Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1277 / 1679
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Eddig ez adta a legjobb, legpontosabb és legszebb eredményt. Azért készítettem, mert a többi módszerrel nem voltam megelégedve.
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
A képeken nem látszik, de egy porszívót is rá lehet csatlakoztatni (egyedi elszívófej), így semmi por nem száll vágás közben.
(#) Mircsof hozzászólása Feb 1, 2015 / 3
 
Sziasztok!
Első kapcsoló üzemű tápomat sikerült befejeznem! Jól megszívatott a PC trafó szekunder tekercseivel elkövetett baklövésem, de végre megy. Ez a barkácsolás látszódik is a képeken.
Még a kimeneteken (24,12V) lévő csatlakozok hiányoznak, de egyébként kész van. Hűtés nem lesz rajta, a ráakasztott terheléstől csak a kimeneti egyenirányító melegszik, de az is csak épp hogy.
Jól vizsgázott a védelem is, kimeneti zárlat esetén azonnal leáll. Terheletlenül 25,2V terhelve 2 amperrel 24,1V (ez számomra tökéletes a forrasztó pákának) kimeneti zárlat esetén azonnal leáll.
A zsúfoltság oka a már fix hely, legközelebb tágasabbra és nagyobb terhelésre készítem majd el
Külön meg kell köszönjem a Kapcsitápok topikjában aktívan segítő fórumtársaknak a segítséget! Nélkülük nem jött volna össze. Köszönöm!
(#) Istvanpisti válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Köszönöm!
Igazad van a betűtípusokat illetően, egyelőre ez az egy van és az ékezetes karakterekkel még küzdök.
Egy kezdetleges menü van benne, az időt, dátumot, fényerőt lehet állítani, illetve többféle üdvözlő, demó szöveget lehet kiíratni. Most a menü átszabása következik.
(#) Hp41C válasza Mircsof hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Szép munka!
Sajnos a kisméretű, álló induktivitás huzalozásánál nincs meg a min. 7.5mm kúszóút. A méretek csökkentése nem mehet a boztonság róvására. Továbbá csiszold le, vagy kapard le a kártyakörvonalat a kisfeszültségű részről, hiszen a fémes területek között ott sincs meg a kúszóút. A vonal nem kell a működéshez, így itt könnyen kialakítható. A következő terveken erre is ügyelni kell.
(#) JZoli válasza Istvanpisti hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Én is vettem ebből a panelből. Nagyon örülnék, ha megosztanád velünk az új programverziót. Viszont én nem nagyon szeretném a panelt átalakítani, így engem az a programvezió érdekelne amihez nem kell az átalakítás.
(#) Mircsof válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Köszönöm az építő kritikát! Megtisztelő.
Igen van még mit tanulni mint a vezetékezésről, mint az érintés védelemről. Volt is itt a fórumon valami hasonló (talán egy cikk) megpróbálom megkeresni.
(#) Istvanpisti válasza JZoli hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Szia!
Még azt a verziót fejlesztgetem, amihez nem kell a panelt bántani. Remélem ma kész leszek a menüvel és akkor felteszem a "LED mátrixos kijelző" fórum témába.
Végrehajtottam azért a hardveren egy változtatást - ami a működést nem befolyásolja -, de azért megosztom, az ULN2803 helyett - mert amikor összeraktam nem volt itthon - 8 db SMD FET-et (IRLML 2502, 0,045 ohm) forrasztottam fel a panelra. Ezeken biztos kisebb a feszültségesés, mint az ULN darlington tranzisztorain.
(#) lajos1969 válasza Istvanpisti hozzászólására (») Feb 1, 2015 /
 
Várjuk!!
(#) Roland922 hozzászólása Feb 1, 2015 /
 
https://m.youtube.com/watch?v=StBXgn37vE4e
Be tudom programozni az apa.....
(#) pont hozzászólása Feb 1, 2015 / 1
 
Egy kis portbővítés az Attiny13-nak 74595-el..Attiny13-74595

IMG0051A.jpg
    
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Feb 1, 2015 1 /
 
Ha az elvárásaidnak ez felel meg, és örömet okoz az eredmény, akkor sikerült megtalálnod a neked való megoldást.
Én arra gondoltam, a saját racionalitásom alapján, egy ilyen feladat (paneldarabolás), nem igényel ilyen bonyolult mechanikai megoldást (motor, fűrész, csúszka, asztal, elszívás, brrrr.)
De ha már szóba hoztam a mechanikát, akkor a "tengelyek" végeinek megfogása enyhén szólva is vitatható. A magasan kiemelt menetes szárak könnyen elhajolhatnak oldalirányban. E helyett inkább valamilyen stabil talapzat kellene alájuk. Ez lehet célzatosan ide tervezett, kellően bordázott, esetleg öntényből készül bak, de pl. azonos méretű falapocskákból több darab egymás fölé helyezése is egy lényegesen stabilabb megoldást adna.
Ha így akarsz darabolni, akkor azon is érdemes egy kicsit lamentálni, valóban érdemes-e, a motort és a tárcsát mozgatni. Nem véletlenül szokás a panelt tolni egy sima asztalon, mert ott egy csomó probléma eleve fel sem merül, ezért nem kell azokat megoldani. Ha sikerül valamilyen vezető hornyot is létre hozni az asztalban, akkor már abba lehet olyan célzatos betéteket tenni, amivel akár merőlegest, akár adott szögeket lehet vágni, sőt némi ügyeskedéssel kör is létrehozható. Az utolsó képeden lévő gyári cuccon is van ilyen horony (nem véletlenül)
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2015
(#) don_peter válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 1, 2015 / 1
 
És hol a palacsinta?
(#) nik hozzászólása Feb 2, 2015 / 2
 
Sikerült működésre bírnom a hő - és páratartalom-mérőt. A dobozolás még hátravan. Azt, ha minden jól megy, a steampunk-os topikban folytatom.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 2, 2015 /
 
Daraboltam már szinte minden lehetséges eszközzel panelt, eddig ez adta a legszebb eredményt. Az eredeti gépen, ha csak kicsit nem figyelsz, könnyen vissza/félre rúgja az anyagot a tárcsa. Ezzel a megoldással a legstabilabb a rendszer. Esetleg még olyat tudnék elképzelni, hogy a vágókorong fix és az aztalt mozgatom a rászorított munkadarabbal. Gondolom a komolyabb asztalosipari körfűrészek sem véletlen olyanok. A rudazat kiemelése valóban nem a legszebb esztétikailag de kellően stabil.
(#) Bakman válasza nik hozzászólására (») Feb 2, 2015 /
 
Jónak tűnik. Milyen típusú csövek vannak benne? Csak nekem fura egy kicsit a kettes kialakítása? Jól látom, a klasszikus 555-ös Step-Up adja a nagyfeszt?
(#) nik válasza Bakman hozzászólására (») Feb 2, 2015 /
 
Igen, ezek a IN-14-es ruszki csövek. Az 5-ös egy fordított 2-es. Gazdaságosság gondolom.
(#) Bakman válasza nik hozzászólására (») Feb 2, 2015 /
 
Most meglepődtem, nem is tudtam, hogy ilyeneket is készítettek, mármint amiben a kettes és az ötös megegyezik.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Feb 2, 2015 /
 
Tudnak ezek az oroszok ! A nulla meg megegyezik az O betűvel , tehát egyszerűbb szöveget is kiírhatsz rajta (oooo)
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2015
(#) nik válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 2, 2015 /
 
Nahát, akkor a nixie órám is kiír egy "szöveget" pontban éjfélkor

- OFF tag javítva (moderátor)
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2015
(#) papus51 válasza nik hozzászólására (») Feb 3, 2015 /
 
Nem összekeverendő a WC-vel
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
(#) kormika hozzászólása Feb 3, 2015 /
 
Sziasztok! A szükség nagy úr, ahogy mondani szokták, így elkészültem az ESR mérő műszeremmel.Meghalt a monitorom tápja, és ránézésre az összes kondi ok volt, végigmértem őket, 5 rossz volt, kicseréltem őket, és már megy is. A doboza egy elhalálozott HP nyomtató adapterének a doboza, a panel vasalással készült, a kis trafó pedig egy PC táp tranyó meghajtó trafója. A hátlapra ráragasztottam egy táblázatot a gyakori kondik ESR értékével, hogy kéznél legyen a táblázat, ne akkor kelljen keresgélni, amikor hirtelen kell mérni. A kapcsolási rajzot már jó pár évvel ezelőtt kerestem az interneten, hogy megépítem, de valahogy mindig tolódott.
(#) Mircsof hozzászólása Feb 3, 2015 /
 
Sziasztok!
Azt hiszem felvállalható a forrasztó állomásom műszaki értelemben vett végleges formája.
Mostanában sokszor volt szükségem hálózati feszültséggel sorba kötött izzóra. Gondoltam nem szenvedek a vezetékekkel, és egy fokkal biztonságosabb formában elkészítem kompakt kivitelben.
Hát ez lett a vége, a kis kiegészítés függetlenül működik a forrasztó állomástól, a kimeneteit 2 áramkörös kapcsoló szakítja meg. Így elkerülve, hogy "kikapcsolt" állapotban fázis kerüljön valamelyik vezetékre a "kimeneten".
A fehér kapcsoló bekapcsolása után ha rövidre zárom a kimenetet az izzó világit. A fekete kapcsoló rövidre zárja az izzó 2 "lábát" így lehet tesztelni vele, nem kell vadászni konnektort.
Hiányzik még a "kimenetről" a csatlakozók, de oda még nem tudom mit fogok használni.
(#) KKobra válasza kormika hozzászólására (») Feb 3, 2015 /
 
oké hogy ESR mérő de ki kell forrasztani a kondit vagy a helyén is képes megmérni ?
(#) kormika válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 3, 2015 /
 
Köbzoli: nem tudom, hogy a képen mennyiren látszik, de 2,5-es kábele van, és csak 15 centisek.

KKobra: a kondit a helyén is meg tudod mérni vele mérni, mert 30mV P-P feszültséggel mér, ami messze alatta van bármelyik félvezető nyitási feszétől, egyedül arra kell figyelni, hogyha 2 kondi párhuzamosan van kötve a vezetősávokkal, mert akkor egy esetleges rossz kondit kisegít a vele párhuzamos jó kondi...

Egyébként meglepődtem nagyon, mert a monitorban 1500µF/10V-os kondiból 3 rossz volt, olyan 20Ohm körül van az ESR-je mindegyiknek, kapacitásmérővel mérve viszont jónak látszik, mert 1400µF fölött teljesít az összes.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2015
(#) pikszo hozzászólása Feb 3, 2015 / 4
 
Sziasztok!

Az elmúlt héten egy 100t nyomóerős présgépet újítottam fel. A régi elavult relés vezérlést cseréltem ki moeller programozható relére.
A megrendelő kérésére kapott üzemmód váltási lehetőséget is. 5 különböző üzemmód található a gépen, melynek visszajelzése a programozható relé kijelzőjén olvasható. Régi alkatrészként a szekrényt, illetve a 230/24V-os trafót használtam fel a munkalámpához.
(#) golem hozzászólása Feb 3, 2015 / 1
 
Sziasztok!
Ma egy hangsugárzót csináltam.
(#) Bakman válasza pikszo hozzászólására (») Feb 3, 2015 /
 
Mindig jó ránézni az ilyen munkákra.
(#) andras99 válasza golem hozzászólására (») Feb 3, 2015 /
 
Milyen hangszóró van benne?
(#) golem válasza andras99 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /
 
Warfadele mckenzie c15-250 bass
Következő: »»   1277 / 1679
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem