Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   222 / 313
(#) Buvarruha válasza didyman hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

De látszik, hogy változik valami, de, ha ennyire nem akar indulni, akkor már esik rendesen. Azt nem akarom mondani, hogy szkóppal ellenőrizze, mert felteszem, hogy nincs neki.
(#) Laurox válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

Nos, ez már egy régi téma, de legalább kiderült mi okozta a gondot: Egyszerűen kicseréltem benne a scalert (egy bontott 19-es változatból szereztem) és azóta gyönyörűen muzsikál ez a kis majom! Tehát nem táphiba volt, ahogy annak idején gondoltuk.
Tudom, hogy ez nem minősül javításnak ez inkább csak "legózás" volt

Üdv: Laurox
(#) Buvarruha válasza Laurox hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

A panelcsere is egyfajta javítás, olykor nincs is más megoldás.
(#) szucsistvan123 hozzászólása Júl 12, 2015 /

Sziasztok! LCD monitor Tápegységén hol találom azt a pontot, ahol az inverter kapja a jelet, hogy kapcsolja be a csöveket? Ahol a scaler és a táp találkozik, ott van két felirat a csatlakozónál, (a tápfeszültségeken kívül) Egyik a BLON a másik a BRI. Melyik lehet az amit én keresek?
A monitor típusa: Fujitsu simens L19W-3.
(#) Andr3wJ válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

BLON = Backlight On- Háttér ki/be
BRI = Brightness - fényerő

Gondolom
(#) szucsistvan123 válasza Andr3wJ hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

Akkor a BLON bemenetet ha rákötöm egy FET Gate lábára, akkor úgy lehetne kapcsolgatni egy PWM-et? Vagy kellene elé valami előtét ellenállás? Esetleg egy konkrét kapcsolás?
Köszönöm a válaszod! Ment a !
(#) Andr3wJ válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

Én ennyire nem vagyok jó, majd jön Buvarruha és segít szerintem.
(#) Buvarruha válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

Nem egészen világos, hogy mit szeretnél mivel kapcsolgatni.
(#) szucsistvan123 válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

Ugye a Scaler panel küld egy jelet a tápnak, hogy kapcsolja be az invertert. Na ezzel a jellel szeretnék bekapcsolni egy FET-en keresztül egy PWM-et. (amivel szabályzom a LED szalag fényerejét). Hogy lehetne ezt megoldani? Állítólag logikai jelet küld a scaler a tápnak.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2015
(#) didyman válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

Ez teljesen zavaros. A BLON bemenet felé eső végét miért akarod rákötni egy FET G lábára? A kimenetet kellene, nem? A PWM-et kapcsolgatni mit jelent, modulálni szeretnéd, vagy engedélyezni? Előbbire nem alkalmas a BLON vezeték. Nem értem, miért kellene FET-re kötni, ha adott egy PWM vezérlő, akkor annak engedélyező bemenete, ha polaritásra, jelszintre egyező, akkor közvetlenül köthető a BLON kimenetre. Konkrét kapcsolást meg így minden nélkül nagyon nehéz volna rajzolni, ha azt sem tudjuk, mi a feladat.

Ehhez P csatornás FET kell ugye. Ellenállással felhúzod a FET Gate-jét, majd egy tranzisztorral húzod le és akkor nyit a FET ugye, a tranzisztort pedig a BLON magas szintjével nyitod, megfelelő bázisellenállással.
(#) didyman válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

De milyen logikai jelet, milyen szintűt? A BLON vezetékkel fényerőt nem lehet szabályozni. Arra van a BRI. Ez ebben a régi monitorban valószínűleg analóg lesz, vagyis tólig feszültséggel szabályoz, ha a LED szalag vezérlője tud ilyet fogadni, esetleges szintillesztés után alkalmas lehet.

Nem modulálni akarom. Azt akarom, hogy ha megnyomom a bekapcsológombot kapcsoljon be a PWM az egész monitorral együtt.
(#) szucsistvan123 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

Mint ha az inverter kapcsolna be, csak ahelyett a PWM-nek kéne.
(#) szucsistvan123 válasza didyman hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

Nem is akarok szabályozni azzal semmit, csak bekapcsolni a háttérvilágítást.
A szabályzó egy 555 el felépített teljesítményszabályzó lesz.
(#) didyman válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

Volt egy konkrét esetem, ahol volt kedvem méregetni, vagy valami okból ennek láttam szükségét, vagy csak kíváncsi voltam, nem emlékszem már. Kondicsere előtt a 3,3 V-os ág 3,18 VDC-t mutatott (ami az általánosan elfogadott 5 % tűrésen belül van), ismert, hibás kondival, ismert jelenséget produkálva. Csere után feljavultunk 3,26 V köré. Persze ez elég egyértelmű jel volt így, csak éppen maga a DC mérés tulajdonképpen semmit nem ért. A kondinak ekkor már a 220 µF-os gyári értékéből a tizede volt meg, az ESR meg az egekben.
(#) didyman válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Júl 12, 2015 / 1

Akkor kellene tudnunk a LED meghajtójáról valamit. Legalább a típusát. Lehet, hogy nem kell FET-tel illeszteni semmit, az is lehet, hogy le kell választani, vagy relézni.
(#) szucsistvan123 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

Ezt tervezem beletenni:
A monitor pedig egy Fujitsu Simens L19W-3

pwm.JPG

(#) Buvarruha válasza didyman hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

Dehogy kell tudni, ezt nagyon túlspilázod. Egyszerűen nyitni kell egy FET-et úgy, ahogy leírtam és a többi már meg van oldva.

Ebben segítenél légy szíves?

Ez egy gyári Daewoo kijelző tápjának kapcsolómegoldása.

FETswitch.jpg

(#) didyman válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

Ja, értem. Bocs, hogy beleszóltam.

Sajnos a Dual mosfetet nem tudom beszerezni!
(#) Buvarruha válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Júl 12, 2015 / 1

Nem kell dual mosfet! A rajzon az van, de, mint látod a másik fele be sincs kötve, gondolom ez volt olcsó.

Amit fentebb írtál az a FET+tranyó+felhúzó ellenállás, arra egy konkrét példa? (én nem értek a tervezéshez, nem tudom hogyan kellene összeválogatni a megfelelő alkatrészeket. Ha tudnám már régen kész lennék! )

Most mutattam egy rajzot, amin pontosan az van, amit leírtam!

De ahogy írtam, nem tudom beszerezni a dual FET-et. Esetleg más típusú P csatornás is jó lenne?
Akkor pár kérdés vele kapcsolatban:
A panel power: oda kell kötni a BLON-t?
A panel Vcc: Oda kell kötni a PWM-et? (az én esetemben)
Legfelül a 12V feliratra a 12V, az 5V-ra gondolom semmit, a kis GND jelekre pedig a GND-t Igaz?
És ezek a kettős kis körök mit szimbolizálnak? És a kis csíkos hengerek?
A táblázatban lévő adatok rám vonatkoznak?
Köszi!

Olvasod is amit írok? (mellékelve

A panel power a BLON, írtam is, hogy a kimenettel nyitod a tranzisztor bázisát (a tranzisztort csak felismered). A panel_vcc a FET "kimenete" tehát ott fog megjelenni a tápfesz. A táblázat rád is vonatkozik, mert ha 5V a táp amit kapcsol, akkor kell a táblázatban jelzett ellenállás értéke, ha 12V, akkor pedig az annak megfelelő, de egyébként az is van a rajzon 33K. A körök csak mérőpontok. Ezzel a megoldással kapcsolhatod a tápfeszültséget az egész ledes megoldásnak, amit ne nevezz PWM-nek, mert félreérthető, hogy hogy szabályzod a fényerőt, az itt most lényegtelen, nevezzük terhelésnek, fogyasztónak.

válasz.jpg

Igen! Most néztem utána! Rájöttem én is! Ezt a hozzászólásod Sajnos nem láttam.
12V ról megy majd. Akkor egy kisebb P csatornás mosfet is megteszi? (Mint pl EZ?)? Most már minden tiszta! És igen! Felismerek egy tranzisztort!
Elnézésedet kérem, ha felidegesítettelek, de ez ma nem az én napom. Úgy fáj a fejem ettől a ro*adt melegtől, hogy nem tudok koncentrálni!

Jó lesz, igazából bármilyen FET jó. Viszont minél alacsonyabb az ellenállása nyitott álapotban, annál kevesebb feszültség esik rajta. A linkelt FET jó lesz, de vannak lényegesen alacsonyabb ellenállású kapcsolófetek, amiken nagyonkevés feszültség esik ezért nagyonjó hatásfokkal kapcsolnak, nagyobb áramokhoz, már picit gyengusz lenne a fet, de itt kb. 1A-nél nagyobb áram nem fog folyni, így a tranyó 0.1ohm -os ellenállása mellett csak 100mV fog esni rajta, de az normális.

Az utóbbival együttérzek.
Következő: »»   222 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem