Fórum témák
» Több friss téma |
Hello
Volna egy problemam a mach3 bealitasaival. Vettem egy 1 tengejes vezerlot tb6560 nal, a mach3 balitotam egyenlore csak az x tengelyt mert csak egy vezerlom van, de a motor csak X+ irnyba forog X- iranyba nem. Mi lehet a problema? Jart mar valaki igy? A vezerlorol tettem fel kepet Segitsegeteket eloreis koszonom.
Nagyon nagy valószínűséggel a dir jel nem működik. Készits egy bekötési vázlatot - ahogy Köbzoli mondta is - Akkor rögtön tudunk segíteni.
Hello
Teszek fel kepet es elmagyarazom. Az "enable" bemenetre 5 volt megy egy 10k elenalason keresztul. A "Pul"kapja a step jelet a "dir"kapja a dir jelet A "+" kapja a plus 5 voltot. Mikozben a motor forog +x iranyba a "run ledd" vilagit -x iranyba a "run led" nem gyulad meg.
A pc és a meghajtó közé kellene egy illesztő. Illetve biztos, hogy a jel azon a pin-én jön ahova bekötötted?
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2015
Hello
Nagyon szepen koszonom a segitsegeteket mukodik a vezerlo. A hiba a bealitasoknal volt, nalam az x tengelyen a DIR es a STEP activ low pirosal kellegyen kipipalva , a vezerlon az enable bemenetelre meg nem kel rakotni az elenalast. Nagyon szepen koszonom a segitsegeteket es szeretnek elnezest kerni a figyelmetlemsegemert.
Sziasztok!
A L297-es IC milyen tranzisztorokat képes meghajtani közvetlenül? Azt szeretném, hogy olcsó és univerzális legyen, nagy fesz, nagy áram. Milyet javasolnátok? A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2015
Idézet: „Azt szeretném, hogy olcsó és univerzális legyen, nagy fesz, nagy áram.” Akkor már inkább valamilyen FET-et kellene, mint tranzisztort.
Szia!
Az lehet, hogy az L297 olcsó, és fillérekért hozzá lehet jutni nagy áramú félvezetőkhöz, viszont van hátulütője is a dolognak. Az említett IC csak az egész ill. a fél lépést támogatja. Kezdetben úgy gondoltam, hogy az egész lépés is elegendő lesz, viszont a próbák során kiderült, hogy növelve a mikro lépések finomságát egyre csendesebben és egyenletesebben jártak a léptető motorok.
És sokkal pontosabban is! Ugyan picit szinuszos lesz a valóban beállított pozíció, de a kívánthoz képest még így is sokkal közelebb lesz, mint egyébként.
Pl. egy IRFZ44N vagy egy IRF 840-es megfelelne? Picit hiányosak a FET-es ismereteim, azt tudom, hogy feszültségvezérelt. De az L297-esből elvileg olyan 4-5V feszültség jön ki, és ha jól látom, csak pár miniamperrel lehet terhelni. Meg tudja hajtani normálisan valamelyik FET-et, melyik lenne a legalkalmasabb?
Esetleg, akkor az L297-es helyett, tudnátok mást is ajánlani? Most csak pici motorjaim vannak próbaként, de mondjuk egy komolyabb 2-3Nm-es motort is később jó lenne, ha meg tudna hajtani.
Ha ilyen alacsony a feszültség akkor inkább az IRL szériából kellene keresgélni, azok már ilyen kis feszültségen is kinyitnak. Mondjuk az IRL540 jó választás lehet.
De kicsit továbbgondolva a dolgot, ha csak nem az építés örömérét akarsz meghajtót építeni akkor nem is érdemes. A TB6600 vezérlő 50V-os és 5A-t tud max 200kHz-en, 1/16-os mikrolépéssel. Ez az amatőröknek több mint elég! Én nemrég rendeltem 4 db-ot. Szállítással együtt volt 15k az ára.Ennyiből biztos nem hozod ki a hasonló paraméterű meghajtót házilag sem...
Sziasztok!
Nem jövök rá, hogy az Aspire ben készítek egy 22x7 mm es furatot. A pocket ben méretezem. A marószár méretét jól adom meg, és a végtermék átmérőben 1 mm el kisebb. Az ötödik furatot próbálom és mindegyik kisebb. A CNCUSB controllert használom. Bénázok?? ![]()
Csatoltam egy képet a pdf ben.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2015
Szerintem próbálj meg egy hasonló méretű négyzetet kimarni most. Ellenőrizd, hogy azt is elrontja-e.
Szia! Rendben, mindjárt csinálom. Aluminiumba próbáltam tegnap, most reggel mondom kipróbálom fán is, detto. Indikátorórát rádobtam, az a USB controller szerint lépi le 0.01 mm re amit kiír. Az 5mm golyósorsómnál és az 1/16 motormeghajtó beállítása 640 es értéken van, az biztos jó. Gyártok egy négyzetet és jövök.
Sajnos a kockában is 1 mm az eltérés.
Akkor most fúrj egy furatot a maróddal tisztán csak a Z irányban. Kiderül, hogy tényleg 4mm-e az átmérője.
Ha nem ez a gond, akkor most marj egy fele akkora négyzetet és nézd meg mekkora a hiba.
Csináltam a 4 mm maróval kézielőtolással egy 10 mm mély furatot. A sima új 4 mm fúróm szára szépen passzol bele. Közben méricskéltem, illetve csináltam még pár kockát egymás mellé. + egy 220x6 mm hornyot, hogy hátha kiderül valami. Minden marásnál 0.5 mm azaz előbb írt 1 mm. Szóval a 220mm is csak 219.5 mm, 6 hozzá tartozó 6 mm es nút szélessége is kisebb.
![]()
Hmm, tehát mindegyiknél azonos a hiba. Nem kapcsoltál be véletlenül a CAM programodban ráhagyást? Gyakori, hogy szükséges hisz sokszor más szerszámot használnak a nagyoláshoz és mást a végmaráshoz.
Szia!
Mentsd már el az aspirében készült file-t és küldd már át léci. Több szem többet lát.
Computer Aided Manufacturing. Nálad ez az Aspire.
Mi a helyzet? Esetleg sikerült valamit kitalálni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |