Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Üdv!
Valaki tudna mutatni egy használható tápegység rajzot? Nézelődtem a neten, de elveszek a kapcsolási rajzok között, nem tudom, melyik lenne az ideális... Nagy vonalakban ilyesmi kellene: - két szabályozható stabil kimenet, +20 és -20 voltig -áramkorlát -(a bonyodalmak elkerülése végett mellőznék minden mikrokontroller félét, illetve digitális kijelzés sem kell) Nem tudom milyen egyéb szempont van még, most ez jutott eszembe. A trafón kivűl még semmi sem fix, ez középen csapolt, két szélen 16,5-16,5V, illetve 60VA-s.
Ha szet tudod szedni a kozepcsapolasos trafodat,
akkor tudsz 2db 18VDC Umax es 1.5A Imax parameterekkel rendelkezo analog --ALKOTOS vagy Prolli007-- tapegyseget epiteni. A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2015
A neten néztél?A topikba is néztél?Ahol kérdezel?Itt bevált kapcsolások vannak teljes doksival benne a nyák rajzal a topik meg nem a digitálisról szól hanem az analogról.A hozzászólások alatt van egy kis nyil oda rakod az egeret lenyilik,képek és választasz amilyen tetszik.Képek bal sarkában narancs nyil,rákattintva oda vezet a hozzászóláshoz.
Azt nem írtad hogy csak áramkorlát kell, vagy pedig annak is szabályozhatónak kell lennie. Tehát elég ha mondjuk 1 vagy 2A-nél korlátoz, vagy mondjuk 50mA-en is kell korlátoznia.
Előbbi eset rém egyszerű, utóbbi már macerásabb. Sima egy kimenetű labortápban az az egyik legjobb aminek a rajzát nemrég csatoltam, egy 723-as IC benne a szabályozó. Szimmetrikusban pedig van az ELPS-1 fantázianevű, ott egyetlen potival tudod szabályozni a pozitív és a negatív oldalt is egyszerre, már ha nem akarod külön-külön, más feszültségekre állítani.
Köszönöm a gyors választ, ALKOTO tápjának a leírását meg is találtam, úgyhogy valószinűleg ebből indulok ki.
Érdemes is, mert az szerepelt mind közül a legrosszabbul a tápok dinamikus tesztjén. Bővebben: Link
En lennék kinek a tápja oly siralmassan szerepelt a vizsgálaton.
Az a táp Umax:45VCDC adattal rendelkezik. Viszont van nékem még egy tápegységem ugyanazon kapcsolasirajz alapjan készitve, minek Umax-a: csak 17VDC. lehet az jobban teljesitenne ....
Lehet, de hobby célra, ár/érték arányát tekintve szerintem akkor is a legjobb!
Belenéztem Alkotó pdf-jébe, ott azt írja, hogy maga az elektronika 24V-ról működik, viszont ezt az én trafóm nem éri el. A közepéhez képest 17,2V-t mértem, amiből egyenirányítás 22,6 lesz, ha jól számolom. Nem tudom, ez így elég-e egyáltalán ahhoz a táphoz, igazából kezdőként annyira nem értek hozzá.
Meg ez a teszt is elbizonytalanított kicsit. Egyébként valami olyasmire gondoltam, hogy +-15V (minél több annál jobb), 1-1,5A maximum, "áramkorlát" alatt pedig arra gondoltam, hogy szeretném áramgenerátorként is használni, tehát szabályozható kellene, hogy legyen.
A gyári kapcsolás innen való: Bővebben: Link
R7-es ellenállás van betéve, ami 0.47 Ohm, tehát már nem is 0.6 Ohm. Nekem az eredeti, imént linkelt kapcsolás szerint működik 2008 óta gond nélkül.
Azt azért vedd figyelembe, hogy ott az "Alkotó-féle" tápot kimeneti kondi nélkül tesztelték, ilyen kondi volt a többi tápban, sőt gyári tápoknak is általában a tartozéka, ha megnézel fok-gyem-es műszerkönyveket, vagy pl én most hirtelen Agilent kapcsolási rajzokat találtam, azokban is mindben mutatja a rajz, hogy ott a kondi a kimeneten... lehet nem véletlenül... bár ugye kondival készült teszt végül nem került ki ide az oldalra, ha valaki kipróbálta esetleg kirakhatná nekem nincs ilyen tápom, így nem tudom kipróbálni...
Agilent rajzok: Bővebben: Link -87.oldal "Filter caps" a kimenetnél jelölve Bővebben: Link - 16. oldal, C3 szintén a kimenet környékén.. FOK-GYEM rajzok: FOK-GYEM 9193 - szintén LM324-gyel Bővebben: Link -25.oldal 220u "klasszikus" TR-9178, MC1466-os IC-vel szintén 220u + még egy 22u Bővebben: Link Rigol táp videója: Vagy például itt a videón 18:26-nál (elvileg ott kellene megnyílnia) Bővebben: Link Rigol DP832 ez egy relatíve drága teljesen digitálisan vezérelhető táp, itt is látszik a kondi, nem is akármekkora, 1000u-s... De gondolom lehetne elég sokáig sorolni még bár nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy kondival mekkora a túllövés, ahhoz ki kell próbálni.. A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2015
Szia! Ha kicsit olvasgatsz a forum eyen temajanak oldalain, talalkozhatsz olyan hozzaszolasokkal is, amikor azt veseztuk, ki, hogy melyik is az a minimum amirol meg a tap egyseg eljar. Ha a 24V Zener helyett 12V vagy 15V-at hasznalsz,- a megfelelo aramkorlatozoval- maris elobbre vagy a sikeres megvalositasban.
A BD244-es meghajtót valószínűleg, még szintén nem árt feltenni... de amúgy szerintem a 3d-s látványterven rajta van, hogy a bordára mit kell rakni... ha azt megnézed..
ja de amúgy a terv amit használsz nem a legújabb van 2.7.4-es is és mintha abból is egy v2-re is emlékeznék... A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2015
Igen, van 2.7.4 v2, az alapján próbálom csinálni, ez a 2.7.3-as pdf azért kellett, hogy legyen valami fogalmam az egészről, mert szépen le van benne írva minden.
Sziasztok!
Megépítettem a 2.7.4v2 tápot. Működik, de valami még nem teljesen kerek. A feszülség- és áramkorlát állítás teszi a dolgát. Szépen tartja a beállított feszültséget a kimeneten. Majdnem minden alkatrész az eredeti tervek szerint került beépítésre. Kivéve az 1n4001 és 1n4002 helyett lett 1n4007, ill. a pufferkondi lett 6300µF/50V. Valamint a panelműszer feszültségosztójához tartozó ellenállásokat és a kimeneti kondenzátort kihagytam. Áteresztőtranzisztornak TIP3055 típust raktam. Az trafó 29V (terhelve 28V). A terhelés egy 12V21W-os izzó a kimeneten. A C1 + lábán 38V van (izzóval 33,6V-ra csökken). Az IC 1-es lábán mindig stabilan 9,9V mérhető. A Z3 árama 44mA. Ez soknak tűnik. Alkotó leírásában 10-15mA van írva. Az R2 most 820ohm, ezen nyilván akkor emelni kellene, ezt meg is fogom próbálni estére. Vagy ne foglalkozzak vele? Az IC 4es és 11es lába között 28.8V -ot lehet mérni. Itt nem 24V kellene hogy legyen? A Z2 anódján -4.4V van. Ez gondolom baj, de mi okozza? Lehet a két 1n4007 a bűnös? Az áramhatárt jelző LED nagyon halványan világít, az IC 7es lábán 3.2V-ot lehet mérni. Kicseréljem az R19-et egy kissebbre? A P4 trimmer elég érdekesen viselkedik. Nagyjából 1/3-ad állásáig emelkedik a maximum kimeneti fesz., majd csökkenni kezd. Nagyjából 29-30V-ig lehet beállítani a maximumot (ez van 1/3-nál). Ez miért van így? Elnézést a sok kérdés miatt és köszönök minden segítséget! Idézet: „A Z3 árama 44mA. Ez soknak tűnik. Alkotó leírásában 10-15mA van írva. Az R2 most 820ohm, ezen nyilván akkor emelni kellene, ezt meg is fogom próbálni estére. Vagy ne foglalkozzak vele?” Csökkentsd az áramot kb 10 .. 15 mA -re. Idézet: „Az IC 4es és 11es lába között 28.8V -ot lehet mérni. Itt nem 24V kellene hogy legyen?” Itt a pozitív és a negatív táp közötti feszültséget kell mérned: +24 - (-4.4) = 28.4V. A feszültség helyes. Nem a diódák a bűnösök, hanem a zener túl alacsony munkatonti árama. Az R18 (3k3) ellenállás nem biztosít elegendő áramot a terhelésnek és a munkaponti áramának. Az 1N4733A -nak pl. 49mA a tesztárama. Csökkentsd az R18 értékét, hogy a feszültség beálljon a névleges 5.1V -ra. Illetve biztosíts egy kis tartalékot is.
Megépítettem a LPSU3A50V-v3.1 -es tápegységet az általatok közzétett közzétett tervek alapján.
Remekül működik, köszönet a szerzőknek! Viszont a potenciométeres szabályozással nem vagyok elégedett. Szeretnék hozzá egy digitális áram és feszültség szabályozást készíteni, rotary encoderrel és AVR -el vezérelt digitális potenciométerrel. A kérdésem az, tudnátok e ajánlani ehhez egy digitális potenciométert min. 10 biteset és ha lehet I2C meghajtással amit itthon is be lehet szerezni elfogadható árért. (esetleg SPI ha nincs I2C)
Ez analóg labortáp topik. Van digitális tesója, ott kéne érdeklődni!
Vagy ha csak az alkatrész beszerzés a kérdés, akkor a "vásárlás, hol kapható? " topikban!
Az a baj, hogy nem tudom milyen digitális potit érdemes használni, ami megfelel a specifikációknak. Ráadásul ez kimondottan egy analóg labortáp moddolása lenne, szóval szerintem itt a helye. A másik topik meg teljesen kihalt.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2015
Ne digitális potit, hanem DAC-ot keress. A DAC-kal előállítod a referencia feszültségeket, és kész. DAC-ot honnan szerzel, az már másik topichoz tartozik. Vagy előállítasz pwm jelet, és RC szűrővel készítesz belőle DC feszültséget. Utána már csak kalibrálni kell.
Köszönöm a segítséget!
Idézet: „Csökkentsd az áramot kb 10 .. 15 mA -re.” Megtörtént, 13mA viszont ehhez 2K7-re kellett cserélni az R2 ellenállást. Ez nem igazán vág egybe az Alkotós leírással. Mondjuk mindegy mert így jó. Idézet: „Nem a diódák a bűnösök, hanem a zener túl alacsony munkatonti árama. Az R18 (3k3) ellenállás nem biztosít elegendő áramot a terhelésnek és a munkaponti áramának. Az 1N4733A -nak pl. 49mA a tesztárama. Csökkentsd az R18 értékét, hogy a feszültség beálljon a névleges 5.1V -ra. Illetve biztosíts egy kis tartalékot is.” Igazából a Z2 a bűnös. Kiszedtem és egy 2K ellenállással sorba kötöttem. Adtam neki 12V-ot záróirányba. Ekkor mértem 4.4V feszültséget rajta. Hétfőn megyek másik zenerért. A P4 trimmer is jó már, azért gondoltam hogy valami rossz, mert az első beállítási próbálkozásomkor le volt véve nagyon kicsire az áramkorlát, valamint a trimmer is fordítva működik (balra tekerve növekszik a kimenő fesz.). Szóval becsaptam magam. A LED is jó már, 8mA kevés volt neki és ezért világított halványan. R19-et cseréltem ki.
Milyen jó, hogy vasárnap van! Ne dobd ki az 5V1 zénert! Nézegess egypár adatapot:
ZPD5V1 - Vishay: Figure 7. Ugyan az 5V1 nincs rajta, de a 4V7 és az 5V6 vonala között lesz. Az ábráról leolvasható, hogy 20mA áramnál a 4.7 V -os görgéje a 4.0V, az 5.6V -osé 5.1V letörési feszültséget ad meg. Alacsony áramnál a dinamikus ellenállásuk is igen nagy. Nézd meg, a névleges feszültséget 100mA -nál érik el a karakterisztikák. 1N4733A - Vishay: Sajnos görbét nem találtam, de 1mA -nél a dinamikus ellenállás 550 ohm, míg 49mA -nél 1 ohm. BZX55B5V1 - Vishay: Figure 8. Az alacsony feszültségű típusok karakterisztikája 20mA alatt igen görbe. A 3.1 mA áramra mért 4.4V még jó is lehet. A 2k2 ellenállást cseréld le 220 .. 270 ohm -ra (25..30mA). Egy mérést megér...
Valamit benéztél! Egyrészt nem vasárnap van, de ez mellékes. Viszont a ZPD sorozat 500mW-os. Az 5V1 abszolút maximális árama nem érheti el a 100mA-t, mert megsül!! A karakterisztikán pedig jól látszik, hogy 5mA alatt görbe, felette egyenes.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2015
Köszönöm a helyreigazítást, a sok megnyitott adatlapot nézegetve sajnos a ZY sorozatból vettem az adatokat, nem a ZPD -ből. Bocsánat.
De a lényeg még mindig igaz, a 3.1 mA még görbült szakaszon van, egy kicsit tovább kellene emelni a munkaponti áramot.
Így igaz, legyen az áram 10-15 mA között, ahogyan Alkotó is leírta.
Ha nem szeretnék semmilyen panelműszert beletenni, az egész, jobb alsó sarokban lévő részt kihagyhatom?
2.7.4 v2 PDF A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2015
A "C"-vel jelölt részt kihagyhatod, az csak a mérés osztóit tartalmazza. Azért van a rajzon és a panelon is rajta, mert a labortápba mindenképpen kell valamilyen mérés, és ha már kell, akkor jó azt a legcélszerűbb helyre tenni.
Alkoto, ennek a tápnak hol találom a nyáktervét?
A kereső neked is éppen olyan mint nekem, de találomra pl. Itt és itt és itt és itt és itt és még néhány egyéb helyen is.
Alapvetően 3 féle terv van, TO3 tokos tranyóhoz, lapos tokozáshoz, és huzalozáshoz. Figyelj oda, hogy többféle módosítás is bekerült idő közben, tehát célszerű a 4 végű változatokat keresni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |