Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
A rajz szerint 8,2 V-ról. A Zener dióda ekkora feszültségű. A kérdés az, hogy a triac-ról lekötve a 3. lábat ott van-e négyszög jel. Üdv.: Feri A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2015
Sajnos nincsen szkópom
Szia!
Ez lényegében hasonló az általad mutatott kapcsoláshoz, csak ez működik. Ez egy elektromos kapu villogója, kb 1mp-ként villog.
Szia!
Milyen ütemben akarod villogtatni? Tegyél rá egy LED-et előtét ellenállással és nézd meg villog-e. Üdv.: Feri
Egy sárga izzót szeretnék villogtatni ,közúton figyelmeztető jelzőfény.
Nagyjából 2-2 másodperces kitöltéssel Remci- 12V helyett megfelel 8,2V-os Zener? A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2015
Szerintem meg, ki kell próbálni. Ha kell, akkor felteszem a paneltervet is.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2015
A Rádiótechnika 98-as évkönyvéből építettem még régen egy egyszerű villogót 230V-os izzóhoz. Egy graetz, triak, diak, két ellenállás és egy kondiból állt az egész. Azt hiszem a rajzon egy speciális triak szerepelt, mert bele volt integrálva a diak, de ezt egy hagyományos triakkal és egy diakkal ki lehet váltani.
Megcsináltam dugdosós panelen ,de ez is csak világít
Akkor rossz a triak. Ennek villognia kell, többet is csináltam már. Vagy az Ic ment tönkre.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2015
Szia!
A 2 másodperces villogás ellenőrzéséhez nem kell oszcilloszkóp, az még digitális műszerrel is követhető. De a LED-es megoldással is. Üdv.: Feri
Mi legyen egy iszonyúan felpuffadt Li-ion aksival? Kidobi nem szabad, de csak dagad itt napról-napra, félek, felrobban.
Meglett a hiba bár nem értem az okát.
Megfordítottam a triakon a betápot. úgy volt rátéve ,hogy MT2 betáp MT1 kapcsolt szál.Amikor megfordítottam egyből elkezdett villogni.Köszi szépen Amúgy miért nem mindegy ,hogy merről merre kapcsol?
A vezérlése nem mindegy, tehát hogy melyik elektródához képest kapja a gate a vezérlő impulzust!
Előbb utóbb kihasadhat valahol. Elvileg használt elem/elektronikai hulladék gyűjtő kukába bedobhatod. Mondjuk ebben az állapotában elég érdekes helyzetet teremthet, ha a kukában adja meg magát. A kiszúrását nem ajánlom és nem is szabad, bár lehet jobb lenne neki, ha reakcióba lépne a levegő oxigénjével "ellenőrzött" körülmények között. A nagyon heves reakció tüzet is tud okozni.
Hát ez szuper, eddig egy halom papír között hevert. Most körberaktam egy adag vastöbbel, talán így okozza a legkevesebb kárt ha most robbanna fel. Ha kiteszem a hidgre, akkor kevesebb eséllyel fog még a héten felrobbanni?
Nem lehet tudni meddig bírja. A hideg talán lassítja.
Köszönöm segítségedet. Amúgy ezek miért kezdenek el felpuffadni? Valami gáz képződik bennük? Az azért furcsa, hogy épp egy Li-ion-os akkus telfonról írok, holott az előbb raktam ki a terszra egy Halom vassal és egyebekkel letakart szintén telefonis Li-ion akksit, mert fel akar robbanni. Remélem a telefonom azért nem fog ilyet csinálni....
Üdv!
Vettem egy rgb led szalagot tápegységgel együtt! Beszereltem, működött egy pár óráig rendesen, de most olyat csinál, hogyha kikapcsolom a távirányítóval halványan világít pirosan. Mi okozhatja a problémát? Tápegységgel lehet a gond?
Azért csinálják ezt, mert vagy az akku-ban lévő védelem, vagy a telefon tölésvezérlője egy kalap kakit sem ér (Óccó kínai). Elmegy mélykisütésbe, túltölt, túl nagy árammal tölt. A Li-ion kényes egy jószág, egyiket sem szereti és emiatt cellazárlatos lesz. Attól meg gázképződés indul meg benne. Manapság már nem jellemző, hogy felrobban. Inkább csak kihánnya a tartalmát a telefon paneljára, hogy az se ússza meg. Hogy meg is nyugtassalak, ez nem sűrűn fordul elő normál használattól.
Szerintem ez mélykisüléses, már pár hónapja állt itt a fiókban,és azért lett cserélve, mert nem tartotta a töltést. Ha már ilyen rossz állapotban van (2-3mm-rel vastagabb lett), akkor sem fog robbanni, csak szétfolyik?
2-3mm, az még semmi. Robbani nem fog, ha kemény burkolata van, akkor van rajta egy járat, ahol ki tudja engedni a gázokat, ha már nem bírja. Nem hinném, hogy bármiért is aggódnod kellene.
Én kicsit megrémültem, hogy beraktam egy akkut a fiókba októberben, ma kiveszem, és jé, nagyobb lett. Ha hagynám még egy évig, akkor kicsírázna? Köszönöm a segítséget, és a megnyugtatást, a teraszon jó helyen van, kárt nem tehet semmiben.
Sziasztok!
A kérdésem az lenne, hogy a képen látható fehér színű SMD ledeknek mi a tokozásuk? Fiziakia méret: hosszúság: 2,0mm szélesség: 1,4mm magasság: 1,2mm. Hol tudok ilyen SMD ledet beszerezni? Amiket néztem 0603 és 0805-ösöket, mind ás tokozásban voltak.
SMD méret táblázat
Lomexnél próbáld
Úgy van ahogy qvasz2 írja. De a rajzon eleve úgy van,hogy az Mt1 a betáp, az Mt2 pedig megy a lámpára.
Sziasztok!Szeretnék tanácsot kérni tőletek a rajzon látható egy kondenzátor 250uf 3v-os.Létezik ilyen vagy elírás lehet?
Szia!
Valószínű létezik. De nyugodtan helyettesítheted pl. 220µF/10V kondenzátorral, ilyet könnyebben be tudsz szerezni.
Vidd vissza a boltba. Valószínűleg a tápegység/meghajtó átvezet.
Az elektrosztatikus védőzacskók elég sokat kibírnak, tedd olyanba.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |