Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek

Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   273 / 377
(#) pystaba válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Kedves dokidoki nagyon köszönöm, hogy ilyen gyorsan segítettél, talán a PAL-kódert is a környéken kell keresnem. B.ú.é.k. jó erőben és egészségben Mindenkinek!
(#) pystaba válasza endrusz hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Kedves endrusz ! Nagyon köszönöm a Te segítségedet is, most már teljes az örömöm. Nem hittem volna, hogy ennyi figyelmet fordítotok problémámra. Már-már azt hittem sok keresgélés után, hogy nem lesz sikerem, de kishitű voltam. Neked is B.Ú.É. K. minden jóval és bőséggel!
(#) endrusz válasza zimi1991 hozzászólására (») Dec 29, 2014 /

Szia! Ez micsoda? Biztos ez a típus szám? A Google nem ismer ilyet. Van rengeteg Denon doksim,de ilyen típust nem találok.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
(#) zimi1991 válasza endrusz hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Bocsánat igazad van!
ELírtam
Denon PMA-320 a rendes típus száma...
(#) OFK hozzászólása Dec 30, 2014 /

Kollegák!

Philips C811 kazettás rádió-erősítő kapcsolási rajzát keresem, ha tudna valaki segíteni, nagy jót tenne velem.
Köszönettel,
(#) endrusz válasza OFK hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Szia! Így tudom feltölteni.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2014

1.pdf

2.pdf

(#) OFK válasza endrusz hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Nagyszerű! Igazán nagyon köszönöm, sokat segítettél.
(#) Attila1977 hozzászólása Jan 8, 2015 /

Sziasztok!

Az alábbi XL4005 dc-dc konverterhez keresek kapcsolási rajzot.

Segítséget előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015

xl4005.jpg

(#) gerenk válasza Attila1977 hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Szia !
A dolog nagyon egyszerű, megnézed az ic. tipusát, beirod a gugliba az ic tipusát és utána
circuit. Nézd a kép találatokat.Sok kapcsolást találsz valamelyikre biztosan ráillik illetve összehasonlítható.
(#) pittyu2 válasza orcika70 hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Köszi ez a rajz az amit kerestem.
(#) kadarist válasza Attila1977 hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Szia!
Rajzok a típusszámra kereséssel: Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2015
(#) balint730 hozzászólása Jan 8, 2015 /

Sziasztok.
Egy túláramvédő kapcsolást keresek DC 5V-ra ha eléri a 3 ampert az átfolyó áram lekapcsolja a kimenetet és ezt jelezze is egy LEDdel.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) proli007 válasza balint730 hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Hello! Egy kis magyarázatot adhatnál, miért van erre szükség. Mert az áramfigyelésen is van feszültség esésé, és a ami lekapcsolja (bekapcsolja) az 5V-ot azon is lesz. Ilyen kis feszültségből meg már "nem érdemes pazarolni". Valamint biztos, hogy nem 5V a tápforrás, tehát lehet,hogy a tápláló egységnél célszerűbb ezt megoldani. Vagy ott ami "feleszi" a 3A áramot. És akkor nincs feszültség csökkenés.
(#) balint730 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2015 /

Egy labortáp fix 5V-ja lenne egy 7805 ös fesz stab-bal és egy bd244-es ic-vel (hogy elérhető legyen a 3A)

Gondoltam, hogy valami csel van a dologban. Te igazából nem az 5V-ot akarod kapcsolni ezek szerint, hanem a tápot ki, ha az áram túlhaladná a 3A-t. De ha így van, az nem szerencsés vállalkozás. Mert ha jól értem egy 7805 van megfejelve egy BD-vel. Csak hogy a 7805-öt nem tudod leszabályozni, a BD-t meg hiába "kapcsolod le", a 7805 menni fog. Vagy is még egy tranyó kell elé, ami ki kapcsolja az egészet. Akkor meg oda az egyszerűség fillingje, hiába van benne a 7805.
Így akár egy komplett új tápot is készíthetsz az 5V-ra, amit le is lehet szabályozni.
De akár egy PTC bizti is sokkal ésszerűbb lenne a táp elé. Ami ha túláram van, korlátozza azt.
Vagy egy egyenáramra szerkesztett automata, ha ragaszkodnál a jelenlegi kapcsoláshoz.

Találtam egy kapcsolási rajzot ez sem lehet jó hozzá? Bővebben: Link

Ez egy áramkorlát, ami 0,6V/R2 áramot enged át maximum..

Én azthittem a túláramvédelem és ez az áramkorlát ugyanaz. Erre gondoltam esetleg ezt be lehetne tenni az 5Vra? Ha igen akkor hova lehetne tenni egy LED et, hogy ha aktív világítson?
(#) Sebi válasza balint730 hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Az én értelmezésem szerint az áramkorlát a beállított áramértéket tartja folyamatosan, miután a fogyasztó árama elérte a beállított értéket.(ekkor világít a LED is.) Ha a terhelés növekszik, a feszültség csökken - akár nulláig is zárlat esetén. Ilyenkor a teljes U*I hővé alakul, tehát a hűtést ennek megfelelően kell kialakítani.
Túláram védelem az elért határnál lekapcsol, visszakapcsolni kézzel, esetleg automatikusan lehet (visszahajló karakterisztika - Foldback Current Limiter) Itt a melegedést csak az Ube-Uki*I képlettel kell figyelembe venni.
Mindkettőnek van létjogosultsága, én átkapcsolhatóvá szoktam kialakítani.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2015
(#) proli007 válasza balint730 hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Ha áramkorlátra gondoltál, akkor inkább célszerűbb új áramkört építeni, mint kiegészíteni. Mert az 5V-ra ezt nem teheted rá, mert igen sok maradék feszültsége lenne. De még a bementi oldalon is. Akkor már sokkal egyszerűbb építeni ezekből az alkatrészekből ami tudja is azt amit szeretnél. Pld. valami ilyesmit.. Van áramkorlát, van jelzés, és grátiszként még ki-be is kapcsolhatod az 5V-ot. (kondik nincsenek a rajzon)
(#) balint730 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

És hova kellenének kondik, illetve 5V-ról is megkapját a ledek is a megfelelő fesz-t?

Megnézted a rajzot? 5V-ból 5V-ot nem lehet készíteni áramkorláttal.. Ez 9V-ból előállítja az 5V-ot, és van benne áramkorlát. Vagy is ez egy kész tápegység a 7805 meg egyebek helyett. A bemenetére kell az egyenirányító, meg pufferkondi. A kimenetére is valamekkora kondi 10..100uF.
(#) balint730 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 9, 2015 /

Elnézést nem tudtam nagyon értelmezni a kapcsolást mert nem értek annyira hozzá.

Nincs itt semmi gond, csak az írások alapján nem tudni mit csinálsz miből..
Azaz "Egy labortáp fix 5V-ja lenne.." volt az infó. Mivel azt írtad, hogy 7805 van benne, arra asszociáltam, hogy egy trafóról táplálkozik a dolog. Reméltem, hogy nem egy PC táp kész 5V-ját szeretted volna áramkorláttal ellátni és ezért ragaszkodsz az 5V-hoz. Én egy stabilizátort rajzoltam számodra, amiben áramkorlát van és erről jelzés. De mivel a tranzisztorokon és az áramfigyelő ellenálláson (valamint a pufferkondenzátoron szűretlenség is) feszültség veszteség van, szükség van az 5V kimenő feszültségnél magasabb megtápláló feszültségre. Ez kb. a 9V.
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Hello!
Közben találtam a hálón egy kapcsolást, ami talán jobban elnyeri a tetszésedet, mert szinte a meglévő eszközeiddel megvalósítható.
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

És egyetlen hidegitő kondenzátor sincs benne
(#) balint730 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Megépítettem BC557-el és NPN tranyókkal (természetesen felcseréltem a C-t és az E-t), de a kimeneten 10V van. Ha a kimenetnél szétválasztom a 3055-öt és a 7805-öt akkor az utóbbi kimenetén megvan az 5V.
3szor is átellenőriztem a bekötéseket de nem találom a hibát.
Mi lehet a baj?
(#) kadarist válasza balint730 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Szia!
Miért is használtál NPN tranzisztorokat? Ez a kapcsolás PNP-re van megcsinálva.
(#) balint730 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Mert itthon csak az volt és az mj2955 helyett 2n3055-öt. A BD140 helyett pedig 139-et.
(#) kadarist válasza balint730 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Na de, ha PNP tranzisztorok vannak a rajzon, akkor olyanokat kell használni. NPN-hez 79xx stabkocka kell, de akkor a polaritások is fordulnak.
Következő: »»   273 / 377
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem