Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2531 / 3994
(#) k3gy3tl3n válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Köszönöm a gyors választ! Egy ilyen gyári szenzort lehetne úgy használni, hogy nem a vízfelszín alatt pár centivel van hanem felette (nem kéne vízmentesre cserélni az ultrahangos adó-vevőket)? Vagy így összezavarnák a vízfelszínről visszaverődő hullámok? A halradoarokban nemtudom hogy oldják meg, hogy nem zavarja a műanyag tokozás... Vajon egy ILYEN is ultrahangos elven működik? Ezt miért nem zavarja a szonár műanyag tokozása?
(#) nedudgi válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Mindent összezavarna a vízfelület. Ez is ultrahangos, és "kispórolták" belőle a vezetéket a kijelző éa a szenzor közül...
Nem láttam ilyent közelről, de valószínűleg a tokozás maga a sugárzó felület, legalábbis fizikai kapcsolatban van vele.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2015

Egy HC-SR04-t már beis szereztem a mellettem ülő kollégától felkapott termék, most vadászohatok rá valami vízálló adót/vevőt.
(#) Hurkafej1 hozzászólása Ápr 2, 2015 /

Üdv! Fòlia kondik èrtèkèről tudna nekem valaki egy táblázatot mutatni, hogy mikènt alakul az èrtèk? Köszi!
(#) k3gy3tl3n válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 2, 2015 / 1

Közben kaptam olyan infót is, hogy ez a HC-SR04 használható vízmélység mérésre is, egy nagyon vékony falú dobozba (pl vajasdoboz) beletehető és így már a víz felszíne alá meríthetem.

Ez jó ötlet, mindenképpen érdemes kipróbálni. Spóroltál nekem 12$-t!

Gondolom ennyi lett volna a vízálló tokozású ultrahangos adó/vevő páros?

(#) Gj hozzászólása Ápr 2, 2015 /

Üdv!
Ha egy IRLML 2803 TR FET source lábára 12V-ot, a gate lábára 5V-ot kötök, akkor a drain lábán miért nem 12V feszültség jelenik meg? (Nekem konkrétan 5.9V)
(#) aramis hozzászólása Ápr 2, 2015 /

Sziasztok!
Tudna segíteni valaki , gitározás közben az erősítőnek van egy kis alapzúgása nem nagyon de zavaró ,ha megfogom dugó fémes részét egyből csen lesz így lenne jó ,hogyan oldható meg ez a probléma?
(#) ktamas66 válasza Gj hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Mert N típusú FET, ráadásul a S-D dióda vezet ilyenkor.
(#) Gj válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Hát ebből sokat nem értettem, de majd igyekszem utánanézni.

Hogyan oldható meg (milyen FET-tel, vagy tranzisztorral) az, hogy kb 100mA-es, 5V-os jellel kapcsoljak be 12V-ot?
(#) kadarist válasza Gj hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Nézd meg ezt: Bővebben: Link.
(#) qvasz2 válasza aramis hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Árnyékolási, vagy földelési hiányosság lehet.
(#) ktamas66 válasza Gj hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

P-FET-tel szokták, de ha már SMD esetleg FDC6324L.
(#) Peet19 hozzászólása Ápr 2, 2015 /

Sziasztok!
Erősítők építésénél miért kell előerősítés ha műveleti erősítővel szinte bármekkorát lehet erősíteni?
Ha van pl: egy 1mV -os (hang) szinusz jelem, és a kimenetre 10V-ra szeretném erősíteni ami egy 4 Ohm -os hangszóróra menne, akkor egy műveleti erősítővel erősítek 10000 szerest és ott van a 10V és 25W-on szól a hangszóró. Ezt így nem lehet?
(#) reloop válasza Peet19 hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Szia! A torzítás csökkentése érdekében szorosabban csatolunk vissza, ez indokolja a több egymást követő fokozatot.
(#) qvasz2 válasza Peet19 hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Mert a műveleti erősítő csak feszültségből tud nagyot erősíteni, de a példában szereplő 25W-hoz már komoly áram is kell, erre viszont alkalmatlan. Ezért kell a műveleti erősítő után egy teljesítmény erősítő fokozat is, ami már áram erősítésben is megfelelő a hangszóró meghajtásához.
De léteznek végfok IC-k, amibe mindezt egybegyúrták, tehát a nagy feszültség erősítés mellett tud nagy áramot is adni.
(#) Gj válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Ez is P FET-tel működik, igaz?
(#) Peet19 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Hogy érted hogy szorosabban csatolunk vissza? Hány előfokozat lehet? Olyat tanultunk hogy egy nem invertáló erősítővel erősítek pl: 10-et, és az első kimenetét egy invertáló bemenetére rakom és ha az is 10-et erősít akkor így lesz a végén a Au 100.
Csak azt nem értem miért kell az előfokozat, miért nem lehet egyből a 100-at erősíteni?

Ha a torzítás miatt, akkor minél több előfokozat van annál kisebb lesz a torzítás?
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2015
(#) Gj hozzászólása Ápr 2, 2015 /

Üdv!

Tranzisztorok bázisa elé ajánlatos ellenállást tenni, ezt tudom, de mi van a FET-ekkel? Ott a gate-en nem folyik áram, csak ott van a töltés.
Kell a FET-ek gate-je elé ellenállás?
(#) pucuka válasza Gj hozzászólására (») Ápr 2, 2015 / 1

Idézet:
„Ott a gate-en nem folyik áram, csak ott van a töltés.”

Ha csak "ott van" akkor vezérlés sincs. Azt a töltést oda is kell vinni, sőt el is kell onnan vinni. A töltések áramlása = áram. Úgyhogy van ám áram bőségesen, minél gyorsabban kapcsolgatod, annál nagyobb.
(#) kadarist válasza Gj hozzászólására (») Ápr 2, 2015 / 1

Érdemes gate-ellenállást tenni a bekapcsolási idő beállítása miatt, főként induktív fogyasztó esetén. Bővebben: Link.
(#) Gj válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

PWM vezérelni szeretnék 12V-os motorokat, nagyjából milyen nagyságrendek között mozog az ide illő ellenállás? (ATMega8-ról)
(#) Streamer hozzászólása Ápr 2, 2015 /

Sziasztok! Attila86 által tervezett forrasztóállomás II-vel kapcsolatban lenne kérdésem. Az eredeti kapcsolásban a transzformátor 12V 2A és 24V 2A ágakkal rendelkezik. A kapcsolásirajzból kiderül (biztosítékok) hogy a kijelző panelhez max 315 mA kell, a pákának meg max 2,5A. Nekem van egy transzformátorom, 12V és 24V kivezetésekkel, közös GND-n 63W teljesítménnyel (gondolom a 24V ág lefogja a 2A-t a 12V ágra meg marad 416mA igaz?) . Ez a transzformátor megfelel?

UI: Bocsi ha zavaros volt az iromány
(#) k3gy3tl3n válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 2, 2015 / 1

Kár volt előre örülni mert nem viszi át a vajas dobozt Befőttes gumival vékony uzsonás nejlon zacskót feszítettem a szenzorokra ezt valamennyire átlőtte de ez sem volt tökéletes. Lehet mégis csak kelleni fog a vízálló radar...
(#) reloop válasza Peet19 hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Az erősítés struktúrája egyrészt azon múlik mekkora az eszközünk nyílt-hurkú erősítése (visszacsatolás nélkül), és ezt a nem túl lineáris működést mennyire szeretnénk megrendszabályozni. Ennek az alapvető eszköze a visszacsatolás, így tartjuk kézben a torzítást.
Vannak olyan szempontok is, hogy a kedvező jel-zaj viszony érdekében az utolsó fokozathoz minél közelebb helyezzük el a szintszabályzást, ha erre volna igény.

Köszi, ez nem legjobb hír, de legalább nem kell próbálkozni. Kevés anyag lehet, ami 40kHz frekvencián észrevehetetlen... Talán egy gumikesztyű ujja?
(#) k3gy3tl3n hozzászólása Ápr 2, 2015 /

Egy próbát megér, de nem hinném hogy egy orvosi gumikesztyű kinyújtva vékonyabb mint a nejlonszatyor.

Valamivel rugalmasabb...
Következő: »»   2531 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem