Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Idézet: „A fütés mindenhol 6,3-2V” Ezt, hogy érted? Nem árt átméregetni, aggódni meg akkor kell, ha az anódlemezek vörösen izzanak.
Minden végfoknál 3 szekunder 6,3V van. Ezeket mértem át 10 perccel fütés után. MIndenhol billegett 6,3 - és 6,2 között.
Szép kéken világít. Féltem is tőle. Sokáig nemmerem járatni, mert nincs terhelve a kimenet. Erre kétem volna az előbb segítséget, de nemtudom kigobozni, mivel a rack csatlakozók sem a rajz szerintiek. Csak a felíratok maradtak. Magyarul van, de mégsem értem.
Kezdjünk az EL34-es végfokokkal,azokat ismerem,illetve ha jól látom 6L6-os verzióhoz nincs is csöved.
Az első éles! bekapcsolás előtt bizony mérni kellett volna.Fűtőfesz.,anódfesz. (a hálótrafó szekundere). Utána mehet bele a 2 db EZ81-ekkor meg kell mérni az egyen-anódfeszt. Ha már tudjuk ez mekkora érték terheletlenül ugye,akkor és persze nem irreálisan alacsony/magas,akkor mehetnek a többi csövek. Kell kötni a kimenetre egy terhelést,pl 10R/10W-os ellenállat. (A kimenők 12R-ra dolgoznak gyárilag.) Ráadjuk a delejt,majd mérünk a végcsövek (már cserélt) katód-komplexumán,mondjuk a kondi két lábán,ekkor leolvassuk az értéket(persze csak akkor,ha a végcső nem izzik mint az állat),illetve várni is kell vele mire bemelegszik,elég kb. 2 perc.Utána most még csak nagyon leegyszerűsítve Ohm bácsi tv.-e alapján számolunk egy közös áramot.Ezt osztva 2-vel megkapjuk,h. szerencsétlen csövünknek mekkora a nyugiárama.(Ja a bemenetet 1szerűen rövidrezárjuk a mérés alatt.) Ezen a honlapon van egy kalkulátor,aminek segítségével kitudjuk választani a helyes értékű katódellenállatot. kalkulátor Folyt. köv.
Na.Csöves végfokot NEM kapcsolunk be terhelés nélkül!Ennél a kapcsolásnál nincs nagyon magas anódfesz,a kimenő elvileg nem üt át,de a végcsövek bizony károsodnak.!!
Egyenlőre hagyd békén a szekrényt,kövesd végig a csatlakozó tüskesorán,hogy mi hova megy,és oda külön vezetékekkel csatlakozz.(jótanács) A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2015
Azért nemtudtam mitcsinálni, mert a rajzon szereplő, illetve az én tüskesorom nemazonos. Kimértem mindkét végfokot, javítottam is. A felső szabályzót is javítottam. A szekrény bekötéseit nemértem igazából. Szúrtam is be képet. Ott terhelném, anódhoz forrasztanék vezetéket, és méregetnék. Így szekrényben egyszerűen lehetetlen mérni.
Végfokon a bemenet megvan, betáp megvan. Ez összesen 4 tüske.. És milesz a többi.?. Ezért hagytam inkább a szekrényre. Mod. Holnap kisípolom a tüskékhez a kimenőt, betápot, visszajelzőket, hangerőszabályzót, bemenetet, stb. külön áramalá helyezem őket. Mintha az egyik Végfokcsőben piroslott volna az anód. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2015
Összeraktam a kérdéses kapcsolást, és elsőre megszólalt, nagyon halk mackó van még benne (ennyit szinte a pio referencia végfokába is hallani). Pár értékkel el kellett térnem a megadottaktól, mert itthon szedtem össze hozzá a dolgokat.Sajna a feszkók sem jöttek össze, kb.40V-al kevesebb lett, de legalább arányosan kevesebb. Még lesz egy finomhangolás a Márkkal, aztán ennyi. Képeket is mutatok csak most épp az szól (hátha kigyullad)
![]()
A dobozt már ismeritek néhányan, üresen porosodott a polcon 5 éve.
Ennyi alkatrésszel nem nyákoztam, hanem beleszórtam mindent. ![]() Laci: Jól emlékszem? a hálozati földet, egy ellenállással, és két diódával testeljük, ha akarjuk?
Ez egész bombázó lett, gratula!
A két plusz cső "micsinál"? ![]()
Köszönöm. Egyenirányit (EZ80)
Ilyesmire gyanakodtam... Ezek az egyencsövek elég szépen levonnak a tápfeszből, le fogom mérni az enyéimet, mielőtt trafót méretezek hozzá...
Ezt a trafót még annó valami csöves kütyüből bontottam, és most sikerült felhasználnom. A tesójával nem tudom mit kezdek, azon 2x 218, és 2x 10 volt van fütés gyanánt.
Egyenirányíts diódákkal, akkor lesz ca. 280V-od, elmegy az EL84-hez, nem?
A 10V-okkal meg soros teljesítmény ellenállás...?
Ezen volt 2x 280, meg 7V fűtés, az egyencsöveknek meg eldugtam egy plusz sújt,ami fűti őket.
Nem csináltál rosszat, nekem direkte külön fűtéstrafóim lesznek.
Ha a 2X10V két külön tekercs, akkor az egyikből le lehetne tekerni a fűtésnek, a másik meg jó előfeszre. Egy ilyen kis erőműhöz elegendő, ha a trafó teljesítménye is megfelelő.
Üdv. Valakinek ismerős a 3505-ös cső? Elvileg UL41-es megfelelője. Érdemes belőle erősítőt építeni? A válaszokat előre is köszönöm.
![]()
Párhuzamban van a 2 cső, ugy sem elég? Eddig gond nélkül ketyergett. De semmiből nem tart kicserélni.
Az első csövek 6H8C-k?
Én annyit vettem belőle, hogy lassan előfokokat is kell gyártanom, hogy elfoggyon... ![]()
Ha teljesen kompatibilis, inkább pótlásnak használnám gyári készülékekben. Akkor már jobban jársz az EL 84, 6P14P csövekkel, ezek jobbak.
Igen, azok.
600Ft-ért vettem darabját. Nem tudom, mennyire jártam rosszul vele?
Most csak egy minimál koncepciós erősítő a végcél olyan bemutató erősítő. Azért választottam e csövet,mivel ehhez táp és kimenő is megvan gyári .
![]()
Én PP-t akartam EL41-ből építeni, mert olyan "senkinek nincs", de mióta megvettem a csöveket, nem nagyon foglalkoztam vele.
Sztereó EL84 PP-hez 2db EZ81 vagy 4db EZ80 kell.
Már 81-ekkel megy és, valóban, de ezért vannak az ilyen fórumok hogy okosabb legyen a magamfajta egyszerű festő, aki tényleg hobbi szinten csinál ilyen dolgokat. És lám tényleg szinte minden feszkó beállt a megadottakhoz képest pár volt külömbséggel. Szinte hibátlan lett elsre
![]() Nem tudom miért azt raktam bele. De köszi. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2015
Helló!
Ma foglalkoztam vele egy keveset. Kivettem a keretből, csatlakoztam hozzá amivel tudtam. Meglett a hangdoboz kimenet, bemenet. Iszonyatosan gerjed a gyári háza nélkül. Mint mikor az illesztő szekunder visszacsatolása fordítva van. A gyáridobozba csúsztatva mind a két végfok működik. Külön csináltam dugeszokat a gyári csatlakozóra, így távolabbról is tudom mérni az egészet. A végfokokon a hangerőpotik nemműködnek. Már 4* kimértem őket.. Nemtudom milehet velük. A rajz szerint ugyanúgy vannak. Ami fontos, üzem közben negyednek a felén elkezd torzítani. Alacsonyfrekvencia recsegős lesz, nemhiszem, hogy az előfok miatt, mertha a bemenetet is lenntebb veszem (PC) akkor is csinálja. Mértem a katódellenállást. R14 -nél 28V 16V . Ahogy nézem, az 38mA /2. Az anód és katód közti feszültség 380vDC. Amelyik cső elkedz izzani, ott marad 10 perc után is a fesz ennyi. Amelyikkel ugynézki nincs gond, ott leesik 340VDC -re. Lassan tele leszek mára. .. Miaszethez kell mérnem R14 -et? Kapcsolás szerint pettyezetek már rá légyszi a rajzra. Épp mostvert a földhöz ez a @.. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2015
Idézet: „Nem tudom miért azt raktam bele.” Special én sem tudtam anno mire való az oldószeres hígító !
Szia. irtam választ de kitörölték volna
![]() Igazábol rosszat nem tettem vele, de most valóban ok. Kérdeztem valamit egy pár hozzászólással ezelőtt, neked szólt. Köszönöm ha válaszolsz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |