Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2476 / 3994
(#) psaunders hozzászólása Jan 18, 2015 /

Mire jó a NYÁK? Mi az a NYÁK? hülye kérdés, de értelmes válaszokat lehetőleg, köszi!
(#) Gafly válasza Fidel hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Szerintem inkább tisztogatásra szorul. Illetve még nézz körül "törött" forrasztások ügyében a az infra LED és teleptartó környékén. Ez utóbbit érdemes egyébként is alaposan megnézni...
(#) ptesza válasza reloop hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Köszönöm. Azt hiszem akkor más helyen fogom felhasználni őket.
(#) Fidel válasza Gafly hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Ezen már túl vagyok, ilyen esetben első a tisztító habos takarítás, átforrasztás.
Nekem valami olyan hibának tűnik, mint ha valami időzítéssel lenne gondja, valami elfáradhatott benne.

A fent említett alkatrész t3.64ga. egy rezonátor szerintem, sikerült megtalálnom a szimbólumot, ami quartz-ot jelölt, a hestorban meg láttam a kristályoknál van ez a háromlábú ketyere.
A 3,64 gondolom a MHz? Mennyire kényes erre az értékre az elektronika, mert pont ilyen nincs az áruházban, 3,54 van. Szerintem ez lesz a ludas, csak kérdés az, hogy ide milyen pontosan kell az alkatrészt választani értékre?
(#) proli007 válasza _Turul_ hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Hello! A trafó 14,5V feszültséget ad le. maximum 5A-al tölt, így kb. 75VA igénye van. De jobb ha egy 100VA-es trafót használsz hozzá. Itt láthatod.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2015
(#) storm hozzászólása Jan 18, 2015 /

Sziasztok!
Egy egyszerű kérdésem lenne, amire sehol nem találtam választ. A TTL IC-k maximális tápfeszültsége miért csak 5V? A CMOS IC-k pedig akár 15V-ot is kaphatnak ugyebár. Miért?
(#) pucuka válasza storm hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

A logikai áramkörök bizonyos fejlődési utat jártak be. RTL -->DTL-->TTL-->CMOS.
A bipoláris tranzisztorok áramvezérelt eszközök, ezért a fokozatok közötti áramcsatolást először ellenállással, majd a könnyebb integrálhatóság miatt diódával, (a tápfesz 3,6 V az áramkorlátozás, belső impedanciák miatt) majd egymást hajtó tranzisztorokkal valósították meg. Itt is a vezérlő áram korlátozása miatt van az 5 V, ami annyira szigorú, hogy a tűrése csak plusz minusz pár tized volt.
A CMOS feszültség vezérelt eszköz, ott a fokozatok között nem kell áramot korlátozni a tápfeszültséget csak a disszipáció korlátozza.
(#) elektrorudi válasza Fidel hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Azt nem tudom, hogy valóban ez az alkatrészed hibás-e, de pontosan olyan kell bele, amilyen volt. 3,54MHz-el nem fog működni.
(#) elektrorudi válasza Fidel hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Azért azt érdemes lenne megnézni, hogy a gumipogácsák helyett valami vezeték darabbal zárod rövidre az érintkező felületeket, akkor sem javul a helyzet? Minden nyomógomb ugyan így (nem ) működik?
(#) pucuka válasza pont hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Pontosabban A TTL áramköröknél definiálva van az alacsony, és a magas szintek valamint a tiltott zóna tűrése. Ma már készítenek olyan CMOS áramköröket, amelyek teljesítik a TTL áramkörökre vonatkozó specifikációt, de sokkal kisebb a disszipációjuk, és csereszabatosak is. De ezek nem TTL áramkörök.
(#) Fidel válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Tuti nem a gumival van probléma!
Amikor régen átforrasztottam mindent rajta, akkor örültem, hogy jó lett, aztán másnap megint nem volt jó.
Ma megint kézbe vettem, és feltűnt, hogy három lába van a kondinak, néztem a jelölését a nyákon, nem hagyományos kondinak tűnt. Elkezdtem keresgélni, és megtaláltam, mi ez, és másoknak is ezzel az alkatrésszel van bajuk. Most csak ezt melegítettem meg a pákával, és hibátlan a távkapcs. Holnap megint nem fog menni.
HQ ban találtam ilyesmit, csak az smd, be kell drótozni. Máshol nem láttam ilyet.
A lábkiosztása gondolom, mindegy, csak a középső legyen középen!?
(#) Panthesilea hozzászólása Jan 18, 2015 /

Sziasztok!

Van elfekvőben egy Sony MDR-RF810RK típusú vezetéknélküli fejhallgatóm és érdeklődnék, van-e rá mód, hogy átalakítsam vezetékessé. Anno nagyon olcsón sikerült beszerezni, elég sokat is használom, de már kezdem unni az állandó töltögetést. Valakinek van ilyen témában tapasztalata?
(#) rolie válasza Panthesilea hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Szia! Szétszeded, kibelezed az akkut és az elektronikát, a hangszórók felé menő vezeték minden bizonnyal könnyen beazonosítható, összekötöd egy megfelelő hosszúságú jack kábellel, amit pl. a töltőaljzat helyén ki tudsz vezetni a burkolatból, örülsz.
(#) Panthesilea válasza rolie hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Köszi a gyors választ Sikerült szétszedni, meg is találtam a hangszóró felé menő négy vezetéket. A két hangszórót egyszerre hogyan tudom rákötni a jack kábelre?
(#) PH-User válasza Panthesilea hozzászólására (») Jan 18, 2015 / 1

Szia!

Egy sztereó Jack dugóra lesz szükséged, aminek egyik pontja közös. A hangszóró felé menő 4 vezeték közül pedig kettő közösítve lesz. Általában színnel jelölik, Piros, Arany, Kék. Az arany színű szokott lenni a közös.
(#) Panthesilea válasza PH-User hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Köszönöm a segítséget
(#) Wind-Storm hozzászólása Jan 19, 2015 /

Helló!

C2-nek mi szerepe van 555-nél? Bővebben: Link
Lehet valami hátránya ha kihagyom?
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2015
(#) aramis hozzászólása Jan 19, 2015 /

Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni aki tudja a képen látható alkatrészek egy Casio szinti tápegységében nagyon tüzesednek. Megtudnátok írni, hasonló vagy megegyező alkatrész infót ,mert gondolom ilyen már nincs forgalomban. Az alkatrészeken más infó nincs feltüntetve.

névtelen.JPG

(#) morgo válasza aramis hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Szia!
Ebben megtalálod mindkettőt.
Bővebben: Link
Ennek alapján kiválthatod akár 2-2 diódával is.
(#) Gafly válasza aramis hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

De ha egyébként működik a készülék, akkor a "tüzesedést" nem ők okozzák, ez csak tünet és a hiba másutt lehet...
(#) aramis válasza Gafly hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Ami azt illeti lehetséges ,de itt már csak egy 3300 uf kondi van amit ugyan csak ellenállás pozícióban mértem és ott jónak tűnik.Méréskor kilendül a mutató és lassan kisül a kondi amit a műszer is mutat.Tudom a kapacitást kéne mérni de arra nincs műszerem
(#) aramis hozzászólása Jan 19, 2015 /

Sziasztok ! Volna egy kérdésem ,hogy a felsorolt diódákból lehet- e egy greatz hidat készíteni?
UF5 402
SD 360
1N 5406
1N 5408
(#) nedudgi válasza aramis hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Miért ne lehetne?
(#) kadarist válasza aramis hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Úgy érted, hogy ebből a négyből?
(#) aramis válasza Gafly hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Szia!Igazad van, most mértem a kimenő vezetéket zárlatos.
Köszi
(#) Wind-Storm hozzászólása Jan 19, 2015 /

Milyen áramkör van egy ilyenben, tudja valaki?
Remélem olcsóbban jön ki a megépítése mint donort venni.
Csak a hangos része lenne lényeges (igaz végső soron másból sem áll).
(#) Gafly válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Gondolom elem(ek), reed patron, mágnes és piezó hangkeltő...
(#) Wind-Storm válasza Gafly hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Kizárólag a piezo meghajtóáramköre érdekelne.
Ilyen a hangja: youtube
(qrva hangos egyébként, vagy 100dB)
(#) aramis válasza aramis hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

igen de az 1N5822 3db van és az 1N5406 vagy az 1N5408
(#) nedudgi válasza aramis hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

A Graetz-hídban a legkisebb elem határozza meg a teljes áramkört. A legkisebb áramot bíró a kivehető áramot, a legkisebb feszültséget elviselő a bemenő feszültséget korlátozza.
Következő: »»   2476 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem