Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7293 végerősítő

Témaindító: m.joco, idő: Szept 12, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   53 / 75
(#) S21L1 válasza reloop hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Polaritásnak jónak kellett lennie, mert a másikban jól van, és ugyanúgy raktam bele ebbe is, a + láb volt az ic felé.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
(#) neocska válasza S21L1 hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

De szép tüzijáték

Forditott polaritásnál és tul feszültségnél durranak csak el. Nagy az esélye hogy kifogtál egy kinai kondit
(#) reloop válasza S21L1 hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Jaj! Ilyen gyanta réteg alatt arra folyik az áram amerre neki tetszik, a negatív táp simán áthúzhatott a 10µF pozitív lábára. Próbáld meg vasalással elkészíteni a NYÁK-ot, a terv kézi rajzhoz túlságosan tömörített.

Vasaláshoz nincs nyomtatóm itthon, ezért is rajzolom a nyákokat. Próbáljam meg letakarítani valahogy akkor a gyantát a panelről? Erre nem gondoltam, hogy ott áthúzhat, lehet akkor a végtranzisztoros erősítőmet is azért nem tudtam feléleszteni soha. Esetleg a torzítás is lehet ez miatt?

A vezetősávok között makulátlan tisztán kell látni a hordozó lemezt. Sajnos a kapargatás sem old meg minden problémát.
Denaturált szesszel, vagy nitróval mosd le, világítsd át, nézd meg hibátlanul lemarattad-e a rezet, mérj ellenállást a szomszédos vezetősávok között, csak az éppen beültetett alkatrésznek megfelelő érték fogadható el.
Az IC túlélte-e? Majd kiderül.
Nekem sincs lézernyomtatóm, egy közeli boltba járok ahol fénymásolást is végeznek.

Remélem én is, hogy az ic megmaradt. Vezetősávok jól vannak lemaratva, többször át szoktam nézni őket, multiméterrel is, beültetés után is, ezért vagyok tanácstalan, hogy miért is torzít. Hétvégén letakarítom, és újra próbálom.

A gyantában, folyatószerben feloldott szennyeződés olykor vezetőképes. A 10µF nagy valószínűséggel így ment tönkre.
A puszta látvány alapján ítélkezve, nem vagyok elégedett a nyomtatott-áramköröddel, úgy esztétikai, mint műszaki szempontból.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015

Ettől függetlenül működőképes lehet, vagy minden probléma forrása ez lenne?

Ha nagy lenne a galiba egyáltalán nem szólalna meg. Nézzük meg tisztítást és mérést követően!

Holnap dolgozom, szombaton írok, mire jutottam.

Résen leszek
(#) levente507 hozzászólása Feb 20, 2015 /

Hello,
Egy fiókban heverő TDA7293 kit-et (2 db van) szeretnék felhasználni egy régi erősítő végfok cseréhez. (A javítás nem rentábilis sajnos.)
Szeretnék segítséget kérni, hogy a mellékelt rajzom szerint ez járható lenne-e így? A jelenlegi védelmet is szeretném használni. Ez a rész erősen kérdéses számomra. A bemenet is érdes lehet, hogy így megfelelő-e?
Köszi előre is.
(#) reloop válasza levente507 hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

Szia! Figyelemmel kísértem a bejegyzéseidet, jó lesz ez a megoldás. Melyik KIT-tel rendelkezel?
A jelföldet és a teljesítményföldet nagyon jó lenne különválasztani.
A TDA7293-nak elég életrevaló a saját védelme, elég a kimeneti DC-t figyeltetni a meglévő áramkörrel.
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

A némítást és mély-szűrőt is szeretnéd használni?
(#) S21L1 válasza reloop hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Letakarítottam a paneleket, és nem találtam semmi hibát rajtuk. A kondenzátor most túlélte, az ic is, viszont ugyanúgy szól, mint a másik, hallgathatatlanul torzít.
(nem a telefon miatt lett ilyen rossz a felvétel, pontosan ilyen élőben is sajnos)
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
(#) S21L1 válasza S21L1 hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Közben rájöttem, hogy rossz panelt próbáltam ki. Az továbbra is torzít, viszont amelyikbe felrobbant a kondi, az tökéletesen szól.
(#) reloop válasza S21L1 hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Úgy néz ki IC csere. Azért még írd meg a 10-es és a 14-es láb egyenfeszültségét testhez képest.
(#) S21L1 válasza reloop hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

10-esen 10,8V, 14-es lábon 0V
(#) levente507 válasza reloop hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Szia, köszi. A D-audio féle KIT-em van. Egy 7294-es "tetvére" már négy éve zokszó nélkül szépen "muzsikál". Sőt erre van most rákötve, és hallgatom a rádiót, cool...
A nyákon (AMP-05) van egy rész ahol át kell "vágni", így szerintem megoldható a földek függetlenítése.
Tulajdonképpen, ha lehet minden korábbi funkciót meg szeretnék tartani, kizárólag a régi végfokot iktatnám ki, s kötném helyette a TDA KIT-et. Ezért a relé hangszóró kimenet előtti részt is megtartanám. (Bár most újabb agymenésem, hogy a régi végfokot is bent hagynám és 2.1 üzemmódban működne, de ahogy hallgatom ez a megmaradt fele is recseg egy kicsit, nem kizárt, hogy ez is kapott valami pacsit, így marad szerintem a teljes TDA-sítás.)
Lowpass/hihpass, mute is maradna, de ha jól látom az az előfok részben kapcsolható?
(#) reloop válasza S21L1 hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Az IC kívülről megkapja a működéséhez szükséges feltételeket, a belső hibája valószínűsíthető.
(#) reloop válasza levente507 hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Örülök, hogy átlátod a jelföld leválasztási lehetőséget.
Highpass-filter. Elektrotanyás rajzon követlek, ott az SV33/7 végfok kivezetés az LM391 invertáló bemenetéről jön.
Az S302 kapcsolónál úgy néz ki másodrendű felüláteresztő van kialakítva. A KIT R2, C2 sorrendi felcserélésével egészen jól lehetne utánozni. A sorrendi cserére a kapcsolási pattanás elkerülése miatt gondoltam.
A végfok R407, R405 alapján mindössze 11-szeresen erősít, a TDA7293-at nem lehet erre a szintre levinni mert gerjed. A KIT R2 ellenállását esetleg 1k-ra növelheted.
Némítás. Egyszerű megoldási lehetőség, a KIT MUTE lábát 220k-val pozitív tápra húzod, a T401-et lemásolva helyes logikai állapotban vihető a MUTE pont testre.
Nem ismerve a jártasságodat, a kívánt részt szívesen kifejtem alaposabban is.
(#) hobbyboby válasza S21L1 hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Húúúuha!

Hát a cínt - azt tényleg nem sajnáltad!

Én inkább úgy "erősítem meg" nagyobb áramokhoz a NYÁK-ot, hogy rácínezek egy vékonyabb rézhuzalt, ami a vezető keresztmetszetet simán (és kissé szebben) megnöveli.
Ezek a bumfordi nagy forrasztások elég csúffá teszik az egészet.

És mi van akkor, ha melegszik - és neadjisten összefolyik?
Netán csattan és füstöl egyet? Hisz elég bőven van rajta, ami aztán megolvadjon és megfolyjon ...
(#) levente507 válasza reloop hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

highpass:Ok értem (vagy mégse ), a kérdésem annyi, hogy az IC 4-es lábáról jövő R2-C2 páros (ami most "tovább megy" R3 és a 2-es láb felé) azt hogyan kössem sv33/7-hez? Én úgy logikázom, hogy az (jelenlegi még nem fordított javasolt sorrend szerinti) R2 és R3 között továbbviszem sv33/7 felé? (jó ezt még ne mond meg ezen még agyalok)
erősítés: arra gondoltam hogy előfok és végfok közé beraknék kb. 47k ellenállást, így csökkentve a végfok bemenő jelét.
némítás: Ezt teljesen nem értem a "drehschaltplatte" forgatógombja 6 állásos, a rajzon viszont a "mute" a hetedik (a kis gonosz). Nekem csak úgy logikus az egész, ha a némítás "csak" akkor működik, amikor a bemenetválasztó éppen köztes állapotban van két forrás között. Igen,ehhez jó lenne majd bővebb kifejtés Tőled.
relé: Ez majd később, addig még tanulmányozom a NE555 működését. De javaslatodra, így majd csak az egyenáram figyelés lenne a feladat.
(#) levente507 válasza levente507 hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Ha jól értem a mute funkcióra két megoldást írtál? Az első szerint a "Drehschalterplatte" S301 30-29 pontját (ezt kapcsolja) ahol 17V van, ezt húznám 220k ellenállással a TDA KIT "mute" pontjára?
(#) reloop válasza levente507 hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Öröm ilyen tettrekész fórumtárssal találkozni.
A rajzból úgy vettem ki, hogy a tuner rész is rá van kötve a némítás vonalra. Odáig még nem jutottam, hogy a zajzár és/vagy a programválasztó aktiválja-e. A használata minden esetre indokoltnak tűnik.
Összemontírozom a TR550 és a KIT rajzait, ez némi időt vesz igénybe...

Közben kipróbáltam a még működő felével fülhallgatóval. Igen úgy tűnik, hogy a bemenet választó gomb köztes állásaiban némít. Ugyanakkor megtévesztő a rajz mert több s301..s302 stb. is van a rajzon. A rajzon a külön-külön modulok azonos számozást kaptak. Azonban a rajz lenti részén jól beazonosíthatók. Emellett igen a S301 30-29 kapcsoló a forgótárcsa (Drehszhalt-platte) rajzon továbbmegy (LE36 rt vezetéke egy nyíl és egy A betűben végződik FM-ZM-Verst. / DEMOD modulon).
(#) levente507 hozzászólása Feb 22, 2015 /

OK közben kezdem kapiskálni ezt a mute dolgot is. Kibontottam (meg utána is olvastam) a 4 évvel ezelőtt készített erőlködőmet. Látom hogy a mute és standby-nak tápfeszt adtam. Így fogok tovább "okoskodni" mute ügyben, már sejtem a földre húzás dolgot.
Ha már előszedtem le is fényképeztem

Az előző hozzászólásom rajzban elmondva. Az evidens pontokat nem kötöttem össze, hogy áttekinthetőbb maradjon az ábra.

Szia, köszönöm, őszintén hálás vagyok a rajzért. Így teljesen érthető. Már csak azért is, mert én ezt a highpass szűrő részt először észre sem vettem, és ezt az ágat teljesen ki akartam hagyni. Mivel úgy akarom megcsinálni az átalakítást, hogy az eredeti csatlakozókat csak át kelljen dugni ezért készítek majd egy NYÁK tervet. A betáp. részt is saját biztosíték NYÁK panellel fogom megoldani. (az eredeti végfokot benne hagyom, így egy későbbi gyűjtő restaurálhatja, vagy én, ha "pottyan" alkatrész). BF254-et talán találok régi bontott cuccaim között.
Az erősítés, mint írod nagyobb a KIT áramkörben. Kell ezen aggódni? Mennyi lehet az erősítése a jelenlegi/eredeti 11-szereshez képest?
Még a védelem szempontból fogok elmélyedni az irodalomban talán az sem lesz olyan bonyolult.

Van valami üdítő abban, ha valaki nem kizárólag vasalható pdf fájlt és alkatrészlistát kér
A rumpliszűrő manapság nem létszükséglet, lehet ezzel a végfokkal nem is üzemel majd parádésan, de legalább nem marad a kapcsoló funkció nélkül - az olyan lehangoló.
A némítást vezérlő tranzisztorral szemben azon kívül, hogy NPN nem is nagyon lehet igényt támasztani. A bázis és a +17V vezérlő feszültség közül ne felejtsd ki a 12k ellenállást ami a bázisáramot korlátozza.
A KIT erősítése 1+(22k/680 ohm), ez háromszorosa a régi végfoknak. Folyománya: már a hangerő poti csekély elfordításánál eléred a teljes kivezérlést. A jelet a Schalter Platte tranzisztoros erősítőjénél venném vissza, praktikusan az R305(311) 1k2-ről 8k2-10k-ra módosítva. Így a jel-zaj viszony sem szalad el.
Ha nem boldogulnál a hangsugárzóvédelemmel, akkor ebbe a témába átvonulva elmagyarázom egy ábrarészleten. Mások érdeklődését is felkeltheti ez a megoldás.
Következő: »»   53 / 75
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem