Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2479 / 3994
(#) sandor npluszegy hozzászólása Jan 21, 2015 /

Az elektromos kerékpárom üzemi áramát szeretném mérni akku fesz 36volt az ampert minusz 5-től plusz 10-ig szeretném kijelezni,kezdő elektronikus vagyok,vannak mosógép paneljeim, azt se tudom pontosan mi micsoda, de van számkijelző is rajta, ezt szeretném felhasználni, két karakteres, rajta a felirat: LTD-4608HG-10 alája pedig 321 CHINA5 a végén L5 , összesen kétszer 5 lába van. A meglevő vezetéken eső feszt szeretném kihasználni, ahogy számoltam kb 30 mV nagyságrendü. Ehhez kérném a segitségeteket, előre is köszönöm.
(#) Bakman válasza dave500 hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Az 5,6 V meg már lehet, hogy sok. Nem? Persze attól függ, mennyit visel el a szerkezet bemenete.
(#) jani1987 hozzászólása Jan 21, 2015 /

Adott egy tv-ből kibuherált vezérlő áramkör (lásd a képen). TBA 2800-ból épül fel. Használtátok már egyéb célra vagy építettetek már belőle valamit?

Picture 1.jpg

(#) valaki2233 hozzászólása Jan 21, 2015 /

Sziasztok. Hogy tudnám olcsón megoldani az élő jeltovábbítást egy drónnál, mindenféle 20000 forintos panelok nélkül?
(#) pucuka válasza valaki2233 hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Sehogy. Olcsó nem lesz. Az NMHH kiadott egy közleményt a frekvencia felhasználási lehetőségekről. De ez csak a rádiós része, több más engedélyezés, és szabályok ismerete szükséges.
(#) vargaf válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Szia!
Ez egy infravörös jelek fogadására használt előerősítő áramkör. Más célra nem használhatod fel.
Üdv.: Feri

TBA2800.PDF

(#) Szebence hozzászólása Jan 21, 2015 /

Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy a képeken látható kék színű szálnak mi a pontos neve? Kormányfűtéshez szeretnék én is beszerezni jó pár métert.
Bővebben: Link
(#) nedudgi válasza Szebence hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Fűtőkábel.
Érdemes elolvasni.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
(#) qvasz2 válasza Szebence hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Minek?! Ki az a beteg, aki összedrótozná a kormányát, hogy azután szigszalaggal megkoronázza?!
Ajánlom figyelmedbe a KESZTYŰT!
(#) yoman917 hozzászólása Jan 21, 2015 /

Sziasztok
NYÁK lapok hátulján szokott lenni egy védőszivacs"szerű" valami felragasztva (általában ott, ahol nagy esély van fémmel való érintkezésre), így gondolom kontakthiba kiküszöbölésére szolgál. Megtudnátok mondani ennek a nevét, és hogy hol lehet beszerezni?
(#) Bakman válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Én vezettem már kormányfűtéses autót, azt kell mondjam, az egyik legjobb extra.
(#) Mircsof válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Nyáron mikor a nap alatt a szigetelőszalag ragasztója "megpuhul", és ráragad az ember kezére na az a legjobb érzés.
Bár én ilyet nem használtam, de ha fázik valaki keze (egész teste) akkor nem ugyan erre a célra van kitalálva az a ventilátor, ami a keringő víz hőjét fújja a belső térbe?
(#) Bakman válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Ugyan már, ne legyetek ennyire szűklátókörűek! Hideg autóba beülni nem jó, de nincs más választás. A langyos kormány nagyon kellemes érzés! Nyílván olcsóbb, mint egy állófűtés és előbb meleg, mint a motor. A kormányra pedig rá lehet húzni egy védőt is, vagy nyáron egyszerűen leszedni a fűtést.

Kedves Szebence! Veszel egy ülésfűtést és kiszeded belőle a fűtőszálat, kb. ez a legolcsóbb megoldás. Ruhafűtést csináltam már ilyenből.

futes.jpg

(#) zolika60 válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Ha a LINK-et is megnézted volna és yoman917 kolléga is akkor láthattátok volna, hogy erre még bőr bevonat jön. Bár én inkább vennék a bontóban egy kormányt ami tudja ezt. Szebb és olcsóbb lenne az eredmény.
(#) yoman917 válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Szerintem félreértetted a hozzászólásomat, mivel a bejegyzésemnek semmi köze a kormányfűtős témához
(#) zolika60 válasza yoman917 hozzászólására (») Jan 21, 2015 / 1

Igazad van benéztem. igazándiból qvqsz2 kollégának szólt, de amikor a válasz közben legörgettem ki is írt a te hozzászólásodnál megálltam és nem olvastam bele. Elnézést kérek.
(#) Wind-Storm hozzászólása Jan 21, 2015 /

Ezt a típusú piezo korongot hogyan hívják?
Mit határoz meg az a kis hosszúkás rész? A frekvenciát talán?
(#) Wind-Storm válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Ettől sajnos nem lettem okosabb, egy ilyet szedtem szét pont...
(#) kendre256 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 21, 2015 / 1

Nem tudom, hogy van-e külön neve, vagy csak három pólusú piezo lapka...
Az a kis rész az oszcillátor visszacsatolásának nagyságát határozza meg (az R2 ellenállással együtt). Ezt a részt egy "piezo hangszedőnek" lehet tekinteni, a piezo hangjától feszültség keletkezik benne. Ezt a feszültséget vezetjük vissza az erősítő bemenetére, amitől az begerjed. (Ugyanaz a jelenség, mint amikor egy erősítő hangszórójának közelébe rakjuk az erősítő bemenetére kötött mikrofont.)
A frekvenciát a piezó mérete, az alaplemez mechanikai tulajdonságai határozzák meg (a piezo rezonanciafrekvenciája).
(#) Wind-Storm hozzászólása Jan 21, 2015 /

Aha*, köszi.
És a hangerejét mi határozza meg?
(#) kendre256 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Tápfeszültség nagysága, alkatrészek paraméterei, rezonáns doboz (amiben a piezo van).
(Ha nekem szólt a kérdés, mert nem használtad a válasz gombot.. )
(#) Wind-Storm válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Igen neked, bocs, nem figyeltem.
Leginkább az alkatrészek paramétereire gondoltam, azaz minél nagyobb hangerőhöz miket kell növelni/csökkenteni.
Egyébként amelyet most szétszedtem, R1 nem közvetlenül a bázisra csatlakozik, hanem R2 másik végéhez... másik rajzon meg el is van hagyva.. áramot korlátozna?

piezo.png

(#) kendre256 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 21, 2015 / 1

Nem tartom valószínűnek, hogy lényegesen növelni lehetne a hangerejét, mert akkor azt a fejlesztői már megtették volna.
Valamennyit lehet csökkenteni a bázisellenállásán (ami a bázis és a + táp között van), az esetleg növelheti a hangerőt. De nem szabad sokkal kisebbet betenni helyette, mert akkor vagy nem fog szólni, vagy tönkre is megy benne valami.
Szerk.: A bázisellenállás a tranzisztor munkapontját állítja be, a kollektoráramot befolyásolja.
(#) Wind-Storm válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Értem, kösz!
(#) martin66789 hozzászólása Jan 22, 2015 /

Sziasztok
Egy ismeretlen típusú visszapillantó tükrös GPS-nek mi lehet a baja ha nincsen kép. A készülékre GPS Satellite Navigation van írva Output DC 5V 1.5A.
USB-vel rákötöm hálózati trafóra 5V 1A-ra egy piros led elkezd világítani, pár másodperc után a hangszórója sistereg ( mint mikor a rádión nincs vétel) majd pár másodperc múlva hang hallatszik gondolom beindul a szerkezet és a készülék hangja és ennyi nincsen rajta kép.
Érintőképernyős elvileg, a szalagkábelét ellenőriztem nincsen rajta hiba.

Mi lehet a baja szoftveres vagy hardveres baja lehet ?
(#) SzervízMacska válasza martin66789 hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Szia! Rosszkor kérdezed, mert a látnokok ilyenkor már alszanak...
(#) nagym6 válasza martin66789 hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Ahova "Output 5V 1A" van írva, az elvileg kimenet, vagy hibás felirat. Felirat szerint innen kijön 5V, nem pedig beadni kellene. Használati utasítást nézd meg. Milyen csatlakozás van még rajta?
(#) aramis hozzászólása Jan 22, 2015 /

Sziasztok! Olvastam VF2 -ről . Szeretném kérdezni , mit jelent az erősítés technikában és mi a különbség az IC között.
(#) Szebence válasza Bakman hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Szia!

Ez nem is rossz ötlet, igaz rendelés alatt van egy ülésfűtés, de az beépítésre fog kerülni (így a tél vége felére : ) ) De ez jó ötlet, hogy egy olcsóbb fajtából kibontani. Köszi a tippet!
(#) Szebence válasza Bakman hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Ebben a fajta ülésfűtésben kb milyen hosszú fűtőszál van?

Üdv!
Következő: »»   2479 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem