Fórum témák
» Több friss téma |
A fojtót pepe tette bele, és lorylaci már említette, hogy ez nem rezonáns táp, ezért kell bele fojtó, hogy ne négyszög jel legyen a szekunder pufferen. Én szívest örömest kihajítom onnan, de akkor gondolom változtatni kell az üzemi frekvencián. Bár ebben segedelmemre van lorylaci mini rezonáns cikke...
A képen látható kondi milyen osztályú? Az MKP vagy MKV típusú kondik megfeleőlek az Y osztálynak? X2 van is előttem, megmérve 15mm a láb távolsága. A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2015
KÖZE SINCS AZ X vagy Y osztályhoz! Ezt nehogy betedd oda!
Az Y és X kondikra rá van írva, hogy olyanok! Ne alábtávolságot nézd!
Ezt soros kondinak szánnám a trafóhoz, és érdeklődés miatt kérdeztem csak, eszemben sincs ezt betenni helyette!
![]() Ezt a kondit PC tápból bontottam. A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2015
Üdv lorylaci!
Megcsináltam amit mondtál a primerböl 4 menetet levettem. Ezt a jelet mutatta szkópon.
Nekifutottam újra, átrajzoltam ismét. A vezérlést összébb húztam, a primer és szekunder kellő távolságban. Igyekeztem a főáramú részek védő távolságára is figyelni.
A primer puffert még éppen be lehetne rakni a vezérlés alá, de már nem akartam azzal vacakolni. Szekunder induktivitás kihagyva, de ezzel szemben a primer is. Értékek itt ott lehet eltérnek (rezonáns kondi?) de az IC frekvencia beállító tagja lorylaci mini tápjához állítva. Kicsit öszvér lett így, mert a fetek védő diódái a pepe topográfiája alapján vannak, nem a Laci féle elrendezésben. Remélem közel vagyok már a végső formához! ![]()
Ha megnézed, korábban a tápfesz 1/3-ig volt lassú az átmenet, tehát 1/3-át töltötte át az áram. Most ez kb a fele, vagyis javult a helyzet.
Most mennyire melegszik a trafó? Pár percig üzemeltetve hány fokra melegszik a réz, és hányra a ferrit?
Primert-szekunder X kondi nem kötheti össze! Hányszor monndjuk még el. Oda csak Y kondi tehető!
A nyákterv borzalmas. ha megnézed az alsó FET soruce egy baromi nagy hurokkal van bekötve, és a gate árama visszája is ugyanekkora hurokkal megy vissza az IC 4-es lábáva. A DS áram és GS áram közös pontja ne valahol arrébb legyen, hanem a Source-ön. Így kerülheted el, hogy a trafó árama bezavarja a gate áramot. Szekunderreől elhagyható az induktivitás, de csak akkor ha rezonánssá teszed. Ehhez ugye a szót induktivitás és a soros kondit (rezonáns kondi) megfelelően kell mréetezned. 1µF-nél kizárom, hgoy megfelelően lenne méretezve. A kettő értéke meghatározza ugye a rezonáns frekvneciát, amire a kapcsolófrekit kell hangolnod. De a kettő értééke meghatározza azt is, hogy mekkora teljesítménynél éri el a kondi értéke a tápfeszt. Erre is méretezned kell, és a rezonáns kondira rakott két diódával tudod elérni, hogy ne menjen túl a kondenzátor feszültsége a tápfeszen. Ezzel éred el ugye az áramkorltázoást is, és a rövidzárbiztonságot. Ezzel együtt egyben a táp bekapcosláakor ez akadályozza meg, hogy a szekunderen látott rövidzár miatt az áram az egekbe menjen, és valami mondjuk ne robbanjon fel !
Hova lettek az IC indító ellenállásai, így egy az egyben rá van kötve a tápra.
Miért vetted ki a 470 nF/400V-os kondit a tranyók mögül? Pont jó helyen volt. Ezzel tudod hidegíteni a tápfeszt, közvetlenül a FET-ek D és S lábainál. Az ic 4-es lábát közvetlenül kösd be a az alsó FET source-ra. Elmész jobbra a fóliával, aztán fel és már ott is van a source. A piros átkötést vedd ki. Az ic 6-os lábát ne a felső FET source és az alsó FET drain közé kösd, hanem egy darab fóliával közvetlenül a felső FET drainre. Ha kicsi a hely, akkor növelj a panelen. A többit a Laci elmondta. De azért nézd meg azt az 1N4148-at, ami az aux tekercsről jön, mert nekem úgy néz ki, hogy rádolgozik a bemeneti pufferkondira. ( csak kb. tudom a kapcsolási rajzot. )
Mi bajod volt az eredeti rajzal?Miért nem volt jó?Rákötöd az ic tápját a 300V ra,mi lesz ebből?Nem tudsz nyákot tervezni ez így van.De akkor a jó tervet használd .A rezonáns kondira írod hogy 1uF,de honnan tudod hogy majd annyi kell?Ha meg annyi akkor sz@rul van megtekerve a trafód.Segédtáp miért nincs?Biztos elég az áram így a fetek hajtásához?Még sorolhatnám,de egy kezdő hozzá nem értő nem fog egy új topologiát,és egy új kapcsolást csak úgy kitalálni.És a végső szó,ezzel csak szemeteled a topikot.
Tegyél már be légyszives egy közös módosú szűrőt. Melyik hálózatról működő tápból hagyható ki?
Itt ha nem akarod hogy egy esetleges mikró, energiatakarékos izzó, netán egy hajvasaló bekapcsolásakor megzavarja tápodat, akkor minél előbb iktasd be. Ja és a táp is tönkre tehet más fogyasztókat is a lakásban eme kis szűrőcske nélkül!!! Feltétlen: KÖTELEZŐ!
Jött válasz tegnap este óta, bőven!
katt: Ezt már egyszer pedig kérdeztem, hogy gondot jelenthet-e, ha az ic 4 lábát a fetre kötöm, vagy külön vigyem a testelést. Köszönöm, hogy erre választ adtál, ez is nagy segítség! dara: Az értékek pepe tápkapcsolásából származnak, ha az érték rossz, akkor az a rajz is rosz! A trafó csak annyira sz@r, mint egy akármilyen pc táp megbontatlan trafója sz@r lehet! Az eredeti terv is meg lett "vétózva", mindamellett a hely miatt adott a panel méretaránya. Ez az egy fix! A segéd táp rosszúl van megrajzolva, tudom, ktamas66 az este már szólt ez miatt! Fáradt voltam, bele kavarodtam. Nem tudok tápot tervezni, de meg akarom tanulni, ami sajnos csak így mehet. Nem ezért hobbi? Hs szemét, akkor töröltetem, vagy töröltesd, nincs gond belőle! Legfeljebb tárhelyre töltöm fel és belinkelem. Nekem járható út az is! voodo: közös módusú szőrőim vannak külön kis paneleken, szintén pc tápból, azért nem raktam erre a tervre. A kondit akkor visszarakom a fetek mögé! Köszönöm neked is!
Szia. A trafó nem melegszik csak a fet de még mindig a szekunder oldalon nincs semmi beforrasztva és a primer is léválasztó trafón keresztül és egy sorba kötött izzon át kap feszültséget.
Tönkre semmit nem fog tenni, legfeljebb megszórja a hálózatot zavarral. A kisebb teljesítményű tápokból a legtöbbször ki is hagyják, de ugye régebben PC tápok is készültek úgy, hogy a zavarszűrő helyén átkötések voltak...
Ha nincs szűrő egy 330nF X2-es kondit akkor is érdemes odarakni a graetz elé, annak az Xc-je már söntöli valamelyest a kapcsitáp zavarait. Ami kötelező az a bizti, anélkül ha nem szakad meg a fólia egy zárlat esetén akkor akár 2-3cm-es lánggal is képes égni egy FET, kipróbáltam. ![]()
Ha a trafó nem melegszik (várni kell 5-10 percet, és utána nézni, oldalt ahol a mag kilátszik), akkor lehet tovább csökkenteni a menetszámot.
Mennyi msot (vagy mennyi volt) a szórt induktivitásod? Mennyi most a rezonáns kondi?
Szia, köszi a tanácsokat, áttervezem a panelt és majd megmutatom megint, addig beszerzem a többi alkatrészt.
Azért ilyen kondikat használtam mert alacsony dobozba kellene van nagyobb kapacitású kondim is de azt el kellene fektetni, akkor viszont a lábait ki kellene egészítenem hogy beérjen a panelba. ETD34 magot használnék de nincsenek meg a tüske lábai így csak a csévéből kijövő tekercsek közvetlen beforrasztásra kerülnének mint egy autós erősítőnél.
Az IOR AN-1160 leírásában a 8. fejezetben jól össze vannak foglalva a főbb tervezési szempontok (tudom nem ez az IC). A biztosíték lehet a dobozon is (könnyebb cserélni
![]()
Köszönöm a tanácsot!
A graetz megfordítása és ezzel együtt a pufferé is, nekem is eszembe jutott már hamarabb, de valamiért csak ezt erőltettem. De látom, nem kerülhetem el, vagy hogy két kisebb kondi legyen párhuzamosan.
A szort induktivitás:36,40uH.A rezonáns kondi:2x47nF. A trafo nem melegszik csak a két fet.50,60 fok kb.
Most ugye 87kHz-re adódik a a rezonanciafrekvenciád. Gondolom ekörül van a kapcsolófrekid.
Mivel a trafó nem melegszik, ezért lehetne még lejjebb menni a menetszámmal, csak ekkor a szórt induktivitásod is csökkene. Ezt azt jelentené, hogy a freki feljebb menne (87kHz sem túl egészséges már az IR2153-nak, IRS21531-nek még jobb lenne). Azt javasolnám, hogy helyezz el a trafóban egy nagyon kis légrést. Ez megnöveli a mágensező áramot. A mágnesező ráam mértéke most elhanyagolható mértékű lehet, így a FETjeidet a kapcsolási veszteség melegíti. Egy picivel nagyob mágnesező áram áttölteni a FETek kapacitását, és így ZVS jönne létre, ami nagymértékben csökkentené a kapcsolási veszteségeket. Ezzel párhuzamosan érdemes lenne megnövelni a rezonáns kondik mértékét, úgy, és a kapcsolófrekit utánállítani úg, hogy IR2153 esetében olyan 60-70kHz környékére kerüljön. A legtutibb megoldás perze változatlan frekin IR21531 alkalmazása lenne, mégpedig a pici légréssel, hogy a 600ns holtidő alatt is megtörténjen az áttöltődés.
A rezonanciafrekvencia 83,860Khz.Mekkora legyen a légrés?De ha nincs más veszek egy ic-ét.
Beletettem a trafóba 0,1 légrést ,ez lett az eredmény.
Kb egy vékony papírlap elég (80g/m2-es fénymásoló papír pl)
Megtennéd, hogy legközelebb nem fejjel lefelé rakod ba az ábrát?
Mekkorák most a gate ellenállásaid? Pontosan milyen FETeket használsz most? Ránézésre jó angy a reverz transzfer kapacitásuk. Ezen mondjuk PNP tranyókkal lehet segíteni. Amúgy gyönyörű ZVS az átmenet. Tudnál egy-egy nagyított képet még csinál a fel és lefutás részról (10x nyújtó vagy hasonlóval). Meg akarom nézni, hogy most mennyivel több a holtidő, mint ideálisan kellene (vszeg nem sokkal). Most milyen a FET-ek melegedése?
Szia!
A gate ellenállásai 47 ohmosak , IRF740 a FET típusa. A FET nem melegszik.
Szép. Egy nagyobb nagyítás is jó lenne. Mit lehet itt látni, és mit tudsz nagyobb nagyításon megfigyelni:
- mielőtt az alsó FET gate bekapcsolna, a DS fesz elkezd lefele száguldani, és amikor eléri a 0-t, akkor a gate feszkón keletkezik egy negatív tüske - miután a FET-en lévő feszütlség lecsökkent, a FET bekapcsol. A bekapcsolási sebesség így kb nagyon tuti. - a FET elkezd kikapcsolni, és ekkor a DS rfesz elkezd felfele száguldani. Jól láthatóan a FET gate feszütlsége nem esik teljesen 0-ra, ugyanis a meghajtónak le kell dolgozni a reverz transzfer kapacitásból adódó áramot - ezen segíthesz úgy, hogy bekötsz a 47 ohmmal párhuzamosan egy 1N4148-at úgy, hogy a meghajtó fele mutasson (kikapcsolást gyorsítja) Meg kellene mérn a következő időket: - mennyi ideig tart a félhíd átmenete: 90-10% tehát mondjuk 330V tápfesz esetén 300V és 30V között mennyi idő kell az átmenethez - ránézésre ez tök jó, de ha ez túl gyors akkor jelentősen nő a zavarkibocsátás - mennyi idő tellik el a gate feszültségben látható negatív tüske és a gate bekapcsolása (3-5V átlépése között) - ha ez az idő több, mitn 600ns, akkor lehet alkalmazni változatlan légrés mellett IR21531-et
Szia. Akkor szerinted így jó lesz vagy még állítani kéne azért kérdezem mert a szkop feladta a harcot. El kell vinnem szerelőhöz. Be rakhatom a szekunder oldali alkatrészeket vagy azzal még várjak.
Rakd rá nyugodtan a szekunder oldali alaktrészeket. ZVS beállítva, MOSFETek sem melegszenek. Persze leválasztó trafó és izzós indítás továbbra is ajánlott, szekunderen se legyen bibi ugye.
Most jönnek majd a terheléses vizsgálatok, mennyire esik a fesz (ugye ha szépen ráállsz a rezonanciafrekvenciára, akkor a legkevesebbet).
Szia Laci. Köszönöm a sok segítséget. Össze raktam a szekundert is látszólag rendben meg van a +- 41 /volt. Az áramváltót. ha vissza jött a szkop még lemérem és beállítom
Nekiálltam nézegetni gyári megoldásokat konstukciós technika elsajátítása miatt. Érdekes a gyáriak is a trafó mellé teszik a feteket.
![]() Ellenben van olyan szellős megoldás mint az én eredeti nyákom.Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |