Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tekercs induktivitás kiszámítása
Szia! Köszönöm az eligazítást!, meg próbálok keresni valami programot magamnak akkor.
Sikerült találnom egy számomra megfelelő programot, csak nem értem a következőket a programban ami a kis táblázatokban van. Mit jelentenek a következő szavak?- Wire Gauge, Turns per Layer, Number of Layers, Coil outer Diameter(D), Wire Diameter, Wire lenght.
Idézet: „Wire Gauge, Turns per Layer, Number of Layers, Coil outer Diameter(D), Wire Diameter, Wire lenght.” Huzal méret (amerikai, AWG), menet/réteg, rétegek száma, tekercs külső átmérője, huzal átmérő, huzal hossz. A huzal méret, és a huzal átmérő összefügg egymással, táblázatból nézheted ki. A többi méretet neked kell kiszámolnod.
Szia! Köszönöm a segítséget!
Van még egy kérdésem, a programban található egy kis táblázat amire rá kattintok és elő jönnek 1-tol egészen 45-ig a számok, pucuka fórumtárs szerint huzal méretet jelent az AWG, a kérdésem az volna hogy az 1-es szám az 1mm-es drótnak számítana?, a 45-os szám pedig 0,045mm-es drótnak?, vagy hogy kell értelmezni azt a táblázatot, mert nem értem!, egy kis segítség még jól jönne most. Köszönöm!.
A számolósban lehet jelölni, hogy mm-ben legyen.
Köszönöm szépen, így már teljesen világos minden!
Sziasztok! Elkezdtem keresgélni egy induktivitás számoló programot, de gondoltam, hátha lefutotta valaki már ezeket a köröket. A feladat voltaképpen egyszerű. 2cm max átmérőjű lehet a tekercs, kb 0.1mm rézvezetékből. 2cm lehet a tekercs maximális hossza. 1:10 arányú soros tekercset szeretnék kialakítani vasmagra. 240V/24V leosztás a terv. Tulajdonképpen lehetne trafó is, de nem szükséges a leválasztás, azért gondoltam erre a megoldásra - no és a helyszűke miatt. A teljesítmény 15W. Kivitelezhető szerintetek?
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2014
Szia, ha a frekvenciát nem határozod meg, akkor lehet , 50Hz-en maradva, ahogy a gyakorlatot figyelem, igencsak "túlfeszített" a feladat.
Szia! Akkor vázolom a lényeget: Van 86db GU10-es LED fényforrásom 5x3W (legalábbis ez van megadva adatként). Fényerőben tudják is, de az élettartamuk messze elmarad az elvárttól és attól amit kifizettem érte. Most van már jópár 20-30db hibás fényforrásom. LED-eket rendeltem hozzá, de a sima csere nem segít, mert a driverek is tönkrementek. Néztem kapacitív osztós megoldást, gondolkodtam 24V-os rendszerfeszültségre átalakításon, de egyik megoldás sem túl olcsó - vagy nem jó igazán. Egyedül trafó jöhetne szóba - az eredeti is trafós megoldás, de próbálok jobbat kigondolni - persze lehet, hogy nem sikerül. Arra gondoltam, hogy induktív osztóval még nem láttam megoldani, pedig akár lehetne is. Gyakorlatilag 24V-on kellene max 750mA. Azért nem kell trafó, mert nem szükséges a leválasztás. Mellékelek egy ábrát, ami nyilván hibás, de a lényeg rajta van, mire gondoltam.
Ennek ilyen formában nem sok értelme van. Ez így egy terhelt osztó, és semmi értelme az osztó áramát 10 -szer nagyobbra választani, hogy a terhelő áram ne terheljen.
Ahogy a kondinál, itt is teljesen megfelel az előtét impedancia, mert az osztó alsó tagja maga a terhelés. Csakhogy sokkal egyszerűbb egy kondenzátoros megoldás, mint egy induktív. A kondenzátornál lényegében a hasznos terhelő áram a valós, míg egy induktivitásnak a veszteségei miatt saját valós fogyasztása is van.
Sziasztok! Hátha jár erre valaki.
Felvetődött egy olyan kérdés,megoldásra váró feladat,hogy: Adott egy Lemezelt EI vasmag ,ezen X induktivitású tekercs 1,2mm huzalból. Ezt a tekercset szeretném elkészíteni vastagabb (1,6 1,8 mm) huzalból.Kilemezelt állapotban a tekercs induktivitása nyilván kisebb. Újratekercselve vastagabb huzallal ugyanolyan induktivitásúra mint a kilemezelt állapot, majd visszalemezelve ,ugyanakkora lesz az induktivitás mint a kiinduló állapot?
Szia.
A tekercstesten lévő menetek száma a lényeg, illetve az, hogy a vasmag ablakában elfér-e a vastagabb huzalból a kívánt menet mennyisége. Ez esetben is, a menetszám függvénye a induktivitás, no persze, ha vissza tudod úgy lemezelni, hogy a légrés se növekedjen...
Szia!
Még kettő ötlet: 1. Gondolom azért akarod vastagabból megtekerni, hogy az áramterhelhetőségét növeld. Nagyobb áramnál azonban a vas telítésbe mehet. Ilyen esetben érdemes újraméretezni, hogy mekkora légrés és menetszám emelésre van szükség, és tényelegesen elfér-e. 2. Ha csak a veszteséget, a tekercs hőmérsékletét szeretnéd csökkenteni, nagyobb méreteknél lehet szellőző réseket a tekercselésben elhelyezni, ami szintén az alacsonyabb hőmérsékletet eredményez. A tekercs azon részébe, ami nem a vasban fut, hanem azon kívül, a teljes huzal köteg vastagságot távtartókkal néhány részre szét lehet bontani. Az így kialakított rések a szellőző csatornák.
Köszi Doki ésPeter! Ez egy jó nagy duhonc mélyláda hangváltó tekercs lenne 300W 8 ohm hangszóróval.Tudom jobb itt már aktív hangváltózni, dehát ez a kérés merült föl hogy passzív váltó kell. Kaposvári 400VA -os trafó vasára lenne tekercselve. Fontos a légréses lemezelés ? Tehát egyoldalt E másikvégén az I elemek , A találkozásnál néhány tized szigetelő?
Ácsi. Hangvaltóba nemigen szokás vasmagos tekercset tenni pont a torzítás miatt, de nem is kell oda akkora induktivitás, hogy kelljen a vas. A méretek se kritikusak, mert egy 300 W -os hangsugárzóban azért akad hely bőven. A huzalátmérőnek persze vastagnak kell lennie, hogy minél kisebb veszteséggel vigye át a 300 W -hoz tartozó áramot, de nem a hangváltónak kell eldisszipálni a 300 W -ot, mert mi jut akkor a hangszóróra.
Talán ezzel kellett volna kezdeni, mert ahogy látom, mindenki egy (hálózati, kimenő) trafóra gondolt. Bővebb információt esetleg a hangváltós topikban is találsz. A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2014
Bővebben: Link Elvileg ha nem telítődik a vas akkor minimális a torzítás. 150-200Hz környéke
Értem én, de a torzítása a vasmagosnak kicsi, a légmagosnak nincs. 15 mH nem egy egetverő méretű tekercs légmagos kivitelben sem. Az 1,8 mm -es pedig azért elég nagy áramot bír, nem hiszem, hogy vastagabbra szükséged lenne.
Számolgattam különböző progikkal, csak úgy tájékozódásképpen, 20mm tekercs szélesség, 10 cm tekercsátmérő esetén 157 mnet adott 15,0116 mH -t. Persze finomítani kell a méretezést a huzalvastagság figyelembevételével, de meg lehet oldani szerintem vasmagos mélkül is. Amúgy is lesznek nehézségeid a szétszerelésnél, mert ahogy nézem, vákum impregnálva van. A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2014
Üdv! Szeretnék egy passzív tekercset készíteni mélysugárzóhoz.Adatai: 7.8 ohm, 250 w terhelhetőség,1.06 mH. Namármost légmagos tekercsre gondoltam,ez rendben is van adott egy műanyag (csévetest) erre szeretnék tekerni egy transzformátorból lebontott huzallal.
Kérdésem az lenne mi alapján számoljam ki a menetszámot? Mi az amiből kiindulhatok?
Helló.
Az oldalon van a segédprogramok között légmagos tekercs számoló is. Próbáltad?Bővebben: Link
Igen próbáltam,konkrétan azt nem értem hogy hány mH t kell kihozni a tekercsből.
Maga a hangsugárzót megmértem műszerrel az 1.06mH lett. Ennyire kell tekerjem a légmagos tekercset is?
Értem, el kell szomorítsak, ez nem így működik. Én félreértettelek, hittem azt, hogy a tekercs adatai kellenek, amihez adott az induktivitása 1.06mH, mert ennek a megvalósításában segítene ez a program. De a hangváltó tekercs méretezéséhez ennél jóval több kell. Sok mérés, és számítás. Keress a keresővel egy hangváltós topikot itt HE-n, ott biztos segítenek ebben.
Az induktivitás felhasználható-e pozitív visszacsatolásra? Amatőr kísérletező vagyok. Mellékeltem erről egy fantázia rajzot, mely a következőt mutatja: bekapcsoláskor az elemről hirtelen (rövid időre és minimális ellenálláson) nagy feszültség és áramerősség megy a tekercsbe, melynek minél nagyobb lenne az induktivitása. S mivel az önindukciós feszültség "negatív" (ellenkező irányú) így jóval nagyobb feszültség kezd visszafele menni, viszont a diódák kialakításának köszönhetően nem az elem fele, hanem vagy a piros fogyasztó fele megy kigyújtva azt egy pillanatra (piros), vagy pedig visszacsatolódik az elemhez (zöld). Kérdés, hogy ha visszakerül és újra eléri a tekercset, akkor vajon mi fog történni? Egyre nagyobb feszültségű lesz, míg el nem éri azt a szintet, ahol túl kicsi lesz az áramerősség és csillapodik? Kondenzátorok kisütésével viszont a feszültségből nagy áramerősséget csinálhatnánk... így lehetséges-e olyan kialakítás, mellyel egyre nagyobb feszültséget és áramot (ön)indukálunk az áramkörben, bár egyre kisebb időtartamokra, amíg szét nem esik az egész?
Sziasztok!
Valaki el tudná magyarázni hogyan tudom kiszámítani egy toroid tekercs mágneses indukcióját? A segítséget előre is köszönöm!
Nagyjából sehogy. Ahhoz ismerni kellene a vasanyag μ-jét, ennek hiányában rutinból felveszik az indukciót 1, 1,5 T közé.
Egy kis tanulnivaló: Bővebben: LinkBővebben: Link
Köszönöm a válaszodat, de engem igazából egy képlet érdekelt volna. Én is hibáztam de elmondom inkább az adatokat:
N=100 I=200mA μr=1200Vs/Am a belső körgyűrű átmérője 20mm, a külsőé pedig 30mm.
Az az egy képlet is benne van a dokumentumban.
Térerősség a vasban: H= B/μ, Α vasra jutó gerjesztés: Θ=H*l (l a vasban az erővonalhossz, toroidmál a közepes átmérőből számolt kerület) Gerjesztés: Θ= N*I (menetszám, áram)
Engem pont a B kiszámítása érdekelne az előzőekben megadott adatokból, és én nem találom abban amit küldtél.
Idők közben találtam egy ilyet.
Már csak annyira lennék kíváncsi, hogy ebben a képletben a 2Rk az mi lenne pontosan? |
Bejelentkezés
Hirdetés |