Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Attila86: Bedobozoltad már a tápegységet?Ha igen tennél fel pár képet. Holnap kezdem el megépíteni a labortápot és kíváncsi vagyot Te hogyan,milyen dobozba építetted be.
Nem dobozoltam be és valószínüleg nem is fogom. Sőt, tulajdonképpen az az áramkör már abban a formában nincs is meg, mert átültettem az alkatrészeit a labortáp II béta paneljába.
De ha bedobozoltam volna, akkor M20-as vagy kettős táp esetén az M10-es műszerdobozba építettem volna bele, amit a Lomexben lehet kapni.
Tegnap már elmondtam valamit háromszor, nem fogom ezt többször megtenni. Ez az utolsó: a GND a kimeneti pozitív pont. Többet semmit nem fogok neked megismételni.
A 7-es és 11-es lábakon lévő feszültséget is mondtam, hogy a GND-hez képest mérd meg. Attól, hogy a két láb közt 10V van még nem biztos hogy jó. Ezzel a "büdös volt de nem füstölt de még picit büdös és semmi nem forró talán a jobb oldalon volt valami" dologgal nem tudok sokat kezdeni. Ennek ezernyi oka lehet... Mondanám hogy kapcsold be a tápot és kezdj el méregetni, de ha valóban ilyen körülmények uralkodnak azon a panelon akkor a méricskélés során könnyen baleset történhet, pláne ha figyelembe vesszük a hozzászólásaid alapján érezhető elektronikai ismereteidet. Ezért inkább ne kapcsold be az áramkört, nehogy valami bajod essen. A legveszélyesebbek az elektrolit kondenzátorok. Ezeket tizenhatszor ellenőrizd le, hogy helyes polaritással vannak-e beforrasztva! Jó lenne, ha mutatnál fényképeket az áramkörről.
Sőt! Nagyon csúnyák a forrasztásaid, nem fut szét az ón a rézen, gond van a zsírtalanítással. Használj kisebb átmérőjű fúrót! A rajzolaton is sok a hiba, zárlatok, szakadások, ilyen panelre veszélyes építeni.
Ez is rosz forrasztás? Eddig ez a forrasztás sikerült a legjobban.
a link lemaradt
Bővebben: Link
Elég ronda ez is, de a táp még gusztustalanabb, főleg hogy annál a rajzlat is borzasztó.
Szerintem inkább hagyjad azt a labortápegységet.
Szia !
Törekedj arra, hogy a forrasztás tiszta legyen, ne legyen zárványos, "hideg" ....stb. Sok esetben a hiba azért nem javítható, vagy nem vehető észre mert a forrasztás alatt, vagy között van. Üdv!
Ami feltűnik, az a sok ón! Némileg eltakarja a hibákat, a "hidegforrasztást", ami nagyon alattomos dolog. Egy jó forrasztás homorú, amolyan kúpszerű, nem gömb. Namost lehet, hogy az adhézió helyes, és csak a mennyiségtől ilyen domború, de kitartok az álláspontom mellett.
A forrasztásnál lényeges, hogy a forraszanyag az alapanyagot nedvesítse. Ennek a jele az ábrán jelzett "hegyesszög" Én is azt mondom, hagyd ezt a panelt, s gyakorlásként építs egy egyszerűbbet, szellősebbet, azzal több sikerélményed lesz.
De én nem akarom hagyni. Nem azért költöttem rá anyni pénzt, és nem azért dolgoztam vele anynit amenynit, hogy csak úgy, hadjam, ha nem megy. és ezért kérem tőletek a segitségeteket.
Szia !
Ne is hagyd, és csináld is meg, csak ehhez, hogy sikereket érj el pár dolgot valószínűleg újra kell készíteni. A paneleket biztosan, mert azok enyhén szólva is ramaty állapotban vannak, ami rengeteg hiba forrása lehet. Fizikailag segíteni nem tudunk, csak tippeket és tanácsokat adni, a panelt 1000 hozzászólás sem gyógyítja meg. Pedig annak normális, használható minőségben kellene lenni, ahhoz hogy érdemes legyen tovább lépni. Üdv!
Szépen a forrasztásaid!
A nyákot, hogy készíted? /volt egy linked amit nem tudtam megnézni, mert regisztráció kellet volna, de nem tudtam hol kell:S/
akkor épitesm ujra aztmondod? Túl drága lesz az nekem Nade megcinálom, nem érdekel. Csak előbb gyűjtök egy kis pénzt.
Nem kell feltéten új alkatrészeket venned, az is sokat segít ha csak a panelt készíted el újra és átülteted a régi alkatrészeket.
De én továbbra is azt mondom hogy hagyd békén ezt a tápot. Előbb építs valami mást, egyszerűbbet amin megtanulhatsz rendesen forrasztani. Akár marhatsz egy PAD-ekkel teli panelt, amibe ellenállásokat forrasztgatsz össze-vissza, ezzel is gyakorolva a forrasztást.
Üdvözletem Fiatalság.Nekem egy gyári tápom van 10-20 éve használom minden hiba nélkül.Autó erősítőket/modul TV-t autó rádiót ,mindent megtudok vele javitani. ANNÓ nemféltek arajzot mellékelni hozzá igy szivesen küldöm.Öreg Tom.Kép: Hivatkozás
küldök új képet hátha jobblesz.Kép: Hivatkozás
Üdv.!
Felettébb örülök hogy neked ilyen tápod van. Azonban volt valami konkrét célja is a nekem célzott hozzászólásodnak, vagy csak információközlő szerepe volt? Üdv.: Attila
Ha ez sem jó jelezzétek,fénymásoltatom és küldöm
Bizony, ez a kapcsolástechnika borzasztóan hasonlít az Urbán tápjára!
Más a referenciaforrás, középleágazásos trafót, két áteresztő fokozatot és egyszerűbb segédtáp-stabilizátorokat használ, illetve az üzemmódot kijelző ledek máshova vannak bekötve. Ez utóbbit leszámítva minden tekintetben roszabb Urbán tápjánál. Viszont az kétségtelen, hogy Urbán ezt tervezte át!
Ezt a tápot én is ismerem szinte teljesen ugyanez egy Voltkraft táp ami nálunk van a cégnél. azt hiszem 40V/ 5A tud. Viszont a tarafó szekundert kapcsolgatják hogy ne maradjon a tranyón sok fesz mikor kis kimenőfesznél nagy áramot akarunk kicsikarni belőle.
Van nekem is egy nagyon rossz fénymásolatom a rajzáról az alapján építettem meg de nem bírtam szóra bírni. Így inkább megépítettem a Rádiótechnika 94/11-ben megjelent tápot hasonló felépítésű az előzőhöz csak annyi különbséggel hogy ez tutin mükxik.
BOCSÁNATOT kérek ,hogy megzavartam a társalgást. Csak információközlésnek szántam, no és hogy ,nincs új dolog csak új forma-újabb alkatrészek .MÉGEGYSZER BOCSÁNAT. Tisztelettel :Öreg Tom.
Semmi gond, ne haragudj ha a hozzászólásom arra kéztetett hogy bocsánatot kelljen kérned. Erről szó sincs, nincs miért bocsánatot kérned!
Csak nem tudtam hova tenni a hozzászólásodat. De a kapcsolási rajzot megnézve értelmet nyert hogy miért nekem lett célozva.
A használhatatlan mellékleteket töröltem, ne foglaljon helyet.
Szerintem nem kell azt firtatni, hogy a tyúk vagy a tojás volt-e előbb Magyarul: a lebegő szabályzós tápegység elve nagyon régóta ismert. Az ilyen elven müködő tápegységek között mindenképpen lesz hasonlóság, függetlenül attól, hogy ki hogyan tervezte meg vagy tervezte át. Azt hogy ennyiféle táp, és hogy gyári is létezik azt jelzi, hogy ez egy jó müködési elv amit a gyakorlatban is jól lehet használni. Amúgy az Urbán féle tápnak is megvannak a gyenge pontjai - bár az legalább működik. Attila tápjában is előjött néhány apróság - ami az eredetinek is hibája. Példéul néha előfordul, hogy az opamp reteszelődik ha a feszültség hirtelen változik meg (gyors letekerés maximumról-minimumra) és az eredeti Urbán féle áramkör nem tartalmaz ez ellen védelmet (holott csak pár további filléres alkatrész kell hozzá) De erről sztem Attila is tudna mesélni
Szia!
Hát nem is tudom hogy mondjam...de azt hiszem egyenesen: igaz, hogy pár oldallal előbbi hozzászólásra reagálok (rég voltam itt), de én ezt a nyákot úgy ahogy van kidobnám Bővebben: Link Tanács: látogass el a nyák készítéses topicba, és azt olvasgasd. Szerintem is nagy probléma volt a zsírtalanítűással, vagy ha jó is volt, akkor öszetaperolhattad munka közben. Ha vasaltad, akkor a lézernyomtatód festéke már nemfelelő (mennyisége vagy minősége) Ha kézzel rajzoltad, akkor gyönyörű a vonalvezetésed (érdemes lenne rajzolnod, festened), és az alkoholos filcedet dobd ki azonnal, és cseréld le. Ha pedig fotoztad, akkor talán a levilágítási idővel, a vegyszerekkel lehetett a probléma. És nagyon-nagyon sok forrasztó ónt használsz. Szerintem túl vastag az ónod, és azért kerül rá ennyi. Próbálj egy kicsit vékonyabbat beszerezni. De az is lehet, hogy a forrasztó pákád hőmérséklete túl magas, és így hirtelen sok ónt olvaszt meg, és azért kerül rá ennyi ón. Ja és talán kisebb nyákkal kéne foglalkoznod előbb, amíg azt teljesen egész terjedelmébe szépre és minőségire meg tudod csinálni. Na ha ez meg van, akkor jöhetnek nagyobbak. üdv.: Zoli |
Bejelentkezés
Hirdetés |