Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is! Idézet: Amíg telítésbe nem viszed. „Az NPN tranzisztornak a bázisa pozitívabb mint az emittere (legpozitívabb a kollektora)”
Kapcsoló üzemben, (mivel erről szól) így van. De ha nem viszed telítésbe, akkor is így van, Ha a kollektor a bázishoz képest negatívabb (NPN) akkor inverz üzemmódba kerül.
Kary13: Csatoltam a kapcsoló üzemmódú kapcsolást. Az ellenállás értékek, lehet nem megfelelők, nem számolgattam. Konkrét esetre ki kell számolni, hogy a bázisáram megfelelő legyen, és a katalógusbeli határok között maradjon.
Tudom idegesito az ijen ertetlenkedo kezdo aki a szamotokra a legalapvatobb dolgokat nem erti.
Alapvetoleg jo a felfogasom legalbbis nem az a gyoker viszont meg csak 8 osztalyos vagyok es nekikezdtem igy internetrol tanulgatni az elektronikat. Szoval a tranzisztor megnyitasahoz nyitoaram szuksages amelyet a bazisra kapcsolunk, ez az emitteren tavozik? Most az az erzesem nagy hulyeseget mondtam. A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2014
Ez nem fordítva működik,hogy a NPN a negatív?
Nem vagy idegesítő, legalábbis számomra nem. A kérdésedből kiderült kezdő mivoltod, és igyekeztem részletesebb magyarázatot adni. Ha nem sikerült, kérdezz vissza, hogy mi nem világos.
Igen, a (bipoláris) tranzisztor áramvezérelt eszköz, de egy térerősség vezérelt tranzisztor FET, feszültség vezérelt.
Hacsak nem differnciális a jelről akarod járatni, akkor neked nem ez kell. Az adatlaból a Figure 42. Typical TPA0212 Application Circuit Using Single-Ended Inputs and Input MUX
a neked való.
Nem írtál hülyeséget. A nyitóáram az emitteren távozik, de az emitteren "folyik ki" a kollektorba befolyó áram is (NPN trnzisztor esetén). Tehát az Ib (bázisáram) + Ic (kolletor áram) = Ie (emitter áram).
NPN tranzisztor esetében a bázist magasabb (pozitívabb) feszültségre kell kapcsolni, mint az emittert ahhoz, hogy kinyisson. Nem teljesen egyértelmű, mit értesz negatív alatt.
Én úgy értettem,hogy az NPN tranzisztor bázisára pozitívot kell kötni egy ellenálláson keresztül,hogy kinyisson és a kollektorból kapcsol az emitterbe? lehet hülyeséget írok.
Lényegében igazad van, csak a fogalmakat használod helytelenül.
Sziasztok!
Van egy megfigyelőkamera, aminek van egy külső mikrofon csatlakozása. Ha ide dugok egy külső mikrofont, akkor annak a hangja folyamatos ismétlődő pattogó hangot ad. Több féle mikrofont is próbáltam rádugni, de mindegyikkel ezt csinálja. Van valami olyan paraméter, amire oda kéne figyelni ilyen esetben?Bővebben: Kamera
Sziasztok!
A képen látható kis dc inverterrel megtudom azt oldani hogy egy 24v os transzformátorról amelynek a kimenete egyenirányítás után ingadozik a hálózati feszültségtől függően 22-24 v között,arra rákötöm ezt az invertert ami 24v ból 13.8 v ot csinál és ezzel szeretnék autó akkumlátort tölteni. Lehetséges ez? Mindenképp lényeges volna hogy a hálózati ingadozás ne befolyásolja a 13.8 v os töltő feszültséget mert rendes gyári akkumlátor töltő nem jó, mivel a hálózatunkban hol 196v -hol 205v hol 225 v van összevissza ingadozik a fogyasztók terhelésétől függően és amikor épp alacsony nem tölt a gyári töltő. Az inverter gyárilag 24v ból 13.8 v ot csinál 20A kamionosok használják. Köszönöm.
Ez azért nem is olyan "kis" inverter Potom 20 A. Az eredeti helyén is az a 24 V 20 - 32 V között ingadozik, ennek ellenére a kimeneti feszültsége stabil. Használhatod akkumlátor töltő tápegységének is (bár egy kissé luxus) de magát a töltést még meg kell oldanod. A töltőáram korlátozást, és beállítást. A töltési végfeszültséget is be kellene állítanod rajta.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2014
Igazábòl nincs rá szükségem ùgy kaptam,új még használva sem volt, töltö áramot mivel tudom korlátozni?Köszönöm!
Csak úgy egy izzóval, pl. 12 V /55 W sorba, majd 5 A -re korlátoz. Ha kettőt párhuzamosan, és sorban, akkor 8 - 9 A töltőáramot állíthatsz be.
Ha jól értem akkor azért korlàtozza le az izzó mert amekkora a maximális áramfelvétele az izzónak annyi áramot enged át értelemszerűen ugye?De nem fog leesni a akkumlátorra jutó feszültség? Mert ilykor nem ellenállásként működik az izzó?
Így van. Ha az izzót rákötöd a tápra, akkor folyik a kb. 5 A, Ez azt jelenti, hogy az akku helyett rövidzár van. (üres az akku), ennél több áram nem tud folyni, az izzó teljes fénnyel világít. Ahogy emelkedik az akku feszültsége, csökken a fényerő, csökken az izzó által ellenállása is, igyekszik stabilizálni a töltőáramot. Ha teljesen feltöltődött az akksi, a táp, és az akku feszültsége közel megegyezik, az izzó nem világít, az ellenállása minimális hideg ellenállás, és egyben jelzi, hogy kész a töltés.
Ez nagyon jó máris megépítem a töltőt ezzel az izzós megoldással, nem csak az áramot korlátozza de még visszajelző ként is szolgálna , ez nagyon jó megoldás!
Az inverteben van egy pótméter 22v ot tettem bemenetnek a kimeneten megjelent 13.6v és a pótmétert ha tekergetem 11v és 16v között tudom állítani a kimenő feszültséget, azt akkor kb hány voltra tekerjem 14.4 re?
Szia!
Nem kell korlatozd semmivel a toltoaramot,az akksi ahogy toltodik fel,ugy csokken az aramerosseg Mire feltoltodik az akksi,minimalis lesz az aramfelvetele. Az akksit kotheted nyugodt szivvel az altalad emlitett tapegysegre,amit ugyesen beallitasz 14.4 V ra. Az izzo kortes megoldas szamomra picit zavaros,ha megis ugy dontesz,hogy beepited az izzot/izzokat az aramkorbe,szolj,hogy ha bevalt.
Mind az akkunak, mind a tápegységnek nagyon betehet ha nincs ott az a soros izzó. Gondoljunk egy erősen kisütött mondjuk 45Ah akkumulátor esetére => tápegység túlterhelés, akku sokkolás 20A töltőárammal. Minden akku töltőben van áramkorlátozás.
Idézet: „Az izzo kortes megoldas szamomra picit zavaros,ha megis ugy dontesz,hogy beepited az izzot/izzokat az aramkorbe,szolj,hogy ha bevalt.” Szegény ember áramkorlátozója, kb. azóta használják, mióta izzó létezik. Theát biztos, hogy működni fog. Az akkuknak is vannak határadataik.
Szia! Már hármat építettem ebből. 7-100Ah tartományban használják a kollégáim és nem volt rájuk panasz.
Üdv!
Le tudná valaki rajzolni, hogy hogyan lehet egy LM358 kimenetén az adatlap szerinti 20mA max terhelést 200 - 300 mA -re növelni? 0 - 10 voltos feszültséget ad ki.
Hello
40 A szeretnék 16 A átalakítani hogyan lehetséges ez váltóáramról van szó ? Köszönöm !
Ennek a kijelentésnek nincs értelme. 40A-t hogyan szeretnél 16A-re alakítani? Mekkora feszültség? Az áramot az korlátozza, amit rákötsz terhelésnek. Ha pedig áramgenerátorról van szó, egy alkatrészt kell cserélni/potit letekerni. Fejtsd ki bővebben, ezzel nem megyünk sokra.
Válassz másik műveleti erősítőt, vagy köss a kimenetére egy másikat egyszeres erősítéssel, ami jobban terhelhető.
Hello! Ha a kapcsolást felteszed, meg elárulod mihez használnád, akkor esetleg lehet válaszolni a kérdésedre. Mert lehet elég egy mezei BD tranyó is hozzá.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |