Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
 
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 97
(#) deguss válasza punkkazy hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Szia!

Ne keress adatlapot, mert nincs, és nincs olyan hülye, aki egy valami más adatlapját tenné fel, csak hogy megköszönhesd.

Vagy egy primer tekercs, ált. középleágazással, jó vastag. Van egy szekunder, aminek az egyik vége a sorkimenő alján van, a másik a tetején. Ezt gondolom megtalátad Te is.

A többi csak visszacsatoló tekercs!
A legjobban úgy jársz, ha egy multiméterrel nekiesel, kiméred a tekercsek ellenállását. De hogy ne legyen ilyen eszerű, mindegyik kis ellenállású, ezért újra írsz majd, hogy nem jutsz düllőre.

Felépítesz egy Wheatstone hidat, és meghatározod a tekercsek induktivitását. Ebből már könnyen meg lehet mondani, melyik a primer. Ha idáig eljutottál, írhatsz.

Nah, nem akartam komor lenni, de ilyen nincs hogy
Idézet:
„g5sfd4g3df3g34d df38g4 dgdf83g 3d8f4g df gd6df84g3df 4df3 4df38g4dg6 r számú trafó sorkimenő adatlapja.”
Ált. mind távol keletiek, így ha lenne, se értenéd.

Üdvözletem: deguss
u.i. Ha más kérdésed van, nyugodtam kérdezz csak, de ne állíts valótlanokat, mert itt mindegyik topik izzik, egyszer jobban, egyszer kevésbé.
(#) goldscorpio07 hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Hali mindenkinek...
Volna egy olyan problem...hogy adott egy PHILIPS tv,55cm nem lényeg...A vezérlése totál normálisan megy meg minden de viszont amikor bekapcsolom a led erősebban világít ami még normális,de a képcső totál sötét marad és a tv hangszórójából hallatszik az adás hangja de az is berregve...na most szétszedtem a kütyüt...kiszedtem a sortrafót..megtisztítgattam,repedést nem találtam rajta...de ahogy a focust tekerem észrevettem ha sötétítem a képet úgy a tv 3-ból 2-szer be tud indulni pöccre de úgy annyira sötét akép hogy nem lehet látni semmit bekapcsolt állapotban a focusát emelem,még bőven beleférne a fényerő de egyszerűen a képcső kikapcsol..de a hang megy de akkor megint zavarosan...egy ic volt egyszer benne cserélve úgy tudom...mert egyszer elszállt a hang és vmi siemens ic került bele de ez nem hiszem hogy befolyásolná ezt a problémár...sorkimenő haldoklik vagy vmi más?Please,előre is köszi
(#) Collector válasza deguss hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Wheatstone híddal induktivitást?
Inkább maxwell híddal kéne próbálkozni A hq videóban vannak sorkimenők, ott megtalálhatja az övét is.
(#) Collector válasza goldscorpio07 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
A sorkimenő nem tud haldokolni, nézd meg, van-e nagyfesz a képcsövön (kezedet elhúzod a kép előtt) és fűtése-van e. De én azzal kezdeném, hogy tápban összes elkót kicserélem. De ez nem a tv javítós topik, van olyan is, nézz be oda is.
(#) goldscorpio07 hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Ok köszi a segítséget
(#) ZLED hozzászólása Nov 5, 2007 /
 
Sziasztok, lenne egy kérdésem.
Sorkimenőt lehet üzemeltetni két 9V-os elemről??
(#) Norberto válasza ZLED hozzászólására (») Nov 5, 2007 / 1
 
Hogyne lehetne? Csak extra rövid ideig fog működni az áramköröd, ugyanis extrém kicsi a 9V-os telepekben az energia mennyisége.
(#) Collector válasza ZLED hozzászólására (») Nov 5, 2007 /
 
Kb 2 A-t eszik 12V ról egy önrezgő meghajtó. Inkább kis ólomakksit használj.
(#) ZLED válasza Collector hozzászólására (») Nov 5, 2007 /
 
de az hogy lehet, hogy kis FF tvket lehet elemről hajtani?
(#) ZLED válasza ZLED hozzászólására (») Nov 5, 2007 /
 
Ja, és még valami.
BSH8-N5513L sorkimenőhöz kellene adtlap.
(#) nagy_david1 hozzászólása Dec 19, 2007 /
 
Segitseget szertnek kerni!Mar annyi eltero eredmenyt hallottam gyujtotrafok es tv trafok feszultsege es frekvenciajaval kapccsolatosan Arra lennek kivancsi hogy valojaban mekkora frekvencian es hany voltot allitanak elo a gyujtotrafok es tv trafok
(#) Medve válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 19, 2007 /
 
Hello, a gyújtótrafók a motor "frekvenciáján" működnek 600- 12000 -ig hengerszámmal, ütemszámmal módosítva, a feszültség 15-20 (30)kV. A TV-ben a freki 15625Hz, a fesz. pár kV, de ezt aztán sokszorozzák.
(#) nagy_david1 hozzászólása Dec 19, 2007 /
 
Koszi a segitseged, a tv trafot en is akartam soxorozni csak nem tudtam mekkora kondi kene hogy nem lojem szet, mert annyi adatot hallottam mar
(#) Medve válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 19, 2007 /
 
A kondi feszültségét ajánlatos alaposan túlméretezni, mivel a szekunder feszültségek nehezen kontrollálhatóak (No van rá módszer, nem azt mondom...)
(#) leono hozzászólása Jan 7, 2008 /
 
Egy negatív iongenerátor készítéséhez keresk nagyfesz trafót. Van egypár autós 6V és 12V-os gyújtótrafóm, de ezek bunkó nagyok, meg egy kapálógépbe való. Ez utóbbi mechanikai méreténél fogva jó lenne, de semmilyen elektromos adatát nem ismerem. A tip.-a ISKRA 16.500.027. Pontosan egy 12V/8000V-os áttételü lenne az ideális, legalább is a kapcs. rajz szerint.
(#) kobold válasza leono hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Fel tudod tenni a rajzot, vagy pontosítanád, mi lesz a terhelés, mit hajt meg a nagyfesz? Gyújtótrafókkal 40 kV is elérhető, de legnagyobbrészt ez a terheléstől függ.
(#) leono válasza kobold hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Csatoltan küldöm a rajzot, de a következő honlapn

http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/hv/niongen/niongen2.html

találhatsz egy angolnyelvü leírást is. Én nem tudok angolul, de a rajz alapján megépathetőnek látszik.
Egyébként egy ugyn. UIC LADA utánporlasztó elé akarnám beépíteni kisérletezés céljára, vagy akár magába a légszűrőbe.
(#) mex válasza leono hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Fénymásolókban,lézernyomtatókban lehet komplett dobozolt nagyfeszegységet találni.Amit én bontottam az 8kV-ot állit elő. Érdemes bontókban kutakodni.
(#) kobold válasza leono hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Kocsiba akarod betenni? Pontosan milyen hatást vársz tőle?
Elolvastam a leírást, többet is találtam a neten, de mindenfelé azt említik, hogy biológiai jellegű felhasználása van.
Egyébként jellemzően a 7-10 kV-os tartományt említik, autótrafóval ezt úgy lehet elérni, hogy a primer kört "fojtani" kell, jóval a névleges alá. Lehet, tényleg jobb és biztonságosabb bontóban komplett egységet keresni, ami eleve ilyen feszültségekre van készítve.
Viszont azt is olvastam, hogy a ventillátoros technikákat nem ajánlják, életvédelmi okokból, szóval legyél nagyon óvatos, akármit is építesz!
(#) leono válasza mex hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
A bontott készülékből való beszerzés ötletét köszönöm, bár eredeti elképzelésem a meglévő anyagokból való elkészítés volt.
(#) leono válasza kobold hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Az autótrafókkal mint már írtam leginkább mechanikai méretproblémáim vannak. Bunkó nagyok és feleslegesen nagy teljesítményüek arra, amire nekem kell. Az iongenerátor használatával tökéletesebb üzemanyag elégetést várok. Mint írtam ez csak kisérletezés, nincs mögötte számításokkal alátámasztott elméleti elemzés. Pusztán spekulatív alapon, a tisztább levegő használata az élő szervezet működésére is jó hatással van, miért ne lehetne hasonlóan jó hatással egy levegőt is használó gép működésére.
(#) kobold válasza leono hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Kicsit veszélyesnek tartom a nagyfeszültség alkalmazását egy jellemzően benzingőzös környezetben...
A méretekről: vannak igen kis trafók is, félökölnyi kivitelben is van olyan, ami már az elektronikát is tartalmazza. Az, hogy nagy a teljesítmény, igazából nem baj, szerintem, mert van tartalék, és nem parkettán fog menni a rendszer. Primer köri fojtással simán lekorlátozható, egyszer be kell lőni levegős szikraközzel.
Egy belsőégésű hőerőgépet (a benzinmotor ez) egy biológiai szervezettel összehasonlítani talán nem a legjobb. A motornak a pormentes levegő az elsőrendű dolog, hogy ne kopjon; aztán, ha lehetőség van hideg szívólevegőt adni neki (20 °C, motorhőtől függetlenül), vagy még a szívócsövet (ami egy mindkét végén nyitott síp) a motorhoz hangolni, esetleg spéci légszűrővel a szívási ellenállást csökkenteni, gyakorlatilag mindent megtettünk, amit szívási oldalról lehet. Nem vagyok benne biztos, hogy a szívócsőben, a szívószelep körül, a hengerben keletkező örvénylés, kompresszió miatti hőemelkedés stb. bármit is meghagynak az ionizált levegő töltéséből, főleg, hogy minden burkolófelület fém.
Kísérletezz persze, nem azt mondom, ne próbáld ki, de véleményem szerint több sikert érnél el mondjuk vízbeporlasztással, és az egyszerűbb (no meg veszélytelenebb) is.
(#) leono válasza kobold hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Köszönöm az aggódó hozzászólást és az ötleteket. A légszűrős elhelyezést csak "lányos zavaromban" írtam. Az eredeti elgondolás az UIC elé való elhelyezés volt. Sőt az UIC előtt lévő szűrő elé. Itt nincs benzingőz és a kicsi 4db 0,5mm átmérőjü furat miatt nem gondolom, hogy elentétes irányú áramlás kitudna alakulni, már csak azért sem, mert ahhoz az utánporlasztóban nyomásnak kell kialakulnia. Ott viszont működés közben szívóhatás van. Természetesen nem várok sok százalékban kifejezhető javulást, de természetemnél fogva inkább csinálok valamit a két kezemmel, mint magasszintű elmélkedéseket és számításokat végezni egy esetleges nyereség kiszámítására. Ha van valami ötletem kipróbálom és kész. Ha jó használom, ha nem elvetem.
(#) maTaKee hozzászólása Feb 12, 2008 /
 
Hello!
Szeretnék építeni egy nagyfeszgenerátort, és volna egy kérdésem:
nekem ilyen sorkimenőm van, a rajz az ez lenne. Ha megépítem akkor csak egyszerűen rátekerem azt a +2 tekercset a magra és elméletileg (ha jó) akkor ontania kéne magából a szikrákat?

DSC06080.JPG
    
(#) maTaKee válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
ja és még1 tápnak elég egy 24V/0,5A trafó?
(#) Collector válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
Az tuti nem jó, mivel 12V -ról is 3A-t vesz fel a kapcsolás. 24V ról majdnem a dupláját. Viszont nekem 14V felett megdöglik a 2N3055. A split trafót nem lesz könnyű megtekerni
(#) maTaKee válasza Collector hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
A split az a shematikus rajzon a secondary?!
Trafót cserélek, de azaz 500mA az elég neki?
(#) Collector válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
"Az tuti nem jó, mivel 12V -ról is 3A-t vesz fel a kapcsolás."
(#) maTaKee válasza Collector hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
of korsz... ezt benéztem keményen

és a két tekercset meg csak rátekerem + ák. és nézem hogy melyik kivezetés fog ívet húzni?
(#) Collector válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
A split trafóval nem tudom milyen sikereid lesznek, mindenesetre próbálj régi, nagy színes tv-ből sorkimenőt szerezni, ahol nagy hely van a tekercseléshez. Nekem volt egy fél tucatnyi sorkimenőm, szinte akármennyi hozzáférhető. Aki keres az talál. Amúgy érdemes vigyázni vele, nem életveszélyes, de ha csak egy ujjal is hozzányúlsz a kimeneti melegponthoz, akkor csontig éget az ív. Elég gyengének tűnik, de minden felgyújt, ha közelrakod hozzá. Egy kész mini-ívhegesztő.. de frekvencia stabilizálás érdekében egy kondit be lehet pakolni a vcs-hez, de enélkül is működik, csak elmászik a freki (sípol, hörög, szörcsög)
Következő: »»   11 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem