Fórum témák
» Több friss téma |
Sajnálom, és bocsánat. Köszönöm a tanácsokat, holnap kipróbálom, mert most suliban van a gép
Azért tettem bele ilyen motorokat, mert én egy másik terv-cikk szerint kezdtem el gépet építeni. A 2014-es rádiótechnikai évkönyvben lévő alapján- Első cnc gépem története. Az ott közölt vezérlés szinte 1 az 1ben ugyan az, csak azért kerestem alternatívát, mert nincs tapasztalatom smd forrasztásával. Megtaláltam ezt, mindjárt láttam, hogy ugyan az az elv, ugyanis ennél egyszerűbben unipoláris léptetőmotorokat PIC nélkül léptetni nem lehet. Szóval még egyszer bocsi, és holnap kipróbálom izzó nélkül és leírom mire jutottam
Jónapot kívánok!
Kísérletezgettem a Vezérlővel. Sajnos az a helyzet, hogy még mindig nincs eredmény. A tekercsek ellenállása 163ohm egymás között, és a közös vezetékkel mért ellenállásuk 82ohm. Kipróbáltam izzó nélkül, nem reagált, valószínűneg csak akkor működik a vezérlő, ha égnek az izzók.
Nem ismerem a vezerlot de gyanitom, hogy atkell hidalni az izzot ilyen esetben. Ezt megtetted?
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
Ha arra gondolsz, hogy kössem át az izzókat, akkor a nyákból alapból össze van kötve a 3 izzó 1 vezetékük a gnd-re fut.
Tehát, a tekercsek 82 Ohm ellenállásúak, tehát valóban 24V/0.3A a névleges fesz/áramigényük. A két tekercset összekötve mértél 163 Ohm -ot.
Az izzókat, miután kivetted mindet, a helyüket rövidre zártad (mintha az izzók csak egy darab drót lennének)? Ez volt a kérdése tomipap-nak (a válaszod nem értettem, én legalábbis)
Az izzók egy vezetéke sem fut a GND-re, mind a U+ tápfeszre (+24V) kell hogy legyenek kötve, a másik pólusuk pedig a motor közös vezetékére (amin át 82 Ohm ellenállást mértél a többi irányba)
De most azt próbáltuk elmondani, hogy a motor közös ágát kössed közvetlen rá a +24V tápra. A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
Elnézést. Kivettem az égőt és helyettesítettem egy dróttal, akkor ugyan azt a vibrációt tapasztaltam.
Nem tudom mi lehet a gond, a program beállítások elvileg megfelelnek, impulzust kap, a bekötést már többször átnéztem, és szerintem jól raktam össze. És hát a tápnak is elégnek kellene lenni szerintem.
Mi az hogy program beállítások? Most nem is kellene semmiféle programnak, még PC-nek sem közelébe vinni az áramkörödet. Egyszerűen az egyik (kitüntetsz egy motort és egy hozzátartozó áramköri részt) Step-Dir lábakhoz (4516 IC 15 és 10 láb) hozzákötsz a 4516 IC 16. lábához egy-egy 1..10K ellenállást (amit találsz otthon, nem kritikus) . Miután ez megvan, egy dróttal a GND hez érintgeted a Step (15 láb) lábat. Ekkor lép egy lépést a motor, vagy ha gyorsan érintgeted akkor akár foroghat is, nagyon lassan.
A programod lehet hogy túl gyors impulzusokat küld az elektronikának, ezért csak rángatóznak a motorok, mert nem tudnak felpörögni. A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
Hát az a helyzet, hogy most a Mach3 programban próbálom beindítani az áramkört. Sajnos nincs senki, akit ismerek, és ezzel foglalkozna, szóval mindnet magamnak kell elsajátítanom, még szerencse, hogy itt eza fórum
Szóval akkor a 16.lábhoz kell az 1-10k ellenállás, vagy a 10-15? Bocsi, de többször átolvastam, de nemtudtam kivenni. Esetleg az impulzusokon is lehet állítani a Mach3-ban? A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
Mindkettőhöz kell egy-egy ellenállás. Tehát a 16.lábtól elindul két ellenállás, és az egyik a 10, a másik pedig a 15 lábhoz megy. A 16.láb a + tápfesz lába az 4516 IC-nek.
De ha egyszerűbb, akkor a GND-tôl (ez a 8-as láb) induljon a két ellenállás, és a 10 és 15 -ös lábhoz kössed, úgy is jó. Ekkor a Step lábat a 16-os lábhoz kell érintgetned. Tehát két jó megoldás is van, csak ne keverd. Ez mind arra kell, hogy határozott állapota legyen a bemenetnek, ne csak a levegőbe lógjon, mert úgy minden bezavarhat, sose jössz rá miért nem jó. Most látom, hogy mennyire idétlen a tápfesz kialakítása, ezért inkább 10K ellenállást használj! A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
Keresek néhány ellenállást, és letesztelem az általad leírt módon, majd közlöm az eredményeket. Köszi a segítséget.
Ilyenkor, amikor teszteled így, és épp nem érsz a Step jelhez, egy voltmérôvel megmérve a motor négy tekercsébôl csak egy tekercsen mérhetsz alacsony (0-3V körüli) feszültséget, a többi hármon pedig 24V közelit kell hogy kapj. Amikor léptetsz egyet, akkor pedig egy másik lábon kell hogy mérj alacsony feszültséget, a többi hármon pedig 24V körülit. Ha az áramköröd jól teszi a dolgát.
Még mielőtt ennek nekifogtam volna, lemértem a tekercsekre hány volt megy. Ugyan azt tapasztaltam, amit írtál, csak sajnos azzal a külömbséggel, hogy 24V helyett 14,8V volt a tekercseken.
Kicseréltem az égőt, 2,4w- osra, azzal már 21,4V van a tekercseken. De többet mérni nem tudok, mindig ugyanúgy vibrál, nem vettem észte, hogy most jobban virbálna, esetleg jobban kilengene a tangely /egy csipesz van rajta, látom hogy mozog/ A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
Szóval akkor nagyobb izzót szerezni Haveromnak vannak, azthiszem, halogénok autóba, 6V ha jólemlékszek De az 35W amit néztünk, az már sok lenne?
Meglesz, a fénykép magyarázattal Olyan talán van nagyapámnak, holnap elvileg kitudnám próbálni vele.
Tápnek egy trafót használok, lengyel.... De leadja a 24V-ot, utánna van kötve a stabilizátor, amiből 24V egyenfeszültség jön ki. Pill és küldöm a képet
A kedves modi kivette a dorgálásomat, holott nagyon megérdemled.
A tekercsen az izzo nélkül ha a FET kapcsol akkor 24V-nak kell lennie. Minden más hiba. Ha nincs 24 V akkor nem jo a FET vagy nem jol kapcsol vagy a tápod nem képes leadni 24V-t. Ezt kéne kideritened már 3 napja.
Itt van kettő kép a megépített vezérlőről, és + itt az eredeti cikk, ami szerint dolgozok
Bővebben: Linkremélem tudtam segíteni A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015
Még egyszerübben a FET meg a tekercs közös pontján vagy 24V lehet vagy kevesebb mint 2-3V. Ezt kéne megmérned. Bármilyen állapotban legalább egy FET-n nulla közeli feszt kéne mérned.
A kapcsolás müködik 24V-s motorral. Éppen tegnap poroltam le a 30 éves plottert ugyanilyen kapcsolással csak a FET-k helyett bipoláris tranyok vannak.
Mérem a dolgokat. A kimeneten a stabilizátor leadja a 24V-t. Most mértem át másodszor, az összes FET-et. ,
"ohm mérõ G-S ill. G-D közé. Ha nincs szakadás (tehát mérhetõ ellenállásértéket kapsz) akkor a gate átütött -> kuka." ezt a módszert az egyik weblapon találtam, nemmutatott szakadást a multiméter, 1es volt állandóan. Itt-ott felugrott még mellé vami szám, de az azonnal el is tunt, mikor a G-S t mértem. Szóval szerintem rendben vannak. Azt,hogy kapcosl-e nemtudom hogykell lemérni, de gondolom ha nincs szakadás kapcsol Amit az előbb írtál mingyárt lemérem. A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
Az 1-es túl nagy ellenállásértéket, (vagyis szakadást jelent)....
De már megint nem azt csinálod amire kértek, így tényleg nehéz segíteni.
Ne a weblapokat olvasd hanem végre azt mérd amire kérünk - és kösd le a PC-t annak most semmi dolga nincs.
A 4 FET közül legalább 1-n kevesebb mint 2-3 V-nak kell lennie a többin 24-nek. Ezt mérd le légyszives!
Leszedtem a PC-ről, és rákapcsoltam a feszültséget. Mind a 4 FET középső lábán, ami össze van kötve a diódával 24V van. Ha véletlenül a mérőpálca végével összekötöttem a FET G és D lábait, akkor lépett a motor valamerre és felvillant az égő. Szégyenlem magam, hogy ilyen amatőr hibát csináltam...
Akkor kikell cserélni a FET-eket?
N-csatornás Logikai FET van beépítve ??
Írd le a fetek tipusát.
N csatornás van írva a datasheetben, RFP12N10L
Bővebben: Link Mára végeztem, elégvolt, már délután 3 tól ez felett üllök. Holnap friss fejjel visszaolvasok és újra átmérem a dolgokat, aztán írok, hogy mit állapítottam meg, addigis köszönöm a segítséget! A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015
Annak jónak kellene lennie, mert logikai fet.
Elvagyok átkozva ezzel a projekttel. Árammérés közben sikerült kisütni a FET-eket, és szerintem az IC-k is elmehettek...
Aztis mértem, már mindent mértem a fet-ektől kezdve mindent, és nemtudtam rájonni. De 250mA korul volt csak a tekercseken és 21.2V...
Gondolom az kevés, az kevésnek látszott, hogy mennyen a 24V/0.3A motor
Mert nem vagy konzekvens és nem hallgatsz ránk.
Feszt kellett volna mérned a kezdet kezdetétől és mindössze 4 helyen a PC nélkül. Áramot minek mérsz? Már Ohm úr igen régen megmondta, hogy 24V-rol 80 Ohmos tekercsbe kb. 0,3 A folyik. Ezen nincs mit mérni. Ha leírtad volna ide, hogy mit mértél pl.: F1. - 22V F2. - 22V F3. - 2V F4. - 2V. Ez a 4 mérés mindent pontosan leírt volna. Mindenkinek minden világos lett volna. *** A 21,2 V bőven elég lett volna mielőtt minden elégettél. Most kezdheted elölről. A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2015
Sziasztok, szerintetek 4db Nema 17 42BYGHW208 típusú léptetőmotornak (12v/0.4A) L298 és L 297 el hajtva elegendő egy 300W-os PC táp vagy ez egy eretek gondolat?
(A másik lehetőség egy 30V-os táp egy nyomtatóból bontva, nem tudom melyik lenne jobb) A segítséget előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |