Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok,
Segítségre lenne szükségem. Adott egy TUR-2 es varrógép pedál ami egyik pillanatról a másikra full fordulaton hajtja a gépet Úgy hogy hozzá sem érek. Szétszedtem van benne egy kondi ami kipúposodott ill egy tekercs alatta. Kérdésem az lenne a konditól lehet ez a "rövidzár" illetve tudja valaki hogy kell-e bele illetve helyettesíthető -e valami más kodival? Köszönöm a segítséget.
Szedd ki a kondikat, és nézd meg az értéküket. (elvileg rá van írva.) Mind a kettőt érdemes cserélni. Nagyobb feszültségtűrésű lehet, alacsonyabb semmiképp.
Régen szereltem egy TUR-2 gép pedált, abban a két fehér rúd szénkorongokból összerakott ellenállás volt. A motor előtét ellenállása. Minél nagyobb erővel nyomták a pedált annál jobban összenyomták a rúdban a korongok érintkezési felületeit, kisebb lett az ellenállás, gyorsabb motorfordulat. Gyanítom ez is úgy működhet. Meg kell nézni hogy rendben mozog-e a mechanizmus, valahol itt lehet a bibi.
A szénkorongok rendben vannak...2db 1 mm-es volt csak törött benne azt kivettem....
Kondit hol kapok én szombaton??
Sziasztok. Trimmer kondenzátorok tetején szokott lenni egy ezüstszínű sáv. Az mit jelent?
Bővebben: Link
Az a vezető réteg, az egyik fegyverzet ezeknél a típusoknál.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2015
Köszi! Akkor ezek után, nem igazán értem, hogy mit jelent ez a dolog: "Vigyázz, mert egy kerámiatrimer hangolási tartománya az ezüstözött zónára 90 fokkal van!" Most akkor hogy kell beállítani?
Pofátlan módon megkérdezek még egyszer valamit, amit az oldal tetején már kérdeztem, de le szeretném adni a rendelést.
A hangkártya kimenetét sztereo potira szeretném kötni, onnan megy majd az erősítőre. Hány K-s potit kell vennem? Én 10-50K körül tippelem a 0 tudásom alapján...
Szia!
Az a narancs színű kondi ment át zárlatba. Esetemben látványosan megolvadt, felfúvódott. Szervizes tanácsára nem cseréltem, csak kivágtam a helyéről és megjavult a pedál. A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2015
Én úgy tudom, hogy az a része a fegyverzet, soknál ez a réteg össze van forrasztva a csavarral. Sok hiba adódott belőle, mert eltörött a forrasztás és kontakthibás lett a trimmer kondenzátor. Ha véletlenül nem jól tudom akkor elnézést, sajnos nincs műszerem, hogy rámérjek.
Sziasztok!
Van valakinek ötlete, hogy hogyan lehetne egyszerűen megoldani, hogy a 4 pines CPU csatiról levett PWM jellel szabályozzam a venti fordulatszámát? Tehát 4pin to 3 pin átalakító kéne, ami szabályoz. Valami tranyós elképzelésem van, de pontosan hogy is nézne ez ki?
50 k ohm jó lehet.
Pontos értékhez ismerni kéne a konkrét előerősítő kimeneti, valamint az utána következő végerősítő bemeneti impedanciáját, de gondolom erről gőzöd sincs
Üdv!
Szerintem ez jó lehet. A FET típúsa nem kritikus szerintem.
Elnézést valóban be kellett volna linkelni. Tehát a forgó kapcsoló "a nem érintkező" pillanatát lehetne egy kis ellenállással tompítani? Lerajzoltam. Illetve gondolom az átkapcsolnál némi "zaj" keletkezik (?). Esetleg ezt érdemes lenne megszűrni? Az alkatrész értékeket ne nézd "csak" odaraktam.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2015
Szia! Ha kidobod belőle az R2-t, és ha nem lesz terhelés az átkapcsoláskor akkor semmi gond, működni fog. Átkapcsolásnál nem "zaj" lesz, hanem a bemenő feszültség (táp-1,2V) fog megjelenni.
Ez egy érzékenyebb alkatrészt hazavághat. Mint már leírták előttem, ez poti esetében nem fordulhat elő. A potmétert is be lehet skálázni, hogy tudd a kimenet feszültségét. A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2015
Megint csak elvileg igen, de az R2 értéke egy jó kérdés. Talán a legjobb az lenne, ha a max. kimenő feszültséghez tartozó érték lenne, mert ugye a többi ellenállás majd ezzel párhuzamosan kötődik, így ennél az értéknél minden más variáció értéke kisebb lesz!
Hello! Vázlatosan "lerajzoltam", hátha így érthetőbb.
- A felső ezüstözött fegyverzet a sárga, ez mozog a csavar tekergetésével. - A tárcsa alatt is van álló fegyverzet, ezt pirossal jelöltem. - A kapacitást a két felület egymást fedő része adja, ezt a területet jelöltem a lilával. - Legnagyobb kapacitás akkor van, mikor a sárga teljesen fedi a piros területét. Legkisebb pedig akkor mikor egyáltalán nem fedi. - Az ábrán látható a három láb. A két szemben lévő kapcsolatban van a felső felülettel és természetesen a csavarral. Ezt szoktuk a "hideg pontra" (pld. GND-re) kötni ha erre mód van a kapcsolásban. A kettő szemközti lábra merőlegesen van kivezetve az álló fegyverzet. (Kis résen benézve látható is a forrasztás.) - Természetesen a trimmerkondit teljesen kitekerve is van alapkapacitása, ezért szokták pld. úgy megjelölni, hogy 5..20pF.
Viszont ha ezt meglesed, itt nem szakad meg az áramkör, akárhova kapcsolgatsz, én inkább így csinálnám, és ráadásul az értékek is könnyebben számolhatóak:
Akkor ezt is kipróbálom a jövőhéten Majd megírom mi lett a vége
Egyébként attól kattantam erre rá, hogy láttam egy régi orosz tápot még az 50-es évekből és az volt egy forgókapcsolóval megoldva.
Kipróbálom mind a két verziót. Először úgyis beállítom a kívánt állást és csak utána terhelem. Apropó némi zárlatvédelem, vagy áramkorlát nem lenne tanácsos?
Szia!
Ez tetszetős, de csak tranyóm van jelenleg itthon, ahhoz milyen kelllene?
47 k Ohm vagy 50 k Ohm értékűt vegyél, az teljesen jó lesz!
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2015
Sziasztok! DB3 diac bekötési iránya mindegy? A tokon csak szöveg van...
Mivel szimmetrikus jószág, mindegy. Amúgy is váltófeszültséget kapcsol mindkét félperiódusban.
Már mindegy mert beforrasztottam. De én is úgy gondoltam, mert a rajzjele ide oda dióda volt egymás mellett
Köszi.
Érdemes megnézni az adatlapján a karakterisztikáját. Úgy kapcsol, hogy ha a sarkain a feszültség eléri azt a harmincegynéhány voltot pluszban, és minuszban is, akkor "átüt", azaz vezetővé válik. Ha az átfolyó áramot a külső alkatrészek a megengedhetőre korlátozzák, akkor semmi baja nem lesz. Ha mégsem, akkor cserélni kell a triakkal együtt.
Sziasztok! Tudna valaki adni egy olyan képletet az aszinkron motor teljesítményére, amiben szerepel a frekvencia is. Ha egy motor 50Hz-en megy akor pl. 0.25W-os ha 60Hz-n akkor meg 0.3W-os a leadott teljesítmény. A hálózatból felvett az gyök3*U*I*cosfi de ebben nem szerepel frekvencia....?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |