Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2478 / 3994
(#) Gafly válasza aramis hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Igen, egy pontban.
(#) kormika hozzászólása Jan 20, 2015 /

Sziasztok! Nem vagyok már éppen kezdő, de a kérdés szerintem ide passzol legjobban. Adott a csatolt kapcsolás, a hibajelenség az, hogy a jobb oldalon lévő kapcsolásban az LM3900 nem hajlandó működni. Az összekötött neminvertáló bemeneteken 0,6V-ot tudok mérni, ha kiveszem az IC-t, akkor helyreáll a feszültség az ellenállásértékeknek megfelelően. Én hibáztam a kapcsolás tervezésekor, vagy rossz az új IC? A kapcsolási rajzon 4 különálló IC szerepel, mert a Tina nem ismeri az LM3900-at
(#) aramis válasza Gafly hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Bocs a kérdésem akkor az erősítőhöz menő GND és a test ugyanaz tehát nem kell külön vezetni a GND-ét?
(#) sany válasza kormika hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Ez a kapcsolás több sebből vérzik. Így az első ránézésre is. A C1 10 µF -os kondenzátor nem kell a töltendő akkumulátor elé. Az U1 -el + 5V -ot állítsz elő , azután pedig az U2 -vel 12 V -ot, ez így nem lehetséges. Megcserélve esetleg jó. A LED1 -et is a GND -re kell kötni.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
(#) kormika válasza sany hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

A kondik csak az miatt vannak ott, hogy a Tina szimulációja ne bolonduljon meg, a valóságban csak a betápnál van egy 1000u-s kondi. Nézd meg légyszíves kicsit jobban a kapcsolást, az U1 nem 5V-ot állít elő, hanem az R1-el együtt egy áramgenerátort alkot. A stb IC-s része a kapcsolásnak kifogástalanul működik, már sokadszorra alkalmazom. Akérdés egyébként is a kapcsolás jobb oldalára vonatkozott, a leendő tulaj kérése az volt, hogy a töltés előrehaladtát 4 LED-en keresztül lássa, ezért került oda az OPA-s komparátoros rész.
(#) reloop válasza kormika hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Szia! Hogy esett a választásod erre az IC-re? Nézd már meg a belső felépítését! Bővebben: Link
Szerk.: a kijelződ tipikus LM324 alkalmazás, persze más lábkiosztással.
(#) kormika válasza reloop hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Szia! Úgy esett erre a válsztás, hogy ezt kaptam, a leendő tulaj idehozta nekem ezt az IC-t, hogy a boltban ezt adták neki, mikor olyan IC-t kért, amivel 4 LED-et lehet kapcsolni... Adatlapot nem néztem, csak lábkiosztást, mondván sima 4-es OPA, csakszokatlan lábkiosztással. Van esetleg olyan 4-es OPA tipus, aminek egyezik a lábkiosztása? Mert már kész a panel Azt hiszem ez volt az utolsó alkalom, hogy hozott alkatrészből építkezek...
(#) reloop válasza kormika hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Azonos lábkiosztást nem tudok, el kell metszegetni a vezetősávokat és bedrótozni. Legyen LM324!
Én meg azt remélem ez volt az utolsó alkalom, hogy ismeretlen IC-nek nem néztél bele az adatlapjába
(#) kormika válasza reloop hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Azom van is itthon, skkor nekiállok faragni, ezt a nyüves 3900-at, meg úgy eldobom, hogy soha többé ne találjam meg Ebből az esetből duplán tanultam, köszönöm a segítséget.
(#) IOsys válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Visszaírt a gyártó, kéri a szériaszámot és megadja a töltésvezérlő IC pontos típusát. Ilyen is van!
(#) nedudgi válasza IOsys hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Ennek örülök, akkor nem kell párszáz adatlapot átbogarászni!
Nekem egyszer két hónap után jött meg a válasz - soha nem szabad feladni.

frog.gif

(#) IOsys válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Hehe! Ez a békás tábla lóg a falamon.
(#) bakosbence hozzászólása Jan 20, 2015 /

Sziasztok!

Én csak most kezdtem el elektronikával foglalkozni, és nem nagyon értek a tranzisztorokhoz.
Valaki tudna mutatni egy kapcsolási rajzot és elmagyarázni (érthetően) egy BC547 tranzisztorral és 9V-os elemmel működő LED-es villogót?
(#) aramis hozzászólása Jan 20, 2015 /

Sziasztok! Valaki megtudná állapítani,hogy a rajzon,helyesen vannak berajzolva a diódák,mert ugy vélem valami nem stimmel.

névtelen.GIF

(#) morgo válasza aramis hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Szia! A jobb felsőt és a bal alsót fordítsd meg.
(#) IOsys hozzászólása Jan 20, 2015 /

Ha kvázi-szinuszos inverter kimenetére leválasztótrafót kötök, kiintegrálja a feszültséget egészséges szinusszá, amiről mehetnek induktív terhelések is?
Azt is megköszönném, ha valaki megmondaná az inverter igazi nevét, mert tudom, hogy nem így hívják, de nem találom sehol.
(#) valaki2233 hozzászólása Jan 20, 2015 /

Sziasztok. Van egy Tungsram 160 wattos UV higanygőz lámpám, mekkora a szükséges fojtótekercsnek az induktivitásnak?
(#) holex hozzászólása Jan 20, 2015 /

Sziasztok. 5A áramhoz elég 1-es sodrott rézvezeték?
(#) kadarist válasza valaki2233 hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Szia!
A 160W-os higanygőznek nem kell előtét. Bővebben: Link.
(#) proli007 válasza kormika hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Hello! Ne az IC-t hibáztasd a tudatlanságod miatt! Ez egy igen érdekes Norton erősítő, aminek bemenete nem feszültség, hanem áram vezérelt. Az adatlapján számtalan érdekes kapcsolás található vele. De még a rajzjele sem egyezik meg más OPA erősítővel..
(#) Imi091 válasza Imi091 hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Köszönöm mindenkinek aki segített!
A Venti 0,45A felvételű a 9db smd led ~0,18A egyébként. Remélhetőleg elhajtja még így is az USB port

Ilyen lett
(#) granpa válasza holex hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Csőbe (falba), szabad vezetéknek, hegesztőtrafóba, kapcsolóüzemű tápba elég (J=5). 'Normál' trafóba kevés.
(#) holex válasza granpa hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Köszi! Csak sima lengőkábel lesz.
(#) dave500 hozzászólása Jan 20, 2015 /

Sziasztok!
Zener diódát lehet használni túlfeszültség védelemre?
Például van egy áramköröm, aminek a jelbemenete maximum 5 V lehet, ide hogy kössek be egy ZD-t, (5,1V-osat) hogy ha eléri a ZD nyitófeszültségét, akkor a ZD söntöljön, és ez vezesse el a feszültséget? Kis áramokról van szó (pár 10 mA)
Előre is köszönöm!
(#) kadarist válasza dave500 hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Szia!
Igen lehet használni, sőt használnak is! Kétirányú védelem.
(#) dave500 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Szia!
Tehát ha jól gondolom, akkor ez úgy működik, hogy amíg kisebb a a bejövő feszültség (konkrétan TTL jelszintekről beszélünk), addig a ZD nyugton van, nem szól bele, viszont ha meghaladja a nyitófeszültség, akkor "rövidre zárja" a bemenetet, és a bemenet felé nem is folyik áram?

Nem zár rövidre, hanem beáll a feszültség a Z-dióda letörési feszültségére, annál nem lesz nagyobb. Persze, ha kellően kicsi a generátor belső ellenállása, akkor a dióda egykönnyen zárlatos lehet a túl nagy rajta átfolyó áramtól és akkor tényleg teljes rövidzárlat alakul ki a sarkai között.
(#) dave500 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Ezt kizárt, mA-ek folynak ott csak. Akkor gyakorlatilag ez tökéletes nekem.
Köszönöm szépen!

De mi okozhat túlfeszültséget egy ilyen vonalon és az mennyire üzemszerű? Én egy TTL vonalra nem tennék 5,1V-os diódát, mert a szórások miatt lehet, hogy 5V-on már vezet, ami miatt extra terhelést okozhat az adott áramkörnél.
(#) dave500 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Jobban belegondolva, igazából nem sok esély van rá.
Akkor már inkább 5,6 V-os, nem?
Elképzelhető hogy a TTL jel helyett simán adott feszültséget kap (áramgenerátorról van szó) És ott lehet, hogy az 5 V több lehet, mint 5V- ezért gondoltam!
Következő: »»   2478 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem