Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tekercs induktivitás kiszámítása
Lapozás: OK   9 / 15
(#) soos csaba válasza granpa hozzászólására (») Feb 22, 2014 /

Szia! Köszönöm az eligazítást!, meg próbálok keresni valami programot magamnak akkor.
(#) soos csaba válasza granpa hozzászólására (») Feb 22, 2014 /

Sikerült találnom egy számomra megfelelő programot, csak nem értem a következőket a programban ami a kis táblázatokban van. Mit jelentenek a következő szavak?- Wire Gauge, Turns per Layer, Number of Layers, Coil outer Diameter(D), Wire Diameter, Wire lenght.
(#) pucuka válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 23, 2014 / 1

Idézet:
„Wire Gauge, Turns per Layer, Number of Layers, Coil outer Diameter(D), Wire Diameter, Wire lenght.”

Huzal méret (amerikai, AWG), menet/réteg, rétegek száma, tekercs külső átmérője, huzal átmérő, huzal hossz.
A huzal méret, és a huzal átmérő összefügg egymással, táblázatból nézheted ki. A többi méretet neked kell kiszámolnod.
(#) soos csaba válasza pucuka hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Szia! Köszönöm a segítséget!
(#) soos csaba hozzászólása Feb 23, 2014 /

Van még egy kérdésem, a programban található egy kis táblázat amire rá kattintok és elő jönnek 1-tol egészen 45-ig a számok, pucuka fórumtárs szerint huzal méretet jelent az AWG, a kérdésem az volna hogy az 1-es szám az 1mm-es drótnak számítana?, a 45-os szám pedig 0,045mm-es drótnak?, vagy hogy kell értelmezni azt a táblázatot, mert nem értem!, egy kis segítség még jól jönne most. Köszönöm!.

Program.jpg

(#) rolie válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

(#) granpa válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

A számolósban lehet jelölni, hogy mm-ben legyen.
(#) soos csaba válasza rolie hozzászólására (») Feb 23, 2014 /

Köszönöm szépen, így már teljesen világos minden!
(#) kameleon2 hozzászólása Ápr 4, 2014 /

Sziasztok! Elkezdtem keresgélni egy induktivitás számoló programot, de gondoltam, hátha lefutotta valaki már ezeket a köröket. A feladat voltaképpen egyszerű. 2cm max átmérőjű lehet a tekercs, kb 0.1mm rézvezetékből. 2cm lehet a tekercs maximális hossza. 1:10 arányú soros tekercset szeretnék kialakítani vasmagra. 240V/24V leosztás a terv. Tulajdonképpen lehetne trafó is, de nem szükséges a leválasztás, azért gondoltam erre a megoldásra - no és a helyszűke miatt. A teljesítmény 15W. Kivitelezhető szerintetek?
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2014
(#) Medve válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

Szia, ha a frekvenciát nem határozod meg, akkor lehet , 50Hz-en maradva, ahogy a gyakorlatot figyelem, igencsak "túlfeszített" a feladat.
(#) kameleon2 válasza Medve hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

Szia! Akkor vázolom a lényeget: Van 86db GU10-es LED fényforrásom 5x3W (legalábbis ez van megadva adatként). Fényerőben tudják is, de az élettartamuk messze elmarad az elvárttól és attól amit kifizettem érte. Most van már jópár 20-30db hibás fényforrásom. LED-eket rendeltem hozzá, de a sima csere nem segít, mert a driverek is tönkrementek. Néztem kapacitív osztós megoldást, gondolkodtam 24V-os rendszerfeszültségre átalakításon, de egyik megoldás sem túl olcsó - vagy nem jó igazán. Egyedül trafó jöhetne szóba - az eredeti is trafós megoldás, de próbálok jobbat kigondolni - persze lehet, hogy nem sikerül. Arra gondoltam, hogy induktív osztóval még nem láttam megoldani, pedig akár lehetne is. Gyakorlatilag 24V-on kellene max 750mA. Azért nem kell trafó, mert nem szükséges a leválasztás. Mellékelek egy ábrát, ami nyilván hibás, de a lényeg rajta van, mire gondoltam.
(#) pucuka válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Ennek ilyen formában nem sok értelme van. Ez így egy terhelt osztó, és semmi értelme az osztó áramát 10 -szer nagyobbra választani, hogy a terhelő áram ne terheljen.
Ahogy a kondinál, itt is teljesen megfelel az előtét impedancia, mert az osztó alsó tagja maga a terhelés. Csakhogy sokkal egyszerűbb egy kondenzátoros megoldás, mint egy induktív. A kondenzátornál lényegében a hasznos terhelő áram a valós, míg egy induktivitásnak a veszteségei miatt saját valós fogyasztása is van.
(#) Nagy Tamás hozzászólása Dec 11, 2014 /

Sziasztok! Hátha jár erre valaki.
Felvetődött egy olyan kérdés,megoldásra váró feladat,hogy: Adott egy Lemezelt EI vasmag ,ezen X induktivitású tekercs 1,2mm huzalból. Ezt a tekercset szeretném elkészíteni vastagabb (1,6 1,8 mm)
huzalból.Kilemezelt állapotban a tekercs induktivitása nyilván kisebb. Újratekercselve vastagabb huzallal ugyanolyan induktivitásúra mint a kilemezelt állapot, majd visszalemezelve ,ugyanakkora lesz az induktivitás mint a kiinduló állapot?
(#) dokidoki válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Dec 11, 2014 /

Szia.
A tekercstesten lévő menetek száma a lényeg, illetve az, hogy a vasmag ablakában elfér-e a vastagabb huzalból a kívánt menet mennyisége. Ez esetben is, a menetszám függvénye a induktivitás, no persze, ha vissza tudod úgy lemezelni, hogy a légrés se növekedjen...
(#) Peter65 válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Szia!
Még kettő ötlet:
1. Gondolom azért akarod vastagabból megtekerni, hogy az áramterhelhetőségét növeld. Nagyobb áramnál azonban a vas telítésbe mehet. Ilyen esetben érdemes újraméretezni, hogy mekkora légrés és menetszám emelésre van szükség, és tényelegesen elfér-e.
2. Ha csak a veszteséget, a tekercs hőmérsékletét szeretnéd csökkenteni, nagyobb méreteknél lehet szellőző réseket a tekercselésben elhelyezni, ami szintén az alacsonyabb hőmérsékletet eredményez. A tekercs azon részébe, ami nem a vasban fut, hanem azon kívül, a teljes huzal köteg vastagságot távtartókkal néhány részre szét lehet bontani. Az így kialakított rések a szellőző csatornák.
(#) Nagy Tamás hozzászólása Dec 12, 2014 /

Köszi Doki ésPeter! Ez egy jó nagy duhonc mélyláda hangváltó tekercs lenne 300W 8 ohm hangszóróval.Tudom jobb itt már aktív hangváltózni, dehát ez a kérés merült föl hogy passzív váltó kell. Kaposvári 400VA -os trafó vasára lenne tekercselve. Fontos a légréses lemezelés ? Tehát egyoldalt E másikvégén az I elemek , A találkozásnál néhány tized szigetelő?
(#) pucuka válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Ácsi. Hangvaltóba nemigen szokás vasmagos tekercset tenni pont a torzítás miatt, de nem is kell oda akkora induktivitás, hogy kelljen a vas. A méretek se kritikusak, mert egy 300 W -os hangsugárzóban azért akad hely bőven. A huzalátmérőnek persze vastagnak kell lennie, hogy minél kisebb veszteséggel vigye át a 300 W -hoz tartozó áramot, de nem a hangváltónak kell eldisszipálni a 300 W -ot, mert mi jut akkor a hangszóróra.
Talán ezzel kellett volna kezdeni, mert ahogy látom, mindenki egy (hálózati, kimenő) trafóra gondolt.
Bővebb információt esetleg a hangváltós topikban is találsz.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2014
(#) Nagy Tamás válasza pucuka hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Bővebben: Link Elvileg ha nem telítődik a vas akkor minimális a torzítás. 150-200Hz környéke
(#) pucuka válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Dec 12, 2014 /

Értem én, de a torzítása a vasmagosnak kicsi, a légmagosnak nincs. 15 mH nem egy egetverő méretű tekercs légmagos kivitelben sem. Az 1,8 mm -es pedig azért elég nagy áramot bír, nem hiszem, hogy vastagabbra szükséged lenne.
Számolgattam különböző progikkal, csak úgy tájékozódásképpen, 20mm tekercs szélesség, 10 cm tekercsátmérő esetén 157 mnet adott 15,0116 mH -t. Persze finomítani kell a méretezést a huzalvastagság figyelembevételével, de meg lehet oldani szerintem vasmagos mélkül is. Amúgy is lesznek nehézségeid a szétszerelésnél, mert ahogy nézem, vákum impregnálva van.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2014
(#) zotya1983 hozzászólása Dec 25, 2014 /

Üdv! Szeretnék egy passzív tekercset készíteni mélysugárzóhoz.Adatai: 7.8 ohm, 250 w terhelhetőség,1.06 mH. Namármost légmagos tekercsre gondoltam,ez rendben is van adott egy műanyag (csévetest) erre szeretnék tekerni egy transzformátorból lebontott huzallal.
Kérdésem az lenne mi alapján számoljam ki a menetszámot? Mi az amiből kiindulhatok?
(#) dokidoki válasza zotya1983 hozzászólására (») Dec 25, 2014 /

Helló.
Az oldalon van a segédprogramok között légmagos tekercs számoló is. Próbáltad?Bővebben: Link
(#) zotya1983 válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 25, 2014 /

Igen próbáltam,konkrétan azt nem értem hogy hány mH t kell kihozni a tekercsből.
Maga a hangsugárzót megmértem műszerrel az 1.06mH lett. Ennyire kell tekerjem a légmagos tekercset is?
(#) dokidoki válasza zotya1983 hozzászólására (») Dec 25, 2014 /

Értem, el kell szomorítsak, ez nem így működik. Én félreértettelek, hittem azt, hogy a tekercs adatai kellenek, amihez adott az induktivitása 1.06mH, mert ennek a megvalósításában segítene ez a program. De a hangváltó tekercs méretezéséhez ennél jóval több kell. Sok mérés, és számítás. Keress a keresővel egy hangváltós topikot itt HE-n, ott biztos segítenek ebben.
(#) Zickwelleirnerg hozzászólása Feb 13, 2015 /

Az induktivitás felhasználható-e pozitív visszacsatolásra? Amatőr kísérletező vagyok. Mellékeltem erről egy fantázia rajzot, mely a következőt mutatja: bekapcsoláskor az elemről hirtelen (rövid időre és minimális ellenálláson) nagy feszültség és áramerősség megy a tekercsbe, melynek minél nagyobb lenne az induktivitása. S mivel az önindukciós feszültség "negatív" (ellenkező irányú) így jóval nagyobb feszültség kezd visszafele menni, viszont a diódák kialakításának köszönhetően nem az elem fele, hanem vagy a piros fogyasztó fele megy kigyújtva azt egy pillanatra (piros), vagy pedig visszacsatolódik az elemhez (zöld). Kérdés, hogy ha visszakerül és újra eléri a tekercset, akkor vajon mi fog történni? Egyre nagyobb feszültségű lesz, míg el nem éri azt a szintet, ahol túl kicsi lesz az áramerősség és csillapodik? Kondenzátorok kisütésével viszont a feszültségből nagy áramerősséget csinálhatnánk... így lehetséges-e olyan kialakítás, mellyel egyre nagyobb feszültséget és áramot (ön)indukálunk az áramkörben, bár egyre kisebb időtartamokra, amíg szét nem esik az egész?
(#) ferenc96 hozzászólása Márc 7, 2015 /

Sziasztok!
Valaki el tudná magyarázni hogyan tudom kiszámítani egy toroid tekercs mágneses indukcióját?
A segítséget előre is köszönöm!
(#) pucuka válasza ferenc96 hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Nagyjából sehogy. Ahhoz ismerni kellene a vasanyag μ-jét, ennek hiányában rutinból felveszik az indukciót 1, 1,5 T közé.
Egy kis tanulnivaló:
Bővebben: LinkBővebben: Link
(#) ferenc96 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Köszönöm a válaszodat, de engem igazából egy képlet érdekelt volna. Én is hibáztam de elmondom inkább az adatokat:
N=100
I=200mA
μr=1200Vs/Am
a belső körgyűrű átmérője 20mm, a külsőé pedig 30mm.
(#) pucuka válasza ferenc96 hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Az az egy képlet is benne van a dokumentumban.
Térerősség a vasban: H= B/μ,
Α vasra jutó gerjesztés: Θ=H*l (l a vasban az erővonalhossz, toroidmál a közepes átmérőből számolt kerület)
Gerjesztés: Θ= N*I (menetszám, áram)

Engem pont a B kiszámítása érdekelne az előzőekben megadott adatokból, és én nem találom abban amit küldtél.

Idők közben találtam egy ilyet.
Már csak annyira lennék kíváncsi, hogy ebben a képletben a 2Rk az mi lenne pontosan?
Következő: »»   9 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem