Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2532 / 3994
(#) kisist1 hozzászólása Ápr 3, 2015 /

Sziasztok!

Olcsón és egyszerűen szeretném megoldani hogy egy lithium celláról tudjam használni a korábban 2AAA elemmel működő hajvágómat. A töltő rész meg van oldva, csak a motorra kapcsolt feszültséget kellene csökkenteni valami hatékony módon. A motornak 1,8V körül az optimális, de 2V-ot is kaphat, afelett úgy éreztem csak túlpörög. Éhes sajnos a motor és bő másfél ampert vesz fel. 1,5A ~ 1,7A közötti áramfelvételt mértem.

Vettem egy ilyen konvertert, gondoltam egy próbát megér, de sajnos a bemeneti feszültség túl alacsony, mert 3.3~4V között mozog a lithium cella feszültsége.

Hogy tudnám ezt hatékonyan megoldani? Vettem LM1117 regulátort is, de elnéztem a specifikációt, (azt hittem ez is buck konverter) és ez lineáris konverter, szóval nem vagyok sokkal előrébb mint egy ellenállással.

Köszönöm a segítséget előre is!
(#) SzervízMacska válasza kisist1 hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Legegyszerűbben néhány sorba kötött diódával...
(#) qvasz2 válasza Streamer hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Megfelel hozzá.
Idézet:
„gondolom a 24V ág lefogja a 2A-t a 12V ágra meg marad 416mA igaz?”

Ezt nem tudom, hogy honnan veszed? Egy ilyen trafó úgy szokott kinézni, hogy a szekunder tekercsen egy megcsapolás adja a 12V-ot. Tehát ugyan abból a drótból tekerik mindkét kimenetet, ezért ugyan úgy kb. 2,5A-el terhelheted a 12V-ot is, és a 24V-ot is!
(#) Bender92 hozzászólása Ápr 3, 2015 /

Sziasztok! Segítségre lenne szükségem. A hangfal din csatlakozó tüske vagy lapos lába a pozitív?
(#) kisist1 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

A feszültségkülönbséget hőként termeli ki mint egy ellenállás ugye? A 0.6V-os feszültség esés marad lineáris a bemeneti feszültségtől függetlenül?

Szerettem volna jobb hatásfokkal megoldani, hogy ne kelljen a drága aksi töltést hővé alakítani
(#) pont válasza kisist1 hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Egy step up converterrel felemeled Bővebben: Link majd egy step down-al Bővebben: Linkleviszed a feszt. Pl 3-12-12-2
(#) Peet19 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Kezdem már érteni. Köszi.
(#) lukacsp válasza Bender92 hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

A tüske.
(#) Bender92 válasza lukacsp hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Köszönöm!
(#) ativagyok hozzászólása Ápr 3, 2015 /

Sziasztok!
Adott egy indikátor modul, aminek a kimenetén 0, vagy 5V van egy NPN tranzisztor bázisára kötve. Hogy lehetne erre egy külső PLC 24V-ját rákötni úgy, hogy a kimenetén 0, vagy 24V jelenjen meg?
Köszönöm előre is.
(#) kadarist válasza ativagyok hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Idézet:
„kimenetén 0, vagy 5V van egy NPN tranzisztor bázisára kötve”

Szia!
Ha kimenetről van szó, akkor milyen bázisra van ez kötve? Egy PLC kimenet így néz ki: Bővebben: Link. Gondolom nem nyitott kollektoros az a kimenet.
(#) ativagyok válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Elnézést, lehet hogy félreérthetően fogalmaztam. Nem egy PLC kimenete van a bázisra kötve, hanem egy logikai szinteket szolgáltató áramköré. Az Emitter és Kollektor jelenleg szabadon van, a kérdés, hogy hogyan kapcsolhatok 24V-ot a PLC bemenetére magas szint (5V) esetén.
(#) kadarist válasza ativagyok hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

A Fig 52ab rajzot építsd meg annyi különbséggel, hogy a tranzisztoros buffert 24V-ról tápláld. Ha nagy áramú kimenet kell, akkor használj teljesítmény-Darlington-tranzisztor párt. Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2015
(#) SzervízMacska válasza kisist1 hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Jól gondolod. Jó hatásfok eléréséhez kapcsolóüzemben kell gondolkodni. Bővebben: Link
(#) gernerakos hozzászólása Ápr 3, 2015 /

Üdv!
D=0.9mm zománcozott rézhuzal hány A-t tud leadni tartósan, ha transzformátorban van? Hogy lehet ezt kiszámítani?
(#) granpa válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Megkeresed a huzal táblázatot a trafós topic képei közt. (D2×pí)/4=A; It=J×A; J szokásos értéke 2.5-3.5A/mm2, ez a hűlés mértékétől függ. Alsó(belső) tekercs~2.5A (vagy huzamos/folytonos üzem); külső tek., vagy rövid üzem~3-3.5A. Amúgy kb. 1.6A (J=2.5)
(#) gernerakos válasza granpa hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Köszönöm, ez pont elég lesz.
(#) teszti hozzászólása Ápr 3, 2015 /

Sziasztok!

Mi a különbség a fémréteg és a szénréteg ellenállás között? Milyen környezetben melyik az előnyösebb?
(#) koaxos hozzászólása Ápr 3, 2015 /

Sziasztok!

Adott az alábbi kapcsolás. A optocsatolónál van két kondenzátor, 0.01µF értékkel. Milyen szerepet töltenek ezek be? Elhagyható? Esetleg (jóval) nagyobb értékre cserélhető? (10µF elektrolitom van csak itthon, erre tudnám esetleg cserélni)

Köszönöm a segítséget!

ptt_ver2.jpg

(#) erdgab válasza koaxos hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Az optónál a 0,01uF=10nF kondenzátor hidegítést-szűrést végez,nem szabad akkora kondit betenni helyette,ajánlatos beépíteni.
(#) koaxos válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Köszönöm!

A feladatot akkor jól sejtettem, az értékben tévedtem ( jó nagyot).
(#) qvasz2 válasza teszti hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

A szénréteg egy régebbi technológia, ma már teljesen elavult.
(#) devergo74 hozzászólása Ápr 3, 2015 /

Sziasztok.
Rádióból származó nyák-lapon, mit jelent a jw-40, jw-41 stb alkatrészek?
(#) kadarist válasza devergo74 hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Szia!
Hogy néznek ki ezek az alkatrészek? Vagy már nincsenek benne?
(#) nedudgi válasza devergo74 hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Talán átkötés - Jumper Wire.
(#) devergo74 hozzászólása Ápr 3, 2015 /

Itt egy fotó róla.
(#) mikrokapcsolo válasza devergo74 hozzászólására (») Ápr 3, 2015 /

Sima drót. Átkötés. JW = Jumper Wire
(#) devergo74 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 4, 2015 /

Értem, de ez valójában milyen szerepet játszik? Mert nem találtam magyarázatot mi is a szerepe.
(#) kendre256 válasza devergo74 hozzászólására (») Ápr 4, 2015 /

Vezeti a záramot...
(#) qvasz2 válasza devergo74 hozzászólására (») Ápr 4, 2015 /

Az átkötés arra való, hogy vezeték szakaszokat összekössön. A fényképen 1 oldalas NYÁK van, átkötések nélkül két oldalas NYÁK kellene. De még kétoldalas NYÁKoknál is használják, ha túl bonyolult a mintázat, és így egyszerűbb a huzalozás.
Következő: »»   2532 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem