Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2455 / 3998
(#) killbill válasza pucuka hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Idézet:
„Az NPN tranzisztornak a bázisa pozitívabb mint az emittere (legpozitívabb a kollektora)
Amíg telítésbe nem viszed.
(#) pucuka válasza killbill hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Kapcsoló üzemben, (mivel erről szól) így van. De ha nem viszed telítésbe, akkor is így van, Ha a kollektor a bázishoz képest negatívabb (NPN) akkor inverz üzemmódba kerül.
Kary13:
Csatoltam a kapcsoló üzemmódú kapcsolást. Az ellenállás értékek, lehet nem megfelelők, nem számolgattam. Konkrét esetre ki kell számolni, hogy a bázisáram megfelelő legyen, és a katalógusbeli határok között maradjon.
(#) Kary13 hozzászólása Dec 26, 2014 /

Tudom idegesito az ijen ertetlenkedo kezdo aki a szamotokra a legalapvatobb dolgokat nem erti.
Alapvetoleg jo a felfogasom legalbbis nem az a gyoker viszont meg csak 8 osztalyos vagyok es nekikezdtem igy internetrol tanulgatni az elektronikat.
Szoval a tranzisztor megnyitasahoz nyitoaram szuksages amelyet a bazisra kapcsolunk, ez az emitteren tavozik?
Most az az erzesem nagy hulyeseget mondtam.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2014
(#) attika válasza Kary13 hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Ez nem fordítva működik,hogy a NPN a negatív?
(#) pucuka válasza Kary13 hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Nem vagy idegesítő, legalábbis számomra nem. A kérdésedből kiderült kezdő mivoltod, és igyekeztem részletesebb magyarázatot adni. Ha nem sikerült, kérdezz vissza, hogy mi nem világos.
Igen, a (bipoláris) tranzisztor áramvezérelt eszköz, de egy térerősség vezérelt tranzisztor FET, feszültség vezérelt.
(#) eSDi válasza teszti hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Hacsak nem differnciális a jelről akarod járatni, akkor neked nem ez kell. Az adatlaból a Figure 42. Typical TPA0212 Application Circuit Using Single-Ended Inputs and Input MUX
a neked való.
(#) Bakman válasza Kary13 hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Nem írtál hülyeséget. A nyitóáram az emitteren távozik, de az emitteren "folyik ki" a kollektorba befolyó áram is (NPN trnzisztor esetén). Tehát az Ib (bázisáram) + Ic (kolletor áram) = Ie (emitter áram).
(#) Bakman válasza attika hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

NPN tranzisztor esetében a bázist magasabb (pozitívabb) feszültségre kell kapcsolni, mint az emittert ahhoz, hogy kinyisson. Nem teljesen egyértelmű, mit értesz negatív alatt.
(#) attika válasza Bakman hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Én úgy értettem,hogy az NPN tranzisztor bázisára pozitívot kell kötni egy ellenálláson keresztül,hogy kinyisson és a kollektorból kapcsol az emitterbe? lehet hülyeséget írok.
(#) Bakman válasza attika hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Lényegében igazad van, csak a fogalmakat használod helytelenül.
(#) Fidel hozzászólása Dec 26, 2014 /

Sziasztok!

Van egy megfigyelőkamera, aminek van egy külső mikrofon csatlakozása.
Ha ide dugok egy külső mikrofont, akkor annak a hangja folyamatos ismétlődő pattogó hangot ad.
Több féle mikrofont is próbáltam rádugni, de mindegyikkel ezt csinálja.
Van valami olyan paraméter, amire oda kéne figyelni ilyen esetben?Bővebben: Kamera
(#) gaben110 hozzászólása Dec 26, 2014 /

Sziasztok!
A képen látható kis dc inverterrel megtudom azt oldani hogy egy 24v os transzformátorról amelynek a kimenete egyenirányítás után ingadozik a hálózati feszültségtől függően 22-24 v között,arra rákötöm ezt az invertert ami 24v ból 13.8 v ot csinál és ezzel szeretnék autó akkumlátort tölteni.
Lehetséges ez?
Mindenképp lényeges volna hogy a hálózati ingadozás ne befolyásolja a 13.8 v os töltő feszültséget mert rendes gyári akkumlátor töltő nem jó, mivel a hálózatunkban hol 196v -hol 205v hol 225 v van összevissza ingadozik a fogyasztók terhelésétől függően és amikor épp alacsony nem tölt a gyári töltő.
Az inverter gyárilag 24v ból 13.8 v ot csinál 20A kamionosok használják.
Köszönöm.
(#) pucuka válasza gaben110 hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Ez azért nem is olyan "kis" inverter Potom 20 A. Az eredeti helyén is az a 24 V 20 - 32 V között ingadozik, ennek ellenére a kimeneti feszültsége stabil. Használhatod akkumlátor töltő tápegységének is (bár egy kissé luxus) de magát a töltést még meg kell oldanod. A töltőáram korlátozást, és beállítást. A töltési végfeszültséget is be kellene állítanod rajta.
(#) gaben110 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Igazábòl nincs rá szükségem ùgy kaptam,új még használva sem volt, töltö áramot mivel tudom korlátozni?Köszönöm!

Csak úgy egy izzóval, pl. 12 V /55 W sorba, majd 5 A -re korlátoz. Ha kettőt párhuzamosan, és sorban, akkor 8 - 9 A töltőáramot állíthatsz be.

Ha jól értem akkor azért korlàtozza le az izzó mert amekkora a maximális áramfelvétele az izzónak annyi áramot enged át értelemszerűen ugye?De nem fog leesni a akkumlátorra jutó feszültség? Mert ilykor nem ellenállásként működik az izzó?

Így van. Ha az izzót rákötöd a tápra, akkor folyik a kb. 5 A, Ez azt jelenti, hogy az akku helyett rövidzár van. (üres az akku), ennél több áram nem tud folyni, az izzó teljes fénnyel világít. Ahogy emelkedik az akku feszültsége, csökken a fényerő, csökken az izzó által ellenállása is, igyekszik stabilizálni a töltőáramot. Ha teljesen feltöltődött az akksi, a táp, és az akku feszültsége közel megegyezik, az izzó nem világít, az ellenállása minimális hideg ellenállás, és egyben jelzi, hogy kész a töltés.

Ez nagyon jó máris megépítem a töltőt ezzel az izzós megoldással, nem csak az áramot korlátozza de még visszajelző ként is szolgálna , ez nagyon jó megoldás!
Az inverteben van egy pótméter 22v ot tettem bemenetnek a kimeneten megjelent 13.6v és a pótmétert ha tekergetem 11v és 16v között tudom állítani a kimenő feszültséget, azt akkor kb hány voltra tekerjem 14.4 re?

Igen.

Köszönök minden segítséget!!
(#) Csabesz04 válasza gaben110 hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Szia!
Nem kell korlatozd semmivel a toltoaramot,az akksi ahogy toltodik fel,ugy csokken az aramerosseg

Mire feltoltodik az akksi,minimalis lesz az aramfelvetele.
Az akksit kotheted nyugodt szivvel az altalad emlitett tapegysegre,amit ugyesen beallitasz 14.4 V ra.

Az izzo kortes megoldas szamomra picit zavaros,ha megis ugy dontesz,hogy beepited az izzot/izzokat az aramkorbe,szolj,hogy ha bevalt.
(#) lukacsp válasza Csabesz04 hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Mind az akkunak, mind a tápegységnek nagyon betehet ha nincs ott az a soros izzó. Gondoljunk egy erősen kisütött mondjuk 45Ah akkumulátor esetére => tápegység túlterhelés, akku sokkolás 20A töltőárammal. Minden akku töltőben van áramkorlátozás.
(#) Bakman válasza Csabesz04 hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Idézet:
„Az izzo kortes megoldas szamomra picit zavaros,ha megis ugy dontesz,hogy beepited az izzot/izzokat az aramkorbe,szolj,hogy ha bevalt.”

Szegény ember áramkorlátozója, kb. azóta használják, mióta izzó létezik. Theát biztos, hogy működni fog. Az akkuknak is vannak határadataik.

Shot_877.jpg

(#) reloop válasza Csabesz04 hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Szia! Már hármat építettem ebből. 7-100Ah tartományban használják a kollégáim és nem volt rájuk panasz.
(#) attika válasza Bakman hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Így könnyebb megjegyeznem
(#) brato hozzászólása Dec 27, 2014 /

Üdv!

Le tudná valaki rajzolni, hogy hogyan lehet egy LM358 kimenetén az adatlap szerinti 20mA max terhelést 200 - 300 mA -re növelni? 0 - 10 voltos feszültséget ad ki.
(#) kcsilla hozzászólása Dec 27, 2014 /

Hello

40 A szeretnék 16 A átalakítani hogyan lehetséges ez váltóáramról van szó ?
Köszönöm !
(#) mikrokapcsolo válasza kcsilla hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Ennek a kijelentésnek nincs értelme. 40A-t hogyan szeretnél 16A-re alakítani? Mekkora feszültség? Az áramot az korlátozza, amit rákötsz terhelésnek. Ha pedig áramgenerátorról van szó, egy alkatrészt kell cserélni/potit letekerni. Fejtsd ki bővebben, ezzel nem megyünk sokra.
(#) Bakman válasza brato hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Válassz másik műveleti erősítőt, vagy köss a kimenetére egy másikat egyszeres erősítéssel, ami jobban terhelhető.
(#) proli007 válasza brato hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Hello! Ha a kapcsolást felteszed, meg elárulod mihez használnád, akkor esetleg lehet válaszolni a kérdésedre. Mert lehet elég egy mezei BD tranyó is hozzá.
Következő: »»   2455 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem