Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Mire jó a NYÁK? Mi az a NYÁK? hülye kérdés, de értelmes válaszokat lehetőleg, köszi!
Szerintem inkább tisztogatásra szorul. Illetve még nézz körül "törött" forrasztások ügyében a az infra LED és teleptartó környékén. Ez utóbbit érdemes egyébként is alaposan megnézni...
Köszönöm. Azt hiszem akkor más helyen fogom felhasználni őket.
Ezen már túl vagyok, ilyen esetben első a tisztító habos takarítás, átforrasztás.
Nekem valami olyan hibának tűnik, mint ha valami időzítéssel lenne gondja, valami elfáradhatott benne. A fent említett alkatrész t3.64ga. egy rezonátor szerintem, sikerült megtalálnom a szimbólumot, ami quartz-ot jelölt, a hestorban meg láttam a kristályoknál van ez a háromlábú ketyere. A 3,64 gondolom a MHz? Mennyire kényes erre az értékre az elektronika, mert pont ilyen nincs az áruházban, 3,54 van. Szerintem ez lesz a ludas, csak kérdés az, hogy ide milyen pontosan kell az alkatrészt választani értékre?
Hello! A trafó 14,5V feszültséget ad le. maximum 5A-al tölt, így kb. 75VA igénye van. De jobb ha egy 100VA-es trafót használsz hozzá. Itt láthatod.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2015
Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne, amire sehol nem találtam választ. A TTL IC-k maximális tápfeszültsége miért csak 5V? A CMOS IC-k pedig akár 15V-ot is kaphatnak ugyebár. Miért?
A logikai áramkörök bizonyos fejlődési utat jártak be. RTL -->DTL-->TTL-->CMOS.
A bipoláris tranzisztorok áramvezérelt eszközök, ezért a fokozatok közötti áramcsatolást először ellenállással, majd a könnyebb integrálhatóság miatt diódával, (a tápfesz 3,6 V az áramkorlátozás, belső impedanciák miatt) majd egymást hajtó tranzisztorokkal valósították meg. Itt is a vezérlő áram korlátozása miatt van az 5 V, ami annyira szigorú, hogy a tűrése csak plusz minusz pár tized volt. A CMOS feszültség vezérelt eszköz, ott a fokozatok között nem kell áramot korlátozni a tápfeszültséget csak a disszipáció korlátozza.
Azt nem tudom, hogy valóban ez az alkatrészed hibás-e, de pontosan olyan kell bele, amilyen volt. 3,54MHz-el nem fog működni.
Azért azt érdemes lenne megnézni, hogy a gumipogácsák helyett valami vezeték darabbal zárod rövidre az érintkező felületeket, akkor sem javul a helyzet? Minden nyomógomb ugyan így (nem ) működik?
Pontosabban A TTL áramköröknél definiálva van az alacsony, és a magas szintek valamint a tiltott zóna tűrése. Ma már készítenek olyan CMOS áramköröket, amelyek teljesítik a TTL áramkörökre vonatkozó specifikációt, de sokkal kisebb a disszipációjuk, és csereszabatosak is. De ezek nem TTL áramkörök.
Tuti nem a gumival van probléma!
Amikor régen átforrasztottam mindent rajta, akkor örültem, hogy jó lett, aztán másnap megint nem volt jó. Ma megint kézbe vettem, és feltűnt, hogy három lába van a kondinak, néztem a jelölését a nyákon, nem hagyományos kondinak tűnt. Elkezdtem keresgélni, és megtaláltam, mi ez, és másoknak is ezzel az alkatrésszel van bajuk. Most csak ezt melegítettem meg a pákával, és hibátlan a távkapcs. Holnap megint nem fog menni. HQ ban találtam ilyesmit, csak az smd, be kell drótozni. Máshol nem láttam ilyet. A lábkiosztása gondolom, mindegy, csak a középső legyen középen!?
Sziasztok!
Van elfekvőben egy Sony MDR-RF810RK típusú vezetéknélküli fejhallgatóm és érdeklődnék, van-e rá mód, hogy átalakítsam vezetékessé. Anno nagyon olcsón sikerült beszerezni, elég sokat is használom, de már kezdem unni az állandó töltögetést. Valakinek van ilyen témában tapasztalata?
Szia! Szétszeded, kibelezed az akkut és az elektronikát, a hangszórók felé menő vezeték minden bizonnyal könnyen beazonosítható, összekötöd egy megfelelő hosszúságú jack kábellel, amit pl. a töltőaljzat helyén ki tudsz vezetni a burkolatból, örülsz.
Köszi a gyors választ Sikerült szétszedni, meg is találtam a hangszóró felé menő négy vezetéket. A két hangszórót egyszerre hogyan tudom rákötni a jack kábelre?
Szia!
Egy sztereó Jack dugóra lesz szükséged, aminek egyik pontja közös. A hangszóró felé menő 4 vezeték közül pedig kettő közösítve lesz. Általában színnel jelölik, Piros, Arany, Kék. Az arany színű szokott lenni a közös.
Köszönöm a segítséget
Helló!
C2-nek mi szerepe van 555-nél? Bővebben: Link Lehet valami hátránya ha kihagyom? A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2015
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni aki tudja a képen látható alkatrészek egy Casio szinti tápegységében nagyon tüzesednek. Megtudnátok írni, hasonló vagy megegyező alkatrész infót ,mert gondolom ilyen már nincs forgalomban. Az alkatrészeken más infó nincs feltüntetve.
Szia!
Ebben megtalálod mindkettőt. Bővebben: Link Ennek alapján kiválthatod akár 2-2 diódával is. A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2015
De ha egyébként működik a készülék, akkor a "tüzesedést" nem ők okozzák, ez csak tünet és a hiba másutt lehet...
Ami azt illeti lehetséges ,de itt már csak egy 3300 uf kondi van amit ugyan csak ellenállás pozícióban mértem és ott jónak tűnik.Méréskor kilendül a mutató és lassan kisül a kondi amit a műszer is mutat.Tudom a kapacitást kéne mérni de arra nincs műszerem
Sziasztok ! Volna egy kérdésem ,hogy a felsorolt diódákból lehet- e egy greatz hidat készíteni?
UF5 402 SD 360 1N 5406 1N 5408
Szia!Igazad van, most mértem a kimenő vezetéket zárlatos.
Köszi
Milyen áramkör van egy ilyenben, tudja valaki?
Remélem olcsóbban jön ki a megépítése mint donort venni. Csak a hangos része lenne lényeges (igaz végső soron másból sem áll).
Gondolom elem(ek), reed patron, mágnes és piezó hangkeltő...
Kizárólag a piezo meghajtóáramköre érdekelne.
Ilyen a hangja: youtube (qrva hangos egyébként, vagy 100dB) A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2015
A Graetz-hídban a legkisebb elem határozza meg a teljes áramkört. A legkisebb áramot bíró a kivehető áramot, a legkisebb feszültséget elviselő a bemenő feszültséget korlátozza.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |