Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   528 / 783
(#) Buvarruha válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /

Ha gyári alapján akarsz valamit cisnálni, akkor az minőségi darab legyen, ne valami teszkótáp.
(#) ktamas66 válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /

Itt, az első linken szereplő selyem(?) szigetelésű drót megfelel a szigetelési követelményeknek?
(#) sny válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /

Nylon szigetelésű. Egyszeres nylon szigetelést 400 V-ig fogadják el, kétszeres szigetelést 500V-ig.
(#) ktamas66 válasza sny hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /

Nekem inkább valami ilyesminek tűnik.
(#) lorylaci válasza ktamas66 hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Nem felel meg! (SNY!)
Huzalon csak extrudált szigetelés elfogadott a creepage/clearance kiváltására. (TEX-E, TEX-Etz és társai)

Ezért látszik, hogy mindkét linken jó nagy elváalsztó elem van berakva a primer és a szekunder közé (ami egyben a megfelelő szórt induktivitást is beállítja)
(#) sny válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Egyáltalán nem írtam, hogy a szigetelési távolság vagy a kúszóút bármivel is kiváltható lenne. Nem lehet kiváltani. A vezeték szigetelését írtam. A vezeték szigetelése év. szempontból nem minősül szigetelésnek. A linken az egyik litze ráadásul csak lakkszigetelésű.
(#) ktamas66 válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Nem is a kúszóútra gondoltam, hanem a 3 réteg szigetelés helyettesítésére. Mondjuk a második linken szereplő tekercseknek a felülete nincs is szigetelve. Akkor elvileg így is lehetne mint a képen? Eddig nem mertem mutogatni (és még ki sem próbáltam), és mit kerestem olyan vékony szigetelőt creepage-nek.

DSC02566.JPG

Idézet:
„Nem is a kúszóútra gondoltam, hanem a 3 réteg szigetelés helyettesítésére.”

Ez a kettő pedig összefügg. Ugye itt primer-szekunder között megerősített szigetelés szükséges, ami történhet úgy hogy mindenhol megvan a távolság, vagy ugye beraksz 3 réteg szalagot (azért 3 réteg, mert a szalag 2 rétege garantálja a szigetelést, és így tutira mindenütt megvan a két réteg), és akkor ugye szalagon kereszetül távolság nem érvényes, csak a kúszóút.
(távolság mindig légvonalban összekötésre értendő)
Érted?
(#) ktamas66 válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Értem, nem is a primer-szekunder közöttire gondoltam (az én tekercsem is osztott csévés 3x1,5mm nyáklemez az osztás, mivel felül van a primer a levezetést még behúztam egy szilikoncsőbe, a segédtáp meg TEX-E), hanem a kész tekercs felületén is 3 réteget javasolnak. Ehhez képest az egyik linken a selyemszigetelésű van, a másikon a zománc. Így gondolom sokkal jobb a hűlése, mint bebugyolálva, de ez megengedhető-e? Vagy ez a ferrit felől szigetel és a cséve kialakítása miatt ott nem kell.
(#) voodoo hozzászólása Ápr 22, 2015 /

Csak úgy hencegésből megmutatom. Ma érkezett meg. Sehol nem lehetett kapni és vagy 2 évig vártam rá, csak előjegyzés alapján volt megvásárolható...

Huzal-huzal között kisebbek a szigetelési követelmények. Ugye a cél az az, hogy ne üssön át.
Egyrétegű tekerés esetén egy menetenkénti feszültséget kell kibírnia a szigetelésnek. Többrétegű tekercselés esetén rétegek között vagy kibírja a feszütlséget, vagy alkalmazol plusz szigetelést. Azonban általában ezekkel nincs probléma.
A litzében az erek között ugye van szigetelés (poliuretán, vagy poliimid), már ez a szigetelés elégséges a menetenkénti vagy rétegekenkénti szigeteléshez.
(kivétel lehet például 230VAc-ről menő kvázirezonáns flybacknál ahol lehet 600-800V is, na ott érdemes sorszigetelés alkalmazni)

A "zománc" mivel nagoyn vékony ezért jobban hűl a huzal, mint a vastgabb selyemszigetelés esetén.
(#) szendi001 válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Szkenner a barátunk, ha van benne komplett rajz. Kíváncsi lennék mennyit fejlődött az ipar a könyv óta. Van benne tranyós flyback?
(#) szendi001 hozzászólása Ápr 22, 2015 /

Kifúrtam a nyákot. Ma jön a kritikus pont, fel kell méreteznem az ETD34-es 87-es mag tekercseit. Jelentkezem majd a számításommal szakértésre.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Töltögetem az XLS-t a mely a méretezést tartalmazza. 0,2 T gerjesztéssel 20 menet primer és 2 x 4 menet jött ki 2x35 voltnál. Legalább kilóra jó számok?
(#) lorylaci válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Legegyszerűbb elnne, ha beszúrnád az XLS-t...
(#) pepe1125 hozzászólása Ápr 24, 2015 /

Kész lett az ETD49-es táp...

Ez lett belőle.Bővebben: Link
(#) BODHEAD válasza pepe1125 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 / 1

Nagyon jól néz ki. gratulálok.
(#) sny válasza pepe1125 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 / 1

Szép. A szigetelőszalag nem trafóra való....
(#) voodoo válasza pepe1125 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 / 1

Szia.

Ez az ami állandóan füstölt? Lemaradtam, de végülis mi volt a turpisság benne?
(#) pepe1125 hozzászólása Ápr 25, 2015 /

Köszönjük. Bocsánat!
(#) pepe1125 válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Hol kaphatok jó szigetelő anyagot a piros szalag helyére? Köszönöm előre is a segítséget. Olcsó, megbÍzható helyről. Kicserélném, és háromszor legalább betekerném a trafót.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
(#) szendi001 válasza pepe1125 hozzászólására (») Ápr 25, 2015 / 1

Bővebben: Link Ez volt a legjobb amikor én kerestem.
(#) Szabi1 hozzászólása Ápr 25, 2015 /

Sziasztok! Van egy régi ibm crt monitorból származó trafóm, valaki nem tudná megmondani, hogy kb mekkora teljesítmény vehetô ki belôle ? A pc tápokban lévő EI33-as magtól nagyobbnak tűnik
(#) lorylaci válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Körbe kellene nézni, nézd meg miylen IC van, hány MOSFET, van -e szekunder oldalon fojtótekercs.
Ha légréses flybackben használták, akkor úgy 150W-ig jó. Ha forward (1 MOSFET van, és vna szekudner oldlai fojtó), akkor 200W körül. Ha félhidas akkor 400W körül reális.
(#) Szabi1 válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Tulajdonképpen egy olyan tápegységet szeretnék készíteni, hogy ami 1400W teljesítmény leadásra képes (ezért lehet jó volna picivel túlméretezni), a kimenő feszültség +/-70V, amiről két D osztályú erősítő működne. A doboz kialakítása miatt a PCB-n levő alkatrészek magassága nem haladhatja meg a 44,4 mm-t, az ETD-49-ről pedig nem tudom, hogy elférne-e így a dobozban, és egyéb ETD-szériás vasmagból melyik volna megfelelő? Szerintetek megvalósítható lenne?
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Arra is gondoltam még hogy a két erősítő modult csatornánként külön tápról hajtani, és akkor két kisebb vasmag is elférne.

Ha a nyák feletti magasság számít, akkor ETD44-ig el tudsz menni, az ETD49 már csak speckó csévével fog beférni (norwe - keress rá, nagyon jó csévéik vannak).

Ha ez az első tápod, akkor kis nyugalomra intenélek. Ha két végfokmodult akarsz ellátni, mindekttő 4 ohmba dolgozik akkor 2,4kW-os impulzus is kelleni fog. ha már bejön egy méretkorlát, akkor kezdőnek ez hirtelen sok tervezési szempont. Először érdemes egy kisebbet építeni.

A végfokmodulokban 200V-os MOSFET van? Azért, mert ha csak 150V-os, akkor a +/-70V az eléggé határ. Vagy csökkenteni kell a tápfesz, vagy szabályzott tápot kell használni. 200V esetén megengedhető egy kis ingás, tehát például akalmazhatsz szabályozatlan rezonáns tápot (félhíd, vagy teljes híd).

Jó lenne tudni ez a vas miben dolgozott, milyen anyagból van, pláne mekkora teljesítményre. Ez így nehéz lesz, az >1kW már az a kategória, ahova elkellene a ptaaszatalat, és jó lenne, ha nem kellene alkatrészt kukázni, és lenne biztos alkatrészforrásod.
(#) Szabi1 válasza lorylaci hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

IRs2092+IRFB4227 lesz, 2x300W 8 ohm, 2x600W 4 ohm kimenő teljesítményre tervezve. Mind a két alkatrész maximális feszültsége 200V, ez a fet különös hűtés nélkül is elbír kb 46A-t, szóval kb 5A-el csak elboldogul Arra gondoltam, hogy TME-ről vennék majd vasmagot. Az erősítő 19 inch, 1u-s rack-be lenne.

doboz.JPG

(#) pepe1125 válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

TME-ről, két ETD49 is elfér benne ami náluk van. Éppenhogy. Ha a 3C90-es vasmagot választod, akkor 60kHz környékére tervezz mindenképpen. Most jártam végig ezt az utat. Nálam most egy vasmag van, és meglepetésemre tartósan bírja, kb 4-órán át ment, az 1,2kW-ot.

TME-nél csak nagyon kaksi 3C90 van. Farnell / FDH körnéykén nézz ott van N97, ami sokkal-de sokkal tutibb.

(mellesleg IRS2092 nem hajtma meg túl jól az IRFB4227-et, de két PNP tranyóval segítve már csodajó lesz)

Amúgy az 1U-nál hogyan jött ki a nyák fleetti 44mm-es magasság? Mert úgy már csak ETD39 fog beférni, speckó csévével...
Következő: »»   528 / 783
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem