Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Erről még nem hallottam.
Hol olvastad ezt az infót? Tudomásom szerint a jelölésből (betű+szám kombináció) adódik az ipari kivitel azonosítása. Pl: Normál jelölés:ECC88, ipari: 10.000 órás kivitel: E88CC Ezenfelül láttam még "SQ"Special Quality,illetve "PQ" Premium Quality jelöléssel csöveket.
Most épp nem találom a Valvo katalógusomat, de a Siemens Specialröhre 1962 -ben van szó a Rothe reihe sorozatról, ami a minőség válogatási módszerre utal. Éspedig melyik paraméter, mekkora tűréssel. Létezik még a gelbe, és a blue reihe is. Nem feltétlen minden cső van mindegyik sorozatban.
Igazad lehet, de ezek nagyon régi információk lehetnek. Én pl. eddig csak zöld és fehér VALVO csöveket láttam, de tényleg létezik piros is, megnéztem. Sőt, sárgát is láttam most a neten. Bonyolítja a helyzetet, hogy leginkább a PHILIPS katalógusok adnak konkrét élettartam-paraméter adatokat részletesen (ezek fellelhetőek), de csak saját csöveikre igazak-gondolom én. Szinre való utalással még nem találkoztam. Ingoványos terület...
Ami még lehetséges, hogy bizonyos színű Valvo (és némely más márka, Siemens, Telefunken) itthoni Tungsram gyártmány.
A Tungsram anno annyira jó minőséget tudott gyártani, hogy más gyártók megvették a megfelelő minőségű csöveket olyan szerződéssel, hogy saját bélyegzővel elláthatták, forgalmazhatták. Erről a Tungsram volt főmérnökétől tudok. De hogy konkrétan más színnel, vagy milyen színnel jelölték, azt nem tudom, de az biztos, hogy nem minden nyugati cső készült ott, ahova bélyegezték Ha benne van a dátumkód (pici lemezke valahol ráerősítve belül) és az beazonosítható Tungrsam-kód, akkor tuti Valamikor láttam egy táblázatot valahol (talán valamelyik RT Évkönyvben), amiben benne voltak a Tungsram dátumkódjai. Ne keressetek benne rendszert, mert amolyan hasraütésszerűen adták. Ezt is a főmérnöktől tudom.
Szia !
Megnézem Én is, a régi "papir alapú" szakirodalomban, a Valvo csőkatalógusai megvannak 1959-től 1973-ig. Egyébként nekem is van piros cimkés, és fehér cimkés Valvo csövem, de ez-ahogy olvastam-nem az üzemóra adatra utal. De az autentikus forrás majd megmutatja. A csőgyártásban rengeteg érdekes és egyedi dolog volt, minden gyártónál.
Bővebben: Link
Baloldalt lemész a végéig és ott beírod a kis mezőbe a kódot és alatta megjelenik az év, hónap, amikor készült a cső. Valószínű, hogy vissza ugrik az oldal tetejére ha rányomsz de akkor kézzel visszamész és ott lesz. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Köszi, de bármit írok be (csőről olvasva), nem jelenik meg semmi.
Neked működik? Pl. írd be, hogy r5. Ez egy UM80-ról van.
Én is kérdeznék.
A mellékelt csövecskéről van valakinek bővebb infója? Neten nem leltem. Amit tudok róla (rá vagyon írva): NA 3/400, Tungsram gyártmány. Sejtésem szerint valami gázkisülési cső lehet, talán vonalbiztosító-túlfeszlevezető? A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Szia !
Az bizony....túlfesz levezető. Falusiasan "szikraköz"
Nem az élettatartam a lényeg a színjelzésnél, hanem a válogatás milyensége, pl a vörös sorozatban 5 ezrelék lehet, azaz 1000 vizsgált csőből mindössze 5 eshet ki az előírt paraméter tűrésből. Ezeknek a katalógusoknak az elején több oldalt szenteltek a paraméterek értelmezésének, a válogatás módjának. Ezekből lehet igazán megtanulni, megérteni az elektroncső működését. A többire is hasonlóak az előírások, de fejből nem tudom. Ezeket az adott gyár speciális csőkatalógusaiból lehet megtudni, de szerintem ma már nem sok jelentősége van, mert friss gyártás már ezeknél a gyártóknál nem hiszem, hogy van. Az eltelt idő alatt pedig sok paraméter megváltozhatott a természetes öregedés miatt. Akkoriban ez jó volt pl. a párbaválogatás miatt is, nomeg kb. azonos üzemóra után lehetett a teljes garnitúrát egyszerre cserélni.
Szia !
Ezt írtad: Idézet: „A színnel jelölt sorozat a üzemóra adatra utal.” Most akkor mégsem?Én csak a forrást kérdeztem, mert érdekel a csöves szakirodalom.
Lehet, (én is írhatok hülyeséget, de ha rájövök, korrigálom, és el is ismerem) de azóta elolvastam azt a bizonyos első néhány oldalt. A spec csöveknél a 10000 üzemóra garantált, a színjel az ezen belüli válogatás szempontjaira utal.
Autentikusabb forrást a csőkatalógusoknál (általában az alkatrész katalógusokban = alkatrész ismeret) jobbat nem találsz. Leginkább az eredeti gyári kiadások a jók, azokban is van néha hiba, de eredetileg sokban volt egy fecni a hibajavításokkal. A spec katalógusok azért is jók, mert ott sokmindent leírnak, példakapcsolások vannak, számítási metódusok, mint egy mai "application note" -ban. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Nekem működik a Tungsram gyártási idő kalkulátor az elektroncső.hu-n. És egyezik ezzel: Bővebben: Link
Link javítva. Használd a link gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Értem, köszönöm.Én is a régi katalógusokra esküszöm...
Köszi a táblát
Közben rájöttem, hogy nagybetűvel kell írni (Mondhattad volna...) A pdf táblában viszont kétszer szerepelnek a kódok, pl. az R5 1959 szeptember és 1977 május is Na most legyünk okosak...
Talán elfogyott a két betű (kis/nagy) + 10 szám kombinációja, ezért újra használták a régi "rendszámokat", hogy a jelölés rendszere a régi maradjon. Valószínűleg nagyon eltérő típusú/gyártási időpontú csöveknél alkalmazták. (itt is majdnem 20 év a különbség). De ez csak találgatás...
Elfogyott? Csak a két betű kombinációja (Q betűt kihagyva, angol abc-t alapul véve) 25*25 variációt ad. És akkor még ott van 2*10*25 számokkal és 99 csak számos megoldás. Durván (ha bizonyos kombinációkat nem használnak) is 100 évre elég a kód...
Megnéztem, tényleg írnak róla.
A Valvo 1962-es csőkatalógus volt kéznél, abban ezt találtam a színjelölésekről. Lásd fotó.
Emlékeztem, rá, mert annakidején se internet, se másolási lehetőség, a katalógus pedig csóró emberkéknek hozzáférhetetlen, így ha sikerült egy egyhez hozzájutni, megtanultam kívülről. Lehet ma már nevetségesen hangzik, de akkoriban nem volt más lehetőség, néhány fontosabb karakterisztikát kimásoltam pausz papírra, és azokon dolgoztam.
Így volt, szép volt, régen volt, de igaz volt.
Így volt "pucuka" voltak nehézségek és mégis meg tudtuk csinálni. Hol adat nem volt, hol meg alkatrész. Nehéz volt hozzájutni a dolgokhoz és sok mindent el kellett készíteni, mert nem volt Ic stb. ami az életet könnyebbé teszi, de el is lustít. Az ipar ma már mindent egyszerűbben és silányabban csinál az amatőr meg ellenkezőleg, sokszor túlbonyolít. Ahová elég egy egyszerű borszeszes hőmérő oda bonyolult áramköröket használ. Ahová elég egy egyszerű Deprez műszer oda külön tápos számkijelzést használ, stb.
Jó napot .
Sokkal okosabb nem lettem,de azért köszönöm szépen
Fordítsd le a német szöveget és máris okosabb leszel!
Ha valóban meg akarod érteni, hogy mit miért, és hogyan az elektroncsővel kapcsolatban, és nem akarsz örökké tuti kapcsolásokat vadászni, (olyan úgy sincs) akkor nem sok választásod van. Az interneten lehet sok sok fals információval találkozni, ha nincs elegendő rálátásod a témára, bizony beszaladsz az erdőbe.
Jó napot.
Nagyon nem erőlködök csak van két eltérő szinű csövem és ezért kérdeztem ,annyit tudtam már ,hogy ipari és 10000 órás.
Az előzőekből láthattad, hogy számodra nem sok jelentősége van. Az, hogy speciális (ipari) cső, az a típusszámból kiderül. A színjelzés csak az ezen bellüli válogatás mikéntjére utal. Mondjuk két piros sorozatút nyugodtabban kapcsolhatsz párhuzamosan. De hogy mennyire rázásálló, az gondolom nem érdekes.
Jó ha valakinek vannak ilyen katalógusai. Még itt sincsenek ilyen részletesen: Bővebben: Link De lenne pl. egy gyakorlati kérdésem, kíváncsiság: Van egy E182CC csövem, ami a katalógus szerint 10.000 órás, ipari cső. Fehér feliratos, alaptípus. Zöld változatát már láttam, ami a fenti katalógusban azt jelenti, hogy: 1 sor. hosszú élettartamú. Mihez képest? 2 sor. Megbízható, mihez képest? Stb. Habár ennek már nem sok jelentősége van manapság..
Az a "Bővebben: Link" hova mutat? Mert csak egy "http:///" van ott...
A sima ECC82 vagy 182-höz képest. Jelentősége ma már csak a hifisek számára van, ugyanis nekik nem elég jó, ami nem a legjobb! A 10000 óra a garantált. Ennél sokkal tovább működhet kifogástalanul.
Bocs, rosszul linkeltem. Erre gondoltam: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |