Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagy LED kijelzős DCF77 óra PIC-kel
Lapozás: OK   17 / 20
(#) whalaky válasza geizol hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Attól függ milyen tápról hajtod. Nekem eddig a kapcsolóüzemű dugasztápokat nem sikerült annyira megszűrni hogy ne zavarná a conrad féle vevőt. A régi traós tápokkal jutottam eredményre, de azzal is csak ha a vevő kellően messze van a kijelzőktől.
(#) Csupasz válasza geizol hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Helló
A kapcsitáp biztosan zavarja, attól legalább 1m távolság kell.
Próbáld meg árnyékolt vezetékkel,árnyék csak az órában lekötve.(ja, nem kell vastag kábel)
Ha a vételi irányban pl.2-3m-en belül TV, van, az is zavarhatja...
Sok sikert!
Üdv:
Csupasz
(#) geizol hozzászólása Jún 28, 2012 /
 
Kapcsoló üzemű tápról hajtom, de igazából nem az zavarja szerintem... Csak azért merem ezt írni, mert amikor a kijelző 12V-os kábelét kihúzom hogy ne kapjon áramot, akkor rendesen van vétel még a szoba közepén is (várok mondjuk 5 percet) visszakapcsolom a led kijelzők tápáramát és már a szinkronizált időt mutatja ki, természetesen amikor visszajön a kijelző, elmegy a vétel.
Próbáltam trafós táppal jól megszűrve, árnyékolt kábelen vittem a tápot, sőt még a dcf kimenetét is a próba kedvéért az egyik szobában ment a dcf vevő másikban pedig a kijelző, de így se volt vétel.

Tudtok helyettesítést a BC546 és a BC556 helyett ami nagyobb áramot bír el? Illetve az invertert sem sikerült kicserélni Fettel... (IRF530N fetet sikerült szerezni, nem tudom ez mennyire felelt volna meg a célnak?).

Köszönöm az eddigi segítséget és a válaszokat!
Üdv, Geizol
(#) Csupasz válasza geizol hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Bc639-640 (1A)
Melyik kapcsolás ez?
(#) geizol válasza Csupasz hozzászólására (») Jún 28, 2012 /
 
Panhard féle kapcsolás amit át akarok egy ici picit alakítani.
(#) geizol hozzászólása Jún 30, 2012 /
 
Tényleg a kijelző fénye zavarja a vételt. Amikor külön tápról hajtottam a vevőt, a kijelző működése nélkül, működött, amikor visszakapcsoltam a kijelzőt, megzavarodott a jel. A távolság növelésén kívül, hogy lehet ezt mégjobban kiküszöbölni?
(#) Csupasz válasza geizol hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
A kapcsolási rajzot tedd már fel, úgy talán könnyebb lesz segíteni....
(#) Hp41C válasza geizol hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Szia!
- A nagyáramú vezetékeket összasodorva csökkenthető a hurokantenna felülete. A kapcsolás meredekségét korlátozva csökkenthető a sugárzás mértéke.
- A nagyáramú tápnak és földnek külön vezetékezés a panelen, ami a táp pólusainál levő szűrőkondenzátor kapcsain csatlakozik csak a kontroller és a vevő tápjára. Esetleg másik stabilizátor a kontrollernek és a vevőnek.
- Rengeteg 100nF kerámia a táp és föld vonalak közé.
- A legnagyobb probléma, hogy a program egy minta alapján végzi a dekódolást. Ha pont a mintavételkor valami zavar miatt hibás mintát vesz, rossznak veszi a vételt. Az óráimban 20 ms -ig átlagolom a jelet, aztán dolgozom fel. Általában 80 - 90% a sikeres szinkronok száma, jó időben sokszor elérem az óránkénti 60 -at is. Még a VFD órán is, pedig abban 3 db kapcsoló üzemű táp van, az egyikról jár a kontroller és a vevő is.
(#) proba válasza geizol hozzászólására (») Jún 30, 2012 /
 
Ha a kijelződ multiplexált, esetleg annak a frekvenciájával lehet játszani.(vagy a vevő irányába megpróbálni árnyékolni,esetleg a vevő és az óra közé rakni valami földelt lapot.)
(#) geizol válasza Csupasz hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
A kapcsolás amit megcsináltam az a fórum témájához tartozó cikk (Az oldal) 6. oldal közepe: panhard_dcf.zip.

74HC164 + 7406 IC a kijelző meghajtás ahogy a képken is látszik. De ezt szeretném módosítani ha lehet, egy olyanra ami nagyobb kijelzőt is megtud hajtani. Ugyanúgy 7 szegmenses lenne, ugyanúgy 6 db, csak ledekből lenne összerakva, és a ledek párhuzamos kapcsolása miatt gondolom megnőne nagyon az áramfelvétel.

Az árnyékolást, a kondis szűréseket, is kipróbálom, a mintavételezésen kívűl még arra gondoltam (lehet hogy rossz ötlet), amikor a kijelző nem működik, tökéletes a szobámban a jel. Esetleg mi lenne akkor ha a programot egy kicsit átírnám, hogy napi 1 (tökéletesre gondolok) szinkron elég bekapcsoláskor, és ilyenkor még nem rajzolnék ki semmit se a kijelzőre. Majd ha sikerült szinkronizálni, kiírja a kijelzőre is. Amikor másik nap (pl: éjfélkor) szinkronizálna, akkor ismét lekapcsolja a kijelzőt addig amíg nem szinkronizált az óra (mármint nem szó szerint kikapcsolja csak nem írna ki semmit).

Szerintetek? Tudom, hogy hülyeség de egy próbát szerintem megérne.
(#) Csupasz válasza geizol hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Most is a ledekből felépített kijelzőt használod?Próbálj meg először egy normál 7 szegmensesből felépített kijelzőt, hogy akkor is hozza-e a hibát.
Üdv:
Csupasz
(#) nedudgi válasza geizol hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Miért akarod párhuzamosan kapcsolni a LEDeket? A 7406 akár 30V környékét is elviseli... Arról nem is teszek említést, hogy egy darab ellenállás elég lenne soros LEDdel.
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 1, 2012 /
 
Az elmúlt 24 óra statisztikája. Full Speed USB kapcsolat mellett, néha bekapcsolt forgó traszformátorral. 14 óra körül program frissítés miatt ki volt kapcsolva. Tegnap és ma este a foci EB miatt rengeteg működő TV rontotta a vételt.
(#) geizol válasza Csupasz hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Azzal is próbáltam, illetve azzal kezdtem, de most is azt használom (melléklet).

SAM_00401.jpg
    
(#) Csupasz válasza geizol hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Szia
Hát azt hiszem, hogy minden ötletet felsoroltunk, én legalábbis nem tudok hirtelen mást, mit kezd az elején.
Sima, stabkockás szűrt táp,aztán próbálj rajta végigmenni.Az eredeti mükszik,akkor ennek is kell.Valahol hozza a hibát, de csak így tudod kiszűrni, hol.
Üdv:
Csupasz
(#) proba válasza geizol hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Teljesen jó, ha így működik...Esetleg próbáld ki ,elemről működtetve a vevőt ,működő kijelzővel .Ha működik akkor csak a test vezetéket kösd össze ,próba .Ezután a testet meg a jelet is, próba .Ha így nem zavarja a vételt az órád kijelzője ,akkor bizony a táp szűretlensége lehet ok.Ha a közös tápról egy diódával leválasztva ,egy ferritgyűrű utána egy 1000µF 10 µF 100nF kondihalmaz ,majd a vevő panelnál ismét ugyan ez a kondihalmaz stabilizátor + utána némi gerjedésgátló ,akkor a zavarnak nem volna szabad átmennie.Persze ha a telepes táplálás (közös jel,gnd) esetén is zavarja ,akkor ez is esélytelen.
(#) geizol válasza proba hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
2 külön tápról dolgoztam egy ideig de az sem oldotta meg a problémát, a vevőt 9V-os elemről tápláltam és amikor működött a kijelző nem akarta venni a jelet, össze vissza villogott. De azért még próbálkozok...
Igen és köszönöm az eddigieket mindenkinek aki válaszolt!
(#) digit99 hozzászólása Aug 19, 2012 /
 
Does is possible to write hi resolution for temperature sensor 0.1c with ds1621?Now I have 0.5c resolutions.And
does need to modified hardware?
(#) Vjoco5 hozzászólása Jan 31, 2014 /
 
Tisztelt hozzáértők. Bár elég rég merült fel kérdés a topic-on, remélem
válaszol valaki. A Topi-féle Nagy LED kijelzős DCF77 órával kapcsolatban
lenne kérdésem: DCF modul nélkül mit kell mutatnia a kijelzőnek indítás után,
és mit, ha rákötöm a modult? LDR helyett lehet-e fix ellenállást bekötni, vagy
egyszerűen elhagyhatom az LDR-t? A PIC-be elegendő a 9,4kb-os main.hexet
írni, vagy van más is ami szükséges?
Az Óra-perc-másodperc közötti 2-2 LED. az "A" vagy a "Dp" szegmensre van
kötve? A DP-knek mikor kell világítani? Jelzi-e valami hogy a DCF veszi az adást?
(#) vanzerr hozzászólása Jan 17, 2015 /
 
Sziasztok!

A Mule v2 LED-es változatában az anódmeghajtó tranzisztorokat esetleg ki lehetne váltani optocsatolókkal?
(#) sooty válasza vanzerr hozzászólására (») Jan 17, 2015 /
 
Én próbáltam nixivel, úgy nem működött, szellemképes volt a kijelzés...
(#) vanzerr válasza sooty hozzászólására (») Jan 17, 2015 /
 
Az opto "lassúsága" miatt lehetett szellemképes?
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2015
(#) kaqkk válasza sooty hozzászólására (») Jan 17, 2015 /
 
Amikor Atosz barátommal megcsináltuk a 6 csöves nixit csak a tlp627-4 tipussal nem volt szellemképes , és az az érdekes hogy tlp627-2 -t is próbáltuk már az sem volt jó ...
(#) vanzerr válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 17, 2015 /
 
Elvileg a TLP627-től létezik gyorsabb opto is, azzal esetleg jó lenne? Vagy csak a program átírásával lehetne "rendbe hozni" a kijelzést?
(#) kaqkk válasza vanzerr hozzászólására (») Jan 17, 2015 /
 
Mi párhuzamosan dolgoztunk , optócsere- program átírás aztán a másik típusnál ismétlés , nálunk ez vált be , de meg lehet próbálni gyorsabb tokkal . Viszont nem tudom hogy az áramfelvétel mennyire befolyásolja a sebességet , mert a nixinél 1-2 milliamper volt talán az áram a lednél azért ennek többszöröse lesz még multiplex kijelzésnél is ...
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2015
(#) vanzerr válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 17, 2015 /
 
Ok, köszi szépen, azt hiszem először megpróbálom a gyorsabb optót, ha nem jön össze majd jelentkezem.
(#) vanzerr válasza vanzerr hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Sziasztok!

A Mule v2 LED-es változatát készítgetem, felhagytam az opto alkalmazásával, végülis van elég hely a tranzisztorok számára. A NYÁK-ot egy kicsit áttervezem, hogy aki CNC géppel szeretné elkészíteni annak legyen elég "mozgástere" a vezetősávok között.

Szóval azért lenne egy kérdésem. Ebbe a verzióban nem tartanám szükségesnek a DCF vevő, valamint a távirányító alkalmazását. Létezik olyan programverzió amibe ezek a funkciók nincsenek benne? Ha nem létezik ilyen verzió tudna segíteni valaki ezeknek a funkcióknak a programból való törlésében?

Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2015
(#) Pali79 válasza vanzerr hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Miért akarod törölni? Nekem is van olyan órám (igaz nixie) amiben a full program fut, de még csak infra vevő sincs benne, dcf meg pláne nincs és évek óta hiba nélkül megy. Szerintem teljesen felesleges ezen rágódni, hacsak nem a meglévő funkciót akarod mással felváltani.
(#) vanzerr válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Igen tudom, hogy így is működne, csak érdeklődtem, hátha létezik egy olyan verzió is. Amúgy jó lenne mondjuk egy hőmérő funkció bele ha lehetséges kivitelezni...
(#) Pali79 válasza vanzerr hozzászólására (») Jan 25, 2015 /
 
Hát az nem követtem végig a fórumot, de ugyebár az emule eredeti programját Hp41C írta assemblyben, gondolom ebből született a led verzió. Még az is lehet, hogy a program változatlan formában van benne csak az áramkör része van változtatva. Az assemblyben elég jó azonosíthatók az egyes részek, de ha jól emlékszem még pár száz utasítás bele is fér a memóriába, abba lehet, hogy egy I2C-s hőmérő beleférne, csak kérdés, hogy miként akarod kijelezni? Gombnyomásra?
Következő: »»   17 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem