Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   107 / 123
(#) siima hozzászólása Jan 24, 2015 /

Sziasztok esetleg dokumentációt nem tudnátok valahonnan vzoole forrasztóállomásához?
ugye helyesen csináltam meg a nyákot?
(#) qvasz2 válasza siima hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Te magad linkelted a cikket. Ott minden megvan. Mi kell még??!
A nyákod jó lesz, mert a felirat olvasható.
(#) siima válasza qvasz2 hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

ott van hogy a szokásos ellenállással kezd....na és onnan kéne nekem az egész folyamat hogy melyik alkatrész mit csinál a kapcsolásban
(#) qvasz2 válasza siima hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Az a beültetés sorrendre vonatkozik.
(#) nixon hozzászólása Jan 26, 2015 /

sziasztok!
A poti logaritmikus vagy pedig lineáris?
vzoole kapcsolásaban amit siima linkelt
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
(#) proli007 válasza nixon hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

Hello! Így körülírni, "láttam valakit aki hallotta".. De a poti Lineáris.
(#) rockersrac hozzászólása Jan 26, 2015 /

Kicsit off, de talán elfér itt. A kérdésem az, hogy adott egy multiméter K típusú hőelemmel. És adott pár fröccsöntőgép,J típusú hőelemmel. Hogy tudom megoldani, hogy a J típusú hőelemet is hitelesen tudjam használni a multiméteren? Az nem jó megoldás, hogy a multi hőmérőjét odatartom, mert nem is pontos a megoldás, ugyanis az a fűtőbetétek külső, viszonylag hőzigetelt felével érintkezik, másik meg hogy fűtőbetétenként kb 3000W teljesítményről beszélünk... Légyszi segítsetek! Hőfok ellenőrzéshez kellene. Előre is köszönöm a segítséget!
(#) vzoole válasza rockersrac hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

-Mérj feszültséget és számold ki abból a hőfokot.
-Vegyél olyan hőmérőt, ami J típusú hőelemet is tud kezelni.
-Építs egyet.
(#) rockersrac válasza vzoole hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

Építenék valami ,,konvertáló" kapcsolást, mert a két hőelem közt 9uV különbség van, a leírásokat olvasgatva legalábbis ez jött át... A K típusú 41uV/c, a J pedig 50uV/c feszültséget ad ki magából... Feltéve hogy jól értelmeztem abdolgokat...

Akár egy sima feszültségosztó is elég lehet, de kelleni fog egy buffer is rá, mert a multiméter belső ellenállása is befolyásolná a mérést.

Ebben tudsz segíteni nekem? :hide:

Talán ez... de tesztelni kéne.

J-K.jpg

Köszi! Mcp helyett lm324 jó-e? Abból van itthon, és abból tudnék próbára összerakni egy példányt.

Sajnos nem véletlenül lett az az IC kiválasztva, az alacsony offset és zaj miatt, és ilyen kis feszültségek mellett szükség van rá.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
(#) rockersrac válasza vzoole hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

Értem. Akkor megpróbálok beszerezni ilyet valahonnan. Köszi a segítséget!
(#) rockersrac válasza vzoole hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Ehelyett az ic helyett esetleg valami beszerezhetőbb gan-e? Mert nem nagyon találtam sehol.
(#) proli007 válasza rockersrac hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Hello! Ha a műszered nem terheli a bementi pontot (már pedig ez a legvalószínűbb) akkor nem kell oda semmilyen IC, csak a két ellenállás.. Ha nem dugsz a műszerbe semmit és úgy a szobahőmérsékletet mutatja (hidegpon), akkor már is nyertél..
(#) rockersrac válasza proli007 hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

A műszerem ha nincs hőmérő bedugva, akkor a belső hőmérőjét használja. Mastech my64 multim van jelenleg...
(#) Mircsof hozzászólása Feb 1, 2015 /

Sziasztok!
Atilla86 forrasztó állomásához készítettem, egy kapcsi tápot, de de kétszer is elrontottam a szekunder oldalt.
Íme a 2. hibám. Atilla állomására ugye AC feszültség kell érkezzen, amit átunná 2 diódával egyenirányít, és így lesz +x és -x feszültség.
Én ott hibáztam, hogy megfeledkeztem a - táp szükségességéről. a kérdés az ha cserélem a D2, D3 diódát megfelelő típusra, és a hozzájuk tartozó kondikat Low ESR típusúra, akkor összeköthetem a kapcsi táp "Gnd" vonalával, és az egyik 12V-os szekunder tekercsel?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2015
(#) Mircsof válasza Mircsof hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Az előző kérdésem tárgytalan, sikerült megoldani a fentebb említett módon.
Viszont van egy olyan problémám, amire nincs még csak ötletem se, hogy mi okozza.
Mikor egyenárammal táplálom a pákát, az szépen gyorsan felfűt a beállított hőfokig. Mikor eléri a megfelelő hőfokot a ledet kikapcsolja jelezve, hogy a páka nem fűt. Viszont a hiba ekkor az, hogy a páka továbbra is fűt, nem kapcsol ki a BT137
Próbáltam az állomást a kapcsi tápról táplálni, a pákát a régi AC tápról, úgy működik minden. Mi okozza, hogy Dc esetén az elektronika kikapcsolja a fűtést, de az mégse kapcsol ki?
Itt megtalálható a kapcsolási rajz
(#) Ghoost válasza Mircsof hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Szia Kerdesedben OTT a valasz is.
Idézet:
„..egyenárammal táplálom a pákát,..
...páka továbbra is fűt, nem kapcsol ki a BT137...
..a pákát a régi AC tápról, úgy működik minden....”

Na sejtesz mar valamit?

megoldas:
A BT137 egy TRIAK ami valtofeszultsegen mukodik. [a rajzon is az szerepel, hogy 24V_AC]
ha jol tudom minden nullanal kikapcsolja magat es a GATE-re kell ujra impulzust kapnia, hogy gyujtson.
Neked egy FET-et kell bekotnod a triak helyett es a gondod megoldodik!
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2015
(#) proli007 válasza rockersrac hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Az nem a "belső hőmérője", hanem a hidegpont kompenzátor által mért hőmérséklet. (Szerintem cseppet nézz utána a hőelemes mérés elméletének..)
(#) Mircsof válasza Ghoost hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Szia!
Köszönöm a kapcsolást. Teljesen jól működik, így maradt egy optotriak és egy triakom "feleslegbe".
(#) Alkotó válasza Ghoost hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Az FB1 és FB2 csatlakozók mit jelentenek a rajzrészleten?
(#) Mircsof válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Én azokat úgy olvastam, hogy:
FB1- Kapcsolt GND páka egyik csatlakozója
FB2- GND
Remélem jól olvastam, bár működik szóval valószínű.
(#) Alkotó válasza Mircsof hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Én is így gondolom, de az FB akár fűtőbetétet is lehet, és akkor félre vezető a jelzés.
(#) Ghoost válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

Bocsanat, ha felrevezettem volna barkit.
Errol a keprol vagtam le a felesleges -itt nem kello- "salangot"
(#) Frakk hozzászólása Feb 3, 2015 /

Sziasztok!
Ez a páka vezérlő működne egyen feszről (rezonáns kapcsi táp), kevés változtatással?
(#) Atys67 válasza Frakk hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Nem, mert a triak kapcsolgatja a fűtőszálat. Van egy FET -es változat, úgy rémlik itt a topikban, az jó lenne egyenfeszültséghez. Bár nem tudom hogy jó e fűtőszálat egyenfeszről járatni...
(#) rockersrac válasza Atys67 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /

Miért ne lenne jó? Olyan mindegy hogy egyen, vagy váltót kap...
Következő: »»   107 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem