a hangmagasságnak változnia kell. Ha mégsem, akkor az 5-ös lábra menő 10k ellenállást kösd ki, és úgy próbáld.
Az első 555 kapcsolgatná a két eltérő hangmagasságot úgy jönne létre a "nénó.nénó" A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2015
Kipróbáltad a második 555 ötös lábának pillanatnyi testelését is?
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2015
hangot váloztat mikor rövidre zártam
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2015
Gyakorlatilag, ha testre kapcsolgatod az ötös lábat, akkor létre tudod hozni a hangmagasságváltozást, magyarul az a része működőképes a kapcsolásnak.
Az első 555 nem akar működni megfelelően, ezek szerint. Tegyél a 3-as lábra (a 10k helyére) egy 1k ellenállást, azzal pedig köss sorba egy ledet, katód legyen a testen,és adj rá tápfeszültséget. Ha a led lassan villog, akkor az első rész is működőképes.
100uf kondinak mi a szerepe a hangszóró előtt.
a led lassan villog A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2015
Egyenáramú leválasztás, az úgy ok.
A ledet vedd ki, az 1k maradjon, és azt kösd a második 555 ötös lábára, majd próba.
nagyon lassan át billen de a másik hang az rekettyés majd vissza billen a sípoló hangra
Köszönöm a segítségedet életre kelt a masina szépen szól úgy ahogy kell.
Az1k ellenállás lett jó utána azt ki cseréltem a 10k-ra. Utána remekül szuperált.
Szia!
Összeraktam az áramkört, R4-en keresztül földre, és tápra húztam Q1 bázisát, ez a rész úgy tűnt működik. A relé behúzott, elengedett. Helyére forrasztottam az R4-et, rákapcsoltam a tápot (12V PC-ről), villogott led, a relé 2perc után behúzott. Most viszont ha tápot adok neki akkor rögtön behúz a relé, és nem hajlandó elejteni, hiába tekerem a potikat bármerre. Az U1 RST lábán állandóan 11,5V merhető a földhöz képest. R4-et kiforrasztottam, de hiába próbálom tápra/földre húzni semmi változás nincs. Tudnál írni, egy kis leírást, hogy ellenőrizzem, a 2 rész működését?
CD4060 az működik, Q1, R7 kiforrasztva (Q1 egyébként hibátlan), így a potival tudom szabályozni a led villogását. Az 555 részröl nem tudom, hogyan tudnák megbizonyosodni, hogy megfelelően megy-e.
Hello! A második rész egy mezei 555-ös monostabil multivibrátor.
- Ha a 2-es lábat a GND-re húzzuk egy pillanatra, a kimenet magas szintre vált, és elkezdődik az időzítés. - Avagy a 7-es láb elengedi a C4 kondit, és az el kezd töltődni R6+P2-őn keresztül. - Ha a kondin a feszültség eléri az 5-ös láb feszültségét (táp kétharmada), akkor az 555 kimenete visszabillen a GND-re. A 7-es láb pedig kisüti a C5 kondit. Abban újra 0V lesz a feszültség. - Ha újra lehúzod a 2-es lábat a GND-re kezdődik elölről az időzítés. - A Q1 csak egy inverter. Ha bemenete magas, akkor lehúzza a 2-es lábat. Ha alacsony, akkor meg a 2-es a tápfeszen van. - A 4060-at a tápfesz bekapcsolásakor, a C2 kondi törli. A Q14 kimenet ekkor alacsony szinten van. - Amikor feltöltődött C2 (10ms) el kezd számolni a számláló, Led villog. Ha lejárt az idő, a Q14 kimenete magas szintre vált. Q1 elindítja az 555 időzítését. - De amikor az 555 kimenete magas szintre vált, az R7-en keresztül, a 4060 törlő jelet kap. És mind addig törölve is marad, míg az 555 ideje le nem járt. - Amikor 555 visszabillen, megszűnik a 4060 törlése, és el kezd újra számolni. Ennyi ez.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |