Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   257 / 384
(#) kissattila88 válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Tervbe van egy ilyen meg építése. Ez az akku töltő nagy apám Pannóniájához volt. Nem tudnál kapcsolási rajzot adni nekem?
(#) Gafly válasza kissattila88 hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Apád Pannóniájához való töltő nem jó traktorhoz...
(#) granpa válasza kissattila88 hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Az akkutöltős témában (képei közt) találsz sok megoldást, amit hozzáigazíthatsz az alkatrészállományodhoz. Küldök neked vasat (trafóhoz), diódát egy nagyobb töltőhöz. Ide minimum 10-15A-t tudó töltő kell.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2015
(#) Gafly hozzászólása Jún 14, 2015 /

A "Puskás" trafó hogy néz ki belülről?
Szedett már szét valaki?
Gondolom köpeny transzformátor és két egyforma tekercs van a 2x110 V-os oldalon és hasonlóképpen a 2xn V-os oldalon.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2015
(#) Orbán József válasza Gafly hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Szia!
Teljesen biztosan úgy van, ehhez szét se kell szedni.
Ilyeneket használok pár Wattos 100-110V-os motorok illesztéséhez.
(#) Gafly válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

És két egyforma fél primer az egyik végén és két egyforma a másik végén, reményeim (és ezek szerint mások szerint is)
(#) Orbán József válasza Gafly hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Pontosan így van, minden tekercsből van 1/2 feszültség a vason.
Itt a lap tetején toncy képet rakott fel egy ilyenről, az elrendezésről.
(#) szili83 hozzászólása Jún 17, 2015 /

Van egy gyári EI trafóm. De az a gondom vele, hogy kicsit zúg. Mit lehet vele tenni? 4 Csavart meghúztam amenyire lehet, és lakkozva is van...
(#) Orbán József válasza szili83 hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

Pár lemezt kiszednék és középre bepréselni egy ca. 2mm-es bakelit csíkot.
A közepén zúgnak a lemezek, azt kell összenyomni.
(#) szili83 válasza Orbán József hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

Köszi!

Másik, ha csöves erősítőnél rászór a hálózati a kimenőre, akkor ha beburkolom mágnesezhető lemezzel a hálózatit, akkor megszűnik a rászórás. Sajnos túl közel sikerült tenni, és olyan 40mV-os csúcsot indukál. Át már nem építhetem.
(#) Orbán József válasza szili83 hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Biztosan láttál már egyéb hálótrafókon kívül, körben elhelyezett réz rövidzár szalagot.
Próbáld meg először azt, annak nincs plusz helyigénye.
(#) Sebi válasza szili83 hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Ha van rá mód, egymásra merőlegesen kell elhelyezni őket, akkor a legkisebb az egymásra hatás.
(#) feccus hozzászólása Jún 20, 2015 /

Sziasztok!
Kaptam egy erősítőt,6 bemenet mindegyik külön előerősítéssel magnetofon,lemezjátszó cd stb. elég komolyan össze van rakva. Van benne egy méretes trafó aminek szeretném megtudni a teljesítményét abban kérném a segítségeteket. A trafót is a szerelő készítette aki összerakta az egészet. Mellékeltem a méreteit. sec:2x28v 1,2mm rézvastagság, pri:220v,0,6mm rézvastagság.
Súlya kb. 6-7 kg.

trafó.jpg

(#) ferci válasza feccus hozzászólására (») Jún 20, 2015 /

Szia!
Ez a "fizikai méret" nem mond semmit.
A többi adat szerint 160 VA.
(#) feccus válasza ferci hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

köszönöm.
Kaptam egy tápot amiben van egy szép méretes trafó.
m:16,5cm,szél:13,5cm,vastagság:9cm.
2x30v,2mm rézvastagság.
A doboz másik oldalát még nem bontottam szét csak belevilágítottam,ott kb. 3-35vastag rég van. Mekkora lehet kb a teljesítménye?
súlya 13,5kg.
(#) granpa válasza feccus hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

~45×90mm-es az oszlop? ~5-600VA a drótvastagságból; amúgy akár 2kVA.
"ott kb. 3-35vastag rég van"? Hogy értendő?
(#) ferci válasza feccus hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Ha 1 csévetesten van minden középen ( topik címéből gondolva ), akkor mindig azt a keresztmetszetet próbáld megadni: pakett vastagság szorozva a középső rész szélességével.
Ha ezt nehéz megmérned, általában a két szélső szélességének az összege.
Abból is lehet saccolni.

Elnézést az előzőkben kicsit sietve írtam, a túloldalon amit még nem bontottam ki első ránézésre kb. 3-3,5 a réz vastagsága nagyon vastagnak tűnik ránézésre, ez egy házi készítésű labortápban szolgált 2x 0-30VDC és 1x 0-30AC. Lefotózom és csatolok majd képet.

A vas keresztmetszete is kell, mert a drótátmérő egy dolog. A két adatból már pontosabban meg lehet határozni.
A primer drót sem mindegy, mert lehetnek olyan esetek, amikor az összes szekunder nem mehet egyszerre teljes gőzzel, aztán félrevezető lehet.

Holnapra szétkapom teljesen és megméregetek mindent.

Ha hozzáférsz a primer zománchoz, azt tolómérővel mérd meg. Ha több kivezetéses lenne ( 0-110..127-.....), a 230 környéki a fontos.
(#) Hetope hozzászólása Jún 29, 2015 /

EI trafóknál ha meg mérjük az egész trafó szélességét és azt elosztjuk 3-al megkapjuk a középső oszlop szélességét !
(#) ferci válasza Hetope hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

A legtöbb esetben ez igaz, hogy az ablak szélesség = a szélső oszlopéval, így pontosan ki is jönne, ahogy "granpa" is írta a 45-öt.
Ebből folyamatos üzemben 1,1-1,2 kVA-ra saccolom ( AFe=1,2*gyök(P).
Viszont nem árt ellenőrizni, mert nekem is van egy szélesebb ablakos és arra nem igaz.
Ezért lenne egyértelmű a 230-as tekercs huzalátmérője, -keresztmetszete a VA szempontjából.
(#) feccus válasza ferci hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

A primer 2-es réz a szekunderek 1.5. A szélességét elosztottam 3-al és 4,5 lett,elvileg akkor 4,5 cm a középső oszlop.
(#) ferci válasza feccus hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Oké, a primer 2-es rézzel 1,8 kW-ig jó, de a szekunderek hogy vannak?
Csak 1,5 mm-es lenne??? A múltkor 3-3,5-öt írtál.
Valami ott nem stimmel.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2015
(#) feccus válasza ferci hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Sikerült ma rendesen szét szednem a dobozt. A fentiekben a szekundereket 2mm-re tippeltem a primert pedig 3-3,5re mert elég vaskosnak tűnt. A primer 2mm-es csak jó vastag szigetelés van rajta(az volt becsapós látszatra),a szekunder 2x30VAC és 1,5mm.
(#) ferci válasza feccus hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Ezt nem értem.. van egy vasad, ami kb. 1,2 kW-ra jó.
A primer drótot 2-nek méred, ami 1,8 kW-ra jó 230-on..
A szekunderre 1,5 -ös drótot mondasz és össz 60 voltot, ami nudli a primer lehetőségéhez képest, 270 watt.
Valamit nagyon keversz.
(#) szili83 hozzászólása Júl 3, 2015 /

Sziasztok ez a 12-0-12-es trafó mekkora teljesítményű lehet? Méretek alapján. Bővebben: Link
(#) Ge Lee válasza szili83 hozzászólására (») Júl 3, 2015 /

A mérete és az ára alapján ránézésre max 50W, de inkább kevesebb.
(#) szili83 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 3, 2015 /

Értem, nekem folyamatosan 40W kellene. Akkor érdemes lehet vele megpróbálkozni?
Következő: »»   257 / 384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem