Fórum témák
» Több friss téma |
Azt olvastam valahol hogy ezeknek aubol van az a a talp része és az nem túl előnyös.Jobb a profilos sín. Csak ezekből rengeteg fajta van nem tudom melyik lenne a jó választás.
Mechanika tervezésénél milyen szabályokat kell betartani?.Pl gondolok arra hogy milyen távolságra legyenek egymástól a lineáris sínek.Milyen magas lehet a z tengely az x y hóz képest stb.. A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2015
Hi
Alu , fa, műanyag és esetleg nyáklemez..Nem napi rendszereségel..Én arra gondoltam , hogy vannak itt bizonyos szabályszerűségek az építésnél pl 500x600 as munketerületű géphez mekkora z magasság ajánlott.Vagy milyen távol tegyem x tengelyen a lineárokat nem mindegy hogy 50 vagy 100 ra teszem.. stb
A Z magassága pedig csak attól függ, mire fogod használni. Van akinek 50mm elég, van akinek 500. Ez feladatfüggő. Ha csak vastaglemez-darabokat fogsz megmunkálni akkor az 50mm elég. Ha nagyobb tömböket akkor nyílván nem. A magasságnak a stabilitás szab határt, de olyan 100-150-es magasságig, nincs jelentős árkülönbség. Nagyon sok oldalról kell megvizsgálni a dolgot: pl mennyi pénzt szánsz rá, milyen anyagból csinálod, mekkora alapterület, milyen az elkészítéshez szükséges gépeid, eszközeid vannak otthon(vagy olyan ismerősnél akinél tudsz dolgozni) stb.
Szia
Úgy szeretném megoldani a Z tengelyt , hogy később lehessen alá tenni egy 4. tengelyt egy forgatót.Ezért lenne érdekes a z magassága 50 alá nem fér be de túl magasat se akarok. A gép vaslemezből lesz 10 v. 12mm lézerrel vágatva.. 500x600 as munkaterület kb de ez még képlékeny..Van gépműhelyes ismerős , azzal nem lesz gond.. 16 vagy 20 as golyosorsóval..De a lineárok, na azokkal még gondban vagyok..Mert annyiféle lineáris sín ,kocsi van ,hogy belezavarodtam már.Ezért kérdeztem ki mit használ melyik lineáris kocsi sín párost alkalmazzam..Ha nem jutok ezzel előrébb lehet megcsinálom a talpas SBR szériás tengelyekkel.20 as vagy 25-ös méretűvel.
Használd a válasz gombot!!!
A lineárokból a jobb szériába a "rendes lineárok" tartoznak. Pl.: Lineár A talpas lineárok ezeknek a kevésbé tartós, jóval olcsóbb, de hobbi célokra még mindig bőven megfelelő változata. Ahogy Köbzoli is írta, mindenképpen úgy számolj, hogy egy lineárra 2 kocsi kerül(tehát egy tengelyre 4), x-y tengelyeken kb. 10-15 cm legyen a két kocsi között(ha nincs hely, lehet kevesebb, de nem érdemes). Zn kerülhetnek akár egymás mellé is, de 5 cm-t lehet hagyni. Ez a csavarodás elkerülése végett szükséges.
Szia
Milyen szélességű lineáris vezetéket javasoltok x y-hez és z-hez bár oda linkeltem mar egy 400mm es vezetéket kocsival együtt 15mm szélesek..az szerintem jó lesz .. Kezdtem keresgélni golyósorsot és hozzá anyákat. 16-20-25 ös méretben nézelődtem, 5 ös emelkedéssel...Mit jelentenek a pontossági osztályhoz tartozó jelölések?? pl T7 c5 c7 mert ezekkel találkoztam golyósorsó + anya keresgélés közben..Melyik a jobb ??Van valami táblázat ahol meg lehet keresni melyik a precízebb osztály ??
A szélességre nem tudok mit javasolni, minél nagyobb annál jobb(legalábbis egy darabig). Z-nek az amit linkeltél jó lehet. Egyébként van valami rajzod ami alapján dolgozol? Vagy lesz? Hibákra deríthet fényt egy jó rajz.
Az elektronikán is agyaljál, az sem lesz egy feltétlenül egyszerű menet. Az golyósorsóból remélem nem a "kínait" nézted.... A tűrésnél a betű a tőrésmező elhelyezkedését jelenti, a kis vagy nagybetű azt, hogy mihez képest nézzük, a szám pedig a mező szélességét(ez minél kisebb annál jobb, és persze drágább is. Táblázat van: Bővebben: Link
Rajz természetesen készül /sketchup/.De még képlékeny el kel döntsem orsók átmérőjét , lineárok tipusát stb...Elektronika az egy piros kinai vezérlő lesz 4 tengelyes..vagy egy lpt illesztő kártya 4 db tb6600 vagy tb6560 as bipoláris driverel..A régebben linkelt nagyobb piros motorokkal lene megoldva a motor kérdés..
Melyik a kínai golyósorsó ??? SFU anyákat nézegettem mert úgy láttam cnc s képeken , hogy ezeket alkalmazzátok ti is.. Orsókat, anyákat 16-20-25 ös méretben keresgéltem 5 ös emelkedéssel.. itt keresgéltem: Bővebben: Link Bővebben: Link itt kisit magasnak találom az anyák árait... Bővebben: Link és még ez ahol nagyobb választék van viszont nincsenek árak..itt mindjárt kétféle márka van DTE és TBI amik egymással nem kompatibilisek ![]() És itt látom hogy c5 c7 t7 ,kisebb szám a jobb de a betűs jellőlést még mindig nem értem... A link amit küldtél nekem nem megy.. A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2015
Szia!
Ha javasolhatom, ne olyan vezérlőt válassz, ami egybeépített. Gondolok itt a iros négy tengelyesre. Sokkal jobban jársz, ha külön LPT kártya, külön tengelyenkénti vezérlés lesz. Vezérlőnek javaslom a 2M542 MSD klónt. Ebay-en kapható 9-12.000Ft/db. Nekem nagyon bevált, remekül megy a gépem. Linuxcnc-vel üzemeltetem. Én innen vettem: 2M542 vezérlő és az LPT breakout: LPT breakout board A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2015
Márcsak azért sem, mert az LPT szép lassan történelemmé válik majd. Egyre nehezebb lesz olyan számítógépekre szert tenni, amik még támogatják (az USB-s, illetve PCI-os kártyák nem szoktak jól működni). Ezért később elég csak az LPT-s kártyát kicserélni egy USBs/Ethernetes mozgásvezérlőre ha fejleszteni kell.
Idézet: Azért tegyük hozzá, hogy ehhez a munkához egy P4-es gép bőben elég tud lenni. A PC Arénában meg fillérekért vannak ilyen gépek - LPT porttal. Nekem is ezzel megy a gépem évek óta. A HDD és a táp kivételével nem is tudom mi menne tönkre benne. Egy régi Pata HDD filléres tétel - be lehet tárazni. A táp javítható. Ez még mindig hobbi szint. „Márcsak azért sem, mert az LPT szép lassan történelemmé válik majd”
Elektrolit kondik, kósza villám, hálózati tranziens...
![]() Nálam egyébként a helyhiány volt a fő indok. Egyszerűen nem akartam még egy dedikált számítógépet is a lakásba. Most egy ethernetes vezérlővel hajtom a CNC-t laptopomról (modern oprendszer, gyors processzor), amit minden más hobbimmal kapcsolatos dologra is használhatok.
Szia. Egy kis olvasni való a golyós orsókról: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2015
Nekem meg a koszba nem volt hangulatom betenni a notebookot. Egy cnc - munkagép. Forgáccsal, porral, hűtőfolyadékkal stb. Jobb a dedikált gép. Ráadásul így, hogy nincs rajta még a hálózaton sem, a vírusok is békén hagyják, nem kell frissítgetni stb.6-7000 Ft-ot megért. A monitor is hasonló beszerzés, ha tönkremegy - legalább nem sajnálom.
Az én gépem nem túl nagy, ezért elfér az asztalon. Csináltattam hozzá egy dobozt (polikarbonát), amit ráteszek, amikor dolgozik. Fát szoktam marni, illetve nyákot rajta, így nem használok hűtőfolyadékot sem. Ha lenne egy rendes műhelyem, akkor kapna dedikált gépet, de akkor is inkább egy ilyen mozgásvezérlővel használnám. Az LPT port sok szempontból korlátozott egy jóféle mozgásvezérlőhöz viszonyítva (csak ki/bementből majdnem annyi van nekem, mint az LPT-nek lába, stb.).
Én kameleon2 kollégával értek egyet maximálisan.
Én nem támogatom az USB-t. Nekem az a véleményem, hogy hamarabb megfagy egy USB cucc, mint egy LPT cucc. Való igaz, egy célhardvert kell kiépíteni CNC vezérléshez, aztán az örök élet. Ha meg elöregednek a kondik, cserélni kell a kondikat és megy tovább. Szerintem egy helyesen összeállított, átgondolt LPT-s konfiguráció sokáig használható. Az is igaz, hogy a ki-be menetek korlátozottak az LPT esetén. Ilyenkor jön a képbe a második LPT port (erre én bevetettem egy PCI LPT2 kártyát). Egyéb iránt okosan kell megválasztani a bemeneteket. Végállásra el lehet pazarolni öt, illetve három bemenetet, de megoldható egy bemenettel is. Ugyan így a referencia kapcsoló is. Tehát az összes tengely összes végállása egy bemenet, az összes tengely összes ref. kapcsolója még egy bemenet. A számítógépre, laptopra védő dobozt tenni nem kényelmetlen munka közben? Mindösszesen azt mondom, hogy az LPT szerintem megbízhatóbb, mint az USB. A hátránya ugye, hogy nincs annyi bemenet-kimenet. De még az is lehet, hogy elég ennyi ki-be menet...(?) ![]()
Én is ezzel a vezérlővel próbálkozom, igaz a (kínai) megfelelőével kíváncsi leszek rá a gyakorlatban.
Az én vezérlőm ethernetes (USB esetén könnyebben létrejöhet a földön keresztül csatolás, ez valóban gondot jelenthet, segíthet ha a laptop leválasztó trafóról megy [az akku lemerülhet menet közben]). A doboz nem a számítógépen van, hanem a CNC-n.
![]() Ne feledkezzünk meg azért a további előnyeiről sem a rendes mozgásvezérlőnek: - FPGA vezérli a motorokat röccenés nélkül (hardveres parancsvégrehajtás, nem a mach3 számolja), az LPT-nél sokkal finomabb osztással (frekvencia ugye). A géphez kapott mozgásvezérlőm eredetileg LPT-s volt, a gép most sokkal finomabban megy (halkabb). - Sok jelre hardveres beavatkozás a mach3 megelőzésével (letapogató védelem, vészstop, főtáp lekapcsolása, végálláskapcsolók, hardveres letapogatás pontos érintési-pont visszaadással, stb.) - Ezt már említettem: sokkal több ki/bemenet, a végálláskapcsolókon és letapogatón túl használok még ki/bemenetet gombokra (start/stop/vészstop), illetve visszajelzésekre (állapotlámpák) - Több tengelyt támogat (az enyém 4-et, de kapható 6 vagy több is) - Mach4 támogatás - stb. Hátrány: - ÁR! Az LPT-s kártyánál sokkal többe kerül. Igazándiból engem nem zavar ha valaki LPT-vel akarja most megépíteni a gépét. Csak rá akartam mutatni, hogy akkor szerencsésebb úgy csinálni, hogy ha már nem megoldható a további működtetés (a CNC még teljesen jó lesz 10-15 év múlva is, lehet akkor majd még LPT-s számítógépet venni?), akkor elég legyen csak a vezérlőt kicserélni.
De amúgy lehet vele letapogatni, vagy a letapogatást egyáltalán nem támogatja?
Az instabilitást okozhatja, hogy nem látok egyetlen szűrő/védő elemet sem a kapcsolási rajzban. pl. ferritek, TVS dióda, stb. Ha van otthon elég nagy teljesítményű leválasztótrafód, megnézhetnéd, hogy viselkedik, ha arról megy a számítógéped (esetleg online! rendszerű UPS is megteszi, ha van olyanod).
Támogatja a mach3-at?
Amit leírtál, abszolút korrekt és elfogadható érvelés, köszönöm.
A polikarbonát doboz a cnc-n van ![]() ![]() Bízzunk benne, hogy az LPT örökzölddé válik. Én szeretem az LPT-t. Természetesen egy 3 vagy 4 tengelyes hobby/félprofi gép esetén teljesen jó. A másik ok, amiért az LPT-t használom, ez pedig a linuxcnc. Ez nem támogat mást, csak LPT-t.
Sajna a tendencia nem ez. Az új számítógépeken már régóta nincs LPT port... Szerintem ez jelez valamit.
Egy fél éve selejtezés idején mikor minden ment a konténerbe sikerült szereznem 4 db p4 es gépet
ezeken mindegyiken van soros es LPT port is egyikre feltoltam egy sima win xp ez lesz a cnc gépem ![]() LPT +3 v 4 db Zoli által javasolt kártyával.. De ez majd a jövő zenéje elsőnek a mechanika... Idézet: . Azt jelzi, hogy nincs LPT portos nyomtató forgalomban. Tulajdonképpen a pontos megnevezés: IEEE 1284-1994 - azaz 1994-es a szabvány. Ahhoz képest , hogy több mint 20 éve tartja magát - valami oka csak van ennek nem? Egyébként az sem gáz, ha nem lesz, mert párhuzamos porti kártyát még attól lehet venni:PCI express LPT port „Az új számítógépeken már régóta nincs LPT port”
Lehet ma is párhuzamos portos alaplapokat kapni, majdnem minden gyártótól (B85, H81 vagy Mini-ITX).
Igen lehet, de ha jól emlékszem valahol azt olvastam, hogy nem igazán működnek jól a CNC vezérlőkkel (túl nagy a késleltetés).
Hi
Én pont azt olvastam itt valamelyik fórumban , hogy pont az LPT alapú CNC megy frankón és pl az USB s meg nem olyan jó
Ti hol csináltatjátok golyósorsó végmegmunkálását ??Azt olvastam , hogy nagyon kemény anyagból van és nem lehet esztergálni..
![]()
Az egyetlen dolog, amivel biztosan nem volt soha gondom, az az LPT port. A mechanika sokkal problémásabb.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |