Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   78 / 119
(#) pittti válasza Balu12 hozzászólására (») Márc 15, 2015 /

Idézet:
„Az bisztos hogy a csere jobbá tenné a táp hűtését...”

Jobban belegondolva, ez egyáltalán nem biztos. Ugyanis ezeknél a tápoknál a ventillátort egy külön elektronika vezérli (általában egy, a hűtőbordára ragasztott termisztor hőfoka alapján). Tehát az elektronika egy előre beállított hőmérsékletet igyekszik tartani, ezáltal a nagyobb légszállítású ventillátor alacsonyabb fordulaton fog dolgozni. Nagyobb terhelés (erősebb melegedés) esetén biztosan előnyös, hiszen így bőven van hűtési tartalék.

Átlagos használat mellett viszont sokkal csendesebb lesz.
(#) Balu12 válasza pittti hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Újabb probléma merült fel! Ma leteszteltem a ventit és fekvő helyzetben nem elég halk nekem!
Halk = hangtalan!
Jelenleg már minden passzív a teljesen új! Gépben. Egy darab ház venti ami teljesen hangtalan és a táp ami megzavarja a csendet.
Már a vinyó sem kerreg (ssd)

Szerintetek? Nézegettem a passzív tápokat de nagyon drágák, ettől halkabban nehéz kapni és az is nagyon drága.
(#) pittti válasza Balu12 hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Gondolom úgy tesztelted, hogy 12V-ot adtál rá. Fentebb már írtam, hogy a Corsair elektronikája ezt csak maximum terhelésen fogja ráadni. Átlagos használatnál lényegesen kevesebbet kap, tehát a fordulatszám alacsonyabb - ezáltal csendesebb is lesz.

Volt nálam olyan tápegység (Seasonic), aminél a javítás utáni teszteknél a ventillátor nem indult el! Halálra kerestem a „hibát”, amíg ki nem derült hogy terhelés alatt egy idő múlva beindul, és szépen, emelkedő fordulatszámon dolgozik. Na, ennek sem volt valami erős hangja.

Próbáld meg 6 - 7V körüli feszültségen tesztelni azt a ventillátort, és úgy hallgasd meg!
(#) gernerakos válasza Balu12 hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Ki kell ábrándítsalak, teljesen hangtalan ez szerintem sosem lesz. Legfeljebb a venti forgása lesz hangtalan, de a levegő, amit áramoltat, annak igenis lesz hangja.
(#) steelbird válasza Balu12 hozzászólására (») Márc 17, 2015 /

Szia!
Én amatőr stúdiózásra használom a gépemet, ezért fontos volt, hogy a lehető leghalkabb legyen. Passzív tápra én sem tudtam beruházni, de találtam megfelelő ventilátort hozzá, ezt a 12cm -es Noctua -t.
A tápban is és a procinál is ilyen venti megy, tehát kettő van a gépben.
A vinyó kis zajú tipus, a két venti mellett mégis hallom a forgását és nagy proci terhelésnél a tápban lévő nagyméretű fojtó halk búgását.
A procira először egy Spire CoolGate 11 hűtő került, de az zajos volt, úgyhogy maradt a hűtőblokk és ment arra is egy ilyen Noctua. Érdekessége még, hogy alacsony fordulatú, mégis bírja hűteni a fullra terhelt i7 -es procit a Spire hűtőblokkjával.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2015
(#) aquateam válasza Balu12 hozzászólására (») Márc 17, 2015 /

Én a zajos tápokat úgy szoktam megoldani, hogy 5V-ról hajtom meg a ventit. A 8 cm-es ventik esetében meg is fordítom a ventit, hogy kinti hűvösebb levegőt nyomja a bordákra. A "jobb lesz a táp hűtése" -n mit kell érteni? Úgy érzed nem elég hűvös? Ha ez nem így van, kár ezzel foglalkozni. Az 5 voltot leveszed valamelyik piros-fekete párosról és összekötöd a venti pros- feketével. Nem fog leégni nyugodt lehetsz!
(#) saca200 hozzászólása Márc 17, 2015 /

Sziasztok segitséget szeretnék kérni.Van eggy HKC USP-5550-es pc tápom annyi gondom volna vele hogy a 3,3v-os részben leesett a fesz 2,6-ra a számitogép biosa már nem tolerálja ezt.Azt szeretném kérdezni mi lehet a hiba forrása?Egyébként a többi fesz rendbe van.Kondik cserélve ujjra de a hiba még mindig fennáll és halk cicergés hallatszik egyébként elindul nem tilt!!!!
(#) steelbird válasza saca200 hozzászólására (») Márc 17, 2015 /

Szia!
Próbálj bele egy másik tápot (haver, szomszéd, stb... gépéből), akkor egyből kiderül, hogy a táp hibás -e, vagy más.
(#) saca200 válasza steelbird hozzászólására (») Márc 17, 2015 /

Hello azon már tul vagyok most eggy köncsön kért táp van a gépbe tökéletesen üzemel.De szertném a sajátomat megcsinálni!
(#) saca200 válasza saca200 hozzászólására (») Márc 17, 2015 /

A tápot kivettem a gépemből és zöld a feketével összekötve elindul nem tilt.De a 3,3v helyett üres állapotba is csak 2,6v van.
(#) steelbird válasza saca200 hozzászólására (») Márc 17, 2015 /

Ez szerintem még mindig kondi hiba lesz. Azt is cseréld ki, ha nem púpos és nincs kifolyva.
(#) belfi2 válasza saca200 hozzászólására (») Márc 17, 2015 /

Hali!

Nézd meg a 3,3V diódáit.
(#) Balu12 válasza aquateam hozzászólására (») Márc 17, 2015 /

A baj az hogy ez a venti bár hangtalan mikor fektetve van mint ahogy a tápban túl hangos.

Gondolkodom mi legyen mert a hangszintre nem lehet panasz most sem. Csak tudom hogy lehet halkabb ez idegesít picit.
(#) steelbird válasza Balu12 hozzászólására (») Márc 17, 2015 /

Nekem is vízszintesen van a tápban, az alján. De a Noctua így is csendes.
(#) Aang hozzászólása Márc 20, 2015 /

Sziasztok! ATX számítógép tápom tönkrement, ha lehetséges szeretném megjavítani, viszont nem tudom hol kezdjem. Nincs égésnyom, nincsenek puffadt kondik, biztosíték meg egyáltalán nincs is benne. Ha bedugom a konnektorba, a zöld és fekete vezeték közt nincs feszültség, viszont az egyenirányító + és - lábai között 310 voltot mértem. Hol kezdjek vizsgálódni? Köszi előre is a válaszokat.
(#) dave500 válasza Aang hozzászólására (») Márc 20, 2015 /

Szia!
A zöld feketén nem is lesz feszültség, mivel azzal indítod a tápot, azt kell rövidre zárni.
Fekete-lila között mérj, ott 5V-nak kell lennie.
Ha van, akkor köss rá valami fogyasztót (12V-os lámpa, dvd meghajtó, vinyó) és zárd rövidre a fekete-zöldet.
Ha indul, akkor szerintem kondicsere segít!
(#) Ge Lee válasza Aang hozzászólására (») Márc 20, 2015 /

Ahogy írták is, a lilán nézelődj, mert ha nem megy a standby akkor a táp sem fog. Hogy ne legyen benne biztosíték azt kétlem, mert akkor tűzveszélyes. Szokott ilyet művelni a kínai, de nem egy PC táppal.
(#) Aang hozzászólása Márc 22, 2015 /

A lilán is 0V.
kep1
kep2
kep3
kep4
kep5
kep6
Én nem találtam benne biztosítékot. Egyébként kínai igen, nem is merném számítógépbe tenni. Valami ötlet, hogy honnan induljak?
(#) nepster hozzászólása Márc 22, 2015 /

Üdv, segítséget kérnék. Egy FSP ATX-400PNF tápegység javításába fogtam. Pukkanás és füstjelenség közben elszállt benne egy varisztor, a 6.3-as biztosíték és az egyik nagy elektrolit kondit is nullásnak mértem kapacitás mérővel. Csere után a zöld és a fekete összeérintésével a kontroll lámpa kigyullad mérhető a +5Vés a +12V is, a ventilátor csak megdöccen. Ha a zöld-fekete átkötést leveszem akkor leáll a táp. A zöld és a fekete összeérintése után a tápnak bekapcsolva kell maradnia akkor is ha elveszem az átkötést, vagy a tartást máshonnan kapja majd meg?
(#) Signal válasza nepster hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

A tartást az alaplap adja, csak addig üzemel a tápegység, amíg le van zárva testre a zöld vezeték.

Ventilátor döccenése legtöbbször csak a terhelés hiányát jelzi, de akkor le is áll a tápegység, lekapcsol emiatt a védelem.

Van például egy rossz HDD-m, azt rádugom, úgy már el szokott indulni, de nyilván lehet más gond is.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
(#) belfi2 válasza Aang hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

Szia!
Talán az lesz az!

kép.jpg

(#) Signal válasza belfi2 hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

Tényleg, mintha lenne ott valami gyanús, így jobban látszik:
(#) nepster válasza Signal hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

Köszönöm megpróbálom a HDD rákötést is.
(#) belfi2 válasza Signal hozzászólására (») Márc 22, 2015 / 1

Zsugor csőbe van húzva.
(#) Aang válasza belfi2 hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

Megnéztem multiméterrel, vezet. A biztosíték ezek szerint jó.
(#) nepster válasza nepster hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Az ideiglenesen beépített kondival szépen üzemel a táp, kerestem pontosan olyat ami benne volt 200V 820 uF, de csak horror árban találtam itthon. Mindkettőt cserélni kellene mert a másik is púpos már, de a 3000 Ft feletti összeget sokallom darabjáért. Esetleg valahol olcsóbban? Ha nem találok mást akkor kínából is olcsóbban jönne.
(#) kadarist válasza nepster hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Egyértelmű, hogy ilyet a távol-keletről kell beszerezni: Bővebben: Link.
(#) Aang hozzászólása Márc 24, 2015 /

Lényeg a lényeg, a biztosíték nincs megszakadva, a kondikon nincs szemmel látható sérülés. Hol kezdjek nézelődni?
(#) belfi2 hozzászólása Márc 25, 2015 /

Sziasztok!
Most én kérek egy kis útba igazítást.Hozzám került egy Compaq pdp116p 24 tűs táp. Ha a lapra felteszem indul, jók a feszültségek. (A lap kuka) viszont lap nélkül nem bírom beindítani. Van rajta egy fan vezérlési csatlakozás de hogy hogy indul fogalmam sincs. Kerestem a neten de csak a hagyományos ATX táp indítása van fenn de azzal nem megy . Ha valaki tudja miként lehet szóra bírni írja már meg . Köszi.
(#) belfi2 válasza Aang hozzászólására (») Márc 25, 2015 /

Hogy nincs sérülés az egy dolog. mérni kell. Diódák tranzisztorok. Lehet hogy csak kapacitás vesztett a kondi és az nem mindíg látszik.
Következő: »»   78 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem