Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm a gyors választ! Egy ilyen gyári szenzort lehetne úgy használni, hogy nem a vízfelszín alatt pár centivel van hanem felette (nem kéne vízmentesre cserélni az ultrahangos adó-vevőket)? Vagy így összezavarnák a vízfelszínről visszaverődő hullámok? A halradoarokban nemtudom hogy oldják meg, hogy nem zavarja a műanyag tokozás... Vajon egy ILYEN is ultrahangos elven működik? Ezt miért nem zavarja a szonár műanyag tokozása?
Mindent összezavarna a vízfelület. Ez is ultrahangos, és "kispórolták" belőle a vezetéket a kijelző éa a szenzor közül...
Nem láttam ilyent közelről, de valószínűleg a tokozás maga a sugárzó felület, legalábbis fizikai kapcsolatban van vele. A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2015
Egy HC-SR04-t már beis szereztem a mellettem ülő kollégától felkapott termék, most vadászohatok rá valami vízálló adót/vevőt.
Üdv! Fòlia kondik èrtèkèről tudna nekem valaki egy táblázatot mutatni, hogy mikènt alakul az èrtèk? Köszi!
Közben kaptam olyan infót is, hogy ez a HC-SR04 használható vízmélység mérésre is, egy nagyon vékony falú dobozba (pl vajasdoboz) beletehető és így már a víz felszíne alá meríthetem.
Ez jó ötlet, mindenképpen érdemes kipróbálni. Spóroltál nekem 12$-t!
Gondolom ennyi lett volna a vízálló tokozású ultrahangos adó/vevő páros?
Üdv!
Ha egy IRLML 2803 TR FET source lábára 12V-ot, a gate lábára 5V-ot kötök, akkor a drain lábán miért nem 12V feszültség jelenik meg? (Nekem konkrétan 5.9V)
Sziasztok!
Tudna segíteni valaki , gitározás közben az erősítőnek van egy kis alapzúgása nem nagyon de zavaró ,ha megfogom dugó fémes részét egyből csen lesz így lenne jó ,hogyan oldható meg ez a probléma?
Mert N típusú FET, ráadásul a S-D dióda vezet ilyenkor.
Hát ebből sokat nem értettem, de majd igyekszem utánanézni.
Hogyan oldható meg (milyen FET-tel, vagy tranzisztorral) az, hogy kb 100mA-es, 5V-os jellel kapcsoljak be 12V-ot?
Nézd meg ezt: Bővebben: Link.
Árnyékolási, vagy földelési hiányosság lehet.
P-FET-tel szokták, de ha már SMD esetleg FDC6324L.
Sziasztok!
Erősítők építésénél miért kell előerősítés ha műveleti erősítővel szinte bármekkorát lehet erősíteni? Ha van pl: egy 1mV -os (hang) szinusz jelem, és a kimenetre 10V-ra szeretném erősíteni ami egy 4 Ohm -os hangszóróra menne, akkor egy műveleti erősítővel erősítek 10000 szerest és ott van a 10V és 25W-on szól a hangszóró. Ezt így nem lehet?
Szia! A torzítás csökkentése érdekében szorosabban csatolunk vissza, ez indokolja a több egymást követő fokozatot.
Mert a műveleti erősítő csak feszültségből tud nagyot erősíteni, de a példában szereplő 25W-hoz már komoly áram is kell, erre viszont alkalmatlan. Ezért kell a műveleti erősítő után egy teljesítmény erősítő fokozat is, ami már áram erősítésben is megfelelő a hangszóró meghajtásához.
De léteznek végfok IC-k, amibe mindezt egybegyúrták, tehát a nagy feszültség erősítés mellett tud nagy áramot is adni.
Hogy érted hogy szorosabban csatolunk vissza? Hány előfokozat lehet? Olyat tanultunk hogy egy nem invertáló erősítővel erősítek pl: 10-et, és az első kimenetét egy invertáló bemenetére rakom és ha az is 10-et erősít akkor így lesz a végén a Au 100.
Csak azt nem értem miért kell az előfokozat, miért nem lehet egyből a 100-at erősíteni? Ha a torzítás miatt, akkor minél több előfokozat van annál kisebb lesz a torzítás? A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2015
Üdv!
Tranzisztorok bázisa elé ajánlatos ellenállást tenni, ezt tudom, de mi van a FET-ekkel? Ott a gate-en nem folyik áram, csak ott van a töltés. Kell a FET-ek gate-je elé ellenállás? Idézet: „Ott a gate-en nem folyik áram, csak ott van a töltés.” Ha csak "ott van" akkor vezérlés sincs. Azt a töltést oda is kell vinni, sőt el is kell onnan vinni. A töltések áramlása = áram. Úgyhogy van ám áram bőségesen, minél gyorsabban kapcsolgatod, annál nagyobb.
Érdemes gate-ellenállást tenni a bekapcsolási idő beállítása miatt, főként induktív fogyasztó esetén. Bővebben: Link.
PWM vezérelni szeretnék 12V-os motorokat, nagyjából milyen nagyságrendek között mozog az ide illő ellenállás? (ATMega8-ról)
Sziasztok! Attila86 által tervezett forrasztóállomás II-vel kapcsolatban lenne kérdésem. Az eredeti kapcsolásban a transzformátor 12V 2A és 24V 2A ágakkal rendelkezik. A kapcsolásirajzból kiderül (biztosítékok) hogy a kijelző panelhez max 315 mA kell, a pákának meg max 2,5A. Nekem van egy transzformátorom, 12V és 24V kivezetésekkel, közös GND-n 63W teljesítménnyel (gondolom a 24V ág lefogja a 2A-t a 12V ágra meg marad 416mA igaz?) . Ez a transzformátor megfelel?
UI: Bocsi ha zavaros volt az iromány
Kár volt előre örülni mert nem viszi át a vajas dobozt Befőttes gumival vékony uzsonás nejlon zacskót feszítettem a szenzorokra ezt valamennyire átlőtte de ez sem volt tökéletes. Lehet mégis csak kelleni fog a vízálló radar...
Az erősítés struktúrája egyrészt azon múlik mekkora az eszközünk nyílt-hurkú erősítése (visszacsatolás nélkül), és ezt a nem túl lineáris működést mennyire szeretnénk megrendszabályozni. Ennek az alapvető eszköze a visszacsatolás, így tartjuk kézben a torzítást.
Vannak olyan szempontok is, hogy a kedvező jel-zaj viszony érdekében az utolsó fokozathoz minél közelebb helyezzük el a szintszabályzást, ha erre volna igény.
Köszi, ez nem legjobb hír, de legalább nem kell próbálkozni. Kevés anyag lehet, ami 40kHz frekvencián észrevehetetlen... Talán egy gumikesztyű ujja?
Egy próbát megér, de nem hinném hogy egy orvosi gumikesztyű kinyújtva vékonyabb mint a nejlonszatyor.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |