Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gondolkodó ház avagy házautomatizálás
Lapozás: OK   16 / 47
(#) sirály12 válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Csak 119?
(#) kameleon2 válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

A gyártó ingyen is küld 1-2 darabot. Én is rendeltem már. Addig meg ott vannak az izolált változatok. Biztos, ami biztos - abból is kértem mintát. Érdekel a 256 node-os változat...
(#) sirály12 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Nekem is van a fiókban egy-két galvanikusan leválasztott ic, de nem használom fel ehhez, mert ha bővíteni kell, nem tudok olyat venni, csak nagyon drágán.
Ezzel is ez a helyzet, ha elromlik, vagy bővíteni akarom, akkor nem rendelgethetek folyton mintákat. Olyannak kell lennie, amit olcsón meg tudok venni.
(#) kameleon2 válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Egyetértek... Kérdés mi számít olcsónak? Az 50 Ft-os 32node-os, vagy a 400Ft-os izolált 256node-os? (merthogy kb 2 $)
(#) killbill válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

A 2 dollar eleve tobb, mint 400 Ft (+ AFA), de felteszem, ez a 2 dollar 1k darabra vonatkozik. Szoval inkabb 800..1000Ft + AFA, az a 400Ft.
(#) watt hozzászólása Okt 15, 2014 /

Házon belül nem indokolt a leválasztás és amúgy, az is el tud szállni, évente cserélek egy két darabot a cégnél...
A hálózatra érdemes tenni bipoláris 6,8V-os supressorokat, az megvéd a túlfesztől, a tápra is érdemes tenni minden modulhoz, az még a villám másodlagos hatását is elviszi egy bizonyos szintig(pár kW-ig). Nálunk rendszeres a villámkár, csak egyszer halt le a hálóm, akkor a tetőn kilyukasztotta a villám a 1,5cm-es betoncserepet! Igaz fillérekért kicseréltem azt a pár IC-t, nem is ment minden tönkre, aztán tettem rájuk a védelmeket, azóta jó. Ennek vagy 4éve, előtte is ment pár évig... Szóval nem kell ezt túlvariálni szerintem sem.
(#) kukuri válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 16, 2014 /

Szerintem a 256 node-os nem releváns. Merthogy a 32 node is elég sok ahhoz hogy egy házban elfogyjon. Persze gyárban ipari környezetben más a helyzet, de nem erről van jelenleg szó.
(#) kameleon2 válasza kukuri hozzászólására (») Okt 16, 2014 /

Idézet:
„Szerintem a 256 node-os nem releváns. Merthogy a 32 node is elég sok ahhoz hogy egy házban elfogyjon.”
Nekem igen. Olyan házakat építettem, amik meghaladták az 1200 digitális adatpontot (szerény számítások szerint ez 150 node 8 bites be vagy kimenettel számolva) . És ezek csak a fizikai adatpontok, nem beszéltem a virtuálisan kezelt adatforgalomról és arról, hogy mindez két buszon tudott csak működni. Valóban nem létszükséglet az izoláció, de a tesztjeim során adódtak gondok és szeretném ha a saját megoldásom, legalább az előírt 1,5kV-ot elérné. Ez sem megoldás a villám ellen, de stabil alap. Nem beszélve a jóval nagyobb működési sebességről. 2$ az 2 $ Nyilván van szállítási költség, de ha okosan csinálja az ember - az alacsonyan tartható. No meg ott a HEStore . Ettől még én is használok pl. 75176-ot - a gyors szoftvertesztekhez, mert olcsó. Ettől függetlenül, ha tudtok olyan gyártóról, akinek itthon is kapható a chipje, sok node-ot tud, nagy a kommunikációs sebessége és olcsó - az engem is érdekelne.
(#) sirály12 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 16, 2014 /

Bár én nem értek hozzá annyira, de nem lenne érdemes ilyen mennyiségű node esetében több külön hálózatra bontani a dolgot?
(#) kameleon2 válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Én építettem ilyet. Ha megszakad a kommunikáció a két busz között - sok fals vezérlés történhet. Persze ezt jó tervezéssel is el lehet kerülni.
(#) sirály12 hozzászólása Okt 19, 2014 /

Javítgatom az androidos appom hibáit.
Jelenleg itt tartok:
Video

A videón még csak egy offline teszt látható, amiben a világítás kezelését mutatom meg.
Vélemyény?
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
(#) sudivadasz hozzászólása Dec 29, 2014 /

Okos lakás házilag

Sziasztok az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e otthon lakás vezérlőt építeni? Gondolok az okos villanykapcsolóra és minden másra amivel vezérelhető a lakás.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
(#) Zsolt50 válasza sudivadasz hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Röviden: igen.
Hosszabban: Ki kell tűzni, hogy mi a cél, mind harverileg mind szoftverileg. El kell azon gondolkodni, hogy megéri-e, van-e megfelelő tudás hozzá? Amennyiben erősáramú berendezések (230V) is érint akkor ahhoz egyrészt nagyon alapos felkészültség kell. Többek között azért is mert (emberi és/vagy állati) életekről lehet szó másrészt egy esetleges pl. lakástűz esetén a biztosító nem biztos, hogy fizet ha a tűzet házi barkácsolás okozta a hálózaton.
(#) dB_Thunder hozzászólása Dec 29, 2014 /

Tisztel Fórumtársak!
Most vettünk egy házat, melyben fokozatosan minden újra lesz túrva.
Első fázisban a villanyszerelés kezdődik el sk. kivitelezésben, kiépítve az alapokat a további rendszereknek. A ház nem nagy 10x10m viszont van sok ajtó(3db) meg kapu(5db), egyéb helyiségek, nyílászárók amit figyelni kell(ene).

Kulcsok tömkelege helyet egy Paradox Evo riasztó lenne telepítve, ez intézné a beléptetést, kapunyitást, nyílászárók figyelését. Lenne még pár kamera ami főleg az udvart ill utca egy-két részét figyelné a kölkök miatt.

Nem akarok belebonyolódni a technikába, nekem elég ha a világítást(ami 30-40db lámpa némelyek dimmerelve is), redőnyöket, fűtést tudnám kontrollálni a telefonommal.
A riasztó saját távirányítójával, kezelőjével lenne alapvetően kezelve.
Bár nem ártana "kiolvasni" belőle pár adatot, mint pl a mozgásérzékelők, nyitásérzékelők állapotát, és ezt átadni a lakásvezérlő rendszernek.

Az alap elgondolásom az lenne hogy az összes világítás(lámpa) és azok kapcsolói egy/több vezérlő dobozba futna össze. Elsődleges kérdés hogy ehhez milyen "gyári" eszközök érhetők el, ezek milyen kábelezést kérnek, esetleges "házi elkészítés"kor mit érdemes megfontolni?

Fűtés, ami egy részben különálló egységet képviselne:
Jelenlegi állapot: gáz és vegyes tüzelésű kazán gravi/keringetős, radiátoros rendszer, mely később részben átalakul fal és padlófűtéssé, ill puffertartály, légkezelő is bekerül.
-vezérlő AVR , vagy PC/Linux alapokon, paraméterek szintén megtekinthetőnek kell lenniük,de csak otthon, telefonon elég egy kinti meg egy benti hőmérséklet(átlag)
-Váltani lehessen a ki, normál, készenléti állapotok közt, helyileg ill a telefonon-minden helyiségben(a kapcsolóknál), és még egy tucatnyi helyen hőmérők(milyen fajta és kommunikációjú?? Páratartalom mérés pár helyen?)
-szél és nap szenzor(szélmérő már megvan)
-keringetők, szelepek vezérlése..

Várom az építő, lehülyéző, kioktató gondolatokat és tanácsokat!

Okos lakás vezérlő kapcsolást valaki tud feltenni elég egy egyszerű amiről pl 1 izzó működik nem szeretnék egyenlőre nagyon belebonyolódni a dologba csak ismerkedés jellegű a téma. illetve ha nincs 1 izzós akkor bármi lehet ami okos vezérlőhöz tartozik köszönöm
(#) watt válasza sudivadasz hozzászólására (») Dec 29, 2014 1 / 1

Te is okostelefonokon nevelkedtél ugye? Olvass vissza, ez a topic erről szól! Ne számíts arra, hogy egyszerű! ...
(#) zenetom válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Idézet:
„Első fázisban a villanyszerelés kezdődik el”

Ebből arra lehet kovetkeztetni, hogy többfázisú kismegszakítókra is szükség lesz
Bocsi, nem tudtam kihagyni, egyébként Kellemes Ünnepeket! (csakhogy valami hasznosat is írjak )
(#) dB_Thunder válasza zenetom hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Lehet hogy még fázisjavító is kelleni fog!

Na végignyálaztam a totyikot!
Színváltós kollégánk vezérlője érdekes lehet de nekem marha kevés az IO..(tudom lehet bővíteni) Jó lenne hozzá fejleszteni hozzá IO bővítőt, amit seperc alatt hozzákapcsolható lenne, és esetleg rejtene egy 230/24es tápot is visszatáplálva a fő modult...

Nekem majdnem minden helyiségben legalább 2 lámpát kell kapcsolni, ez 2 szinten + kültér már nem kevés. Emellett kell 5csatorna fényerőszabályzott is minimum.

Van nekem (több) olyan panelem amin csücsül egy Mega64, lcd kijelző, relés kimenetből, opto izolált bemenetből nem kevés, izolált usb, meg valami RSxxx kimenet. Ezzel el lehet kezdeni játszani.

Ami biztos minden világítás a kiselosztó(k)ból fog indulni, utp kábel megy minden kapcsolóhoz a elosztóból. És kelleni fog egy halom bistabil relé(nehogy már az is fogyasztson) amit majd beépíthetek a vezérlőbe is.

Ami nagy(obb) feladat, kilopni a Paradoxból a zóna jeleket! Ezt parasztosan az érzékelőket csapolom le a jelért, vagy kiolvasom a busz kommunikációjából vagy a PC-s szoftverjéből.

Amin még elgondolkodtam: Mi van a ha kimúl a kis vezérlőm?? Mekkora az esély hogy az egész totálisan tönkremegy = teljes sötétség?? Hogyan pótlom szinte azonnal? Ez mondjuk minden "termékre" igaz. Hogy lehetne megoldani valami vészüzemet, redundanciát??

Kapcsolók: (valami ATtiny-vel)
-Kell mindbe egy hőmérő, ha nem is használom, jó e egy avr belső hőmérője? Vagy rendes kellene inkább? A hőmérsékleti jel min felbontása 10 bit.(ezzel lehet hogy meg is válaszoltam)
-kell egy/több kapcsoló, és opcionálisan poti, poti értéke 8 biten elég.

Persze lesz olyan hely ahol sima gyári kapcsolók is megfelelnek, sőt lehet hogy nem is lesz okoskapcsoló, mert az csak másodlagos funkció, hogyha nincs kéznél a mobil..
Hőmérőt meg el tudom dugni mögé külön is.

Vélemény?
(#) ronin75 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Szia,
pár gondolat:
- ha vannak saját paneljeid jó lenne utánajárni, hogy mit tudnak
- ha "gyári" megoldást választasz szerintem elég sokba fog kerülni
- ha saját magad fejleszted sok idő és lehet hogy sok költség
Nem lebeszélni akarlak, de szükség van mindezekre a dolgokra? Persze az ember szeret álmodozni, meg tervezgetni. A felújításnál én is sok dolgot elterveztem, aztán örültem, ha az alap dolgok megvannak. Szerintem érdemesebb a külön területeket külön automatizálni, ha leállás van nem száll el az egész ház. Nekem az egész már kicsit arrafelé tart, hogy az ember lassan fel sem akar állni, hogy lekapcsolja a villanyt...
(#) Mate78 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

szia

nekem is lenne pár gondolatom.
A legfontosabb, hogy nehogy úgy érezd, bármiről is le akarlak beszélni, sőt.
Ha az építés öröme a cél, akkor hajrá,látom otthonosan mozogsz a témában, és csak apróságokon vacilálsz.Készülj fel hogy sosem, vagy nagyon soká lesz teljesen készen a rendszered.
A riasztórendszer érzékelőihez én nem nyúlnék, inkább olyan központot vennék amiből ki lehet olvasni valami szabványos buszon az állapotokat.Már ha a cég aki telepíti egyáltalán tudni fogja mit kérsz.Én egy digitális jelet kértem tőlük, hogy riasztáskor felkapcsolódjanak a kültéri lámpák, de csak néztek hülyén, hogy ilyet nem szoktak.Illetve szólni kell hogy vezessék ki a kábeledet mielőtt becsukják a szabotázsbiztos fémszekrénybe a központot.És még csak véletlenül se tedd ki a riasztó állapotait illetéktelenek által is látható helyre, pl. webszerver de ez gondolom evidens.

Saját tapasztalat, ha mindent a kiselosztóba teszel, akkor akár mekkorát is raksz be kicsi lesz.Méretezd túl de nagyon.Illetve készülj fel hogy kábel/csőrengeteg lesz.Maradjon tartalék hely is.

Én moduláris, webszerveres PLC-vel oldottam meg a vezérlést.Úgy láttam hogy mikrovezérlővel sokáig tartana.Így is lett volna, hiszen már két éve megy a rendszer, de gyakran módosítgatom még most is, pedig már igyekszem minél jobban egyszerűsíteni.
Jelenleg a fő feladata a fűtés vezérlése (3 kazán, puffer, indirekt tároló, padló, radiátor kör, melléképület fűtés stb).Illetve a redőnyöket, világítást vezérli.A két év alatt nem volt PLC Stop, csak amikor programomáskor vagy rátöltéskor valamit bénáztam.
Megjelenítésre / távoli elérés céljára egy Raspberry Pi-t használok, otthon mobilról vagy laptopról VNC-vel veszem át.
A világítást én úgy oldottam meg, hogy ahol tudtam előre hogy a PLC-nek is be kell avatkoznia oda léptetőrelés kapcsolást tettem, ezek a külső világítások,és egy-egy relén keresztül avatkozik be a PLC.
Nekem kicsit körülményesnek tűnne mobilt elővenni akárhányszor villanyt akarok kapcsolni.

Írtad a hőmérőket, nos fűtésnél (víznél)nem kell nagyon pontos érték, egy-két fok ide vagy oda nem számít.Ahova kicsit pontosabb kell szerintem az a lakás belső hőmérője.
Írtad hogy padlófűtés is lesz, érdes betenni betonozáskor hőmérőt a betonba, akár több helyre is.Én három helyre is tettem, 16-os csőbe, így cserélhető szükség esetén.
Most hirtelen ennyi jutott eszembe, de ha van kérdésed megpróbálok válaszolni.
Sok sikert ehhez a szép feladathoz

üdv
(#) Kovidivi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Szia.
Ha lesz páratartalom mérőd, akkor az ablakot is szabályozni akarod? Vagy egyéb módon a páratartalmat? Rengeteg kábelt megspórolnál, ha valami vezeték nélküli megoldást használnál. Ekkor csak beraknál a kapcsoló mögé egy mini modult, most veszélyeset mondok, de akár egy kondenzátoros táppal, rendesen méretezve. Minden kis mondulnak külön címe lenne, esetleg kódolhatod is, hogy más ne tudja kapcsolgatni. Egy központi helyiségbe kell egy erősebb adó. Lámpát egyébként sem kapcsolgatsz sűrűn. Hőmérő jelét is bőven elég fél percenként kiolvasni. Az AVR belső hőmérője a tok belsejében van, ha melegszik a tok, mert minden kimeneten folyik ki pár mA, akkor te azt fogod mérni, a külső hőmérséklethez van köze, de ez egy sokváltozós egyenlet. Jobban jársz DS18B20-szal, vagy LM35-tel, fillérekért hozzájuk lehet jutni!
Én átgondolnám, hogy mit szeretnék, kihúznám a 90%-át, és azt megépíteném! Sokszor járok úgy csak sima labortápnál, hogy ez kell, ez muszáj, aztán ha kész, nem is használom... Csak plusz hibaforrás, semmi más.
(#) dB_Thunder válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Hali!
Ablakot még véletlenül sem akarok nyitni! Légkezelő lesz ellenáramú hőcserélővel, de mivel nem vagyok gépész, egyenlőre csak a lehetőséget adom meg a páratartalom méréssel, mivel egyenlőre nem tudok vele mit kezdeni

Hála istennek(tehát nekem XD) nem kell elmondanom a riasztórendszer telepítőknek a kívánságaimat, mert az én leszek! Van nekem egy barátom akinek ez a szakmája, ő szokott nekem segíteni ha ismeretlen területre tévedek. Most nézegettem az paradox oldalát van androidhoz ilyen szoftver amivel lehet látni a státuszokat, csak kell egy IP modul...
Az átgondolás meg folyamatban van éppen, bár sok dolgot nem akarok kihúzni, max később kivitelezni, de hogy nem szívassam magam meg, már most tervezni kell velük.

Mate78! Én ezt megcsináltam a tanyámon egy SP4000es, központtal. egyszerűen a sziréna kimenetre tettem egy relét ami kapcsolja a ház körüli összes lámpát. A riasztási időt fél órára állítottam, a szirénát pedig "megkértem" hogy csituljon el 2 perc múlva. Azóta mondjuk a kp már SP6000es lett, mert kinőttem.
Kíváncsi lennék a te rendszerednél felhasznált plc típusára!
Gondolom a léptetőrelé alatt te is az impulzus alias bistabil relét érted. Ez nem is rossz gondolat hogy minden lámpa(csoport) azzal legyen kapcsolva, és akkor nem is kell beleépíteni a vezérlőbe, így az bármikor gyorsan cserélhető. Arra bármikor rá lehet tenni még egy kapcsolót, vezérlőt! (végre egy építő 5let)
(#) kameleon2 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Az impulzusrelék felhasználásával ugyanannyira lesz buta egy épület vezérlése, mint egy sima kapcsolóval. Nyilván az is egy véglet, ha túl sok minden függ egy központi vezérléstől. Ezért építettem elosztott intelligenciájú - felfűzhető, de alapvetően autonóm rendszert. Így ha a buszkábelt fűrészeli is el valaki - a lámpát azért fel tudom kapcsolni és a vezérlőhöz kapcsolódő lámpákat csoportosan is lehet még kezelni. Az intelligens épületek egyik legalapvetőbb funkciója a világítások vezérlése: egyedi vezérlések, csoportos vezérlések, világítási képek, ugyanahhoz a lámpacsoporthoz tartozó világítási képek, fényerőszabályozás, fények távvezérlése, más funkciókkal párosítása: "megjöttem" "elmegyek" "pánik" funkciók. Impulzusrelével ez mind kuka.
(#) kameleon2 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Igazán okos funkciókat szeretnél? Kezdd az alapoknál. Normális vezetékhálózat, ami könnyen átstrukturálható vésés nélkül. Ezt gócpontokkal és átjárható strangokkal tudod elérni. Nálam többszintes a ház. Minden szintnek van egy önálló (nem kicsi) elosztója általában 33-42KE széles és legalább 1m magas. Ezekbe fut sorkapocsra minden végpont legyen az kapcsoló, vagy lámpa, vagy bármilyen más adatpont. Ezek függőlegesen strangokon keresztül - utólag is kiegészíthetőek és van átadókábel is, ami felhasználható. Buszrendszerrel is kiváltható mindez, de nem mindent tanácsos azzal megoldani - főleg a vészhelyzetek elkerülése végett. Én a kapcsolóktól 5x1-es kábellel a dugaljaktól 4x1,5-es kábellel álltam be mindenhonnan. Miért? Mert így bármi áthelyezhető utólag is. Nem okoz gondot, ha épp dugaljat szeretnék egy kapcsoló helyére - ez kis kiegészítést igényel ugyanis egy szobába ha belépsz egy sorolókeretben nálam már 3 szerelvény van: 1.) nyomógomb 2.) termosztát 3.) takarítódugalj. Azaz a dugalj és a kapcsoló funkció könnyedén cserélhető. A 3-as egység alatt egy szimpla dugalj is van, ami akár éjszakai jelzőfénnyé is alakítható, vagy beledugható egy kapcsolható áramkörként illatosító is. Ez jóval több kábel, mintha CAT5-öt húztam volna be - de sokszor meghálálta magát - a funkciók esetleges cseréjénél, ugyanis egy házat először megtervez és kivitelez az ember - de később lakja be és rájön, hogy ami az asztal mögül kényelmesnek tűnt - az a gyakorlatban kényelmetlenebb, vagy életszerűtlenebb. Nem mellesleg az áramköreim mind csövezve vannak, ha netán valami mégis kevésnek bizonyulna. A csövezést symalen, vagy MÜVII 16-os csővel csináltam. Utóbbi nagyobb feszültségű kemény cső, bírja az építőipar kihívásait is, viszont kézzel még éppen hajlítható és soha nem rogyott be egy ívem sem. Minden áramköröm - a világítást kivéve padlóban fut. Ehhez ki kellett alakítani a megfelelő rétegrendet. Hidd el megért többszörösen is!
(#) watt válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Egyetértek!
(#) dB_Thunder válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Egy pár házat már megszereltem az életemben, ha nem is okosat. Nem vitatkozom veled a rendszeredről mert teljesen igazad van! De eddigi élettapasztalataim ezt mutatják hogy ekkora mértékű flexibilitásra nincs szükségem, illetve nem is óhajtok ekkora befektetésbe kezdeni. Főleg, hogy használt házat vettem, így nincs lehetőség födém vagy aljzat szereléshez. Egyébként én is padlóban/födémben szeretek közlekedni! XD

Kicsit visszatérnék a tapasztalataimhoz: eddig 7 városban és ki tudja számolni mennyi ingatlanban laktam, illetve nem egy házat szereltem a nulláról teljesen készre. Azt tudom, hogy legtöbb szerelvény főleg a dugaljak sose jó helyen vannak, illetve sose elég.

Nekem bőségesen elegendő ha a világítást tudom kapcsolgatni, fix helyre telepített illetve "távirányító" eszközökkel. Dugaljaknál lesz olyan áramkör amely mindig fesz alatt lesz (hűtő, fűtés, riasztó, stb) illetve amelyet áramtalanítok (ill. riasztó áramtalanítja), ha nincs otthon senki.
Azért akarok utp-vel beállni minden kapcsolóhoz, mert oda bármikor tehetek akár busz-os vezérlőt amivel az atyaúristen is tudom kapcsolni, vagy csak szipla nyomót. Dugalj úgyis lesz alatta, arra biztos nem kell cserélnem.

Impulzus relé: attól valóban nem lesz okos a ház, de ha minden lámpát/lámpacsoportot egy ilyen relén keresztül kapcsolok akkor az első naptól üzemkész a kéró világítás rendszere. Ehhez bármikor köthetek egy "vezérlőt" ami ugyanúgy impulzus reléken keresztül, kapcsolni tudja a lámpákat. Nyilván kell állapot visszajelzés az impulzus relétől a vezérlőnek.
Ennek előnye ha kihal a vezérlő, a rendszer manuálisan működőképes marad.
(#) Mate78 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

szia

Természetesen léptetőrelé = impulzusrelé.Ja és igen,van egy plusz relé még visszacsatolásnak hogy a PLC tudja hogy per pillanat világít-e a lámpa.
Nálunk a vagyonvédelmi cég végezte a riasztóközpont telepítését,így lehet velük szerződni,(jönnek ha riasztás van, nem csak ordít a sziréna)ezért írtam amit írtam, de akkor Nálad ez nem gond.A mozgásérzékelők,ajtókontaktusok, kezelők stb. kábelezését csináltam én.
A PLC típusa Phoenix Contact ILC150, ethernetes, és van GSM modulja is.Ha az árát nézzük akkor nem veheti fel a versenyt a saját készítésű, vagy sok más piacon lévő rendszerével, főleg ha a kiegészítő modulokat is hozzászámítjuk.Illetve számomra negatívum hogy java alapú a weboldala,illetve a GSM modulja csak SMS küldésre és fogadásra jó.Ezt leszámítva nagyon jó kis szerkezet.
(#) watt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Befektetés? A legolcsóbb megoldás. Ezen kívül véleményem szerint az egyetlen ésszerű is. Ha minden kapcsolónál ott lesz az UTP, akkor kézenfekvő is...
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014
(#) dB_Thunder válasza watt hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Kösz Mate az infókat!

Idézet:
„Befektetés? A legolcsóbb megoldás.”
A legolcsóbb megoldás ha csak sima kapcsoló meg lámpa, mindenféle sallang nélkül, meg az egész létesítmény 3 biztosítékon csücsül!
Elnézést kérek, hogy lakáshitellel, 2 nagykorú autóval, és 2 kiskorú gyermekkel, szakmunkásbérrel, nem rúghatok labdába se az elképzelésemmel, egyeseknél !

Egyébként szívesen megtekintenék egy kisvideót az itt fórumozók automatizált ingatlanjairól !

Kicsit szégyellem magam, ugyanis elkezdtem nézegetni az impulzusrelék árait és azt találtam hogy 7-8ezret is elkérnek értük. Rá kellett jönnöm hogy ritkán szerelek épületet, főleg a saját zsebből. De végül is a TME-nél találtam rentábilis áron 3 ezerért, findert.
Következő: »»   16 / 47
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem