Fórum témák
» Több friss téma |
Hogy pontos legyek; én csak egy egyszerűsített változatot olvastam, amolyan áttekintést. Az 34 oldal volt. Mégis (csaknem*) elegendőnek érzem ahhoz, hogy az alapján az ember képes legyen az alapvető dolgokra: fájlok/könyvtárak listázása, fájlok írása/olvasása, hosszú fájlnevek kezelése.
*MBR-nek kellett még utánanéznem, meg pár dologban kellett megerősítés. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2015
Köszi a doksit! Egy darabig el leszek vele...
![]()
Örülök, hogy csak az első 2 mondatig jutottál.
Még pár segítség: (Bár lehet hogy már nézted ezeket...)
Master Boot Record (Wikipedia) FAT32 (PJRC) FAT32 (CIS-24) MBR, FAT (CompuPhase) FAT (Wikipedia)
Sziasztok!
Egy pár éjszakám már benne van de nem boldogulok az SDHC inicializálásával, kérnék egy kis segítséget, hogy elnézek-e valamit, vagy mit nem vettem észre az adatlapokban ![]() Táp felkapcsolása után fCLK=250 kHz, ebből CS=1 mellett 96 impulzus ( elvileg bőven elég!), majd CS=0 és CMD0. erre válasz=1 ( ez szerintem jó!). Ezután CMD8 (0x48,0,0,1,0xAA,0x87), erre a válasz: 0,0,0,2,31, ami szerintem nem jó, mert elvileg itt meg kellene ismételnie a 0xAA-t ![]() ![]() Ha az előzőek után kiadom az ACMD41-et, majd ismételgetem a CMD1-et, akkor érdekes dolgot tapasztalok: az SD áram alá helyezését követően nem jön vissza soha nulla ezzel a szekvenciával. Viszont újraindítva ( SD folyamatosan áram alatt!) már jó, azaz gyorsan '0'-t kapok, ami elvileg jó ![]() 3 kártyával próbálom, mindegyikkel ezt csinálja, kártyák gyakorlatilag újak. Ami esetleg még gondot okozhat az, hogy a próbák alatt kb. 15 centis "dupont" kábelekkel csatlakozom a PIC-hez, de mivel látok jót is a kommunikációban, ezért bízom benne, hogy nem ez a "végzetes hiba" ![]() Remélem sikerült valamelyest érthetően leírni így az éjszaka után, kicsit már elvesztem a sorok között! Várok valami baráti ötletet a tapasztaltabbaktól ! Előre is köszi! A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2015
Szia!
- CS = 1 mellett 74 órajelet kiküldök - CS = 0 mellett CMD0, válasz jön 1 - CMD8, válasz jön 1 - CMD55 és ACMD41 amíg nem jön válaszban 0 De itt a kódom inkább. Van benne csomó dummy read, nem emlékszem már miért raktam bele. Remélem érthető a kód:
Szia!
Köszi, most nem vagyok a "cucc" mellett, de este kipróbálom ![]() Első ránézésre már ott is van különbség, hogy a CMD8-nál egyet vársz ( doksi szerint az is kéne!), viszont nekem 2 jön ![]() Este további vizslatás ![]()
Hello én még csak tervezgetek egy txt file olvasót, viszont azt szeretné ha nem LCD-n írná ki hanem braille karakterek.
Ehez viszont egy kódoló rutint kellene írnom. Várok minden ötletet.
Szia esetleg megnézheted ezt a programot is, nekem bevált.
Köszönöm, még nem értem rá próbálni Beles kolléga javaslatát sem, sajnos úgy néz ki marad hétvégére
![]()
Szia!
Még nem értem rá sajnos... Hétvégén talán meg tudom nézni, mindenképpen visszajelzek !
A CMD8-ra nem ad vissza 1-et, hanem 0,0,0,2,31-et
![]() A doksi szerint az AA-t is vissza kellene adnia !? 3 kártyát is próbálok... ! Mi lehet vele ?! A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2015
Nekem 0xAA nem jön vissza CMD8-ra. 2 darab SDHC-t használok, mindkettőnél CMD8-ra a válasz 0xFF, 0x01. Táp felkapcsolása után rögtön kezded az inicializációt? Mindenképp legyen némi késleltetés.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2015
A doksi szerint a kiküldött mintát ( 0xAA pattern) is vissza kellene adnia
![]() Késleltetés van, mert többszöri próbálkozásnál is ezt csinálják, holott akkor már percek óta be van kapcsolva a kártya... szerk.: csatoltam képet ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2015
Hardveres SPI portot használsz? Jól van konfigolva? Mode 0-ban kellene működnie. Érdekes az a tüske a MISO lábon a 8. bytenál. Ott kellene visszajönnie az 1-nek.
Igen, hardveres SPI, MODE 0, nekem is feltűnt a tüske ( csak 15 ns!), raktam a tápra még kondit, de nem változott ! Ha megnézed, akkor a CMD0-nál simán visszaadja az 1-et ( viszont ott is vannak tüskék!)!
Az is zavarja a szemem, hogy a MOSI láb logikai értéke adásszünetben megváltozik. Én AVR-el dolgozok, de ott ilyen nincs. Esetleg nincs kedved kipróbálni szoftveres SPI portot? Nem bonyolult egy for ciklus az egész.
Nem tudom, hogy miért változik adásszünetben a jel értéke ( lehet, hogy átállítja a lábat bemenetnek és ott a felhúzóellenállás !?), de ha megnézed, akkor nincs gond, mert a felfutóélnél már mindig megfelelő szintű.
Megnézem majd a szoftveres birizgálást is, köszi, most még utánanézek ennek a hardveres dolognak, hátha ez nem tetszik neki! Neked milyen szinten van a láb: az utolsó kiadott bitnek megfelelő vagy magas szintre áll be/le ![]()
Nem állítja át bemenetnek, mert az induláskor min. 74 órajelnél folyamatosan magas szinten van
![]() szerk.: bár itt folyamatosan magasat kellett kiadnia, így nem látszik, ha "elengedi " a vonalat! A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2015
Idézet: Ha az utolsó kiadott bit 0 értékű akkor a MOSI láb nekem tartja a nullát, ha 1 akkor pedig az 1 értéket. „Neked milyen szinten van a láb: az utolsó kiadott bitnek megfelelő vagy magas szintre áll be/le”
Nek raknád be az SPI inicializálás kódodat? Hátha látunk ott valami hibát. Illetve milyen PIC-et használsz? Ez is fontos, én tegnap előtt 4 órát szívtam I2C-vel egy PIC32MZ1024ECG64 PIC-el. Egy már letesztelt működő kódot vittem át PIC24EP családból. Másnap találtam egy doksit, amiben felsorolják hogy milyen hibák vannak a PIC32MZ szériában. Konkrétan benne van hogy az I2C hardweres stop nem működik, és egy leírás hogyan írjuk meg szoftveresre. De nem ez az első eset, hogy valami mellék jegyzet elkerülte a figyelmemet, ami nagyon is lényeges volt.
Szia!
PIC18F26K22, néztem az errata-t, nem láttam az SPI-re vonatkozó problémát...! Gond lehet, hogy hosszú vezetékkel van csatlakoztatva a kártya foglalat, most készítek valami próbapanelt és azon fogok mérni... Ha megnézed az előzőekben mellékelt logikai analizátor diagramokat, abban látszik, hogy mit ad ki és mit kap, aszerint (úgy látom ![]() Köszi a segítőkészséget, most próbálok ( ill. építek !) és jelentkezem ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2015
Milyen tápfeszültségeket használsz a vezérlőnél és a kártyánál? Esetleg hibás a szintillesztés, vagy csak az analizátor méri rosszul a szinteket. (Szkópon jobban látszódna a jelszint és jelalak.)
Pont erre gondoltam én is. Hogy lehet nem jó a szintillesztés.
Sziasztok!
Ellenállásos szintillesztést használok, de szkóppal jónak láttam... Lassan elkészülök a próbapanellel és akkor újra méregetem, én a hosszú vezetékekre tippelek ![]()
Mindkét irányba jónak láttad? Mert szerintem passzív (ellenállásosztásos) illesztéssel csak egyirányú kommunikáció valósítható meg. A 3,3V-os jelből hogy lesz 5V-os?
Sziasztok !
A 3,3V-ból nem kell, hogy 5 V legyen, a PIC tápját csökkentettem egy diódával kb. 4,5V-ra, így a 3,3V már jó, de adott esetben tranzisztoros illesztővel is megoldható! Azért nem kerestem itt a gondot ( igazad van, lehetne!), de az analzátoron elég kicsire vettem a küszöbszintet ( 1,8V), mégsem jött be az 1-es ( ha itt jó lett volna, akkor gyanakodtam volna a PIC értelmezésére, de már itt sem volt jó és szkóppal is ezt láttam!). A gond megoldódott a próbapanel megépítésével és a távolságok lecsökkenésével ![]() Köszönöm Mindenkinek( gabi20, Beles és Zsora) a segítséget és az ötleteket, mellékelem a kapott diagrammot ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2015
Örülök, hogy működik
![]()
Újabb kérdés:
Ha a CMD18,0,0,0,0,255 utasítást kiadom, akkor nem a 0.sectort kellene kezdenie olvasni? Egy csomó '0'-t ír, pedig ott nem 0-k vannak ![]() Ráadásul a választ egy "csomó" 0xFF-el kezdi, majd jön a 0xFE ( ez kellene!) és utána a '0'-k ( Marker1-nél!) ! Mit nézek el így hajnalban ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |