Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Órák csőből - Nixie, VFD, stb.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem h* nincsen-e valakinek elfekvőben ZM1206-os fogalalta. De ha esetleg tudja valaki h* mi a pontos neve akkor az is segítene és rendelnék valahonnan. Köszönettel Balázs * hogy! A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2014
Szia! B17A a típusa. Sajnos nekem sincs, pedig jól jönne 4db. Az adatai itt vannak.
Sziasztok!
Lenne egy elég fontos kérdésem , próbálom méretezni a szegény kapcsolási rajzom és a következő problémával állok szemben: (zm1206-os cső) Az anód oldara kellene ugye ellenálást rakni. Kevés keresgélés és gondolkodás után "(Uanód - Uégési)/(Ifolyamatos x 6)" képletet találtam ami egy Z573M-csőre vonatkozik, gondolom , hogy a 6 azért 6 mert 6 cső van abban a kapcsolásban. Ahogy én láttam az adatlapom 12mA-t vesz fel a cső max.(ez gondolom Digitenként). Gyors számolás után 180V 15K -> 2W egy 3W-os ellenállást néztem. De kezdek bizonytalan lenni abban az értelemben hogy jol számoltam-e. MErt ezt még a "képlet" megtalálása előtt számoltam és ezzel az égési feszültséggel nem nagyon tudok azonosulni az adatlapomból. Mivel itt még Bias feszültségek is vannak az élet nem annyira egyszerű :/ Köszönettel Balázs A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2014
Szia! Nem tudom, hogy milyen a kapcsolásod, de ha multiplexelve hajtod akkor inkább 10k kellene, különben leképzelhető, hogy nem lesz elég a fényerő. Ha simán hajtod akkor jó lehet a 15k is. De nem annyira kritikus ez. Egyébként jó minőségű esetleg adatlappal is rendelkező ellenállásból amiben le van írva, hogy mekkora feszültséget bír, elég lehet 1W is.
Szia, a korábban mellékeltem neked az adatlapot amiben ott a grafikon az anódfesz meghatározására. Valamint egy példakapcsolást is mellékeltem, abban még az anódellenállás értéke is látszik 3,5k 1/2w nézd meg. Szerintem ajánlatos ennél a csőnél betartani amit az adatlap ír és nem a nixis ökölszabályt használni. Az értékeket a meghajtó impulzus ideje függvényében kell meghatározni (150-500us) tartományban ajánlott. 70Hz frissítési frekvenciát ajánl a vibrálásmentes kijelzéshez. A tizedespontokhoz +10k ellenállást ír elő.
Ez egy pandicon. Nem egyszerű nixicsöves kapcsolás, mert a 8 digit egy gáztérben van .
Scooty köszönöm gyors válaszod , igen bogarásztam, a mellékelt kapcsolásban sem nagyon bízok ezért akartam mindenet ujraszámolni.
Multiplexelve szeretném használni. Mert az adatlap azért nem annyira egyértelmű. A végén pl az utolsó 3 ábra sem teljesen evidens. Mivel ritka egy darab ezért pontosan szeretném beállítani minden értékét. Pl 7. oldal ha a Katód oldali feszültség 90V( Vkk ) és a max árfolyó áramot 10mA-ra korlátozzuk (Iap) akkor a Ikk 2.1mA De mi az Ikk ? Katód terhelése amikor csak a Bias-okon folyik az áram? Rajz szerint Vaoff-t is limitálni kell, azt próbálom most megfejteni? Ugy gonodlom,hogy ez lehet az az érték ami nekem kell. Most eddig itt járok a számolások után. Sajnos nehéz kibogarászni hogy mennyi is az üzemi feszültsége. Persze összelehten dobni úgy , hogy 190V 3.5K screen 105V Vkk 100V Vaoff 115. De nem hiszem hogy a legpontosabb lenne. Amit eddig sikerült "kukáznom az adatlapból": Vcc->170V előtéellen hozzá 2.5K Vkk 100V Vaoff 115V Ellenállás kérdéses. screen 105V Ellenállás kérdéses. Balázs
Szurkolok, mert gyönyörű cső, remélem viszontlátom Tőled valami szép órában, vagy műszerben.
Egy gyors matekot most eszközölök mert ezek a idő intervallumok sehogy nem jönnek ki nekem.
1 sec 1 Hz -> 70Hz => 0,01428sec -> 142,ms ami kicsit bőven távol áll a 150-500us-től ahhoz még jön 3 nulla.
Úgy gondolom, hogy a következő értékek lesznek megfelelőek:
Vcc-> 190V 2.6K és melegedni se fog. elvileg igy 8mA lesz Üzemi fesz elvileg akkor 169,1V Vkk 100V Screen 105V -> az ide illőt sem. Vaoff 115V -> az ide illő ellenálást még nem tudom.
A 70Hz -el (ami a minimum!) nekem nem ez jött ki, 14,28 ms ,de azt még osztani kéne 14-el ami egy katódra eső időtartam, mert az adatlap a 14 digites csőé, kb. 1000 us nem optimális, de nagyságrendileg nem eltérő.Az a kapcsolás pedig ehhez a csőhöz készült.
Igen igen igazad van. De az enyém is 8 Digites csak a 1206-sak csak 8asok.
Ez a pí értéke
Tudom, azért írtam, hogy a példakapcsolás a 8 digiteshez készült és működik, ezért gondolom, hogy alpul lehet venni az ott szereplő értékeket.
Egy kérdés, kedves kollégák:
Megkopott nixie cső festését mivel lehetne pótolni, lehetőleg piros érdekel, mivel az általam használt csőben higanygőz is van, ezért a lekopott "pucér" üvegen keresztül lilás köd van a számok körül. (Ugye ez a higanygőz miatt van, ami az élettartamot hivatott szolgálni.) Ezt a "lilás ködöt" szűrte ki az eredeti festék. No de ugye sajnos ez el/le kopott szinte teljesen. (Valaki biztosan vízzel törölgette... Vízzel oldható a piros festék a cső üveg burkolatáról. Szóval szeretném pótolni a piros festést, és keresem az ideális megoldást. Kérem, hogy akinek volt hasonló tapasztalata, legen kedves ossza meg velem a tudását. Hálásan köszönöm, kedves kollégák.
Lámpalakk sajnos a piros elég bordós beütésű, viszont van belőle narancssárga is, a kettőből szerintem kikeverhető egy piros szín. (És kapni is lehet)
Sziasztok!
Segítséget kérnék nixie csöves órával kapcsolatban. van 8 db z573m vörös csövem. egykori Metripond gyártmányú mérleg kijelző volt. Kibontás előtt a készüléket beindítottam, a csövek jók. Szeretnék megpróbálkozni óra építésével, és mivel az első alkalom lesz hogy ilyesmibe fogok előtte tanácsokat és véleményeket szeretnék kérni, kinek milyen tapasztalatai vannak. 2 db órát szeretnék kihozni belőle tehát 4-4 cső állna rendelkezésre. megvan a hozzájuk tartozó 8 db 7414-es ic-is. nagy szükségem lenne kapcsolási rajzra. A segítségeteket előre is köszönöm.
A cikkek között találsz többet is. Használd a keresőt!
Sziasztok!
Találtam egy régi számológépet. Kérdésem, hogy tudok-e órát építeni a benne lévő csövekből? a számológépről a fotó a sajátom, a csövekről képet innen mentettem, de ilyesmi csövek vannak benne, de mintha nem lennének ekkora szívó csonkjaik. A kép hsz-ére adott válasz szerint VFD és nem NIXE csövek. Melyikhez könnyebb meghajtást építeni?
Hogyne tudnál, szép mini vfd csövek (NEC LD8035) . Csak kell hozzá majd nagyító is. Egy változata.
Klassz masina!
Nem kell hozzá nagyító, mert mellettem lesz az éjjeliszekrényen, így elég közel ahhoz, hogy le olvasható legyen.
Régen nekem se kellett... Bővebben: Link
Hú, ebben van valami olyan doksi, amiből lehet nyákot készíteni?
Google fordtó, ha zavar a sok kocka. De a csatolmányokban minden ott van, a nyákterv, elvi rajz stb. is.
Nos képet a nyákról találtam, de 1:1-es fólia képet nem. De a fotó is jó, abból megtudom rajzolni. 13 cső van a számológépben és ma sikerült beüzemelni is!
Úgy látom a csöveken kívül és a az ellenálláshálón kívül nem tudok mást felhasználni belőle. Ez a kép már a sajátom.
Az egyik gifben ott a panelterv (nyákrajz) a másik gifben a pontos mérete a panelnek, hogy milyen méretben kell kinyomtatni a másik gifet. (76,2x76,2 mm)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |