Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szép elgondolás,gratula,mondjuk nem kicsik azok a panelek De legalább jól szellőztethető lesz.A dobozolásról vannak elképzeléseid?
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2015
Az igaz nem kicsik,úgy terveztem a panel lesz a doboz teteje,zsanérral felhajthatós.Jól is szól,de az egyik oldal melegszik.
Félvezetők szórásából is lehet ilyen,javíts ki ha tévedek? Próbáltál a melegedő panelen nyugalmit lejjebb vinni?Lehet hogy valami megfut picit hőre és elmászkál...Pozitívban mérj áramot mindkettőn,és ha valamelyiken nagyobb az áramfelvétel ott próbáld a hűvösebb panelhez állítani a nyugalmit,ha túl drasztikusan alacsonyra kell venni (60mA alá) akkor máshol van a baj,nekem pl a fetesnél ugyanez volt beállítottam szépen a nyugalmit 85mA rre mindkét panel működik is,de sajnos idővel (Kb 15-20 perc járatás után) ez az érték már 110-130 mA volt.És sehol nem észleltem túlmelegedést sőt abszolút nem volt melegedés.
Folyamatosan mérem a nyugalmit,2mV megy feljebb csak,igaz a kapcsoláson szereplő 820R ellenállást a BD139 nél ki kellett cserélnem 1.2K ra mert nem tudtam 12mV nál lejjebb venni a nyugalmit.Most hidegen 1.5mV melegen 3.5mV.
Tiszteletem Mindenkinek!
Új vagyok itt, most regisztráltam! Bízom benne, hogy jó Topicba írok, ha nem, elnézést kérek! Szóval van egy Orister 1015 típusú erősítőm. Abszolut gyári állapotban, ahogy néztem, még nem volt szétszedve. Egy ismerősömtől kaptam Ő volt az első tulajdonosa, még a "használati útmutató" is meg van hozzá! Aranyos kis darab... a gondom, a következő vele: csak az egyik végfokozat szól. Nagyon kismiska vagyok ahhoz, hogy belemerjek nyúlni. Gyermekkoromban sokat olvastam a témáról, a könyvtárból ki kölcsönzött könyvekből. Tudom mi a tranzisztor, a kondenzátor fogalma, a nyugalmi áram, de forrasztani, már nem mernék benne! Tuti, hogy többet ártanék, mint hogy sem megjavítanám! Tudom, hogy nincs mese szép hangja, tudom, hogy a 2*15 Watt nem sok! De a miénk! Magyar gyártmány! Lehet, hogy egy évben csak kétszer lenne használva, de már akkor jól esne a lelkemnek, hogy hallgathatom. Esetleg szabad olyat kérni, természetesen díj ellenében, hogy valaki megjavítja? Lenne rá jelentkező innét, a Fórumról? Budapesti vagyok. Nagyon szépen köszönöm!
Ha van szkópod nézz rá a melegedős oldal kimenetére, valószínű nagyfrekvenciás gerjedés van. Találkoztam már ilyennel.
Szia!
Idézet: „a kapcsoláson szereplő 820R ellenállást a BD139 nél ki kellett cserélnem 1.2K ra mert nem tudtam 12mV nál lejjebb venni a nyugalmit” Ez nem egészséges. Mérd meg a BD139 kollektor-emitter feszültségét, és az R14-en, R19-en esőt!
Szia, van külön témája: Orister 1015. Az apróhirdetésben szerintem add fel, hogy szakit keresel a javításra, biztosan fognak jelentkezni.
Szia a c-e közti fesz az 2.5v,az ellenállásokon eső fesz,0.52v,pontosabban a + ágon 0.5,a negativon 0.52v
Ezt visszaszámolva a BD139-nek kevesebb mint 50 a bétája, elég kevés. Ettől mászik el a nyugalmi áramod is.
Az egyik tápoldalon mérd meg mind a négy emitter-ellenálláson eső feszültséget, mert a folyik ott komolyabb áram is valahol, ez a 2,5V-os mérési eredményből következik.
1.1-1.3mV mind nyolc darabon mérve,de akkor keresek másik BD139 van még pár darab kicserélem majd
Kicseréltem a BD139 135 hfe a legnagyobb érték azt raktam be,ami benne volt az 115 hfe értékkel bírt,most rákellet tekernem hogy jó legyen.Megy a teszt,eddig nem melegszik,meglátjuk.
Így nem feltűnő a különbség, a 14mA-es kollektoráram mellett jobban látszana.
10 perce szól és eddig nem melegszik semmi szinte,pont olyan mint a másik oldal.Az a fránya BD lehetett a ludas.Most 2x80vDc ről megy,de nem is kap majd többet.
Kicsit megkergettem amit a szobában lehet,35 fokra melegedett fel,az semmi,kajálok aztán kap sinust kimérem hogy mi és merre.
Szia. Köszönöm a segitséget. A BD-k eredetiek, még noé bárkájából való, igazi békebeli darab, no meg 2x35v-ra szerintem hibátlan.
A mérési pontokat hétvégén feljegyzem, neki kell ülnöm és felirkálni. Nem hiszem, hogy nagy baj lehet, mert szól a drága, négyszög szépen átmegy, de mégis, nyugodtabb lennék ha a nyugalmi nem ugrálna, és gyári értékre be tudnám álllitani. Hétvégén jövök a mérésekkel. Köszönöm.
Sziasztok!
Egy egyszerű erősítőt szeretnék csinálni, de akadt egy kis problémám. Az inputra egy kondenzátoron keresztül van kötve a jel. Ha a kondinak a fém tetejéhez érek akkor elkezd zúgni, és egy rádióadó hallatszik. Ha nem nyúlok hozzá akkor kis hangerőn nem hallok semmit, de ahogy emelem a hangerőt növekszik a zaj, és a rádió adót is jobban lehet hallani.
Árnyékolás és zavarvédelem a jelút elégtelen földelése. Ezek jutnak az eszembe első körben.
Ha lehúzom a jelet, akkor is csinálja...
Árnyékolni hogyan kell? Tekerjem körbe alufóliával?
Alufóliával? Nem egészen. A jel kábellel kellene operálni, illetve ismerni kellene a kapcsolást, látni hogy huzaloztad, milyen a dobozolás, ezek mind számitanak.
Próbáld a bemenet 15K ellenállással földre kötni a panelen.De lehet a visszacsatolásnál elkevertél valamit,.
Egy ilyet csináltam. Minden úgy kötöttem be ahogy a mintakapcsolásban látható.
Nézd meg ki tudod-e vezérelni 4 ohm-on 40V fölé. Az áramerősítés pengeélen táncol, de ezek a tranzisztorok végül is megfelelnek.
Leteszteltem,teljesen jó,nincs zaj semmi,és nem fog melegedni valószinüleg a hütése elég lesz
Szia! A C-E feszültségek a Q64-1,168V, Q67-1,160V! Néztem a másik csatorna ebben a pozícióban lévő tranyóit azok 1,175V, 1,180V. Viszont ma megterheltem 2ohm-al, elkezdtem hangosítani és bizonyos hangerő után (ami nem túl sok) elbillen az erősítő plusztáp felé! A védelem
le is kapcsolja a kimenetet.
Beforrasztottam a kondit és az ellenállást 47n+10ohm-ot nem sok hatással volt a gerjedésre! Az erősítést nem volt most időm feljebb venni, azzal kapcsolatban pénteken tudok válaszolni. Amit még észre vettem az az, hogy sokkal magasabb (150mA/pár) nyugalmi árammal sem tudtam a gerjedésre hatni.
Ez a része akkor tökéletesen rendben van. A gate töltő-kisütő lenne a következő lépés, történetesen a 2R2 ellenállás. A gate ellenállásokat elégető áram ezen folyt keresztül.
Megnéztem azokat az ellenállásokat is azok rendben vannak! 2.6ohm ot mérek rajtuk!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |