Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Épp a proftpd rendszerrel * e minta alaján: Bővebben: Link Valamiért nem tudtam külső gépről feljelentkezni az ftp-re, ezért újraindítottam. Azóta nem tudok belépni. A pi logint és passt kér, de se az általam beállítottat, se a default értéket nem fogadja el. Amint beadom neki a beállítottat olyan mint ha belépne, de aztán visszaugrik a login felületre. Lehetséges, hogy az ftp initjében a .conf fájl módosításakor követtem el valamilyen hibát amit a rendszer csak initkor talál meg? Mit lehet ilyenkor csinálni? Lehet formázni és rendszert újrarakni? A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2015
Free Download IT eBooks:
Raspberry Pi Projects for Kids stb... Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
Sziasztok,
Lakásvezérlésre használom az rpi-t. 1-wire, néhány gpio port direktben, i2c, rs485 és rs232 is lesz majd, valamint lcd van még + relék. Lógnak mindenfele a zsinórok, de a párom már szeretné ha eltünnének Szóval dobozolnom kellene, de ötletem sincs mi lenne a jó megoldás a mostani helyzetre és a további fejlesztési igényeknek is bele kellene férnie. Rack szekrényre gondoltam, mert oda kerülne egy szünetmentes, nas, router is. Ki hogy használja otthon? Tudtok javasolni valamit? Köszönöm
A te RasPi-dnek a hütése hogyan van megoldva?
Nem melegedik tul? Én a hütés miatt nem biztam rá a házat,mert sokszor fagyott le. Az Arduino nem melegedik szinte semmit se,ezért én azt használom.
Nem volt ilyen gondom vele. Jelenleg 34 nap az uptime. Ekkor is egy áramszünet miatt indult újra.
Ahogy különbözű fórumokon írják is, a RasPI bár melegnek tűnik, stabil szokott lenni.
A reboot, lefagyás mögött általában más probléma van: nem elég stabil táp, GPIO portok elektromos érzékenysége. Ha kétségeid vannak: vcgencmd measure_temp Asszem, 85 fok a maximum. A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2015
9 db ds18b20 az 1-wire hálózaton (kb 70méter), óránként 4 mérés, automatikusan frissülő grafikon (adattárolás külső szerveren, google chart, json)
Erről a megoldásról tudnál valamit bővebben is írni. Engem is érdekelne a dolog.
Van egy rpi, a lakás kábelezve cat5-el. A végeken 1-1 ds18b20 szenzor. Az rpi-n egy usb-s 1-wire adapter, a gépre az owfs van felrakva. Egy php lefut, ami a /../temperature file-t olvassa, és egy POST-al a "külső" php-nak adja át a kiolvasott értéket, ami egy mysql adatbázisba teszi azokat. Onnan egy másik php olvassa ki, átalakítja json formátumú adattá, és megkapja a grafikon rajzoló.
Bővebben: Link Nagy vonalakban ennyi Ha nekiállsz, és van konkrét kérdésed, akkor... A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2015
Oké, köszi! Így már biztos, hogy ez nem nekem való, mivel a rövidítéseid nagy részét sem értem. Szerintem (ez alapján amit írtál) biztos nem állok neki. Köszi azért, hát ehhez elég kevés vagyok!
Szia!
Én is hasonló feladatra használom (igaz áttértem a bananapi-re) Az interfészeket (I2C+portbővítők+optocsatolós leválasztó fokozatok bemeneteknek,relés kimenetek,tápegységek) egy modulos erősáramú védelmi dobozba építettem. A banana-át saját dobozába, a szünetmentes meg elfér a műhelyben, mást is használok róla. Ugyan így kezelem a DS18B20 szenzorokat, adatbázisba tárolom a mért értékeket. Ez a "json formátomú adattá alakítás és a grafikon rajzoló" érdekelne engem is. Írnál erről bővebben? Köszi.
Sziasztok!
Valaki nem tudja hogy a pi-re köthető saját kamera szalagkábele milyen hosszu lehet maximum? Ebayen láttam 2 méteres 15 eres szalagkábelt, de annál is hosszabb kellene, aminek a megcsinálása nem lehetetlen, csak az a kérdés hogy 5-10 méter között is rendben lenne-e. Arról van szó hogy a kertben elhelyezett szenzorok mellett a kamerát is szeretném használni égkép figyelésre, azonban a pi-t nem szeretném kameraházba rakni, mert ha bármi baj lenne vele, és tápfesz megszakításával nem jönne helyre, körülményes lenne az oszlophoz felmászni, stb... A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2015
Magamnak válaszolva... Talán valakit a későbbiek folyamán érinthet a kérdés.
Szóval külföldi fórumra nagy nehezen rátalálva olvastam, hogy tesztelték már 4 méteres hosszúsággal, és mínőségromlás és más mellékhatás nélkül használható. Sajna egyetlen egy Magyarországi málna pc-s boltban sem található az átlagos hosszúságnál hosszabb szalagkábel, valószínűleg nem volt rá igény. Én sajna nem tudom nélkülözni, mivel i2c-s eszközök is lesznek a PI-re kötve. Szóval külföldi rendelést vetettem be, és olyat választottam ami normál 16 eres szalagkábelra alakítja át az eredetit. Elsőkörben én is egy 4 méteres darabbal fogom kipróbálni, de mellette csinálok egy 6 méterest is, mert azzal lenne nekem az igazi.
Nem hiszem! De ha működni fog az nagy csoda lesz!
4 méterrel működik, tesztelték többen külföldön ezzel a szalagkábeles megoldással, biztos nem átverés, még kit is van. Aztán az is lehet az a maximum, azért nem találtam 4 méternél hosszabb tesztet. Ha 6 méterrel nem is fog menni, akkor sincs gáz, 4 méterrel már elboldugolok. Természetesen ha megérkezik az adapter írni fogok, és fényképezek hogy lássátok.
Szia,
Konkrétan ez van testre szabva. (magyarítás, megfelelő mennyiségű adat) . (php, json) Használok én is portbővítőt (mcp23017) Az optocsatolást mivel, hogyan oldottad meg? (ez még hiányzik nekem) Közben elkezdtem kisérletezni egy arduino nanoval, és valószínű bizonyos feladatokat kiszervezek kis egységekbe, amik rf-en kommunikálnak majd (rf433-mal teszteltem, szépen megy). Első körben a külső hőmérő állomás 3db i2c-s és dht22 szenzorral. Vannak még terveim
Sziasztok!
Megjött a hosszabító kit. Működik 4 méterrel, de elég alergiás hogy a szalagkábel hogy van vezetve. Tehát szépen egyenesen kell vezetni (hurkok, csavarodás nélkül), és akkor nem veszti el a kamerát az rpi cam. Ellenkező esetben elindul ha újraindítom a Raspberryt, de ha weben keresztüli kamera ki-be kapcsolgatásnál nem mindig indult újra, ilyenkor a beállításoknál is (pl. mínőség állítás) ha állítunk, hibaüzenetet kapunk hogy indítsuk újra az rpi cam-at... 8 méterrel is megnéztem, de ha el is indult a kamera zavaros volt a kép. Véleményem szerint ez a 4 méter a határ, valószínűleg a kit készítői is ezért írták hogy 4 méterrel tesztelve... és mondom ilyenkor is szépen egyenesen kell vezetni a szalagkábelt. Remélem mindenkinek segítettem ezzel, aki egyszer ezen gondolkodik. Én ki fogom használni ezt a 4 métert, szerencsére pont elég lesz. A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2015
A probléma úgy fest SD kártyával van: Bővebben: Link
SanDisk microSDHC class10 16GB: "Installs and boots but random umounts occur and requires reboots, no work around found."
sajnos még mindig nem kerek a történet. SD csere után elkezdtem a szűz raspbianra telepítgetni , update/upgrade, aztán az első rebootnál ledobta magát(login felületről nem tudok továbblépni):S Ha valaki tudna segíteni nagyra értékelném!
Sziasztok!
60 db hőmérőt szeretnék az i2c buszon kiolvasni, és az adatokat tárolni. A méréseket elég lenne 5 percenként elvégezni. Több ilyen egység is lenne, amit egy PC-re kellene kötni. Több problémám is van: 1. Megoldható-e a LAN-on továbbítani az adatokat a PC felé? 2. Az adatokat az SD kártyára írjam, vagy egy pendive-ra? 3. Áramszünet esetén mennyire érzékeny a fájlrendszer? 4. Ráadásul pormentesen dobozolni kellene mindent. Gond lehet a melegedéssel?
Szia,
i2c-s eszközöket nem tudsz messze elvinni az rpi-től. Mindenképp i2c? 1-wire elég hosszú hálozatot enged (nekem kb 70m - cat5), erre sok ds18b20-at tudsz kötni. Ha mindenképp i2c, akkor mikrocontroller... Másfél éve megy a monitorozás, több mint 1 évig helyben az SD-n tároltam az adatokat, de mostmár megy ki egy külső netes adatbázisba. Sokszor volt áramszünet, nem jelzett eddig problémát... Melegedésre nem tudok válaszolni. Tegyél a dobozba is egy hőmérőt, esetleg kis ventit lehetne kapcsolni vele...
A pillanatnyi mért adat, és ahova írod lehet megsérül. Amúgy netrádiónak símán megy egy éve, simán táp rá megszólal, kikapcsolás táp elvétellel.
60 db? Érdekelne a típusa annak a hőmérőnek ami engedi a 60db megcímzését.......?
Ez nem igaz. I2C akár lehet 1 km is csak le kell venni a sebességet. A szabvány csak a maximum kapacitást írja le a buszon, csak ez számít , nem a távolság.
Jogos. Viszont szerintem macerásabb (az erek száma miatt is), mint az 1-wire.
Én azt csináltam, hogy egy arduino nano-ra kötöttem a távoli i2c-s eszközöket, és rádión küldi át az adatokat. Talán még olcsóbb is így, mintha oda is kábelezni kellene.
Nem ragaszkodom az i2C buszhoz. Az 1-wire hőmérő elég jónak tűnik. Amit találtam a neten, az a GPIO4 -es lábra köti a szenzorokat. Elvileg akkor 60 db-ot rakhatok párhuzamosan? Az adatokat írnám az SD kártyára, illetve Küldeném FTP-vel egy szerverre. Ha meghal a fájlrendszer, akkor egy tartalék SD kártyával könnyen éleszthető lenne. Nem tudom, hogy jó-e az elgondolás?
Én usb-n keresztül használom. A hálózat kb 70m, jelenleg 9 ds18b20 van rajta.
Hogy a 60 db-ot elbírja e, nemtudom... Táp gondja előfordulhat hogy lesz. Én egy webtárhelyen lévő php-t használok az adatok mysql-be rakásához. Negyed óránként cron-ból fut egy program, ami paraméterként átadja a php-nak a mért értéket. Mennyi kábelt kell kihúznod? Nem lenne érdemes az esetleges sok kábelt 1-1 arduino nano és 2.4Ghz-s adóval kiváltani? (azért nano, mert én azt használok ) Így nem kellene annyi kábel. Ez is szépen tudja olvasni, majd elküldeni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |