Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Tervbe van egy ilyen meg építése. Ez az akku töltő nagy apám Pannóniájához volt. Nem tudnál kapcsolási rajzot adni nekem?
Apád Pannóniájához való töltő nem jó traktorhoz...
Az akkutöltős témában (képei közt) találsz sok megoldást, amit hozzáigazíthatsz az alkatrészállományodhoz. Küldök neked vasat (trafóhoz), diódát egy nagyobb töltőhöz. Ide minimum 10-15A-t tudó töltő kell.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2015
A "Puskás" trafó hogy néz ki belülről?
Szedett már szét valaki? Gondolom köpeny transzformátor és két egyforma tekercs van a 2x110 V-os oldalon és hasonlóképpen a 2xn V-os oldalon. A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2015
Szia!
Teljesen biztosan úgy van, ehhez szét se kell szedni. Ilyeneket használok pár Wattos 100-110V-os motorok illesztéséhez.
És két egyforma fél primer az egyik végén és két egyforma a másik végén, reményeim (és ezek szerint mások szerint is)
![]()
Pontosan így van, minden tekercsből van 1/2 feszültség a vason.
Itt a lap tetején toncy képet rakott fel egy ilyenről, az elrendezésről.
Van egy gyári EI trafóm. De az a gondom vele, hogy kicsit zúg. Mit lehet vele tenni? 4 Csavart meghúztam amenyire lehet, és lakkozva is van...
Pár lemezt kiszednék és középre bepréselni egy ca. 2mm-es bakelit csíkot.
A közepén zúgnak a lemezek, azt kell összenyomni.
Köszi!
![]() Másik, ha csöves erősítőnél rászór a hálózati a kimenőre, akkor ha beburkolom mágnesezhető lemezzel a hálózatit, akkor megszűnik a rászórás. Sajnos túl közel sikerült tenni, és olyan 40mV-os csúcsot indukál. Át már nem építhetem.
Biztosan láttál már egyéb hálótrafókon kívül, körben elhelyezett réz rövidzár szalagot.
Próbáld meg először azt, annak nincs plusz helyigénye.
Ha van rá mód, egymásra merőlegesen kell elhelyezni őket, akkor a legkisebb az egymásra hatás.
Sziasztok!
Kaptam egy erősítőt,6 bemenet mindegyik külön előerősítéssel magnetofon,lemezjátszó cd stb. elég komolyan össze van rakva. Van benne egy méretes trafó aminek szeretném megtudni a teljesítményét abban kérném a segítségeteket. A trafót is a szerelő készítette aki összerakta az egészet. Mellékeltem a méreteit. sec:2x28v 1,2mm rézvastagság, pri:220v,0,6mm rézvastagság. Súlya kb. 6-7 kg.
Szia!
Ez a "fizikai méret" nem mond semmit. A többi adat szerint 160 VA.
köszönöm.
Kaptam egy tápot amiben van egy szép méretes trafó. m:16,5cm,szél:13,5cm,vastagság:9cm. 2x30v,2mm rézvastagság. A doboz másik oldalát még nem bontottam szét csak belevilágítottam,ott kb. 3-35vastag rég van. Mekkora lehet kb a teljesítménye? súlya 13,5kg.
~45×90mm-es az oszlop? ~5-600VA a drótvastagságból; amúgy akár 2kVA.
"ott kb. 3-35vastag rég van"? Hogy értendő?
Ha 1 csévetesten van minden középen ( topik címéből gondolva ), akkor mindig azt a keresztmetszetet próbáld megadni: pakett vastagság szorozva a középső rész szélességével.
Ha ezt nehéz megmérned, általában a két szélső szélességének az összege. Abból is lehet saccolni.
Elnézést az előzőkben kicsit sietve írtam, a túloldalon amit még nem bontottam ki első ránézésre kb. 3-3,5 a réz vastagsága nagyon vastagnak tűnik ránézésre, ez egy házi készítésű labortápban szolgált 2x 0-30VDC és 1x 0-30AC. Lefotózom és csatolok majd képet.
A vas keresztmetszete is kell, mert a drótátmérő egy dolog. A két adatból már pontosabban meg lehet határozni.
A primer drót sem mindegy, mert lehetnek olyan esetek, amikor az összes szekunder nem mehet egyszerre teljes gőzzel, aztán félrevezető lehet.
Holnapra szétkapom teljesen és megméregetek mindent.
Ha hozzáférsz a primer zománchoz, azt tolómérővel mérd meg. Ha több kivezetéses lenne ( 0-110..127-.....), a 230 környéki a fontos.
EI trafóknál ha meg mérjük az egész trafó szélességét és azt elosztjuk 3-al megkapjuk a középső oszlop szélességét !
A legtöbb esetben ez igaz, hogy az ablak szélesség = a szélső oszlopéval, így pontosan ki is jönne, ahogy "granpa" is írta a 45-öt.
Ebből folyamatos üzemben 1,1-1,2 kVA-ra saccolom ( AFe=1,2*gyök(P). Viszont nem árt ellenőrizni, mert nekem is van egy szélesebb ablakos és arra nem igaz. Ezért lenne egyértelmű a 230-as tekercs huzalátmérője, -keresztmetszete a VA szempontjából.
A primer 2-es réz a szekunderek 1.5. A szélességét elosztottam 3-al és 4,5 lett,elvileg akkor 4,5 cm a középső oszlop.
Oké, a primer 2-es rézzel 1,8 kW-ig jó, de a szekunderek hogy vannak?
Csak 1,5 mm-es lenne??? A múltkor 3-3,5-öt írtál. Valami ott nem stimmel. A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2015
Sikerült ma rendesen szét szednem a dobozt. A fentiekben a szekundereket 2mm-re tippeltem a primert pedig 3-3,5re mert elég vaskosnak tűnt. A primer 2mm-es csak jó vastag szigetelés van rajta(az volt becsapós látszatra),a szekunder 2x30VAC és 1,5mm.
Ezt nem értem.. van egy vasad, ami kb. 1,2 kW-ra jó.
A primer drótot 2-nek méred, ami 1,8 kW-ra jó 230-on.. A szekunderre 1,5 -ös drótot mondasz és össz 60 voltot, ami nudli a primer lehetőségéhez képest, 270 watt. Valamit nagyon keversz.
Sziasztok ez a 12-0-12-es trafó mekkora teljesítményű lehet? Méretek alapján. Bővebben: Link
A mérete és az ára alapján ránézésre max 50W, de inkább kevesebb.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |