Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szia! Nekem van két EZ81-em, Az egyik tiszta újnak néz ki, a másik kicsit régebbi tipus, kopottabb ,de van EZ80-as is. EZ80-ból van 5db. Ha jó neked. Van még PY88, DY86, DY806. Van 1 AZ21-em, ha érdekel. Van kép is. Ne tévesszen meg a kép Ez 2db cső, csak a három felvételt egybevágta a telcsim.
Helló!
Köszi szépen hogy gondoltál rám. Egy EZ81-es érdekel,csak írd meg mit kérsz cserébe,és hogy hogy juthatna el hozzám a cső. üdv. Máté
"....cserébe tudok adni E/PCL86-hoz való kimenőt,két egyforma is van,de azok kicsik,kb.3cm2-esek."
Engem Ezek érdekelnének, adnék még hozzá esetleg EBL21-et, ha érdekel. De előbb majd még letesztelem az egyenirányítókat! (Majd délután)
Srácok!
Több helyen láttam, hogy egymásnak ajánlgattátok, hogy egyenirányítsa a váltót , ha kevés, és pufferálja, mert az úgy több lesz.... Ez azért nem pont így van! Az egyenben mért feszültség a kondin, az az őt tápláló effektív váltófesz csúcsértéke/1,41x-ese (gyökkető)!/ annak a munkavégző képessége pont ugyanannyi, mint az őt tápláló váltófesznek, még kevesebb is, mert a graetz hídon esik vagy 1,2 volt/2db dióda sorban/. Ezt akár ki is próbálhatjátok, kössetek váltó 12v-ra graetzet, és jól puffereljétek fel. aztán egy autóizzóval terheljétek a váltót, majd az egyenirányítottat. A kondi kisütéséig, és egyben az átlagfeszültség eléréséig talán egy felvillanásnyival erősebb lesz az egyen, de utána már nem. Tehát sajnos ilyen módszerrel nem lehet sumákolni a fűtéssel azt bizony, ha kevés, és aláfűtött a cső, akkor feljebb kell tekerni!!
Szija!
Kis lámpások nem annyira kényesek az aláfűtésre. A végcsövek viszont igen, mert egyrészt eltűnhet az oxidkatódot védő elektronfelhő, másrészt pedig a magasabb hőmérsékletű részek túlterhelődhetnek, és idő előtt kimerülhetnek.
Próbálom feltölteni emilbe az Rt 1969-et kocosnak. Jó lassú, még a negyede sem ment fel. Kéri még valaki?
Akkor még 1!
Szervízes gyakorlatokon mutatták az "öreg" szerelők, hogy marokba fognak egy adag forrasztóónt, és a végével "ívet fognak" a PL500 sapkáján, vagy akár a PY-on is. Az ívet kb 5-7 mm hosszúra lehetett nyújtani. Akkora energiát lehetett elvonni a fokozatból, hogy símán olvasztotta az ónt.
Ja, az a rajzot én is láttam, a Hetényi László tervezte.
Szjasztok!
Újra itt, köztetek. Mégiscsak van szívük a moderátoroknak. Köszi nekik!
Szija!
Nézegettem a PCL86-os gyári beállításait (TV-rajzok). [ Már elég régen kellett utoljára nézegetni, de talán öszesen 2x, mert a csőcsere 98%-ban segített. Meg aztán akkoriban nem tervezői szemmel néztem, hanem jövedelemforrás volt.] Elég nagy meredekségű pentóda ez, a maga minden előnyével, hátrányával. A hátrányok között pont a gerjedékenysége az, ami nekünk a legtöbb bosszúságot okozza. Szinte nincs is olyan kapcsolás, ahol ne lenne ellenlépés a gerjedés megakadályozására. A bemenet lezárása kis értékű kapacitással, anódok közötti - csak magas frekvencián hatásos - csatolás, a kimenő primer söntölése R-C taggal (mintha a félvezetősökön is láttunk volna már ilyet ).
Szija!
Tegnap sem önként tettem, kizárt a technika. Épp most olvastam az egyik moderátor üzenetét, aki elmagyarázta, mi is történhetett. Kocos barátunk visszahozott, ha rajtam múlik, én itt leszek. A PCL85-öst is nézegettem, a pentódának jó nagy előfesz kell, legtöbbször 470 Ohmos katódellenállással állítják elő.
Hello! Itt az ígért anyag! Van ebben minden mi jó Csövek működése, csöves tápok, LC RC szűrők méretezése, hangfrekis kapcsolások: triódás, pentódás fesz. erősítők, A osztályú teljesítményerősítők etc. Tele van képlettel, lehet számolgatni
Valahol van még műszerész tankönyv is majd aztis megnézem
Van egy egyszerű kis progim, kimenőszámító. De sztem .exe fájl nem helyezhető fel.
Ellenüteműhöz vagy A osztályhoz való? Furcsa hogy 2X **** a primer meg a szekunder is.
Én úgy látom, hogy ellenüteműhöz jó igazából. A progit nem én csináltam (sajna ilyet nem tudok), a srác meg nem biztos, hogy mindent jól értelmezett. (=2x szekunder)
Úgy tűnik, csak ellenütemhez jó, oda jogos a 2x primer, hisz az szimmetrikus. A szekunder meg 2xn, tehát pl.2x43=86 menet. Egy ilyen egyszerű kis progi nem fog túl sok mindent kiszámolni, inkább csak tájékozódásra jó.
Hát ez tényleg hasznos lehet. Ezekkel a könyvekkel talán csak az a baj, hogy mindent elméleti alapon közelítenek meg. Ha valami mégsem úgy működik, "ahogy a nagykönyvben meg van írva", sajna semmilyen további támpontot nem nyújtanak. Régen a Rádiótechnikák foglalkoztak közszükségleti cikkek szervizelésében járatos szakemberek bevonásával konkrét hibák ismertetésével, ez ma már nem divat. De rajtunk - egyedi készülék konstruktőrökön - ez sem segítene....
Valóban elméleti alapokon nyugszik eza könyv, hiszen főiskolai tananyag volt a 80as években. Viszont akinek kevés információja és tapasztalata van a csövekről annak jó kiindulási pont lehet. Szerintem
"De rajtunk - egyedi készülék konstruktőrökön - ez sem segítene...." Annyi előnyünk azért van a "gyári" készülékekkel szemben, hogy mi minden alkatrészt ismerünk amit egyszer beszereltünk egy kapcsolásba
Nekem is van egy jópár ilyen köny pl Terta 811 javítása, aztán a Kádár könyvek stb... Régen rajzot, meg komplett leírást adtak a cuccokhoz, (az AKAI orsósomhoz is van egy csomó) manapság meg érjük be egy jobb esetben angol kezelésivel Nade kéne már építeni valamit Megint kutattam a műhelyembe és a kezembe akadt 6db PCL84. Fülhallgatóerősítőnek szerintem még jó. Vagy a géphez között kis genius hangszórókat meghajtani, VT hangkimenővel.
Hja, ez így van.
A PCL 84-et egyszer próbáltam, ha jól rémlik 1W körül tudtam kicsikarni belőle, épp egy VT kimenővel. De ennek a pentódája lineáris igazán, mert azt szélessávú feszerősítőnek használták a TV-kben a videó végfokozatban. Valahol láttam, mintha szkópba is raktak volna ilyet, ennek holnap uánnanézek.
No, megtaláltam azt a rajzot. A pentóda, mint szélessávú, kompenzált erősítő, a triódát vezérelte, ami katódkövető kapcsolásban hajtotta a a szkópcsövet. DC-től 3,5M-ig terjedt az átvitele. Az Rt-ben a PCL86-ossal láttam füleserősítőt.
Az ember mindig talál érdekes dolgokat, ha nézelődik. Most találtam a II. Kádár könyvbe egy rádiókapcsolást, amibe 3!!! EL84-et pakoltak. 2 ellenütemben "vitte" a főhangszórót (gondolom, jó nagy lehetett, akkor még nem a 6 cm-es hangszórók tipikus teljesítménye volt a 10W) A másil EL SE-be vitte a 3!!! magashangú hangszórót. A vicces a, hogy ezek külön külön ki is voltak vezetve. "Bikábelezés (?) 1950 körül?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |